Poraba 8,6 l/100km Največja hitrost 196 km/h Cena 32.916 eur
Plusi
 • prepoznavna zunanja oblika
 • občutek za oblikovne detajle
 • dovolj živahen motor
 • prostornost spredaj (še posebej za glave)
Minusi
 • obotavljanje menjalnika ob speljevanju
 • ločljivost zadenjske kamere
 • cena brez popustov
 • zadnja klop
 • poraba goriva
 • brez opcije 4x4 pogona pri tej motorizaciji

Pravijo, da kjer je Jeep, je tudi pot. Legendarna ameriška znamka namreč že vse od časov, ko je na peščenih obalah Normandije prvič resneje opozorila nase, velja za sinonim superiornega terenskega vozila.Avtomobilska evolucija pa je v zadnjem času poskrbela tudi za to, da v njihovih salonih najdemo čedalje več šminkerjev brez oznake 4×4. In to kljub temu, da velika večina pravovernih ljubiteljev kultnega proizvajalca še vedno smatra, da bi lahko bil dvokolesno gnan Jeep zgolj in samo v obliki kakšnega … motocikla!

Odpadnik

Četudi si marsikdo še dandanes ne more predstavljati Jeepa brez štirikolesnega pogona, so tovrstne verzije obstajale na trgu že od pamtiveka. In ne le to. Z nalepko 2WD si je bilo še pred nekaj leti moč omisliti celo – o moj bog – ikonični Wrangler (serije JK), pa čeprav je vse skupaj delovalo nekoliko groteskno. Si predstavljate Wranglerja brez vsekolesnega pogona? Kot božič brez snega!

A če so tovrstne Jeepove različice veljale v preteklosti bolj ali manj za zanimivo popestritev njihove ponudbe, pa je zadnja avtomobilska moda, pri kateri je forma očitno precej bolj važna od same vsebine, poskrbela za še izdatnejše mehčanje njihovih modelov. Saj veste, novodobni »terenci« morajo izgledati strašljivo zgolj na zunaj, pa četudi se komaj prebijejo že čez moker pločnik. V tovrstno formulo tako morda še najbolj spada ravno model Renegade, s katerim želijo nagovarjati vse tiste voznike (morda še bolj voznice), ki do sedaj niso razmišljali o znamki Jeep. In to jim je preklemansko dobro uspelo.

JEEP RENEGADE 06Mali Renegade, ki se je pojavil med ljudstvom že pred petimi leti, je namreč v tem času postal prodajna uspešnica ter je eden najbolj zaželenih malih SUV na trgu. To je Američanom prvenstveno uspelo z izjemno prepoznavnim oblikovanjem, s pomočjo katerega že na zunaj izžareva povsem dovolj samozavestne moči, pa četudi gre v osnovi (če seveda izvzamem verzijo Trailhawk) za dokaj poženščenega »terenca«. Zato ne čudi, da je bila zadnja kozmetična prenova, ki se ga je dotaknila v lanskem letu, izjemno decentna (spremenjeni odbijači, nova opcijska LED žarometa, ipd.), saj je že pred tem izgledal dovolj fletno.

Renegade obenem predstavlja svojevrstno prelomnico pri ameriškem proizvajalcu, saj gre za znamkin prvi model, po katerem kupci ne posegajo prvenstveno zaradi 4×4 pogona, zaradi česar velja celo za svojevrstnega odpadnika. A vendarle, mar ne bi bilo vseeno bolje, če bi vlogo metroseksualnega križanca prevzel njegov tehnični dvojček Fiat 500X, Jeep Renegade pa bi še vedno zastopal osnovno filozofijo znamke Jeep? Hja, v koncernu FCA že vedo …

Evolucija terenca

Kakorkoli že, pri najmanjšem Jeepu v njihovi ponudbi je tako precej bolj pomembno, da se zna njegova infozabavna enota po novem povezati z vašim pametnim telefonom (Apple CarPlay in Android Auto), kot pa da ima serijsko zaporo sredinskega diferenciala ter reduktor (zgolj kot zanimivost: pri Renegadeu funkcija 4WD Low ne predstavlja klasičnega mehanskega reduktorja). Narobe svet?!? A da ne bo pomote, pri ameriški znamki imajo v ponudbi tudi izjemno zmogljivo različico Renegade Trailhawk, ki se ponaša z nadgrajenim sistemom 4×4 pogona Jeep Active Drive Low ter dodatno funkcijo Rock, zaradi česar je eden najbolj alpinistično talentiranih malih križancev na trgu. A kaj, ko je za omenjeno verzijo potrebno pripraviti kar visok kupček evrov (beri: okrog 35.000), zaradi česar je ne boste videli ravno za vsakim vogalom (ali za vsako lovsko prežo).

JEEP RENEGADE 29Ni torej presenečenje, da v primeru Renegadea velika večina kupcev raje pogleduje k bistveno cenejšim dvokolesno gnanim različicam, pa čeprav vedo, da bodo z njimi izvajali piruete že po rahlo zasneženem klancu. Tako bi jim znala biti ena najbolj zanimivih ravno srednje krepka bencinsko gnana verzija – še posebej zato, ker so dizelski »smrdljivci« vse manj zaželeni.

Najnovejši 1,3-litrski turbobencinski agregat lahke gradnje, ki se ponaša s tretjo generacijo vbrizga goriva MultiAir, namreč nima pretiranih težav pri premikanju malega džipa, ki sicer pokaže na tehtnici zgolj 1.320 kg. Mali motorček, ki proizvede dovolj konkretnih 150 »konjev« največje moči, se sicer daleč najbolje počuti v srednjem vrtljajnem območju, hkrati pa navdušuje s prožnostjo ter dobršnim veseljem do vrtenja. Pravi mali biser!

JEEP RENEGADE 23Vtis pa rahlo zamori ne najbolj prepričljiva 6-stopenjska dvosklopkovna menjalna avtomatika, ki kot edina skrbi za prenos moči pri tej motorizaciji, saj ne velja za pretirano hitro in odzivno. To se še kako pozna pri samem speljevanju, kjer se izkaže kot nekoliko neodločna, kar je lahko neugodno pri kakšnem hitrem manevru sredi križišča. Vendar pa ima omenjeno obotavljanje pogonskega sklopa tudi svojo prednost na spolzkem, saj se spredaj gnani kolesni par le stežka zavrti v prazno, da vam ni potrebno rdeti od sramu že ob prvem dežju.

Marsikdo bo sicer ob tem porekel, da 4×4 pogon dandanes le redkokdo resnično potrebuje, avtomobil pa zaradi tega posledično manj porabi. Pa je temu res tako? Figo! Na tokratnem testu je namreč mali Renegade le stežka porabil manj od 8 litrov na 100 kilometrov, zaradi česar sem imel občutek, da sem se slučajno znašel za volanom dva razreda večjega žlahtnika (Grand Cherokee) s šestvaljnim dizlom pod motornim pokrovom. Končna poraba, ki je znašala 8,5 l/100 km, je bila v mojih očeh le previsoka.

Džip za poletje

Sam že od nekdaj smatram, da je lahko Jeep z oznako 2WD – podobno kot kabriolet s platneno streho – zgolj vozilo za poletne mesece, saj boste z njim v zimskih deležni precejšnjega posmeha. A prodajne številke kažejo, da je to mar le redkim, Renegade pa jih zna očitno navdušiti z ostalimi atributi.

V poplavi najrazličnejših križancev in športno uporabnih »terencev« je namreč najmanjši Jeep v ponudbi dovolj samosvoj in unikaten, kar pa dandanes še kako šteje. Pravi »instaSUV«!

jeep renegade 34

Na to kaže tudi njegova notranjost z obilico t.i. »velikonočnih jajčkov« oziroma skritih oblikovnih detajlov, zaradi česar nikakor ne moremo govoriti o konfekcijskosti. Ne bodite preveč presenečeni, če boste kakšen obris ikonične Jeepove maske s sedmimi režami ali posode za gorivo našli šele po nekaj dneh. Med slednjimi je še največ simpatij požel mali “Ciao Baby” pajkec pri pokrovu za gorivo. Tako bo marsikdo povsem zanemaril, da bi lahko bila zadnja klop udobnejša (neudoben ledveni del), multimedijska naprava pa malce manj zmedena.

Le ob ceni kakšnih bolje opremljenih primerkov, kakršen je bil tudi tokratni testni avtomobil, bi znal kdo tožiti nad ne najbolj udobnim podvozjem, pa četudi se je izkazalo za manj tresoče kot pri sorodnem Fiatu. Zanimivo, še posebej, ker je bil obut v nič kaj udobne 19-palčne nizkopresečne pnevmatike, Fiat pa v palec manjše. Volanski mehanizem? Soliden, a v tem razredu poznamo tudi precej boljše (npr. Mazda CX-3, Volkswagen T-Roc).

Zamujena priložnost?

JEEP RENEGADE 33Glede na to, da je znamka Jeep praktično sinonim za štirikolesni pogon, bi lahko bil Renegade odlična vstopnica v svet tovrstnih vozil. Pa temu žal ni tako. Pri njihovem najmanjšem modelu v ponudbi namreč stane verzija z oznako 4×4 že več kot 25 evrskih tisočakov, kar je opazno več od bližnje konkurence (npr. Suzuki S-Cross ter nenazadnje tudi Mazda CX-3).

Škoda, saj je na ta način Jeep zamudil izjemno priložnost, da bi se še bolj utrdil v segmentu štirikolesnih vozil, v katerem se je sicer odlično pozicionirala znamka Suzuki (Vitara 4×4 že za 18.300 eur). Pri Jeepu bi morali tako predstaviti še manjši (beri: cenovno ugodnejši) model ali pa ponuditi akcijski štirikolesno gnani Renegade za 19.990 eur.

Obenem pa naj nas prenehajo prepričevati, da je lahko tudi Jeep 2WD dovolj kul in seksi, ker to pač ni. In pika.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Novi 1,3-litrski turbobencinski agregat navdušuje s prožnostjo ter ponuja celo esenco športno dinamičnih občutkov. A kaj, ko vse skupaj dodobra pokvari ne najbolj odziven dvosklopkovni menjalnik, ki je še najbolj obotavljajoč med speljevanji. Žal brez opcije 4x4 pogona pri tovrstnem pogonskem sklopu.
  8
 • Notranjost
  Dovolj samosvoja notranja arhitektura, ki je dodatno ozaljšana z nekaterimi domiselnimi oblikovnimi elementi (silhueta Willysa na vetrobranskem ter planinca na zadnjem steklu, ipd.), da bo zadovoljila tudi estetske fundamentaliste. Soliden izbor notranjih materialov (za ta rang) ter hvalevredna prostornost za glave (vseh) potnikov.
  9
 • Opremljenost
  Navkljub precej bogatemu paketu opreme Limited se na spisku dodatne opreme še vedno najde kar precej elementov, ki bi lahko bili že med serijsko opremo (npr. LED žarometi, ogrevani sedeži, ipd.).
  8
 • Vozne lastnosti
  Dokaj togo nastavljeno podvozje, ki ima precejšnje težave s požiranjem kakšnih zaporednih prečnih neravnin, ob katerih se kabina kar strese. Soliden volanski mehanizem, ki pa bi lahko bil pri manjših hitrostih za odtenek manj servo ojačan.
  7
 • Gospodarnost
  Ne najbolj prijazno ceno tokrat testiranega vozila je moč omiliti z malce bolj racionalno konfiguracijo ter akcijskimi ponudbami, porabo goriva pa z izborom dizla. Pri tokratnih turbobencinskih »žrebcih« gre namreč za precej žejno pasmo, ki se težko zadovolji z manj kot 8 litri.
  6
 • Zmogljivost
  Nova 1,3-litrska motorizacija se s svojimi 150 »konji« pri Renegadeu izkaže za eno bolj optimalnih, a bi si v zimskih mesecih le zaslužila pomoč v obliki 4x4 pogona.
  9
 • Sklep
  Najmanjši Jeep v ponudbi tudi po petih letih od prihoda na trg še vedno velja za eno najbolj unikatnih ter neuniformiranih izbir v razredu malih križancev. Le štirikolesni pogon mu privoščite, pa če mislite, da ga potrebujete, ali ne.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 17.990
cena testnega vozila (€) 32.916
dolžina × širina × višina (mm) 4.239 x 1.805 x 1.702
dovoljena masa vozila (kg) 1.900
emisija CO2 (g/km) 144
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5 (120.000 km)/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.332
masa praznega vozila (kg) 1.320
medosna razdalja (mm) 2.570
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni / spredaj
največja hitrost (km/h) 196
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 270 pri 1.850
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,0
osnovna cena vozila (€) 26.390
pnevmatike 235/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,3/5,8/6,4
pospešek 0-100 km/h (s) 9,4
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 351-1.297
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 70x86,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Adidaske za na lepše"


10 meseci 18 dni nazaj

Cena testnega vozila 33 jurjev in to brez 4WD? Tile ameriški Italijani (ali italijanski Američani, kakor komu ljubše) pa so za hece! To sta že skoraj dva 4WD Dusterja.

meganer
10 meseci 18 dni nazaj

Trenutno je akcija 2.0dizel 140km 4×4 za 22500. Je pa brez “bombončkov”

 
Spet Corolla
Druga generacija?