Novice

Nissanov Qashqai v tretji generaciji

Qashqai, ki je zasnovan na novi konstrukcijski osnovi Zveze CMF-C, naj bi ponovno dvignil merila v segmentu križancev.

Novi Qashqai je bolj mišičast in eleganten, s poudarjenima ramenskima linijama ter možnostjo izbire platišč vse do dimenzije 20 palcev (prej 19 palcev). Prednji del ima značilno masko V-Motion, kjer vtis nadgrajuje tanka črta satiniranega kroma. Na obeh straneh sta tanka žarometa z matričnimi diodami LED (snop svetlobe je razdeljen v 12 elementov) in prepoznavnimi dnevnimi lučmi v obliki bumeranga. S strani je nekoliko bolj dinamičen, od prednjega do zadnjega dela se razreza vodilna oblikovalska linija. Qashqai bo na voljo v enajstih karoserijskih barvah s petimi dvobarvnimi kombinacijami (16 različic videza zunanjosti).

Medosna razdalja se je v primerjavi s predhodnikom povečala za 20 milimetrov, skupna dolžina pa za 35 milimetrov; ob tem je model nekoliko višji (+25 mm) in širši (+32 mm). Izboljšana je preglednost naprej, na obe strani in nazaj na račun širšega kota odprtine za vetrobransko steklo, ožjih prednjih stebričkov in namestitve zunanjih vzvratnih ogledal na vrata (namesto na stebrička A).

V notranjosti je poudarek na udobju in zaznavni kvaliteti, zaznamuje jo nova bela ambientalna osvetlitev. Pri Nissanu naj bi se posebej posvetili ergonomski in estetski kakovosti gumbov in stikal. Sredinsko je nameščen do 9-palčni zaslon infozabavnega sistema, ki lahko vključuje nabor storitev povezljivosti, podporo Android Auto in (brezžični) Apple CarPlay, brezžično omrežje Wi-Fi za povezovanje do sedem naprav v vozilu, uporabniki pa lahko nadgradijo izkušnjo še z aplikacijo NissanConnect Services za upravljanje in nadzor avtomobila. Voznik lahko nadzoruje informacije preko zaslona TFT z diagonalo 12.3 palcev, kjer poklon japonski tradiciji predstavlja digitalno ozadje zaslona s teksturo brušenega stekla »Kiriko«. Nov je tudi projicirni zaslon z diagonalo 10,8 palcev za prikaz ključnih potovalnih podatkov na vetrobranskem steklu v višini voznikovih oči.

Povečana medosna razdalja in bolj učinkovita razporeditev prinašata dodaten kolenski prostor za zadnje potnike. Nekoliko večji je tudi razmik med voznikom in sovoznikom ter prostor nad glavami potnikov, hkrati pa naj bi popravki odprtin zadnjih vrat prinesli olajšan vstop in izstop iz vozila. Na voljo je prostoročno električno odpiranje in zapiranje vrat prtljažnika, kjer se je prostornina v primerjavi s preteklo generacijo povečala za več kot 50 litrov.


Qashqai v številkah – dolžina: 4.425 mm, širina: 1.838 mm, višina: 1.635 mm, medosna razdalja: 2.666 mm.


Prehod na platformo CMF-C je Qashqaiju med ostalim prinesel prihranek v masi vozila (60 kg lažja in za 41 odstotkov bolj toga karoserija), posodobljeni sta vzmetni nogi MacPherson spredaj in zadaj. Modeli s pogonom na prednji kolesi s platišči premera do 19 palcev imajo poltogo zadnjo premo s torzijskim drogom, izvedenke s platišči premera 20 palcev in različice s štirikolesnim pogonom pa večvodilno. Posodobljene so nastavitve servo volana.

Med pogonske različice spada na prvem mestu bencinski motor 1,3 DiG-T z dodatkom tehnike blagega hibrida, ki je bil za vgradnjo v modelu deležen številnih izboljšav. Na voljo bo v dveh izvedenkah moči (103 kW/138 KM in 116 kW/156 KM), pri čemer bo močnejša imela poleg ročnega 6-stopenjskega menjalnika tudi možnost izbire samodejnega brezstopenjskega menjalnika Xtronic. Motor v močnejši različici doseže najvišjo moč pri 5.500 vrtljajih na minuto, največji navor 270 Nm pa pri 1.750 vrtljajih na minuto. Dvokolesni pogon bo na voljo v obeh izvedenkah moči,  štirikolesni pa le v močnejši z menjalnikom Xtronic (vozni načini: Standard, Eco, Sport, Snow in Off-Road).

Qashqai bo na voljo tudi s pogonskim sklopom e-Power iz Leafa, ki ga sestavljajo zmogljiva baterija, 1.5-litrski bencinski motor (154 KM) s spremenljivim kompresijskim razmerjem, električni generator, inverter in elektromotor. Sistemska moč pogona znaša 140 kW (188 KM), enako kot pri Leafu pa bo tudi ta omogočal vožnjo »z eno stopalko« e-Pedal. Opcijsko bo na voljo naslednja generacija sistemov za pomoč pri vožnji ProPilot, ki naj bi nudili izdatnejšo pomoč v širšem razponu okoliščin.

Oblikovanje Nissanove prodajne uspešnice je vodila ekipa Nissan Design Europe iz Londona, za inženiring pa so poskrbeli v Nissanovem evropskem tehničnem centru Cranfield.

Na slovenskem trgu naj bi s prodajo modela pričeli v letošnjem juniju.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Nissanov Qashqai v tretji generaciji"


tha_man
3 leta 2 meseci nazaj

Ni ravno za dol past… bolje bi bilo, če bi preprosto povečali novega Juke-a, ki je zelo všečen.

3 leta 2 meseci nazaj

Malo folkscvagnovski (po filozofiji). Don’t fix what ain’t broken.

3 leta 2 meseci nazaj

Renault ima tudi zaradi Nissana 4.9 miljard zgube v 2020. Brez francoske vlade bo naslednja generacija Qasqaija Duster.

wildbliw
3 leta 2 meseci nazaj

Ne vem, no?…
Se na xxl strinjam, da je tole korak nazaj.
Cela kopica nekih rešitev v okviru piljenja predhodnika s končnim izidom, ki v celoti deluje slabše. Žal moram tako reči. Priznati pa moram, da je druga generacija postavila palico extremno visoko in čudež bi bil, da bi jo lahko z zadnjo generacijo preskočili. Zdaj so jo postavili nižje in pri 4. generaciji bo zato delo lažje.
Na hiter pogled, mi je še najbolj všečen zadek in prav tu se je najmanj spreminjalo. S strani morda malo manj na pol prelomljen, a zato toliko bolj monoton. In od spredaj, … morda želijo pričarati izgled vesoljske ladje? ali pa morda kakega Space X izdelka? Skratka meni ni domače. Všeč mi je močan prag, a ne vem zakaj Japonci tega ne znajo narediti horizontalno?
Če potegnem črto za zunanjost, kot celota ni tako zelo napačen, ne presega pa predhodnika.
In notranjost: Sedeži so mi prav všeč, armaturka ter volan pa niso neke omembe vredni, bolj primerno za avto A segmenta.

JG2
3 leta 2 meseci nazaj

Vse ok (še posebej notranjost) ampak sprednje luči mi pa niso všeč, mogli bi samo malo popravit, polepšati te ki so aktualne na trenutnem modelu pa bi bilo super.

 
Fordova ponudba v Evropi bo popolnoma elektrificirana do leta 2030
Nova Honda HR-V bo na voljo samo s hibridnim pogonom