Novice

Vpogled v električno prihodnost znamke Suzuki

Pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu so predstavili načrte do konca tega desetletja. Ti vključujejo tudi paleto električnih modelov za evropski, japonski in indijski trg.

Predstavniki znamke Suzuki so predstavili strategijo elektrifikacije do leta 2030, v razvoj avtomobilskega oddelka, oddelka motornih koles in štirikolesnikov in navtike pa nameravajo vložiti 15 milijard ameriških dolarjev (13,8 milijard evrov). Do leta 2030 naj bi predstavili osem novih električnih motornih koles, ki naj bi prinesli četrtinski delež celotne prodaje motornih koles. Osredotočiti se nameravajo predvsem na indijski, japonski in evropski trg, dodatne možnosti razvoja pa pričakujejo tudi na afriškem trgu.

Do leta 2024 naj bi evropskim kupcem predstavili prvi električni model, najverjetneje električno različico modela Jimny, ki pa naj bi bil sicer na voljo tudi z blago-hibridnim pogonskim sklopom. V električni različici se mu bo pridružil model športnega terenca Suzuki Fronx, ki so ga letos razkrili v Indiji, evropskemu trgu pa naj bi poleg manjšega mestnega avtomobila ponudili še dva športna terenca, ki bi lahko predstavljala novo generacijo modela Vitara in produkcijsko različico koncepta eVX (predvidoma za leto 2025).

Na domačem trgu naj bi uvedli šest novih električnih modelov, prvi od njih pa naj  bi bil razkrit že v letošnjem letu. Enako število novih električnih modelov se do leta 2030 obeta tudi indijskim kupcem, prvi od njih naj bi bil predstavljen v letu 2024.

Do leta 2030 naj bi v Evropi z 80-odstotnim deležem prevladovala prodaja električnih modelov, preostalih 20 odstotkov pa naj bi predstavljali hibridni modeli, medtem ko naj bi bilo na japonskem trgu razmerje obratno – 80 odstotkov hibridnih in 20 odstotkov električnih modelov. Na indijskem trgu naj bi do leta 2030 kar 60 odstotkov prodaje še naprej predstavljali modeli z motorji na notranje zgorevanje (vključno s pogonom na plin, etanol in biogoriva), 25 odstotkov naj bi bilo hibridnih modelov, preostalih 15 odstotkov pa bodo zapolnila baterijsko gnana električna vozila.

Po trenutnih načrtih naj bi Suzuki postal ogljično nevtralno podjetje do leta 2050 v Evropi in na Japonskem, v Indiji, kjer pričakujejo počasnejši napredek elektrifikacije, pa naj bi ta cilj dosegli do leta 2070.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Grafika: Suzuki.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Vpogled v električno prihodnost znamke Suzuki"


Bucko99
1 leto 2 meseci nazaj

Ne vem kaj bluzijo pri Suzukiju glede Jimny-ja, naj že dajo notr Hybrida iz Yarisa, 4×4, pa neko dostopno ceno in avto bo šel za med..

1 leto 2 meseci nazaj

Heh, dizajn slajdov pa tak, kot da jih je študent med malico skupaj nametal 😀

 
Audi Active Sphere združuje eleganco in robustnost
Renault in Nissan postavljata nove temelje alianse