Predstavitve

Kralj slovenskih cest

Renault Clio: slovenska predstavitev

Renault je po štirih letih znova usmeril žaromete na svoj najpomembnejši model Clio in ga s subtilno prenovo pripravil na nov življenjski cikel.

Po 26 letih

Clio šteje lepih 26 let, a še nikoli ni bil tako mladosten in svež. Starostne gube so uspešno odstranili z lepotno kuro, ki zaobjema tako zunanji videz kot tudi potniško kabino. Namesto revolucije so z manjšimi lepotnimi popravki popravili malenkosti in Clio deluje pripravljen na nov osvajalski pohod. Kozmetično prenovljeno verzijo, ki jo bodo od februarja 2017 dalje izdelovali tudi v novomeškem Revozu, je moč s sprednje strani prepoznati po preoblikovani maski, ki uokvirja velik Renaultov romb in je v spodnjem delu razširjena, ter z zadnje strani po predrugačenem spodnjem delu odbijača.

Od predhodnika se razlikuje tudi po prednjih žarometih v tehniki LED. Nudijo 20 odstotkov močnejšo svetilnost kot primerljivi halogenski žarometi, obenem pa v svoji zasnovi združujejo še prepoznavne dnevne luči v obliki črke C. Poleg treh novih barv (na fotografijah je ena izmed njih – Rouge Intense) so v ponudbo dodali še nova platišča in nekaj okrasnih pokrovov.

Močan adut

Renault Clio prenova slovenska predstavitev_8_Poleg mladostniškega zunanjega videza je močan adut Clia, zahvaljujoč novemu programu osebnih prilagoditev, še preko 30 kombinacij dekorativnih elementov. Kupec lahko izbira med petimi vrstami okrasnih nalepk za streho in zunanjima ogledaloma v barvi, ki ni enaka karoserijski. Na voljo so še trije paketi osebnih prilagoditev zunanjosti – pet različnih barv letev na maski in zaščitnih letev. Možnosti prilagoditve ne zmanjka niti v potniški kabini, kjer je na voljo šest različnih barvnih kombinacij oblazinjenja. Po novem barva armaturne plošče ni več pogojena z izbrano barvo sedežev, dodatno pa so na voljo še različne barve obrob zračnikov in podnožja prestavne ročice.

Zabava na štirih kolesih

Kot se za francoskega šarmerja spodobi, ni lep le navzven, temveč uporabnikom piha na dušo tudi v potniški kabini. Tam so na voljo tri različne povezljive multimedijske naprave: Media Nav Evolution, Renault R-Link Evolution in povsem nov sistem R&Go, ki je na voljo v vseh različicah. Novi Clio je hkrati prvi Renaultov avtomobil segmenta B, ki bo za doplačilo na voljo z zvočnim sistemom ameriškega proizvajalca Bose.

Kar deset jih je

Različnih motorjev namreč. Pisano paleto sestavlja šest bencinskih in štirje dizelski agregati, od tega sta nova dCi 110 in TCe 120. Energy dCi 110 deluje v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim Renault Clio prenova slovenska predstavitev_8menjalnikom, sistemom stop&start in ponuja 260 njutnmetrov navora, ki so na voljo že od 1.750 vrtljajev na minuto. Drugi novinec, TCe 120 prav tako sodeluje s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in nudi  205 njutnmetrov navora pri 2.000 vrtljajih na minuto. Pestro motorno paleto zaključujeta dva divjaka: Clio R.S in Clio R.S. Trophy. Močnejši izmed bratov ima sedaj serijsko nameščen izpušni sistem Akrapovič, zato so nekoliko izboljšane tudi njegove motorne zmogljivosti – za štart z mesta do 100 km/h potrebuje le 6,6 sekunde in doseže maksimalno hitrost 235 km/h.

Na vrhu ponudbe grgra različica R.S.

Različici R.S. še vedno poganja enak 1,6-litrski prisilno polnjen bencinski agregat s 147 kilovati oziroma 162 kilovati moči. Enak ostaja tudi 6-stopenjski samodejni menjalnik EDC, ki moč prenaša na sprednji kolesni par, za ročno prestavljanje pa so še vedno na voljo obvolanske prestavne ročice iz aluminija. Kupce bodo prepričevali trije različni paketi – osnovni Sport, izboljšani Cup in najmočnejši Trophy, ki poleg večje moči prinaša nižje vzmetenje.

Več sprememb je vidnih na zunanjosti. Prenovljeni Clio R.S. ima spredaj nameščen nov odbijač z večtočkovnimi žarometi LED, podobne ima tudi prej omenjeni model. Tri spodnje luči LED imajo več načinov delovanja – kot meglenke, luči za osvetlitev zavojev ali pa kot dodatna osvetlitev v nočni vožnji. Zunanjost zaključijo nova 18-palčna aluminijasta platišča ter zadnji difuzor z dvema zaključkoma izpušne cevi.

Renault Clio prenova slovenska predstavitev_9Sočasno Renault predstavlja prenovljeni športni paket GT Line. Slednji prinaša večje zračne reže v prednjem odbijaču v barvi Dark Metal, obrobe pragov modela Clio R.S., posebno oblikovana 16- ali 17-palčna platišča, kromirano izpušno cev in obrobo zadnjega odbijača v barvi Dark Metal. Clio GT-Line ima notranjost opremljeno s poudarkom na modri barvi, s perforiranim usnjem prevlečen volan je enak kot v Cliu R.S., a ima oznako GT- Line. Tudi sedeži s posebnimi prevlekami so prevzeti po Cliu R.S. in s stopalkami iz aluminija dodatno poudarjajo športen videz avtomobila.

Ker je različic in paketov opreme ogromno, bom napisal le začetno ceno 9.990 evrov. Celoten cenik lahko najdete na zadnji fotografiji v galeriji ali na tej povezavi (cene za modele R.S.).

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Kralj slovenskih cest"


pleomax
3 leta 8 meseci nazaj

Očitno so poslušali, kaj je kupcem šlo na živce in kar je mene odbilo od nakupa tega avtomobila, in to je preveč cenena notranjost. Pri najbogatejši opremi si dobil svetlečo plastiko na volanu(!) in na vratih,kjer počiva roka. V kombinaciji z znojem si dobil svinjak. Sedaj tega na volanu več ni,bi pa rad da bi na vratih,kjer počiva roka,bilo neko blago,umetno usnje,ne pa trda plastika,je pa vsekakor bolje kot svetleča plastika. Motijo pa me še vedno ti okrogli zračniki,ker delujejo poceni,pa ne samo pri renaultu,pri vseh znamkah. Zato sem se tudi odločil za 208,ki ni nič manj prostoren,materiali v notranjosti pa so bili boljši in mislim,da so še vedno glede an videno ampak vsekakor korak naprej je storjen. Ima clio sedaj odzadaj led luči?Da pa je eden najlepših avtomobilov nasploh,pa je brezveze oporekat. Prodajne številke kažejo svoje in od renaultovih oblikovalcev bi se predvsem nemci(razen opla in forda) lahko končno naučili delati lepe oblike avtomobilov in da nov avtomobil ne pomeni to,da spremeniš samo malo tehnike,pri obliki pa delaš evolucijo od evolucije.

Polo78
3 leta 8 meseci nazaj

Dnevne luči same po sebi še niso bile tak problem. Bolj je problem v tem, da se veliko cliov pa tudi capturjev v praktično čisti temi vozi z dnevnimi lučmi. Ne vem ali imajo zanič senzorje svetlobe ali pa jih sploh nimajo. V glavnem takrat tiste ledice resnično postanejo moteče, ker slepijo. Če so to pri faceliftu odpravili, je to zame velik plus.

mrtwelvetrees
3 leta 8 meseci nazaj

Problem je ker nimajo vse stopnje opreme senzorja svetilnosti, in vozniki ročno ne vklopijo luči.

pskoda
3 leta 8 meseci nazaj

Samo da so odstranili tiste nagravžne dnevne luči. Men grejo na kozlaje. Lahko vse avte v krematorij zapeljal

cashy
3 leta 8 meseci nazaj

jaz se pa sprašujem, kako da v osnovni opremi Life ni niti klimatske naprave. Menda smo že krepko v 21. stoletju, mar ne? Avtomatska klima pa pride šele v top paketu…

frgo
3 leta 8 meseci nazaj

zato, da lahko v reklamo napišejo “že od 9999”, prodajo pa samo takšne za 10800 in naprej. (cifre so izmišljene)

mrtwelvetrees
3 leta 8 meseci nazaj

Ne vem kje tiči razlog, takaj niso dali v ponudbo menjalnika EDC z motorjem dci 110 ?

Bucko99
3 leta 8 meseci nazaj

Verjetno bi bil cenovno previsoko… preblizu Meganu. Pred leti so zato iz trga pri nasm umaknili dci 105.

 
Pred novim izzivom
Kamorkoli, kadarkoli, v vseh pogojih