Novice

Zračne blazine za kolena pogojno učinkovite

Preizkuševalci ameriškega inštituta za varnost IIHS so ugotovili, da naj bi nudile želeno zaščito le v omejenih primerih.

 

Do tega zaključka so prišli po analizi podatkov, pridobljenih tekom njihovih preizkusov trčenj, in podatkov iz statistik prometnih nesreč, kjer so primerjali rezultate med vozili z in brez vgrajenih zračnih blazin za kolena.

Glede na statistiko prometnih nesreč, zbrano v 14 zveznih državah, so vgrajene zračne blazine za kolena zmanjšale možnost poškodb s 7,9 odstotka na 7,4 odstotka. Pri več kot 400 preizkusih čelnih trčenj v nadzorovanem okolju inštituta IIHS zračne blazine za kolena niso imele posebnega učinka. V določenih primerih lažjih čelnih trkov naj bi celo povzročile več možnosti za poškodbe spodnjega dela nog. Obenem so tudi ugotovili, da naj bi se pri lažjih trkih, zaradi drugačnega položaja spodnjega dela telesa med trkom, v določenih primerih lahko zmanjšale obremenitve zgornjega dela telesa ter možnost poškodb glave.

Eden od razlogov, zakaj avtomobilski proizvajalci še naprej vztrajajo pri vgradnji kolenskih zračnih blazin, bi lahko bilo dejstvo, da morajo glede na predpise avtomobili prestati določene varnostne preizkuse s testnimi lutkami, ki niso pripete z varnostnim pasom. V tem primeru naj bi namreč bile zračne blazine za kolena bolj učinkovite.

Po besedah Becky Mueller, soavtorice omenjenega poročila, naj bi avtomobilski proizvajalci v svojih modelih uporabljali različne strategije za zaščito spodnjega dela telesa. Podala pa je tudi mnenje, da so zračne blazine za kolena le ena od opcij, ki pa ni nujno vedno učinkovita.

Avtomobilizem.com (Vir: IIHS. Foto: IIHS, Michael Sheehan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tushek na Salon Privé z novim hibridnim hiperšportnikom
20 let dirkaškega Porscheja 911 GT3