Predstavitve

Prevozi bolj in manj razvajenih potnikov brez lokalnih emisij

Mercedes-Benz EQV in eVito Tourer: slovenska predstavitev

Konec lanskega poletja je Mercedes predstavil največjega člana svoje električne družine EQ. Če ste med tistimi, ki kupujete v znamkinem programu dostavnih vozil, pa v njihovi široki ponudbi lahko izberete do določene mere primerljivi eVito Tourer.

Premijski električni velikoprostorec

Mercedes EQV (20)Opis, ki ga za EQV uporabljajo pri slovenskem zastopniku, pravzaprav v treh besedah povzame bistvo novega električnega kombija, ki smo ga prvič v obliki zelo dodelanega prototipa videli pred slabima dvema letoma v Ženevi. Kljub temu, da ga pri proizvajalcu tržijo pod ločeno podznamko EQ (Electric Intelligence), gre pravzaprav za baterijsko električno izvedenko dobro znanega razreda V. Njegov električni značaj navzven izdajajo oznake EQV na boku in zadku vozila ter tipična motorna maska s črno obrobo, malo podrobnejši pogled pa na odbijaču spredaj levo odkrije še odprtino za polnjenje baterije.

Novi EQV naj bi postal prva izbira za uporabnike, ki prevažajo najbolj zahtevne potnike. Slednji so lahko po eni strani družinski člani, vse več pa je tudi primerov, ko storitev premijskega prevoza brez lokalnih emisij zahtevajo poslovni partnerji ali hotelski gostje. V obeh primerih mora vozilo zadovoljiti visoka pričakovanja, tako glede udobja in kakovosti izdelave, kot tudi na področju okoljske prijaznosti.

Mercedes EQV (21)V zadnjih sedežnih vrstah je na voljo izbira med posamičnimi sedeži ali sedežno klopjo, pri čemer je za potnike najbolj udobna kombinacija s štirimi posameznimi sedeži v drugi in tretji sedežni vrsti (v primerjavi z razredom V ni opcije luksuznih sedežev). Po zaslugi vzdolžnih vodil se lahko notranji prostor prilagaja trenutnim zahtevam, na račun namestitve baterije pod dno vozila pa ni izgub v primerjavi z razredom V.

Uporabnikom je EQV na voljo v dolgi ali ekstra dolgi različici. Serijsko je opremljen s 17-palčnimi platišči, na seznamu opcij pa je kar nekaj individualnih dodatkov in paketov, s katerimi je moč dodobra prilagoditi njegov videz in dodatno izboljšati udobje potnikov (med drugim zračno vzmetenje Airmatic), seveda v odvisnosti od debeline denarnice.

Mercedes EQV (5)Enako kot vsi sodobni Mercedesovi modeli je opremljen s pestrim naborom asistenčnih sistemov in napredno telematiko. Infozabavni sistem MBUX je serijsko na voljo v kombinaciji z 10,25-palčnim zaslonom, navigacijskim sistemom, predklimatizacijo ter pestrim naborom storitev povezljivosti v okviru okolja Mercedes me. Posebnost pri uporabi predstavljajo prikazi in nastavitve, prirejeni električni vožnji, na primer načrtovanje optimalne poti z upoštevanjem postankov za polnjenje ter nenehno posodabljanje razpoložljivega dosega.


EQV in eVito Tourer v številkah – dolžina: 5.140 mm (A2)/5.370 mm (A3), širina: 1.928 mm, višina: 1.901 mm pri EQV ter 1.912 mm (A2)/1.913 mm (A3) pri eVito Tourer, medosna razdalja: 3.200 mm (A2)/3.430 mm (A3), minimalni odmik od tal: 106 mm, skupna dovoljena masa: 3.500 kg, prostornina prtljažnika: 1.030 l (A2)/1.410 l (A3) pri EQV ter 990 l (A2)/1.390 l (A3) pri eVitoTourer.


Bolj racionalen

Der neue Mercedes-Benz eVito Tourer (Stromverbrauch kombiniert: 26,2 kWh/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km)* – Exterieur The new Mercedes-Benz eVito Tourer (combined power consumption: 26.2 kWh/100 km; combined CO2 emissions: 0 g/km)* – ExteriorNa področju komercialnih vozil je električnemu prevozu oseb namenjen model eVito Tourer, ki je prepoznaven po oznakah na boku in zadku ter modri črki “e” v modelnem imenu. Pri proizvajalcu so se za ohranitev ločenega programa odločili zato, ker nameravajo lastno znamko na področju lahkih dostavnikov v prihodnje še krepiti

Mercedesov eVito Tourer je primarno namenjen mestnemu in medkrajevnemu prevozu oseb, predvsem v okoljih, kjer lokalne prepovedi že omejujejo dostop tradicionalno gnanim vozilom ali pa se bo to zgodilo v relativno kratkem času. Za razliko od EQV, v katerem je prostora za največ sedem potnikov in voznika, lahko eVito Tourer sprejme dodatnega potnika,  torej skupno devet oseb.

Modelu je serijsko dodan paket opreme Pro, ki je hkrati edina razpoložljiva linija opreme. Serijsko ima nameščena 17-palčna platišča, na nekoliko spremenjenem sprednjem odbijaču je odprtina za polnjenje. Motorna maska je usklajena z ostalimi člani prenovljene družine Vito. Opremljen je s podvozjem Plus (opcijsko vzmetenje Airmatic), enako kot EQV pa je na voljo v dolgi ali ekstra dolgi izvedenki.

Der neue Mercedes-Benz eVito Tourer (Stromverbrauch kombiniert: 26,2 kWh/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km)* – Interieur The new Mercedes-Benz eVito Tourer (combined power consumption: 26.2 kWh/100 km; combined CO2 emissions: 0 g/km)* – InteriorVoznikovo okolje je  primerjavi z EQV precej manj razkošno, sredinsko je nameščen zaslon medijskega sistema Audio10, pred voznikom pa se nahaja kombiniran sklop merilnikov s prilagojenimi meniji in prikazi za električno vozilo. Na področju vozniških asistenc je serijsko opremljen s sistemom Active Brake Assist, drugi asistenčni sistemi so na voljo opcijsko.


Lastnosti električnega pogonskega sklopa:

  • elektromotor z močjo 150 kW (maksimalno) oz. 70 kW (konstantno) in 362 Nm navora;
  • baterijski sklop  100 kWh (90 kWh neto) mase 700 kg, nameščen med osema pod dno vozila;
  • polnjenje baterije (sistem CCS): DC do 110 kW (serijsko pri EQV, opcija za eVitoTourer) od 10-80 % baterije v 45 minutah, DC do 50 kW (serijsko pri eVitoTourer) od 10-80 % baterije v 80 minutah, AC do 11 kW od 0-100 % baterije v 10 urah, šuko vtičnica do 2,3 kW od 0-100 % baterije v 40 urah (industrijska do 3,6 kW v 40 urah);
  • garancija na baterijo: do 8 let oz. 160.000 prevoženih kilometrov (mejna kapaciteta 70 %);
  • pet stopenj rekuperacije: D Auto, D +, D, D –in D — (omogoča vožnjo z eno stopalko) ter štirje vozni programi C, E, E + in S;
  • doseg z enim polnjenjem (WLTP): EQV 355–357 km, eVitoTourer 360 –361 km;
  • omejitev hitrosti na 140 km/h (serijsko) oz. 160 km/h (opcijsko);
  • pogon na prednji kolesni par.

V povezavi s polnjenjem je med opcijami na ceniku domača stenska polnilnica (22 kW), za polnjenje na poti pa naj bi bila slovenskim kupcem še letos na voljo storitev Mercedes me Charge, ki z eno naročnino omogoča polnjenje na okoli 200 tisoč evropskih polnilnih mestih –  do takrat pri slovenskem zastopniku priporočajo uporabo storitev Plugsurfing. Dodatno je na voljo članstvo v mreži hitrih polnilnic Ionity z enoletno znižano tarifo.

Cene za EQV se pričenjajo pri 77.277 evrih (povezava na cenik EQV), za eVito Tourer pa pri 69.007 evrih (povezava na cenik eVito Tourer).

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Daimler.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Prevozi bolj in manj razvajenih potnikov brez lokalnih emisij"


mavrica
1 leto 6 meseci nazaj

To ni zame. Ne tako, ne tako.

 
Povezuje dva segmenta
Še bolj vsestranski