Novice

Novi XC90 bo prvi Volvo zgrajen na novi platformi SPA (Scalable Product Architecture)

Volvov novi XC90, ki bo čez dva tedna premierno na voljo v Stockholmu, bo prvi avto v svojem razredu izdelan na novi platformi SPA – tehnologiji modularne šasije, ki so jo razvili pri Volvu.

SPA so pri Volvu razvijali zadnja štiri leta in je en od temeljev trenutno izvajajočega se transformacijskega načrta USD 11bn. Uradno predstavitev bo platforma doživela z novim XC90, kasneje pa jo bodo vpeljali v vse svoje modele.

Prednosti platforme SPA so dvojne. Kot prvo s svojo fleksibilnostjo osvobaja inženirje in oblikovalce ter jim omogoča snovanje in implementacijo široke palete novih, privlačnih oblikovalskih potez obenem pa omogoča izboljševanje voznih lastnosti, uveljavljanje najnaprednejših varnostnih rešitev, zagotavljanje najnovejših tehnologij za brezžično povezovanje avtomobila ter povečanje notranjega prostora.

“SPA in XC90 sta močna pokazatelja naše strategije „Volvo-by-Volvo“. XC90 bo s svojo izjemno kombinacijo luksuza, prostornosti, uporabnosti, varčnosti in varnosti popeljal SUV segment v novo dimenzijo, tako kot je storil izvirni XC90 leta 2002,” pravi Dr Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo Car Group.

Druga prednost platforme SPA pa je način, na katerega bo Volvo izdeloval svoje prihodnje avtomobile. SPA bo omogočila da bo široka paleta vozil, pogonskih sklopov, električnih sistemov in tehnologij različnih kompleksnosti lahko vgrajena na isto osrednjo arhitekturo, kar bo omogočilo znatne prihranke v proizvodnji.

“SPA nam daje svež tehnološki zagon. Približno 90 odstotkov delov v novem XC90 in ostalih prihajajočih modelih je povsem novih in unikatnih. Dvigujemo standard povsem na vrh premium lige na področju kakovosti in nivoja tehnologije na vseh vitalnih področjih,” pravi Dr Mertens.

Osvobajajoča tehnologija

Več svobode za oblikovalce

S platformo SPA izginejo nekdanje oblikovalske omejitve, kot so medosna razdalja, previs čez kolesa, višina vozila in višina sprednjega dela.

“To je ustvarilo več svobode za nas in nam omogočilo, da oblikujemo avtomobile s samozavestno podobo, dinamičnimi proporci in mnogo unikatnimi podrobnostmi. Naša zadnja tri konceptna vozila so demonstrirala ravno to svobodo. Četudi je XC90 povsem drugačen tip avta, boste nemudoma zaznali povezavo z njimi, ko bo razkrit čez dva tedna,” pravi Thomas Ingenlath, višji podpredsednik oblikovanja pri Volvo Car Group.


Izjemen užitek v vožnji ter prilagodljivost

Nova SPA tehnologija izdelave šasije znižuje težo in izboljša distribucijo mase, s tem pa poveča užitek v vožnji brez kompromisov pri udobju.

SPA tudi omogoča mnogo več fleksibilnosti znotraj avtomobila. Novi XC90 je tako opremljen z inovativno zasnovanimi sedeži, ki sprostijo mnogo prostora za potnike v drugi in tretji vrsti, kar XC90 dela pravega sedemsedežnika.

Premični sedeži v drugi vrsti omogočajo povečanje prostora za potnike v tretji vrsti ali za povečanje prtljažnega prostora. Sedeži v tretji vrsti ponujajo udobje v vrhu svojega razreda potnikom do višine 170cm.

“SPA nam je omogočila izdelavo prvega brezkompromisnega SUV-a na svetu,” pravi Dr Mertens. “Dobite agilnost mnogo manjšega in nižjega avta, občutek kontrole in prostorno notranjost, plus adrenalinski naval, ki ga zbujajo pogonski sklopi z najboljšo kombinacijo moči in nizkih emisij. Seveda nosi tudi značko Volvo, torej je svetovno vodilna stopnja varnosti samoumevna.”


Kombinacija moči in varčnosti brez konkurence

Novi XC90 ponuja paleto Drive-E motornih možnosti, vse od njih pa odlikuje izjemna kombinacija zmogljivosti in varčnosti. Ta modularna družina dvolitrskih motorjev s štirimi cilindri ima več nivojev turbo polnjenja, s čimer pokrijejo vse možnosti med visoko zmogljivimi ter varčnimi izvedbami.

Na vrhu ponudbe novega XC90 je ˝Twin Engine“, ki združuje dvolitrski motor s štirimi cilindri, kompresorjem in turbino z električnim motorjem, skupaj pa ponujata izjemno kombinacijo moči in čistega delovanja; okoli 400 konjskih moči z le 60g/km izpusta CO2 (po NEDC ciklu).

SPA je sposobna tudi integracije elektrike na vseh nivojih, ne da bi s tem odžirala prostor v notranjosti. Ostali izdelovalci avtomobilov so se trudili z združitvijo velike baterije in luksuzne ter prostorne notranjosti, Volvu pa je s platformo SPA to uspelo.

Izboljšana varnost brez kompromisov

SPA pripomore k Volvovem ugledu vodilnih na področju varnosti, brez sklepanja kompromisov pri oblikovanju, velikosti in teži. Ekstenzivna uporaba močnega boron jekla omogoča, da so SPA avtomobili hkrati bolj kompakti ter bolj varni.

Vključena v platformo SPA je tudi inovativna elektronska arhitektura, ki opazno dvigne nivo avtomobilove inteligence. Zasnovana je z mislijo na integracijo vedno novih tehnologij na hitro-razvijajočih-se področjih kot so mikroprocesorji, senzorji in kamere. To olajša vgrajevanje novih rešitev za preprečevanje nesreč, obenem pa omogoča hitro integracijo novih multimedijskih ter povezovalnih možnosti.

“Ustvarili smo živčni sistem s popolno kontrolo nad vsemi povezavami v avtomobilu. To je unikat v industriji,” pravi Dr Mertens.


Industrijske prednosti

Poleg mnogih prednosti v zvezi s končnimi produkti pa ima SPA tudi industrijske prednosti.

SPA omogoča Volvu izdelavo modelske palete, ki jo sestavljajo avtomobili z enakimi skupnimi moduli in vmesniki, skalabilnimi sistem in komponentami, ki so vsi vgrajeni v fleksibilni produkcijski sistem. To pomeni, da so lahko na isti produkcijski liniji izdelani vsi modeli od 60 navzgor, ne glede na njihovo kompleksnost.

Novi obraz volva: prednje luči ‘Thorovo kladivo’

Danes Volvo prvič razkriva slike prednjega dela oz. ‘obraza’ novega XC90 SUV-a, katerega zaznamujejo prednje luči v obliki črke T, ki jih je oblikovalska ekip poimenovala ‘Thorovo kladivo’

“Ob pogledu v vzvratno ogledalo bo novi XC90 instantno prepoznaven,” pravi Mr Ingenlath. “XC90 je avto s prezenco.”

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prvi Lexus NX postavlja nove standarde
BMW prisega na Akrapoviča