Novice

Vulcan Energy z evropsko proizvodnjo litijevega hidroksida

Podjetje s sedežem v Nemčiji in Avstraliji pričenja s proizvodnjo litijevega klorida iz naravnih virov na področju zgornje doline reke Ren.

Pri podjetju Vulcan Energy so potrdili pričetek proizvodnje litijevega klorida, ki predstavlja osnovo litijevega hidroksida, ene ključnih sestavin pri proizvodnji litijevih baterij. Proizvodnja bo potekala v nemškem proizvodnem obratu Landau ob pomoči geotermalne energije.

Pridobivanje litija v dolini reke Ren

Za proizvodnjo litijevega klorida bodo pri podjetju Vulcan Energy uporabljali litij iz podzemnih virov vroče vode pod površino reke Ren, saj so od nemških oblasti pridobili koncesijo na več kot tisoč kilometrskem območju zgornje doline reke Ren. Kot je poudarij direktor podjetja Cris Moreno, je začetek njihove proizvodnje, po njegovem vedenju, prvo pridobivanja litija za proizvodnjo baterij za električna vozila na evropskih tleh iz lokalnih virov.

Vulcan Energy_5Spodbudni rezultati pilotskega projekta

Kot so sporočili predstavniki podjetja Vulcan Energy, so bila njihova predvidevanja pravilna, saj rezultati pilotskega projekta potrjujejo njihove komercialne načrte in so skladni s predvidenim potekom financiranja. Tekom triletnega poskusnega obdobja je stopnja izkoristka pri pridobivanju litija v proizvodnem obratu Landau v veliki večini presegala 90 odstotkov. Predelava litijevega klorida v litijev hidroksid, potreben za proizvodnjo baterij, bo potekala v novem obratu v Frankfurtu, v katerem predvidevajo pričetek proizvodnje v drugi polovici letošnjega leta.

Pri podjetju Vulcan Energy že poteka zbiranje finančnih sredstev za izgradnjo večjega proizvodnega obrata, ki naj bi bil nared v letu 2026. V njem naj bi letno proizvedli 24.000 ton litijevega hidroksida, kar je dovolj za izdelavo pol milijona baterijskih paketov za električna vozila.

Za povečanje samooskrbe z redkimi elementi, potrebnimi za uspešno transformacijo k električnim vozilom, se zavzemajo tudi predstavniki Evropske unije, nemška vlada pa je osnovala investicijski fond v višini 1,1 milijarde evrov, namenjen zagotavljanju zadostne količine redkih elementov, potrebnih za prehod na okolju prijaznejše vrste transporta.

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters. Foto: Vulcan Energy.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Poročilo Evropske komisije: priključni hibridi niso tako čisti, kot se zdi
V Ljubljani odprli delavnico za servis litij-ionskih baterij