Reportaže

Avto v objektivu – Fotografski slovar

Vse kar morate vedeti o oznakah na objektivih, filtrih in splošno o fotografiji.

V veliko vodičih sem uporabljal besede kot so 18-55 mm, f1.8, 1/250 s itd. Tokrat bom podrobno razložil, kaj pomenijo vse te oznake na objektivih, fotoaparatih, filtrih in vseh pritiklinah, ki so pomembne pri fotografiji. Je že tako, da poznavanje različnih oznak močno olajša delo s fotoaparatom.

Začel bom pri najpomembnejši stvari – objektivih. Delimo jih glede na njihovo goriščno razdaljo in zmožnost avtomatskega ostrenja.

– Objektivi z ročnim (manualnim) ostrenjem. Ti so bili v uporabi na starejših fotoaparatih. Delujejo tudi na novejših, vendar je potrebno ostrenje z ročnim nastavljanjem.

– Objektivi z avtomatskim ostrenjem. To pomeni, da ima objektiv motorček za ostrenje vgrajen v sebi ali pa je vgrajen v ohišje. V obeh primerih uporabniku ni potrebno ostriti ročno, razen če to želi.

Več razlik pa prinaša delitev glede goriščne razdalje, kjer jih delimo na fiksne objektive in zoom objektive.

– Zoom objektivi lahko zvezno spreminjajo goriščno razdaljo v nekem razponu. Recimo od 24-70 mm.

– Fiksni objektivi imajo samo eno (fiksno) goriščno razdaljo, ki se ne spreminja. Recimo 50 mm.

Zame so daleč najboljša izbira fiksni objektivi. Uporabnika prisilijo, da se za fotografijo potrudi in se premakne za nekaj korakov, kadar je to potrebno. Z zoom objektivi ljudje postanejo leni in površni. Fiksni objektivi imajo boljše optične lastnosti in manj trpijo za znanimi optičnimi napakami (popačenje, zasenčenje, izguba kontrasta). Fiksni objektivi so tudi svetlobno močnejši kot zoom objektivi, kar je ključnega pomena. “Zoomi” so vedno kompromis med udobjem in kvaliteto. Na račun večje uporabnosti zaradi široke palete zornih kotov, ki jih ponujajo, trpi kakovost. V kolikor pa želimo imeti odličen zoom objektiv z veliko svetlobno močjo, pa primerno naraste tudi cena.

Klasična razmerja 35-milimetrskega formata so:

– od 43 do 55 mm – standardni
– od 17 do 28 mm – širokokotni
– od 85 do 300 mm – ozkokotni

Nekaj kratic, ki nam bodo olajšale nakup oz. poznavanje opreme:

– f vrednost: zaslonka je nastavljiva odprtina, ki se nahaja v objektivu. S spreminjanjem velikosti te odprtine (zaslonke) določimo, koliko svetlobe bo prišlo skozi objektiv. Kadar imamo na voljo manj svetlobe, bo ta odprtina bolj odprta npr. f/2.8, f/3.5 ali f/4.5. Ob obilici svetlobe bomo zaslonko bolj zaprli npr. f/8, f/11 ali celo zelo zaprli na f/16 ali f/22 ob zelo močni svetlobi. Vse te vredosti zaslonke so označene na objektivu ali pa v iskalu fotoaparata. Večje kot je število, manj je odprta zaslonka.

– čas zaklopa: z daljšim časom poskrbimo, da skozi odprtino v objektivu preide več svetlobe. S krajšanjem časa poskrbimo, da je prehod svetlobe kratek. Tako je potrebno v fotografiji za najbolj optimalne slike kombinirati odprtost zaslonke in čas odprtosti zaslonke.

– mm: velikost goriščne razdalje. Manjša kot je vrednost mm, večji kot vidimo. Večja kot je vrednost mm, večji je ‘zoom’, slika je bolj ozka.

– AF-S: v objektivu je motorček za ostrenje, kar pomeni, da je možno avtomatsko ostrenje tudi v vhodnih modelih pri fotoaparatih, ki nimajo vgrajenega motorčka v ohišju.

– AF-D: v objektivu ni motorčka za ostrenje, vendar bo še vedno avtomatsko ostril na ohišjih, ki imajo vgrajen motorček za ostrenje.

– ED: leče v objektivu imajo na sebi antirefleksni premaz, ki preprečuje nastanek odbojev znotraj le teh.

– VR: objektiv ima vgrajen stabilizator slike. Z njim dosežemo, da kljub daljšim časom fotografija ostane ostra.

– UV filter: poskrbi predvsem za zaščito sprednje leče objektiva. Poskrbi tudi, da skozi njega ne prehaja UV svetloba.

– CPL filter: ali cirkularni-polarizacijski filter reducira odseve oziroma odstrani polarizacijsko svetlobo. Poskrbi, da se ne vidijo odsevi v šipi ali v vodi.

– ND filter (Neutral Density Filter): zmanjša količino svetlobe, ki preide skozi objektiv. S tem poskrbi, da lahko uporabljamo daljše čase. Poznamo različno močne ND  filtre – od najsvetlejšega 4x, ki poskrbi za dvakrat daljši čas, ali tako temne, ki poskrbijo tudi za desetkrat daljši čas.

Za primer lahko pogledamo objektiv Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55 mm f/3.5 – 5.6G ED. Ugotovimo, da je to zoom objektiv, ki ima razpon goriščnic od 18 do 55 mm. Svetlobna moč objektiva je od f/3.5 do 5.6. Kar pomeni, da bo objektiv na 18 mm imel svetlobno moč f/3.5, ter na 55 mm (torej najbolj raztegnjen) svetlobno moč le f/5.6. ED oznaka nam pomeni, da objektiv vsebuje antirefleksni premaz leč. Objektiv ima tudi vgrajen motorček za ostrenje, torej bo avtomatsko ostril tudi na fotoaparatih brez vgrajenega motorčka.

Kot drugi primer poglejmo Nikkorjev objektiv 24-70mm f/2.8 AF-S ED. Tukaj ugotovimo, da je razpon goriščnic večji. V praksi pa nam to pove, da bomo lahko nek objekt bolj približali, saj je končna goriščnica 70 mm. Zaradi večje začetne goriščnice 24 mm pa nam ta objektiv ne nudi tako širokega kota, kot zgoraj omenjeni. Prednost objektiva s fiksno zaslonko je tudi, da je objektiv skozi celotno zoom območje enako svetlobno močan – torej f/2.8. Tudi ta objektiv vsebuje motorček za ostrenje v objektivu in ima antirefleksni premaz.

Pri izbiri objektiva je najpomembnejše vprašanje kašne goriščnice potrebujete in če potrebujete svetlobno močan objektiv. Cenovni razpon pri objektivih je ogromen, k sreči pa so na voljo tudi druge znamke (Sigma, Tamron, Tokina). V veliki meri so cenejše, a ponavadi tudi optično slabše. Končna izbira je odvisna predvsem od vaših potreb in debeline denarnice.

Besedilo Gašper Pirman

Fotografije: Nikon, Wikipedia: silverfalls, Sbittante

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Avto v objektivu – Fotografski slovar"


7 leta 4 meseci nazaj

@skopusnik: to sem šla pa jaz gledat, ker sem iz modro-rdeče ekipe, kot reče Gapiii 😉 Za AF-S pri Canonu uporabljajo oznako USM

skopusnik
7 leta 4 meseci nazaj

Super. Jaz bi samo še to popravil, da bi dopisal Canon oznake za AF-S in AF-D (mislim da imajo drugačne oznake? Nisem zihr, uporabljam Nikon 🙂 )

Raiden
7 leta 4 meseci nazaj

Zaradi večje začetne goriščnice 24 mm pa nam ta objektiv ne nudi tako širokega kota, kot zgoraj omenjeni. …………….Ta objektiv je mišljen za FF, torej prideš na 16 mm…

b1on1cman
7 leta 4 meseci nazaj

Svaka čast za odlično obrazložitev.

 
Avto v objektivu – Selektivne barve
Z Michelinom na Rally Monte Carlo 2013