Novice

EU odobrila program finančne pomoči za razvoj in proizvodnjo baterij

Proizvajalci električnih avtomobilov naj bi bili že kmalu deležni finančne pomoči v višini 2,9 milijard evrov, ki bo namenjena projektom razvoja in povečanja proizvodnje baterij.

Eden od ciljev predstavnikov Evropske unije, ki so se odločili za ta korak, je povečanje odstotka izdelave in prodaje električnih vozil z namenom zmanjšanja škodljivih izpustov znotraj EU. Po besedah podpredsednika Evropske komisije Marosa Sefcovica naj bi uresničitev tega projekta pripomogla k večjim premikom na trgu baterij, medtem ko je nemški gospodarski minister Peter Altmaier mnenja, da bo program zagotovil doseganje kritične mase baterijskih ekosistemov na področju Nemčije in celotne EU.

Do državne pomoči naj bi bili upravičeni večji avtomobilski proizvajalci, kot so podjetja BMW, Tesla, pa tudi Fiat Chrysler Automobiles v sklopu novo nastalega podjetja Stellantis. Za pridobitev finančne pomoči naj bi se skupno prijavilo 42 podjetij, vključno s podjetji Rimac Automobili in Valmet. EU načrtuje z dodelitvijo tovrstnih finančnih sredstev zmanjšati odvisnost proizvajalcev električnih vozil od azijskih ponudnikov baterij, vrednost trga baterij pa naj bi do leta 2025 dosegla 250 milijard evrov.

Tokratni program naj bi predstavljal že drugo finančno injekcijo industriji proizvodnje baterij v Evropi in sledi prvemu 3,2-milijardnemu paketu iz sklopa 9 milijard evrov spodbud, ki so ga sprejeli v letu 2019. V okviru prvega paketa sta med drugimi finančno pomoč prejela Opel in francoski proizvajalec baterij Saft z namenom izgradnje baterij v sklopu Oplovega proizvodnega obrata v nemškem Kaiserslauternu, ter švedsko podjetje Northvolt in Volkswagen, ki naj bi iz proizvodnega obrata s skupnim upravljanjem zagotavljala baterije tudi podjetju BMW.

Zanimanje za zagon proizvodnje baterij v Evropi so izkazala tudi podjetja LG Chem iz Južne Koreje, japonski Panasonic ter kitajski Contemporary Amperex Technology (CATL), kot je znano pa naj bi tudi pri Tesli nameravali začeti s proizvodnjo baterij v sklopu njihovega prvega evropskega proizvodnega obrata v bližini Berlina.

S pomočjo finančnih spodbud želijo evropski uradniki doseči cilje v zvezi z omejitvijo izpustov toplogrednih plinov ter do leta 2030, kljub zadanemu cilju 40 odstotkov, zmanjšati emisije za vsaj 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Po trenutnih načrtih naj bi do leta 2050 Evropa postala ogljično nevtralna, k temu pa naj bi pripomogla večja uporaba električne energije iz obnovljivih virov, predvsem iz sončnih celic in vetrnih elektrarn. Prav zato želijo zagotoviti zadostno količino baterij, ki naj bi, bodisi v povezani mreži električni avtomobilov ali pa namenskih shranjevalnikov električne energije, zagotavljali stabilnost električnega omrežja.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Volkswagen, Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Različica Black Design postavlja Kio Sportage v novo preobleko
Najbolj ekstremna BMW-jeva limuzina