Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 242 km/h Cena 66.825 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • vozne lastnosti
 • odličen osrednji zaslon multimedije (npr. navigacija)
 • delovanje sistema »Hey Mercedes«
 • všečen paket AMG Line
 • matrični žarometi
 • obdelava prtljažnega prostora
Minusi
 • upravljanje z drsniki na volanskem obroču
 • nepraktičen notranji ročaj na voznikovih vratih
 • upravljanje glasnosti infozabavne enote (drsnik)
 • brez radarskega tempomata pri dani ceni
 • večina asistenčnih sistemov ob doplačilu (mrtvi koti, prepoznava prometnih znakov, radarski tempomat)
 • glasnost hladnega agregata

Ko so pri najstarejšem avtomobilskem proizvajalcu v vsej nam znani galaksiji predstavili novo generacijo razreda C, se ga je v trenutku prijel vzdevek »Baby S« (pa pri tem ne mislimo na dojenčkovo ritko). V duhu novodobnega Mercedesovega oblikovalskega jezika namreč že na zunaj izgleda kot skrčena verzija večjega razreda S, pri čemer se tudi tehnološko dodobra zgleduje po znamkini admiralski ladji. »Sonderklasse« v malem, torej! A pozor – to nikakor ne pomeni, da ga bomo pričeli množično videvati pred predsedniškimi palačami ter na parkiriščih bogatih industrialcev, vrhunskih menedžerjev, zvezdniških žogobrcev in rednih obiskovalcev golf igrišč sredi Indijskega oceana.

Napad klonov

MERCEDES-BENZ C 03Imperij iz Stuttgarta vrača udarec! V zadnjih letih se je namreč iz njihovih »hangarjev« pripeljalo toliko novih avtomobilov kot še nikdar doslej, zaradi česar so lahko Bavarci (beri: Audi, BMW) upravičeno zaskrbljeni. Obenem smo se v tem času tudi navadili, da so si njihovi avtomobili postali – v skladu z Mercedesovo novodobno oblikovno filozofijo, ki v veliki meri nosi podpis Limbušana Roberta – na zunaj podobni kot jajce jajcu. Še posebej med limuzinskimi modeli. Zlobneži bi ob tem dodali, da bi se morali vsaj slednji (C, E in S) preimenovati v oznake M, L in XL, saj dodobra sledijo dizajnu ruskih babušk.

A pri avtomobilskemu proizvajalcu z znakom trikrake zvezde znajo brž obrazložiti, da s tem želijo zgolj okrepiti vizualno identiteto znamke ter preseliti občutek prestiža iz njihovih najbolj imenitnih modelov tudi v nižje razrede. Oziroma, po domače – voznikom poslovnega razreda C ponuditi vsaj esenco občutkov, ki so jih sicer deležni zgolj lastniki gosposkega S.

MERCEDES-BENZ C 02Kakorkoli že, s tovrstno idejo so Mercedesovi inženirji razvijali tudi aktualno generacijo razreda C (W206), ki je sicer že peta po vrsti, odkar se ponaša z oznako tretje črke abecede. Nekdanji »Baby Benz« se ponaša z izjemno elegantnimi  in na trenutke tudi rahlo kupejevskimi potezami, ki spominjajo na tiste pri zastavonoši, pri čemer še najbolj izstopajo dolg motorni pokrov, kratka previsa ter prečiščene linije. Kdor pa bo okrog avtomobila hodil še z metrom v roki, bo brž ugotovil, da je v primerjavi s predhodnikom postal daljši (65 mm), širši (10 mm) in nižji (9 mm). Vsekakor novi C, četudi se ponaša z različnimi oblikovalskimi elementi ostalih modelov, nikakor ne deluje »vizjakovsko« zlepljen, temveč je dovolj samosvoj.

In če ga ob tem še dodatno ozaljšate z vedno mikavnim paketom AMG (všečna diamantna maska, znižano podvozje, stranski pragovi, 18-palčna platišča, ipd.), boste naenkrat pozabili, kako fensi in kul so v zadnjem času športno uporabni terenci. Nova generacija razreda C vsekakor dokazuje, da klasičnim limuzinam (in seveda tudi karavanom) še nikakor niso šteti dnevi!

Ob tem nikakor ne pozabite na t.i. digitalne žaromete, ki sicer stanejo debelih 1.800 evrov, a so vredni vsakega centa. Omenjene luči, ki se sicer ponašajo z ločljivostjo kar 1,3 milijona slikovnih pik (vsak izmed žarometov vsebuje 84 LED modulov ter 1,3 milijona mikro zrcalc), namreč v praksi navdušijo z izjemno svetilnostjo ter resnično hipnim prilagajanjem voznim razmeram.

Vojna zvezd

A če nova generacija razreda C na zunaj ni videti drastično drugače od svojega predhodnika (W205), pa je znotraj zgodba povsem nasprotna. Notranje okolje je namreč na moč podobno tistemu iz najbolj »posebnega« modela znamke (beri: Sonderklasse), kar pomeni, da se ponaša tudi z nekaterimi najsodobnejšimi tehnološkimi pripomočki.

MERCEDES-BENZ C 22Tako je na sredini moč uzreti že poznani 11,9-palčni (serijski!) zaslon na dotik, kakršnega se ne bi branil niti Elon Musk v svojem razvojnem oddelku. Izjemno priročno postavljen zaslon, ki je nagnjen rahlo proti vozniku, se ponaša z odlično grafiko (npr. navigacija s satelitsko sliko) ter vrhunsko odzivnostjo, zaradi česar sem se moral tokrat dodobra ugrizniti v jezik ob svoji predhodni trditvi, da »božajoči« zasloni nikakor ne sodijo v avtomobil. Pri Mercedesu so namreč poskrbeli za izjemno intuitivno ter tekoče upravljanje, pri čemer – zanimivo – celo nastavljanje temperature klimatske naprave naenkrat ni več moteče. Ob tem razveseljuje z vrhunsko dodelanim grafičnim vmesnikom ter neizmernim občutkom za detajle (npr. osvetljena okna v 3D izrisanih stavbah v nočni barvni shemi navigacije), precej manj pa z drsnikom za upravljanje glasnosti multimedije.

MERCEDES-BENZ C 15Pri premijskih proizvajalcih smo obenem že vajeni, da želijo biti v primerjavi s »plebejci« malce bolj inovativni pri posameznih rešitvah, kar se sem in tja izkaže za strel v koleno. Spomnite se zgolj Lexusa ter njegove pogruntavščine v obliki »miške« za upravljanje z multimedijo. Pri Mercedesu lahko med tovrstne ergonomske kikse uvrstimo kapacitivne drsnike na volanu, ki jih je nemogoče upravljati s potnimi prsti (npr. poleti), ter umetelno oblikovan notranji ročaj na voznikovih vratih, kjer ob vsakem zapiranju/odpiranju nehote pritisnete še nekaj tipk (npr. električno zaklepanje stekel). Estetsko, a žal nepraktično!

Res pa omenjene pomanjkljivosti nikakor ne pokvarijo celotne slike, pri čemer si novi C še posebno pohvalo zasluži pri končni obdelavi prtljažnika, vzornem delovanju glasovnega upravljanja (Hey Mercedes), solidnem sedežnem udobju ter izboru notranjih materialov. Ste od Mercedesa pričakovali kaj manj?

Klasika

Čeprav postaja električna prihodnost skoraj tako neizbežna kot osvežitveni odmerek cepiva proti covidu, se vseeno zdi, da bo velika večina kupcev novega razreda C še vedno pogledovala k dizelskim verzijam. Pri Mercedesovem modelu srednjega razreda gre pač za klasično poslovno vozilo, ki večino kilometrov preživi na avtocestnih poteh, kjer (vsaj zaenkrat) turbodizelski motor še vedno kraljuje.

MERCEDES-BENZ C 31Med najbolj »varne« izbire v Mercedesovi ponudbi tako vsekakor spada dvolitrski štirivaljnik z oznako 220d, v katerem brca kar 200 dinamično nastrojenih »žrebcev«, pri čemer za prenos moči skrbi nov samodejni menjalnik 9G-Tronic V duhu elektrificiranih časov se povsem pričakovano ponaša tudi z 48V tehnologijo blagega hibrida (zagonski alternator, ki pomaga pri pospeševanju), ki prispeva dodatnih 15 kilovatov moči. V praksi navduši z energičnostjo ter zelo suverenim obnašanjem tudi pri hitrejših avtocestnih ekskurzih, res pa ne spada med najtišje na trgu. Poraba? Tam nekje okrog 7 litrov na 100 km (morda celo kakšno kapljo manj).

Navkljub doplačilnemu paketu AMG s športnim podvozjem, s katerim je bil tokrat olepotičen testni primerek, pa od »Baby S« ne pričakujte pretirano športno-dinamičnih doživetij. Za kaj takega imajo v Stuttgartu drugačne izdelke. Vsekakor pa v vožnji navdušuje z izjemno uravnoteženim podvozjem (novo razvita posamična prednja prema in prostorska zadnja prema) ter odlično komunikativnim volanskim mehanizmom, ki ga je moč nadgraditi še z opcijskim krmiljenjem zadnjih koles (do 2,5 stopinj). Žal pa v ponudbi ni več na voljo zračnega vzmetenja, ki bi vozno doživetje dvignilo še na višji nivo. Vsaj slednjega sem tokrat pogrešal na kakšnih cestiščih, pozabljenih od boga in komunalnih služb.

Razkošje velikega v malem

MERCEDES-BENZ C 04Pri avtomobilskih proizvajalcih je nekdaj veljala praksa, da je minilo kar nekaj let, preden je najsodobnejša tehnologija iz najbolj imenitnih modelov našla pot tudi v nižje razrede. A pri Mercedesu temu ni več tako. Razred C je namreč deležen številnih rešitev kot nedavno predstavljen admiralski S, zaradi česar velja za enega bolj naprednih modelov v tem (premijskem) razredu.

S tem so pri najstarejšemu proizvajalcu avtomobilov v našem osončju dodobra vrgli rokavico bližnjim rivalom iz Münchna in Inglostadta ter vsaj malce pretresli njihove razvojne oddelke. Koliko pa bodo uspeli pretresti tudi sam trg, bo nenazadnje odvisno od cenovne politike s popusti vred (trenutno cca. 8 tisočakov). Ob tem naj zgolj namignem, da »Baby S« vsaj v tem elementu k sreči ne sledi zastavonoši.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodobno grajen turbodizelski agregat, ki je dodatno oplemeniten z 48V tehnologijo blagega hibrida, se zna izkazati za eno najbolj optimalnih pogonskih izbir pri poslovnem razredu C. Odličen 9-stopenjski menjalnik, ki mu ni moč očitati prav nič. Paket bi bil popolnejši zgolj še s štirikolesnim pogonom 4Matic, ki ga (zaenkrat) v tej konfiguraciji še ni na voljo na našem trgu.
  10
 • Notranjost
  Moderna notranja arhitektura je v veliki meri povzeta po razredu S, kar prinaša tudi odličen zaslon multimedije ter nekatere ne tako posrečene rešitve (drsniki za nastavitev glasnosti, »senzorski« gumbi za električno nastavitev sedežev).
  9
 • Opremljenost
  Kljub temu, da je bilo v testnem primerku za skoraj 15 tisočakov doplačil, pa je v njem še vedno manjkal kakšen kos opreme, ki ga nekako pričakujemo v tem razredu (projicirni zaslon, panoramsko ostrešje) ter med dostopnejšimi znamkami celo v razredih nižje (radarski tempomat).
  9
 • Vozne lastnosti
  Izjemno suverena lega na cestišču, pri čemer se zdi, da novo razvito podvozje omogoča še za odtenek višjo raven vozne dinamike, kot smo bili tega vajeni.
  10
 • Gospodarnost
  Osnovna cena, ki jo vsaj malce ublažijo (redni) popusti, je v rangu najbližje konkurence (Audi, BMW). Po stari »germanski« navadi je potrebno še vedno doplačati za marsikateri samoumevni dodatek (npr. varnostno-asistenčni sistemi).
  5
 • Zmogljivost
  Z osnovno dizelsko verzijo (kasneje bo na voljo še 265 KM 300 d) sicer ne boste podirali rekordov po nemških avtocestah, a bo vseeno zadovoljila veliko večino poslovnežev, ki brzijo s sestanka na sestanek.
  8
 • Sklep
  Nove generacije Mercedesovega razreda C se upravičeno drži vzdevek »Baby S«, saj tako oblikovno kot tudi tehnološko ponuja občutke podobne tistim iz znamkine najbolj prestižne limuzine. Avtomobil, ki bi znal pomladiti dosedanjo Mercedesovo klientelo.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 50.900
cena testnega vozila (€) 66.825
dolžina × širina × višina (mm) 4.751 x 1.820 x 1.454
dovoljena masa vozila (kg) 2.400
emisija CO2 (g/km) 134-152
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 1.993
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.790
medosna razdalja (mm) 2.865
menjalnik/pogon 9-G Tronic / zadaj
največja hitrost (km/h) 242
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 147/200 pri 4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 440 pri 1.800-2.800
obračalni krog (m) 11,07
osnovna cena vozila (€) 52.900
pnevmatike 225/40 R19 (spredaj) / 255/35 R19 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1-5,8 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 7,4
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 490-1.510
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 82x94,3
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Baby S"


wildbliw
15 dni 5 ur nazaj

Zadaj je kar lep. Samo silhueta stranskih šip mi pa ni všeč. O tem sem že komentiral.

17 dni 48 minute nazaj

Takle mali motorček zavzema skoraj tretjino vozila?! Pa en telefonček namesto pokritih števcev? Temu našemu Čokolešniku se rola!

wildbliw
13 dni 23 ur nazaj

Res se mu včasih. V tej generaciji sicer skuša malo popraviti suhoparnost in brezobličnost, ki jo je v prejšnji ponudil. Če bo v tem trendu, bodo čez kaki dve generaciji to že avti, kot so včasih bili. Sicer na drug, sodoben način, ampak kar se tiče nivoja estetike.

15 dni 2 ur nazaj

Po minusih vidiš, da je komentar precej realen. Tako je… Avto je plastik fantastik.

16 dni 2 ur nazaj

Ni se za sekirat. Itak bo kmalu pred vsako bajto po rezervatih.

17 dni 3 ur nazaj

Lol karavan….ker si predsednik otroški voziček v kuferam spravlja. 🤦‍♂️ In pa več kot očitni “premijski” auspuhi. Za tak denar… še nogometaši niso tako neumni, da bi ga kupili. Fact. ✌️

cc09
16 dni 9 ur nazaj

Predsednik česa bi si kupil C klaso? Gasilskega društva?
490l za karavana je res malo. Da nima niti radarja (za ta denar), pa dobi 9 pri opremljenosti je tudi malo sporno. Tudi zarad dizelske glasnosti bi si zaslužil kakšno oceno manj, ali pri pogonu ali pa pri voznih lastnostih.

16 dni 6 ur nazaj

Imaš prav, ne znam pojasniti, ampak ko sem pisal komentar, sem bil prepričan, da piše članek o S klasi. Očitno sem še zmeraj od Silvestrovanja. 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

chad
17 dni 9 ur nazaj

Za 66k štirivaljni dizel, ki zveni enako kot štirivaljnik v našem kombiju…ne hvala

McLaren
17 dni 3 ur nazaj

Ce jaz prav vidim ma tud fake auspuh, mogoce pa ma tud fake generator zvoka?
Sej drugace mi je odzunaj vsec in sigurno se pelje dobro, tud vozniski prostor je relativno lep ceprav je skoraj cel digitalen. Ampak wtf je z vso to ambiento osvetlitvijo? Jst bi ponoci mel v svojem avtu samo merilec hitrosti osvetljen (kot so meli Saabi) tu not je pa cel romunski ringelspil.

chad
16 dni 5 ur nazaj

Lep je, samo jaz osebno za tak denar enostavno ne želim poslušati isto pesem kot v kombiju. Raje bi potem bencinarja vzel. Tiste ledice znotraj verjetno lahko izklopiš, si predstavljam. Izpuhi so pa danes za odbijačem ja, to so samo okraski. V to smer gremo, nimaš kaj 🙂

muc396
17 dni 11 ur nazaj

Se pri vseh teh prikazih, barvah, lučkah itd. na armaturki in okrog sploh še lahko osredotočiš na vožnjo? Skupaj z navigacijo, telefonom, radiem…

 
Prodoren
V okviru omejitev