Novice

Volvo predstavil finančni okvir prvega nastopa na borzi

Pri švedskem avtomobilskem proizvajalcu, ki je v lasti kitajskega Geelyja, predstavljajo finančne načrte njihovega vstopa na borzo.

Priprave na borzni debut, ki bo 28. oktobra na borzi Nasdaq v Stockholmu, so pri znamki Volvo v polnem teku. Ocenjena vrednost podjetja naj bi bila med 163 in 200 milijardami švedskih kron (med 16,25 in 19,9 milijardami evrov), začetna vrednost delnic pa naj bi se ob prvi kotaciji gibala med 53 in 68 švedskimi kronami (med 5,28 evra in 6,78 evra). Z vstopom med delniške družbe nameravajo pri Volvu zbrati 25 milijard kron (2,49 milijarde evrov) svežega kapitala, ki naj bi jim omogočil uresničitev načrtov za prihodnost.

Vstop podjetja Volvo na borzo bo predstavljal enega večjih borznih dogodkov letošnjega leta, po besedah izvršnega direktorja znamke, Håkana Samuelssona pa pričakujejo precej zanimanja predvsem s strani nordijskih vlagateljev.

Volvo in Geely sicer še naprej uresničujeta pred kratkim sklenjen dogovor o prenosu lastništva določenih proizvodnih in prodajnih kapacitet na Kitajskem v roke podjetja Volvo. Volvo sedaj prevzema popolno lastništvo nad tovarno Luqiao na Kitajskem in začenja konsolidacijo proizvodnega obrata v okviru lastnega premoženja podjetja. Proizvodne zmogljivosti bodo v celoti na voljo podjetju Volvo Car Group, kar bo še dodatno okrepilo njihov položaj na Kitajskem in omogočilo nadaljevanje močne rasti v tej državi. V naslednjih dveh letih naj bi Volvo Cars prevzel lastništvo vseh kitajskih tovarn, v katerih izdelujejo njihove avtomobile.

Proizvodni obrat Luqiao je od ustanovitve v letu 2017 v lasti podjetja Geely Holding in je deloval ob operativni podpori Volva, v njem pa poteka proizvodnja modelov Volvo XC40 ter električnih XC40 Recharge in Polestar 2. Vsi modeli, ki so trenutno v proizvodnji, ostajajo znotraj tega obrata in temeljijo na kompaktni modularni arhitekturi (CMA), ki sta jo skupaj razvili obe podjetji.

Po prenosu lastništva se bo proizvodnemu obratu Luqiao ime spremenilo v Taizhou, saj naj bi imena v skladu s konvencijo Volva o poimenovanju njihovih zmogljivosti odražala ime domačega mesta in ne imena domačega okrožja. Ker je bil proizvodni obrat že od vsega začetka v upravljanju podjetja Volvo Cars, po prenosu lastništva ne bo prišlo do večjih sprememb, vseh 2.600 zaposlenih pa naj bi formalno premestili iz podjetja Geely Holding v podjetje Volvo Cars.

Javier Varela, vodja oddelka za inženiring in operacije, je poudaril, da je prenos tega proizvodnega obrata zdrava in logična poteza za obe strani, ker je tovarna v celoti namenjena proizvodnji avtomobilov podjetja Volvo Car Group.

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters, Volvo. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Stellantis in Samsung naj bi sklepala novo partnerstvo
Edison Motors prevzema korejski SsangYong