Predstavitve

Za sproščeno vožnjo

Mazda3: slovenska predstavitev

Nova Mazda3 je pred razkritjem dvigovala kar nekaj prahu, precej na račun generacijske spremembe modela, nekaj pa tudi zaradi dejstva, da bo kot prva od znamkinih modelov na voljo z motorjem Skyactiv-X.

Zrelost oblikovanja

Mazda3 (20)Študijo Kai, ki je nakazovala oblike četrte generacije modela Mazda3, so si Japonci pustili za tokijsko razkritje, mi pa smo si jo prvič lahko ogledali na lanskem ženevskem salonu. Po videzu nikakor ne razočara niti v serijski različici, pri čemer je v kombilimuzinski izvedbi nekoliko bolj športna, medtem ko limuzina bolj izpostavlja eleganco in prefinjenost oblik. Obema je evolucija oblikovalske filozofije Kodo prinesla prečiščen pristop, brez odvečnih linij in nepotrebnih elementov – tako v zunanjosti, kot tudi v notranjosti. Tudi to je eden od razlogov, da Mazda3 zdaj deluje precej bolj zrelo in, če želite, prestižno.


Mazda3 v številkah – dolžina: 4.460 mm (kombilimuzina) / 4.660 mm (limuzina), širina: 1.795 mm, višina: 1.435 mm (kombilimuzina) / 1.440 mm (limuzina), medosna razdalja: 2.725 mm, prostornina prtljažnika:  358-1.026 litrov (kombilimuzina) / 450-1.138 litrov (limuzina).


Mazda3 (5)Karoserijski različici se po videzu in dimenzijah jasno razlikujeta tako z boka kot tudi na zadku, ni pa odveč informacija, da se ju da enostavno ločiti celo s sprednjega dela, če eno na primer zagledate v vzvratnem ogledalu (pustimo ob strani dejstvo, da je precej bolj verjetno, da gledate kombilimuzino). Športnejša kombilimuzina ima t.i. krilo, ki s spodnjega dela objema prepoznavno znamkino masko, v temno sivi barvi, medtem ko je enak element pri limuzini kromiran. Pri obeh je barva krila usklajena s platišči.

Osredotočenost na voznika

Praktično ni Mazdinega modela, pri katerem ne bi poudarjali, da inženirji pri snovanju iščejo ključne elemente, zaradi katerih se voznik za volanom počuti čim bolj naravno in sproščeno. Med najpomembnejšimi so zagotovo optimizacija oblike in namestitve sedeža, pa položaj prestavne ročice, preglednost ter način upravljanja najpomembnejših funkcij vozila, vseh naštetih pa so se seveda lotili tudi v Mazdi3.

Mazda3 (11)Pri znamki ponosno izpostavljajo, da pošiljajo na cesto kar se da varne avtomobile, kar je verjetno eden od razlogov, da so modelu že serijsko namenili obsežen nabor vozniških pomagal, med katerimi so projicirni zaslon, svetila v tehniki LED, prilagodljiv tempomat, sistem za preprečevanje naleta z zaznavo pešcev, sistem za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem na promet za vozilom, sistem za ohranjanje na voznem pasu, prepoznava prometnih znakov, sistem GVC+ ter drugi. Opcijsko si lahko omislite med drugim tudi 360-stopinjsko kamero, sistem za nadzor zbranosti voznika, asistenco za vožnjo v zastojih in druge, ki so del paketa Safety,  a so se pri tem Mazdini tržniki odločili za politiko pogojevanja, saj morate hkrati doplačati še za dodatke v paketih za izboljšano udobje in videz (Style oz. Luxury) ter zvok (Sound).

Ključni elementi za prikaz bolj in manj pomembnih podatkov v vozilu so novi projicirni zaslon, 7-palčni prikazovalnik ob merilnikih pred voznikom ter osrednji 8,8-palčni zaslon novega sistema Mazda Connect, ki so ga posodobili z vidika strojne in programske opreme.

Tisti Zoom-Zoom občutek

Ker so Mazde dobro znane vsem iskalcem vozniških užitkov, je v pretežnem delu temu ustrezna tudi njihova motorizacija. S tega vidika je verjetno še najmanj zanimiv 1,8-litrski Skyactiv-D (85 kW/116 KM), ki zagotavlja emisijskim standardom primerno čistočo celo brez dodajanja aditivov.

Mazda3 (16)Najbolj iskana bo zagotovo različica pogona z bencinskim dvolitrskim agregatom Skyactiv-G (90 kW/122 KM) z možnostjo izklopa valjev, ki je podprta s 24-voltnim hibridnim sistemom M Hybrid.  Dolgo pričakovana novost, ki naj bi prišla na naš trg jeseni, pa je agregat Skyactiv-X (133 kW/181 KM)) s tehnologijo SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition ), za katerega pri znamki zatrjujejo, da združuje prednosti bencinskih in dizelskih agregatov, kupci pa se bodo morali odločiti ali je dovolj prepričljiva, da upraviči precejšen pribitek na ceno.

Ko smo že pri cenah, vstopna Mazda3 (limuzina ali kombilimuzina) z bencinskim agregatom po ceniku stane 19.990 evrov, primerljivo opremljena z dizelskim motorjem dva tisočaka več, še evrski tisočak pa bo potrebno dodati, če bi se želeli med prvimi voziti v Mazdi3 z novim agregatom Skyactiv-X. Pri modelu se bo treba nekoliko navaditi tudi na novo poimenovanje paketov opreme, vstopni nima posebne oznake, naslednja stopnja je Plus, najvišji pa sta GT in GT Plus. Več podrobnosti lahko najdete v priloženem ceniku in brošuri.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

32 komentarjev za "Za sproščeno vožnjo"


1 leto 2 meseci nazaj

kje je pa nered, ko je govor o Mazdi? 😀

Locher
1 leto 2 meseci nazaj

Morda je zaposlen z oglaševanjem električarjev? #evshill

chad
1 leto 2 meseci nazaj

190 cm višine ni nobeno merilo, merilo je 180 cm. Kar je več, si morate pač iskati primerne avte kot so enoprostorci, kombiji in suvi. Limuzina je meni sicer lepša.

1 leto 2 meseci nazaj

Jaz sem 187cm, vozim ceeda 2016 in brez problema sedim odzadaj. Prostor za glavo in kolena mi je super. Ne propagiram, ampak povem, da visoki ljudje ne rabijo nujno SUV, treba je pač stestirat avto.

ban
1 leto 2 meseci nazaj

V polotu zadej boljš sedim kot v tej mazdi. Nismo vsi pritlikaci.

chad
1 leto 2 meseci nazaj

180 cm je normalna višina evropske rase, kar je več ste pač večji in logično, da nek mestni avto ali pa nižji srednji razred zadaj ni delan za velikane. Polo je z ravnilom narisana škatla na kolesih, tam najbrž voziš tudi pralne stroje. Če pogledaš silhueto tega avta, ti je že odzunaj jasno, da bo 180 cm visok pritlikavec glih še sedel. Ti imaš težave tudi na avtobusih, na letalih, povsod pucaš strope. Jbg.

kseb
1 leto 2 meseci nazaj

Saj odrasli so spredaj in tam je prostornost ok. Samo otroke je treba tudi kam peljat. In 14 letniki, sploh fanje imajo z lahkoto 1,8 m in več. Tu vidim težavo. Drugače pa za drugi avto-superca.

VW-T4
1 leto 2 meseci nazaj

ja ampak kdo kupi avto tega razreda, da bodo zadaj sedela 2 takšna komada. V tem rangu se po večini vozijo 2 osebi s kakšnim otrokom zadaj. Če pa so potrebe specifične, greš pogledat drug avto, ki ti ustreza, v tvojem primeru polo. Sicer pa mi ta mazda ni všeč, riti enostavno ne morem vzljubit.

ban
1 leto 2 meseci nazaj

Sem včeraj sedel v tej mazdi, spredej je še nekako za sedet, zadaj pa z svojimi skoraj 190 niti pod razno ne sediš udobno, glavo imaš praktično v stropu, pa še ven se slabo vidi. Da ne govorim o prtljažniku, ena velika žalost. Ta avto je narejen za dva, mogoče zadaj za male otroke. Za dopust pa rabiš tovorno prikolico.

Manfred
1 leto 2 meseci nazaj

Pozdravljeni.
Pri Mazdi ni vse tako vrhunsko, V SLO še najbolj šepajo sevisi (kar jaz vključujem v komplet z avtom) in odnos do strank. Pa tudi avto ni ravno tako brezhiben. Avto ima napake tako, kot vsak drug avto.
Seveda pa je avto zelo soliden.

Polo78
1 leto 2 meseci nazaj

Se delno strinjam z napisanim. Lastil sem si 2 Mazdi (skupno 9 let in več kot 200.000 prevoženih km) in tisto kar pri njih ni bilo vrhunsko so zagotovo zavore. Daljše zavorne poti kot pri konkurenci ter podvrženost h krivljenju zavornih diskov. Če so pri novih modelih to odpravili kot so tudi občutno izboljšali zvočno izolacijo, potem drugih pripomb ne bi imel. Kar se pa tiče servisov, jaz nisem imel slabih izkušenj. So res malo dražji kot npr. pri VW, se je pa dalo vse zmenit, od lastnega olja pri rednih servisih do uveljavljanja garancije brez kompliciranj in tudi odnos je bil vedno korekten (servis v BTC-ju, kako je pa drugje pa res ne vem). Seveda pa dopuščam možnost, da so izkušnje lahko različne…

pskoda
1 leto 2 meseci nazaj

Hec je v tem, če je pri stari šepala zvočna izolacija so pri novi sigurno izboljšali, ampak pa sigurno nova nekje drugje šepa kjer stara verjetno ni

Polo78
1 leto 2 meseci nazaj

Se pridružujem mnenju glede motorjev, kjer praktično nimaš izbire. Oba motorja, tako 2.0 bencinar kakor 1.8 dizel bi bila sicer odlična izbira za vstopni model, samo kaj, ko sta tudi edina. Skyactiv-X še ni, 2.2 dizla, ki je nasplošno eden najboljših dizlov kar sem jih vozil, pa sploh ne bo. :(( Glede oblike se bom vzdržal, je bil tudi meni lepši prejšnji model, ostalo pa je pri Mazdi vrhunsko in povsem primerljivo s premium znamkami.

 
Nov val elektrifikacije
Vstopnica v svet japonskega prestiža