Predstavitve

Nov levčkov adut

Peugeot 3008: slovenska predstavitev

Saj ne, da prejšnja generacija Peugeota 3008 ni bila simpatična, ampak tole je pravi levji skok …

Prvovrstna preobrazba

Preden začnem z zapisom prvih vtisov o novem Peugeotu 3008, bo treba nekoliko prečistiti besednjak, saj pridevniki kot sta “simpatičen” in “zaobljen” tu nimajo več kaj iskati. Peugeotov družinski enoprostorec se je namreč prelevil v atraktiven in dinamičen športno terenski avtomobil, za katerim se obračajo pogledi mimoidočih. Z razlogom!

Peugeot 3008 (2)Ko smo se včeraj s kolegi v neprijaznem vremenu vozili iz Ljubljane proti Krasu čez zavojev polne ceste preko Godoviča in Cola, je bila izjava, ki je požela največ smeha in odobravanja: “Če je dovolj dober za Loeba, bo tudi zame!” Letela je seveda na dirkalnik 3008 DKR, ki se bo podal v boj z izzivi relija Dakar in z običajno izvedenko nima dosti skupnega. Pa vseeno – v uredništvu srčno upamo, da bo aktualni Peugeot 3008 poleg terensko navdahnjenega videza in višje oddaljenosti od podlage (219 mm namesto dosedanjih 148-158 mm) prej ali slej dobil tudi možnost izbire štirikolesnega pogona.

Skladen in dobro premišljen

Francozi se pohvalijo, da ima novi 3008 idealno ravnotežje zunanjih dimenzij, ob tem pa v oči res pade izrazita znamkina podoba, ki jo na prednjem delu zaznamuje emblem leva v maski, zadaj pa kontrastne luči v obliki treh krempljev. Visoko bočno linijo dopolnjuje plavajoča streha in številni kromirani detajli, pri modelu pa bo poleg običajnih karoserijskih barv mogoče izbrati tudi dvobarvno zunanjost Coupe Franche.

V notranjosti so pri Peugeotu nadgradili inovativni i-Cockpit, ki je po novem še bolj tehnično napreden ter osredotočen na voznika. Oblikovno so prenovili obroč, ki ima dva odrezana predela, s čimer naj bi zagotavljal boljši oprijem in vozniku zagotovil širše vidno polje ter več prostora za noge. S slednjim smo se po prvih kilometrih morda še strinjali v umirjeni avtocestni vožnji, v zavojih pa so bila mnenja o tem precej deljena.

Peugeot 3008 (28)Voznikovo delovno okolje dodobra zaznamujeta dva elementa: prvi je 12,3-palčni digitalni prikazovalnik visoke ločljivosti, ki nadomešča klasične merilnike pred voznikom in je na voljo serijsko pri vseh nivojih opreme, na njem pa si je mogoče dodobra prilagoditi prikaze v skladu s trenutnimi željami in potrebami. Drugi je 8-palčni zaslon na dotik na sredini armaturne plošče, ki ga dopolnjuje sklop tipk za neposreden dostop do najpomembnejših funkcij.

Za dodatno stimulacijo čutov v vozilu poskrbi pritisk na novo tipko i-Cockpit Amplify, s katero uporabnik dostopa do nastavitev osvetlitve in barve zaslonov, prostorskega zvoka, masaže v sedežih in vonjav prek osvežilca zraka.

Več pomoči vozniku

Seveda Peugeot 3008 tudi na tem področju ne želi zaostajati za konkurenco, med najpomembnejšimi sistemi, ki so na voljo vozniku, so na predstavitvi pri zastopniku znamke izpostavili sistem nadzora zdrsa Grip Control s funkcijo nadzora hitrosti pri spuščanju po klancu navzdol, pa prilagodljivi tempomat z možnostjo popolne zaustavitve, sistem samodejnega zaviranja v sili, ki na cesti prepozna avto, nepremično oviro in pešca, ter sistema za nadzor smeri vožnje in pozornosti voznika.

Med lastnostmi, ki bodo poskrbele za več udobja uporabnikov, so še sistem za pomoč pri parkiranju s kamerami za nadzor okolice vozila, prostoročno odpiranje vrat prtljažnika, gibljivo dno prtljažnega prostora, predal za brezžično polnjenje telefona, za avdiofile pa je na voljo možnost nakupa avdio sistema francoskega proizvajalca Focal.

Nekaj za vsakega

motorji 3008 PeugeotPeugeot 3008 prihaja z naborom dveh bencinskih in dveh dizelskih agegatov, razpona moči od 73 do 133 kilovatov. Najzmogljivejša različica je rezervirana za izvedenko opreme 3008 GT, ki ob tem prinaša še množico stilskih dodatkov.

Cene za Peugeot 3008 se gibljejo od 20.390 evrov za vstopni bencinski motor in opremo Access do 34.890 evrov, kolikor stane 3008 GT. Več podrobnosti o paketih opreme in cenah dodatkov lahko preberete v priloženem ceniku.

Dodatna zanimivost v ponudbi je Peugeot e-kick, plod sodelovanja Peugeota s švicarskim proizvajalcem skirojev Micro, ki lahko postane del vaše električne urbane mobilnosti, v času mirovanja pa ga je mogoče polniti preko postaje v prtljažniku novega 3008. Čeprav bo e-kick na seznamu opreme za doplačilo, naj bi z njim brezplačno nagradili tudi dosedanje lastnike modela 3008 ob menjavi staro za novo.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović. Video: Peugeot.

 

 

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Nov levčkov adut"


drugmirko
1 leto 7 meseci nazaj

prdnil v zic in ošlatnil armaturo in touchscreen…. vozil nisem. lahko pa vseeno rečem sledeče:

– armatura je “fakin happy hour v ful nobel kupleraju”! v bistvu, cela notranjost, še posebej v sprednji vrsti. in to tako v izgled, kot tudi v materiale in izdelavo!
– instrument tabla je bolj fensi kot displeji na komandnem mostu Enterprise D!
– sedeži, ergonomija in preglednost ševcev (kljub majhnemu volanu) odlični!
– touch screen zelo odziven in praktično na nivoju iPadov in podobnih tablic, “dirtektni” dostopi do menijev prek tistih hudo fensi aluminijastih tipk pod njim pa priročni in enostavni.

zdej… dopuščam, da se kaj od tega zadnjega v vožnji pokaže v drugačni luči… vendar, na pogled in otip se mi tale Peugeotov SUV zdi kar daleč zunaj svoje velikostne konkurence (vključujoč tudi marsikaterega od “premiumskih” konkurentov), še sploh, če se tudi pelje vsaj pol tako dobro, kot je videt in sedet v njemu!

miapan
1 leto 7 meseci nazaj

Prejšnja generacija ni bila luštna ampak grda. Ta je pa prav lep za videti, noter zelo futorističen a ne vem kaj bo z temi touch zadevami čez 5 ali pa celo 10 let, ker vemo, da že danes zamenjujejo celotne elektronske sklope. Kdo ti bo lahko zagotovil nov ekran ali pa preverjal kateri konektor več nima stika.

Polo78
1 leto 7 meseci nazaj

Zelo futurističen kokpit, vsaj takole na slikah zgleda dobro in zanimivo, vprašanje pa je kako je potem v praksi predvsem iz ergonomskega vidika. Kontrole za zračenje in gretje na touch screenu zagotovo ne doprinesejo k temu, če moraš za upravljanje umikati pogled s ceste, ker nimaš “feedback-a” kot ga imaš pri fizičnih gumbih, ki jih lahko upravljaš na slepo. In lahko je ekran še tako dober in odziven in vse ampak zame to ni to.

pskoda
1 leto 7 meseci nazaj

Zunanjost je kar lepa, čeprav ne maram tak tip avtomobilov. Klima pa ajaja spet na ekranu in tak volan ne paše v ta avto pa pozicija števcev je spet vsaj za moj okus zgrešena

pleomax
1 leto 7 meseci nazaj

Daj si malo reviewe preberi. Težavo s tem za razliko od 208 popolnoma odpravili. Prav tako britanci hvalijo kakovost izdelave in da je zagotovo boljša kot pri tiguanu in da imaš občutek,da si kot v audiju,ker je veliko mehkih materialov.

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Proti mojem Kadjaru (ker gre za isti razred,lahko primerjam),je meni veliko lepši (znotraj tudi) in vsaj videti boljše sestavljen.Vozil ga še nisem.

1 leto 7 meseci nazaj

Na zunaj zelo lep to je sigurno, notranjost nekaj posebnega, za nekoga super, za drugega mogoče manj, meni te velike tipke ravno niso najbolj všeč in tudi utesnjenost voznikovega prostora me ne navdušuje , sem namreč že sedal vanj, vozil ga še nisem , kot sem dejal kakor za koga , nekoga bo navdušil , mene notranjost kljub temu, da je nekaj posebnega ali pa morada ravno zato žal ni.

 
Na teren ali družinsko kosilo?
Družinam prijazen avantgarden dvojec