Predstavitve

Evropski tretma za tekmeca Golfa

Hyundai i30: slovenska predstavitev

Hyundai i30 je že dodobra uveljavljen avtomobil segmenta C. Z novim, všečnejšim videzom, podkrepljen z vrsto izboljšav in širokim spektrom varnostno-asistenčnih sistemov, je na dobri poti, da postane naslednji veliki hit.

Nov DNK

Hyundai i30 slovenska predstavitev_2Zavedajoč se, da je dizajn odločilni nakupni razlog evropskih kupcev, so pri Hyundaiju za novi i30 nadgradili oblikovalski jezik. Tako so njegove lastnosti ukrojene predvsem po željah in merilih evropskih voznikov. Z uporabo elegantnih linij in čistih površin so ustvarili na pogled lep, kompakten avtomobil, ki nosi novo kaskadno masko. Slednjo bodo prevzeli njegovi družinski člani ter zakrožili estetsko prenovo znamke.

Tako kot se za najpomembnejši model znamke spodobi, ni le zastavonoša, ki napoveduje lepotni preporod, temveč gre za prodajno najuspešnejši model v Evropi. Z njim želijo do leta 2018 doseči pomemben mejnik – prodati milijon primerkov i30. Pred tretjo generacijo je tako pomembna naloga, zato bodo Korejci v ogenj vrgli še karavansko različico, proti koncu leta se ji bo pridružila športna z oznako N, naslednje leto pa tudi zadnji model v družini i30 – fastback.

Intuitivnost v ospredju

Potniška kabina ohranja svojo preprosto zasnovo, ki so jo s pomočjo horizontalno postavljene instrumentalne plošče še vizualno povečali. Glavni poudarek je na Hyundai i30 slovenska predstavitev_12intuitivnosti in ergonomiji. V središču je povsem nova prostostoječa večopravilna enota v dveh dimenzijah ( 5 in 8 palcev). S 30 odstotkov hitrejšim procesorjem in velikimi, preglednimi stikali je primerna za uporabo vseh voznikov – tako mlajših kot starejših. Omeniti velja še prtljažni prostor s 395/1.301 litri prostornine, katerega uporabnost povečujeta še dvojno dno in odprtina za smuči na sredinskem zadnjem sedežu.

Velik poudaren na varnosti

Hyundai je edini proizvajalec vozil, ki jeklo za svoja vozila izdeluje v lastni tovarni. Količina uporabe legiranega jekla visoke trdnosti se je skoraj podvojila in znaša kar 53%. Obenem se je masa karoserije, ob sočasnem povečanju togosti za 22%, zmanjšala za 28 kg. V proizvodnji karoserije je bila skupna dolžina lepljenih spojev povečana na 112 m, kar dodatno povečuje togost in zmanjšuje maso vozila. Kljub temu so za razvoj in obliko poskrbeli v Hyundaijevem tehničnem centru v nemškem Rüsselsheimu, proizvodnja poteka v Nošovicah na Češkem, preizkušali pa so ga na znamenitem dirkališču Nürburgring.

Hyundai i30 slovenska predstavitev_4Gledano z varnostnega vidika je i30 opremljen z vsemi najnovejšimi in nujno potrebnimi varnostno-asistenčnimi sistemi. Kar štirje so nameščeni serijsko: samodejno zaviranje v sili, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, avtomatski preklop med daljinskimi in zasenčenimi lučmi in sistem za nenamerno menjavo voznega pasu. Dodatno so na voljo še pametni tempomat, sistem za nadzor mrtvih kotov, sistem za opozarjanje na prečni promet in sistem za zaznavo prometnih znakov.

Za vsakega nekaj

Pisano motorno paleto pričenja osnovni atmosferski 1,4-litrski agregat MPI s 73 kilovati moči, vendar bo med kupci predvidoma največ zanimanja za litrski prisilno polnjen trivaljnik T-GDI z 88 kilovati moči in novi 1,4-litrski prisilno polnjen štirivaljnik T-Hyundai i30 slovenska predstavitev_9GDI s 103 kilovati moči. Slednji je v primerjavi s prejšnjo generacijo motorja Gamma izgubil 14 kilogramov, izpušni kolektor je integriran v samo glavo motorja, turbopolnilnik je integriran z izpušnim kolektorjem, kar prinaša hiter odziv motorja. Navor pri nizkih vrtljajih je tako višji. Nova zasnova vbrizga goriva neposredno v valj izboljšuje zgorevanje in zagotavlja večjo moč ter boljšo učinkovitost porabe goriva.

Litrski motor T-GDI je razvit v Hyundaijevem tehničnem centru v korejskem Namyangu v sodelovanju z evropskim tehničnim centrom v Nemčiji. Turbopolnilnik uporablja električni aktuator obvodnega ventila odzračevalnika (EWGA-waste gate), kar omogoča motornemu računalniku, da natančno nadzoruje čas odprtja in količino izpuščenih plinov. Sesalne izgube so manjše, odziv na pedal za plin hiter. Injektorji za direkten vbrizg goriva v valje imajo šest šob, največji pritisk je 200 barov, kar zagotavlja popolno zgorevanje goriva in čist izpuh.

Za ljubitelje dizelskih agregatov so pri Hyundaiju pripravili 1,6-litrski agregat CRDi v treh različno močnih izvedenkah. Vstopni ima 70 kilovatov, srednji 81 kilovatov in najmočnejši 100 kilovatov moči.

Od 13.990 evrov dalje

Hyundai i30 slovenska predstavitev_17Celoten in bolj podroben cenik sem dodal kot zadnjo fotografijo v galeriji, zato bom tukaj kratek. Osnovni in najcenejši i30 je na voljo od 13.990 evrov dalje, cene z litrskim agregatom T-GDI se pričnejo pri 14.990 evrih. Najcenejši dizel stane 16.890, najdražji 22.990 evrov. Poleg serijsko nameščenega 6-stopenjskega ročnega menjalnika si lahko kupec pri najmočnejšem bencinskem ter dizelskemu agregatu z 81 in 100 kilovati moči za 1.500 evrov doplačila naroči 7-stopenjski samodejni dvosklopkovni menjalnik.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

58 komentarjev za "Evropski tretma za tekmeca Golfa"


5 leta 7 meseci nazaj

Že to, da je avto dvignil toliko prahu govori samo zase…
Sicer pa lahko vsi “dvomljivci” preberejo veliko testov na tujih straneh ali pogledajo na You Tube, najbolje pa kar na nemških, npr. Auto Bild, da se bodo še od njih prepričali s kakimi superlativi pišejo o tem avtu ( na večini testov s konkurenti C klase je zmagal…). Sedaj pa se pričakuje “epski” dvoboj: Neue Golf 7 gegen Neue i30…
Tudi to je dokaz, da se ta znamka dviga po lestvici, kar pa žal potegne za sabo tudi višje cene…to pa veliko kolegov na forumu pozablja… Ali pa mislijo, da je npr. za Golfa vredno dati 30k€ za i30 s podobno opremo je pa še 20k€ preveč…

xxl
5 leta 7 meseci nazaj

Tolikšno število komentarjev se ponavadi vsuje, ko je govora o Alfi 😉 No, dejstvo je, da Korejci z vsako generacijo napredujejo, eni smo pač mnenja, da z cenami še bolj, ali je to upravičeno, naj presodi vsak sam. Glede dizajna pa, dizajner je pri risanju omejen na želje in pričakovanja vodstva, kot tudi pozicioniranja izdelka.

yashica
5 leta 7 meseci nazaj

46. predhodnih komentarjev na temo nekega sterilnega, cenenega, plastičnega polizdelka s korejskim emblemom in evropskim pečatom.
Kdaj je neupravičeno razredni zastavonoša vzbudil tako željo po komentiranju?
Se mi zdi, da je osnovni problem pri večini negativcev v znački.

Schreyer, oblikovni oče Audija TT in trenutni CDO dizajn centra Hyundai-Kia je s sodelavci očitno na dobri poti.

Locher
5 leta 7 meseci nazaj

Motiš se. Ko so v igri “fanatiki znamke”, je vedno veliko prahu v zraku.

Gosic
5 leta 7 meseci nazaj

Kaj ni to zate izpod časti komentirati polizdelke, saj ti namreč ne gre slabo?

pskoda
5 leta 7 meseci nazaj

So ihboljšali komunikacijo volana ali je še vedno truga na 4 kolesih?

ban
5 leta 7 meseci nazaj

če je podoben kiji potem je zelo sterilen in brez nekih povratnih informacij.

Kritik
5 leta 7 meseci nazaj

Iskreno povej, si se že sploh peljal z katerim koli I30? Ker po nicku sodeč, ti je ljuba samo škoda. Nikoli ni bil truga na 4 kolesih, kaj takega lahko rečem za Golfa nekaj generacij nazaj. Za novejše ne vem, ampak nekaj generacij nazaj je bila vožnja v njem na nivoju lojtrnega voza – trda, utrujajoča….

pskoda
5 leta 7 meseci nazaj

Po niku ne moreš sodit, ker se tako pišem nikoli pa si nisem lastil škode. Ja sem peljal i30, zato me pa zanima ali je še vedno truga na 4 kolesih ali so to korejci kaj izboljšali pri vseh njihovih znamkah tudi hyundaiu. Ko tak avto malo bolj na trdo voziš te je dobesedno strah in osebno ga zastonj ne maram

mnmn
5 leta 7 meseci nazaj

Za razliko od Hyundai, ki je dobesedno plaval po cesti.

frgo
5 leta 7 meseci nazaj

Zakaj skrivajo podatke, kot je npr. pospešek 0-100km/h? Jih je sram?

nejc1
5 leta 7 meseci nazaj
cashy
5 leta 7 meseci nazaj

mene bi bolj kot pospešek zanimalo število obratov pri 130km/h za vsak motor, da vidim, kako hrupni bi bili…vsekakor pa mi je všeč, da dajejo tudi najšibkejšemu bencinskemu motorju menjalnik s 6 predstavami 🙂

 
Dobri stari Golf
Vrednote ostajajo nespremenjene