Poraba 9,3 l/100km Največja hitrost 235 km/h Cena 27.110 eur
Plusi
 • vsakodnevna uporabnost petvratne karoserije
 • udobje in položaj za volanom
 • povsem ročni program Race
 • motor
 • izpušni sistem Akrapovič
Minusi
 • kvaliteta materialov
 • črički v potniški kabini
 • menjalnik se občasno zmede

Ko je Renault leta 1993 predstavil Clio Williams, so ljubitelji hitrih razgrajaških avtomobilov dobesedno ponoreli. Francozi so našli prodajno nišo – razmeroma poceni športen avtomobil, dostopen širši publiki, ki se lahko po zmogljivostih kosa tudi z avtomobili višjih segmentov. Potem ko je Clio R.S. v prejšnji generaciji z atmosferskim dvolitrskim agregatom postal strogo usmerjena mrcina, so pri Renaultu spremenili taktiko in izdelali bistveno bolj vsakodnevno uporaben športni Clio. Puristi so se zgražali, ljubitelji praktičnosti pa se navduševali nad njegovim dvoličnim karakterjem.

Velike spremembe

Razumem, danes šteje samo denar, zato je logično, da so se pri Renaultu odločili in izdelali Clio R.S., ki bo ugajal širši publiki. Več prodanih avtomobilov prinaša večji zaslužek. Ob mojem prvem snidenju sem odobraval kar nekaj stvari, med njimi sem, kljub nekaterim cvetkam, prikimal celo samodejnemu menjalniku. A na nekaterih področjih se je Clio enostavno preveč pomehkužil. Tako je imel, kljub paketu Cup, nameščene premehke sedeže brez izrazite bočne opore, ročica menjalnika je bila iz najcenejše možne plastike in nenazadnje se je R.S. od ostalih bratov vizualno premalo razlikoval.

Prvi popravni izpit

Renault Clio R.S. 200 EDC 1Vmes so pri oddelku Renault Sport zavihali rokave in pripravili še nekoliko bolj razgrajaško različico Trophy. Morda nekoliko pozno, toda fantje so spoznali svojo zmoto in trofejnemu Cliu namenili skupek izboljšav – motor je dobil dodatnih 15 kilovatov moči in 20 njutnmetrov navora (oziroma v 4. in 5. prestavi celo 40 njutnmetrov več), samodejni menjalnik je pretikal hitreje, hkrati pa so ga prizemljili in utrdili. Takšen bi moral biti običajni Clio R.S., a vseeno – veseli me, da so priznali in popravili napako.

Drugi popravni izpit

Skoraj sočasno s prenovo modela je predstavitev doživel še najžlahtnejši Clio. Že prvo razkritje je napovedovalo boljši izdelek – zunanjost je pridobila nekaj nujno potrebnih unikatnih elementov, potniška kabina deluje manj okrašeno in nameščeni so nekoliko bolj školjkasti sedeži. Med glavne prednosti, kljub nespremenjeni moči, sodi tovarniško nameščen izpušni sistem renomiranega slovenskega proizvajalca Akrapovič. Ker sta v preteklosti partnerja že dobro sodelovala – spomnite se na posebno različico Clia R.S. Trophy Akrapovič – so bili obeti zdaj primerno visoki.

Takšen je bil tudi prvi vtis – spodbuden. Usnjeni sedeži so bistveno bolj čvrsti, imajo več opore in so v črno-rdeči kombinaciji velik korak naprej. Prav tako je izboljšana kvaliteta plastike na prestavni ročici, rdečih barvnih dodatkov pa je zdaj nekoliko manj.  V grobem ostaja večina elementov enakih kot pri predhodniku, toda k sreči so spremembe aplicirane na pravih mestih. Posledično Clio R.S. deluje v mojih očeh kot bistveno bolj resen igralec na trgu vročih kombilimuzin.

Dobro zna zapeti

Renault Clio R.S. 200 EDC 8Žal ostaja 1,6-litrski prisilno polnjen bencinski agregat nespremenjen in enako močan kot prej. Prav tako ostajajo nespremenjeni ostali pomembni deli, zato je, kljub paketu Trophy, Clio R.S. še vedno razmeroma udoben in vsakodnevno uporaben.

Ker je menjalnik v primerjavi z običajnim hitrejši za 40 odstotkov (celo za 50 odstotkov v načinu Race), je vožnja na skrajni meji dobro nadzorovana. Menjalnik deluje samozavestno, se pa na trenutke še vedno zmede, predvsem pri hitrejši seriji zaviranj in pospeševanj, kjer sem si v večini primerov pomagal z ročnim pretikanjem ob volanskem obroču. Aluminijasti veliki ročici sta primerno nameščeni, saj med vožnjo težko slediš majhnim ročicam, ki jih proizvajalci namestijo na sam volanski obroč. Sta tudi dovolj veliki, le želel bi si kakšen centimeter več prostora – prevečkrat se mi je zgodilo, da sem po nesreči prižgal smerokaz ali brisalce.

Ena izmed privlačnejših pridobitev je izpušni sistem Akrapovič. Že zaradi nacionalnega ponosa ga je prav prijetno zagledati na zadku, še bolj pa navduši, ko zapoje. Zvok je bolj globok in niti ne pretirano glasnejši. Zaključki iz ogljikovih vlaken so lepo skriti v sam odbijač, na koncu pa se zasveti bel logotip Akrapovič.

Pravi značaj pokaže v načinu Race

Renault Clio R.S. 200 EDC 14Kot verjetno že veste, ima Clio R.S. Trophy tri vozne programe, ki vsak na svoj način priredijo delovanje motorja, odzivnost stopalke za plin in hitrost pretikanja prestav. Če sta Comfort in Sport še razmeroma ”civilna” in imata vključen sistem ESP, je Race prava izbira za hitro vožnjo. Tukaj se združita stroj in človek ter le dobro usklajeno sodelovanje prinese užitek za oba. Brez elektronike, z ročnim prestavljanjem in odzivno stopalko, zna Clio hitro presenetiti. V zavojih, ob polnem plinu in visokih hitrostih, brez mehanske zapore diferenciala nudi presenetljivo veliko oprijema in od voznika zahteva še več. Drugačna zgodba je pri speljevanju, kjer zna v programu Race kopati v prazno vse do tretje prestave.

Rezerve

Pri oddelku Renault Sport so, v skladu z manjšo naravo prenove, izboljšali predvsem pomanjkljivosti v potniški kabini in Cliu R.S. dodali nekaj nujno potrebnih atraktivnih elementov. Nedvomno dodatno vrednost pri paketu Trophy predstavlja izpušni sistem Akrapovič, toda rezerv v smislu moči, menjalnika in voznih lastnosti je še veliko. Zanimivo ga bo primerjati z novo generacijo Fieste ST, ki bo imela vgrajen trivaljni agregat, kar bi lahko vplivalo na njen sloves in potisnilo Clio R.S. na vrh lestvice malih športnih raket.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Prisilno polnjen agregat postreže z nekaj več moči in navduši s širokim razponom uporabe, a mu manjka nekaj erotike, kot si jo takšen avtomobil zasluži
  8
 • Notranjost
  S prenovo je viden napredek pri izbiri materialov, a še vedno se tu in tam pojavi kakšen čriček. Položaj za volanom je odličen, prav tako sledi notranjost športnemu videzu zunanjosti.
  8
 • Opremljenost
  Clio R.S. Trophy ima poleg unikatnih športnih dodatkov še vse ostale nujno potrebne elemente, med katerimi je tudi vsa osnovna varnostna oprema
  9
 • Vozne lastnosti
  Kljub pogonu izključno na sprednji kolesni par in brez mehanske zapore diferenciala je Clio R.S. Trophy v zavojih izredno vodljiv ter preseneti s količino razpoložljivega oprijema. Zaradi drugačne vzmetenja je nekoliko trši, vendar še vedno vsakodnevno uporaben
  9
 • Gospodarnost
  Dodatki Trophy ceno v primerjavi z običajnim R.S.-om dvignejo za približno 2.500 evrov, vendar se po mojem mnenju nadgradnja nedvomno obrestuje.
  8
 • Zmogljivost
  162 kilovatov moči za 1.200 kilogramov težkega športnika - veselje serijsko.
  9
 • Sklep
  Renault je hitro prenovil Clio R.S. in mu namenil nekaj nujno potrebnih izboljšav. Najbolj očitna sta sprememba zunanjega videza in izpušni sistem Akrapovič, vendar so tudi v potniški kabini izboljšave usmerili na prava mesta. Clio R.S. Trophy ostaja ena bolj zabavnih športnih kombilimuzin, s petimi vrati pa nudi še nekaj dodatne vsakodnevne uporabnosti.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 27.110
dolžina × širina × višina (mm) 4.090 × 1.732 × 1.432
dovoljena masa vozila (kg) 1.711
emisija CO2 (g/km) 135
garancija (splošna/prerjavanje/lak/mobilna) 2 leti/12 let/3 leta/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1,618
kompresija (1:) 9,5
masa praznega vozila (kg) 1.204
medosna razdalja (mm) 2.589
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 235
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 162 (220) pri 6.050
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 (280 v 4./5. prestavi) pri 2.000-5.600
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,3
osnovna cena vozila (€) 26.190
pnevmatike 205/40 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,6/5,1/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 6,6
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 300-1.146
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 79,7 × 81,1
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Napredek"


2 leta 8 meseci nazaj

Ceno so lepo navili. Še malce primakneš pa imaš 308 gti/cupro…Je pa zunanji dizajn (za razliko od bruh notranjosti) res hud. Meni osebno najlepši renault.

Fnatic
2 leta 8 meseci nazaj

Kje je pa kak posnetek?

chad
2 leta 8 meseci nazaj

O bi mogu pa kr ornk posnifat, da bi tole vplačal.

evilfury
2 leta 8 meseci nazaj

Zanimivo po uradnih podatkih samo 135g co2 na testu pa cez 9l poraba. Se pravi je izpustov veliko več.

frgo
2 leta 8 meseci nazaj

A misliš da so tak avto preganjali po omejitvah oz. pod testnimi pogoji?

pskoda
2 leta 8 meseci nazaj

Za 9l ga niso velik teral. Jaz sem imel z 1.6t in okrog 210hp povprečno na 30kkm 10.7l na 100km

xxl
2 leta 8 meseci nazaj

Če se držiš predpisov ziher ne boš imel več kot 8 litrov, tudi moji bivši Giulietti 1,4 170 so merili na testih tudi 11,2, jaz sem imel manj kot 7,5. Stisneš ko rabiš.

 
Vse drugače kot prej
Sanje o Kaliforniji