Predstavitve

Izključno električen

Fiat 500e: virtualna slovenska predstavitev

Fiat 500 prihaja na trg z baterijsko-električnim pogonom v treh karoserijskih različicah.

Ikona

22_New 500Fiat 500 je globalno eden najbolj prepoznavnih avtomobilov in neločljiv spremljevalec mestnega prometa, v tretji reinkarnaciji pa bo kupcem na voljo izključno v baterijsko-električni izvedenki. Ker so s tem dejstvom zaradi visoke cene posledično povezane tudi manjše prodajne številke, so se pri proizvajalcu odločili, da bodo mali urbani avtomobil še nekaj časa izdelovali tudi s klasičnim pogonskim sklopom v sklopu predhodnega modela.

Prehod na namensko električno arhitekturo je modelu 500 med drugim prinesel nekoliko povečane zunanje dimenzije, saj je v primerjavi s predhodnikom 61 mm daljši, 56 mm širši in ima 22 mm daljšo medosno razdaljo. Ljubiteljem električne vožnje bo na voljo v treh karoserijskih izvedenkah, kot kupe, kabriolet in v različici 3+1, ki ima na sovoznikovi strani dodatna manjša zadnja vrata za olajšan dostop do sedežne klopi. Vrata masi vozila dodajo 30 kg ter se lahko odprejo le ob predhodno odprtih sovoznikovih vratih.

23_New 500Oblikovno ostaja zunanjost 500e v veliki meri posnetek dobro znanih potez, med spremembe pa na primer spada selitev emblema 500 na sredino maske. Logotip 500 na zadku ohranja povezavo z zgodovino, a je dobil električne poudarke v svetlo modri barvi, igra z obliko in barvami pa končno ničlo spremeni v črko »e«. Svetlobna tehnika se dodobra zanaša na tehniko LED (prednje dnevne luči, zadnje luči, smernika), za barvno paleto pa naj bi dobili navdih v naravi.

Zanimivo je, da so želeli biti Italijani nekaj posebnega, tudi ko gre za obvezno zvočno opozorilo, ki ga morajo električna vozila oddajati pri hitrostih do 20 km/h. Fiat 500e nase opozori s toni skladbe Amarcord skladatelja Nina Rote iz znamenitega istoimenskega Fellinijevega filma.


500e v številkah – dolžina: 3.632 mm, širina: 1.748 mm, višina: 1.527 mm, medosna razdalja: 2.322 mm, prostornina prtljažnika: 185-550 litrov.


11Notranjost je oblikovana prečiščeno in elegantno, potnikom pa omogoča več udobja tako na račun spremenjene arhitekture kot tudi zaradi izboljšav za zmanjšanje hrupa in vibracij. Pred voznikom je nameščen 7-palčni zaslon za prikaz podatkov merilnikov, sredinski položaj pa zavzema 10,25-palčni zaslon nove generacije infozabavnega sistema Uconnect 5, ki uporabnikom razširja možnosti komunikacije z vozilom in svetom. Sredinska konzola ima predal za brezžično polnjenje telefona, pri katerem zastopnik dobronamerno opozarja, da ni primeren za odlaganje kodiranih ključev. Menjalno ročico so v skladu s tehniko električne vožnje zamenjala stikala za upravljanje. Vozniku pa so v pomoč napredna vozniška pomagala (ADAS), ki omogočajo, da se 500e ponaša z asistirano vožnjo 2. stopnje.

Štiri stopničke

Kupci bodo pri novem električnem Fiatu lahko izbirali med štirimi nivoji opreme: Active, Passion, Icon in La Prima. Ker ne gre za cenovno občutljiv razred, verjetno ni posebno presenečenje, da se prodaja začenja pri paketih z vrha, saj sta zaenkrat na voljo najboljša dva, dodatno nadgrajena z opcijami kot uvodna serija Opening Edition. Takšna zasnova paketov tudi pomeni, da bo na cestah največ vozil 500e v eni izmed vključenih barv: zeleni Ocean za opremo La Prima ter črni Onyx in zlati Rose Gold za opremo Icon.

Dve možnosti

Električni pogonski sklop v 500e je zasnovan na kombinaciji trifaznega sinhronega motorja s stalnim magnetom (moči 70 kW v paketu Action ali 87 kW z ostalimi paketi) in baterijskega sklopa, kjer se bo potrebno odločiti med izvedenko s kapaciteto 23,7 kWh (do 185 km dosega po WLTP komb., paket Active) ali 42 kWh (do 320 km dosega po WLT komb., paketi Passion, Icon in La Prima).  Domače AC polnjenje avtomobila je predvideno s polnilno močjo 2,3 kW (enofazna vtičnica) oziroma 3,7 kW (trifazna vtičnica) ali preko polnilne postaje easyWallbox z nadgradnjo polnilne moči na 7,4 kW. Kabel Mode 3 omogoča polnjenje na katerikoli javni polnilni postaji s polnilno močjo 11 kW. Sistem hitrega polnjenja pa podpira polnjenje z močjo 85 kW pri 42 kWh baterijskem sklopu (0-80 % v 35 minutah) in z močjo 50 kW pri 23,7 kWh baterijskem sklopu (0-80 % v 30 minutah).

doseg 500eElektrična vožna ima svoje posebnosti, ki jih dodobra povzemajo prednastavljeni vozni načini. V primeru 500e je način Normal najbolj podoben slogu vožnje vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem, način Range omogoča vožnjo z enim pedalom ter v ospredje postavlja regeneracijo energije ob popuščenem pedalu plina za čim daljši doseg z enim polnjenjem, medtem ko način Sherpa optimizira preostali doseg z bolj gladkim in zadržanim odzivom pospeševalnika (največja hitrost je omejena na 80 km/h, samodejno so izključeni pomožni potrošniki, npr. gretje sedežev, prednjega stekla in ogledal, a je omogočen njihov ročni vklop). Ko doseg vozila pade pod 38 km, se samodejno aktivira način Želve; voznik ga v sili lahko začasno izklopi s polnim pritiskom pedala za pospeševanje (kick-down).

Preden odprete priloženi cenik, globoko vdihnite, saj so zaenkrat na voljo le najboljše opremske izpeljanke. Redne cene se začenjajo pri 34.990 evrih za 500e Icon, kar v najboljšem možnem scenariju kombinacij popustov in subvencij Eko sklada pripelje do vplačila 28.440 evrov za nov modni električni avtomobil.

Avtomobilizem.com (Vir, foto, slike: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Izključno električen"


wildbliw
1 leto 3 meseci nazaj

Prvotnemu oblikovno vrhunsko uspešnemu avtomobilu so naredili oblikovno nekoliko manj, a še vedno uspešno repliko. S faceliftom so jo še nekoliko pošminkali. Zdaj, ko je zunaj druga (skupno tretja generacija), mi je prvi vtis govoril, da je avto postal sramežljiv. Nima več nekih bahaških pompoznih izrazov. Je bolj skrit v povprečje, kar pa še ne pomeni, da je to slabo, oz. da ni presegel svojega predhodnika. Bolj, ko gledam, bolj vidim, da je vse na svojem mestu, nič ni pretirano, ničesar preveč a ob enem nič, kar bi bi bilo dolgočasno in suhoparno. In po mojem mnenju nova generacija bolje povzema original izpred dobrega pol stoletja. A v svojem povsem sodobnem jeziku, da že ne bom rekel predčasnim. Kromirana letvica, ki poteka vse okoli, skoraj do zadnjih luči naredi avto eleganten. Dejstvo, da je avto brez pragov me je sprva priznam, da kar malo šokiralo. A zadeve se hitro navadiš in brez stistih plastik v temni barvi in s pravo mero oblikovanja bočnih ploskev avto deluje sodobnejši in elegantnejši. Vseeno pa zmoti neujemanje spodnjega roba zadnjih vrat s prednjimi, samo pri izvedbi z dvokrilnimi vrati. In prav to je edina resna napaka, ki sem jo zaznal na tem avtomobilu. Po drugi strani mi je prav simpatično, kako se kromirana obroba na gornji strani stranskih oken podaljša tudi na spodnji strani na fiksnem oknu oz. do slabe polovice zadnjega stranskega okna pri izvedbi s tremi vrati.

Notranjost za razliko od zunanjosti postaja še bolj pompozna, a vseeno rešena izvirno in s pravo mero okusa.

Blinder
1 leto 3 meseci nazaj

1000000 stevilk v clanku, nikjer pa sramotne stevilke o 1400 kg teze

cashy
1 leto 3 meseci nazaj

Zakaj pa sramotne? Tretjina teže so samo baterije

1 leto 3 meseci nazaj

Izvedba City range se mi zdi totalno neuporabna. Do 185km po WLTP, torej dejansko nekje okoli 100-130km. Prideš domov, daš avto polnit ker je pač prazen, potem pa je treba peljati otroka na trening, ali pa bog ne daj, da še kaj nujnejšega…

megane16v
1 leto 3 meseci nazaj

služba in nazaj je 22 km, prvi otrok trening in nazaj 20 km, drugi otrok trening in poberem prvega 24 km, grem iskat še drugega, pa je 24 km. skupaj 90km. meni se izide. cena pa je druga zgodba..

1 leto 2 meseci nazaj

Ok, se ti izide, ko gre vse po dnevnem planu. Moj point je v nepredvidljivih situacijah. Če se kaj ne izide po planu si obtičal na vtičnici.

golfabimu
1 leto 3 meseci nazaj

Ti beseda City range nič ne pove? 130km dometa za po mestu je dovolj, sploh pa za naša mesta. Tej mestni avtki na dan nrdijo glih enih 20 do 30km povečini.

DX5050
1 leto 3 meseci nazaj

Lep, ampak 10 jurjev predrag

Bucko99
1 leto 3 meseci nazaj

Pri EVjih je Predrag serijsko, navadte se… inflacija…

mrtwelvetrees
1 leto 3 meseci nazaj

Bomo pač kupovali še naprej bencinarje/dizle.

 
Kadarkoli, kamorkoli
Tudi s hibridnim pogonom