Novice

V Ljubljani odprli delavnico za servis litij-ionskih baterij

V slovenskem delu skupine Emil Frey so odprli kompetenčni center za baterije, kjer bodo skrbeli za garancijsko in izvengarancijsko vzdrževanje ter obnovo litij-ionskih baterij za osebna in gospodarska električna vozila različnih znamk. V ospredju bodo opravljali storitve za vseh devet znamk znotraj lastne skupine, a bodo z ustreznimi pridobljenimi certifikati lahko pod svoje okrilje vzeli tudi električne modele drugih avtomobilskih znamk.

Naloge nove baterijske delavnice so diagnosticiranje in popravilo visokonapetostnih litij-ionskih baterij, diagnosticiranje stanja posameznih modulov znotraj baterijskega paketa in pravilno ravnanje z baterijami, ki so zaradi povečane nevarnosti prinašajo dodatna varnostna tveganja.

Obvezno izobraževanje

Delavnica je razdeljena na tri sklope. V prvem skrbijo za popravilo baterij, drugi sklop je zunanje skladiščenje baterij in tretjiEmilFrey-Autocommerce-servis-110 servisno mesto za osebna ali gospodarska baterijsko-električna vozila. Za potrebe servisa baterije in povezanih baterijsko-električnih vozil so morali dokupiti še posebno dvigalo, s katerim lahko z avtomobila ali gospodarskega vozila spustijo ali dvignejo baterijski paket. V kratkem pričakujejo tudi posebno mostno dvigalo z dolžino 22 metrov, širino pet metrov in nosilnostjo kar tri tone. To specialno dvigalo omogočalo varno delo z baterijami, ki so nameščene na strehah avtobusov. Del zagona centra za baterije je tudi specializirano transportno vozilo, skladno z ADR, ki zagotavlja varen prevoz baterij.

V baterijskem centru za zdaj, zaradi manjšega števila električnih vozil na cesti, ne pričakujejo velikega navala, a to bi se lahko spremenilo v prihodnosti. Za zdaj zaključuje s primernim izobraževanjem en zaposlen, ki bo pridobil vse potrebne evropske certifikate za ravnanje z litij-ionskimi baterijami.

Varnost je ključni faktor

Baterijska delavnica je opremljena s sistemom za gašenje začetnih požarov »Bonpet«, ki se samodejno sproži pri določeni temperaturi. Tekočina bonpet je vodna raztopina, ki učinkovito gasi, ohlaja in preprečuje ponovni vžig.

Delavnica je opremljena tudi s sistemom za prezračevanje, ki se v primeru vžiga baterije aktivira na maksimalno moč. Ob EmilFrey-Autocommerce-servis-101morebitnem vžigu se sproščajo gosti strupeni plini, ki so lahko tudi eksplozivni, zato jih je potrebno učinkovito odvesti iz zaprtega prostora. Če bi se temperatura dvignila nad delovno območje ventilatorja, se ta ugasne in se odpre strešna kupola, kar pomeni, da posledično za prezračevanje poskrbi termika s pomočjo dodatnega ventilatorja za vpih. V delavnici je nameščen tudi poseben zadrževalni bazen, ki v primeru gašenja požara do intervencije gasilcev zadrži onesnaženo požarno vodo, da ta ne izteka v okolje.

Baterije bodo v času čakanja na popravilo ali prevzem varno shranjene v zunanjem skladišču za baterije v  pokritih in ognjevarnih ograjenih regalih. Nameščene bodo v posebnih škatlah za prevažanje in skladiščenje. Prazen prostor v škatlah bo med skladiščenjem baterij zapolnjen z naravnim mineralnim peskom vermikulitom, ki ima funkcijo, da se na vročini razširi in tako preprečuje dovod kisika, posledično pa preprečuje gorenje. V podjetju Autocommerce so sočasno še prenovili servisno območje tovornih vozil, ga opremili z novimi sanitarijami, sprejemnim centrom in prostorom za predajo novih težkih gospodarskih vozil.

Besedilo: Gašper Pirman. Foto: Gašper Pirman, Žiga Intihar.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vulcan Energy z evropsko proizvodnjo litijevega hidroksida
Kitajska vlada je BYD namenila 3,4 milijarde evrov, da si pokori konkurenco