Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 186 km/h Cena 38.802 eur
Plusi
 • prepričljive vozne lastnosti
 • urejenost notranjega okolja
 • preprosto zlaganje in odstranjevanje zadnjih sedežev
 • praktična odlagalna mesta spredaj
 • solidna zvočna izolacija
 • električna zapiralna asistenca pri drsnih vratih
Minusi
 • visoka cena
 • upravljanje klimatske naprave (drsniki)
 • nezanesljivo delovanje multimedije
 • skopa osnovna oprema
 • brez dežnega senzorja in ogrevanih sedežev pri dani ceni

Če bi morali izbrati najbolj nobel predstavnika med potniškimi dostavniki, bi verjetno imeli podobne težave kot pri iskanju najbolj seksapilne vzhodnonemške metalke diska. Tovrstne »gajbice« pač nikdar niso bile pojem noblese in elegance. Vendar pa je Volkswagnu z zadnjo izvedbo Caddyja vseeno uspelo ustvariti malce bolj imenitno dostavno vozilo, ki ponuja celo esenco premijskega pridiha. Kar se nenazadnje kaže tudi pri ceni! A pozornost naj vseeno velja v primeru, da se boste naokrog prevažali z graciozno črno obarvanim primerkom – ne bodite presenečeni, če se bodo mimoidoči ob srečanju z vami prijemali za gumbe.

Dolgo čakanje

Pravijo, da so spremembe edine stalnice v življenju, pa četudi se pri Volkswagnovem Caddyju pojavljajo precej poredkoma. Namreč, četudi omenjeno vozilo videvamo na naših cestah celo dlje kot našega najbolj »plemenitega« politika sredi parlamenta (beri: 39 let, odkar je prva verzija prišla iz TAS-ove tovarne), je v vsem tem času doživel zgolj in samo štiri generacijska nadaljevanja. Pri čemer je zadnja izvedba vztrajala na trgu kar 17 let (z dvema vmesnima posodobitvama), kar je bistveno dlje, kot smo tega vajeni pri ostalih avtomobilskih modelih.

VW CADDY 04Zato ni presenečenje, da je marsikateri ljubitelj »kapelic«, ki v zadnjih časih postajajo tudi zanimiv nadomestek izginjajočim enoprostorcem, dodobra trznil ob novici, da prihaja povsem nova verzija. Aktualni Caddy, ki je sploh prvič nastal na koncernski MQB platformi, sicer na zunaj (povsem pričakovano) ne prinaša kakšne oblikovne revolucije, a je vseeno moč ugotoviti, da je postal za odtenek manj škatlast. Za razliko od predhodnika zasede na parkirnem mestu slabih 10 cm več v dolžino ter dobrih 6 v širino, zaradi česar je postal tudi znotraj prostornejši (73 mm daljše medosje). Preizkus v vetrovniku je obenem še pokazal, da po novem lepše reže zrak (Cw=30), kar naj bi doprineslo k zvočno ugodnejšim občutkom med avtocestnimi potepanji ter – kar je še važnejše – k manjši porabi goriva.

Volkswagnov dostavnik, ki bi znal razvneti kakšnega voznika Tourana ter celo Sharana, se lahko pohvali tudi z dodobra posodobljenim podvozjem (na račun večje nosilnosti zadaj še vedno sloni na večvodilni togi premi, medtem ko so listnate vzmeti zamenjale vijačne), zaradi česar je postal na cesti še za odtenek bolj uglajen. Okej, pri tem ne smemo govoriti o kakšnih prvinskih užitkih v vožnji, ki jih boste v tem avtomobilskem razredu našli še manj kot izraelskih cepiv v Palestini. A vseeno ponuja precej suverene vozne lastnosti (brez pretiranega prečnega nagibanja med ovinki) ter izjemno dobro skriva svoj dostavniški izvor. Le kakšne prečne cestne neravnine ga znajo še vedno malce preveč zmesti, katere še vedno prebavi dokaj na trdo.

Vsekakor pa bo marsikateri slikopleskar, policist ter družinski oče neznansko presenečen, kakšen napredek so naredili tovrstni modeli v zadnjih letih na tem področju. Če ne verjamete, se presedite iz kakšnega 20 let starega Kangooja v novi Caddy in že po par kilometrih boste imeli občutek, da ste se prej prevažali v indijskem tuk tuku. Dostavniki vsekakor niso več tisto, kar so nekdaj bili!

Digitalizirani delavec

V teh časih, ko razne SUV interpretacije prodirajo v prav vse avtomobilske segmente, zaradi česar izginjajo tudi tolikanj praktični enoprostorci, marsikdo najde primerno alternativo ravno v potniških dostavnikih. To so doumeli tudi proizvajalci, ki so jih pričeli v potniškem delu precej bolj civilizirati, zato ne ponujajo več toliko kurirsko – hišniških občutkov.

VW CADDY 16Novi Caddy se tako ponaša s podobno imenitno modernim voznikovim delovnim prostorom kot zadnja generacija Golfa, ki prinaša med drugim tudi obilje digitaliziranih rešitev (pregledni merilniki ter osrednji 8,25-palčni zaslon). Resda slednji ustvarijo precej prečiščeno notranje okolje, žal pa končno sliko vsaj malce pokvari ne najbolj posrečeno upravljanje (neosvetljeni drsniki za nastavitev klime in glasnosti) ter ne najbolj zanesljivo delovanje (zamrzovanje multimedijskega zaslona). Je pa k sreči upravljanje dovolj intuitivno (preprosti meniji), odzivnost zaslona na dotik pa vzorna.

A ker gre pri Caddyju še vedno v osnovi za delovno dostavno vozilo, svoje prave kvalitete razkriva v bogastvu notranjega prostora, ki bi moralo v potniški različici zadovoljiti tudi najbolj športno aktivne petčlanske družine. V prtljažnik bodo tako lahko zmetali za kar 1.213 litrov rekvizitov, oziroma za 1.343 litrov več ob umaknjeni drugi vrsti sedežev. Slednja je sicer asimetrično deljiva (1/3 in 2/3) ter zelo preprosto odstranljiva. Vsekakor pa ob tem toplo priporočam še dokup električne zapiralne asistence pri drsnih vratih, ki ni pretirano draga (dobrih 300 eur za obe strani) in se je bodo daleč najbolj razveselile nežne otroške ročice.

Ravno dovolj

Verjetno je tudi največjim avtomobilskim analfabetom jasno, da čaka dizelski motor v prihodnosti podobna usoda kot ugled aktualne slovenske politike v tujini. A se vseeno zdi, da se bo ravno v segmentu gospodarskih vozil, kamor spada tudi Caddy, še najdlje obdržal. Tako lahko najdete v trenutni Volkswagnovi ponudbi kar tri različno močne verzije TDI agregatov, pri čemer mi ni povsem jasno, komu je namenjena osnovna 75-»konjska« različica. Morda zgolj zaradi ugodne začetne cene (dobrih 22 tisočakov), pa četudi je še vedno precej višja od konkurence? S 16,7-sekundnim pospeškom (praznega vozila!) od 0 do 100 km/h nekako ne verjamem, da bodo kupci stali v vrsti zanj.

VW CADDY 23Kakorkoli že, ob polno naloženem Caddyju, v katerega je moč natovoriti okrog 650 kg potnikov in blaga, se izkaže že najmočnejši TDI s 122 KM za ravno še zadostnega. Dodobra modificiran motor z oznako EA 288 EVO (twin dosing tehnologija z dvema katalizatorjema, ki zmanjša izpuste dušikovih oksidov do 80%) še vedno ponuja dovolj moči in navora, pri čemer mu je v veliko pomoč solidno (a ne ravno odlično) odziven 7-stopenjski DSG menjalnik. Se pa lahko pohvali z nič kaj robatim delovanjem (solidna zvočna izolacija notranjosti) ter spodobno porabo goriva. Le ta se je na koncu ustavila pri okrog 6,5 l/100km, na relacijah pa je bila celo za pol litra nižja.

Predrag?

Najnovejša generacija Volkswagnove prodajne uspešnice v razredu potniških dostavnikov je vsekakor naredila precejšen korak naprej. In to kakšnega! Zaradi svoje prepričljivosti na skoraj vseh področjih (vozne lastnosti, urejenost notranjega okolja, moderne tehnologije) tako velja za enega najboljših (če ne celo za najboljšega) predstavnikov tega segmenta, ki nagovarja tudi velike družine.

VW CADDY 05Žal pa omenjena prepričljivost prinaša tudi precej zasoljeno končno ceno, ki je opazno višja od bližnjih rivalov (Rifter, Berlingo, Kangoo), zaradi česar velja za pravega  – malce po ameriško – Cadillaca med dostavniki (Mercedes namreč že ima svojo »kapelico«, ki pa le ni tako suverena). V razredu vozil, kjer je racionalnost poglavitnega pomena, je lahko tovrstna cenovna politika vsekakor tudi dvorezen meč. Imenitnost celotnega paketa gor ali dol! Vsekakor pa bodo svoje s časom pokazale šele prodajne številke.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najmočnejši TDI v ponudbi velja za daleč najbolj zanesljivo izbiro pri Caddyju, ki bo velikokrat v praksi dodobra obtežen. Soliden DSG menjalnik, ki pa zna biti na trenutke tudi rahlo oklevajoč.
  8
 • Notranjost
  Precej notranjih elementov je poznanih iz zadnje izvedbe Golfa, kar pomeni, da bo voznika pričakalo precej digitalizirano okolje. Ker gre v osnovi še vedno za gospodarsko vozilo, ne pričakujte mehko obložene armaturne plošče, a vseeno deluje okolje precej imenitno (za ta razred). Preprosto odstranljivi zadnji sedeži.
  9
 • Opremljenost
  Pri testnem vozilu je šlo za opremski paket, ki ga ni več na voljo na našem trgu, a bi pri dani ceni vseeno lahko vseboval še dežni senzor ter gretje sedežev.
  7
 • Vozne lastnosti
  Novi Caddy nedvomno postavlja pri voznih lastnostih nova merila v tem avtomobilskem segmentu, pri čemer zelo dobro skriva svojo osnovno dostavniško naravo.
  10
 • Gospodarnost
  Skoraj 40 tisočakov za kompakten potniški dostavnik (oprema gor ali dol) se sliši kot slaba šala, a sem skoraj prepričan, da bo tako konfiguriranih vozil na naših tleh toliko, kot je prstov na roki nerodnega mizarja.
  5
 • Zmogljivost
  Resda 122 »žrebcev«, kolikor jih ponuja najkrepkejši dizel, ne razganja ravno od eksplozivnosti, a vseeno skrivajo v sebi dovolj energičnosti in prožnosti. Če se boste velikokrat preganjali po avtocestnih poteh, k šibkejšim verzijam raje ne pogledujte.
  7
 • Sklep
  Najnovejša generacija Volkswagnovega Caddyja postavlja na marsikaterem področju zelo visoko letvico, ki jo bo konkurenca le stežka dosegla. Žal pa tudi pri izjemno samozavestno postavljeni ceni, ki bo za marsikaterega družinskega očeta, ki v potniških dostavnikih išče primeren substitut enoprostorcem, le previsoka.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 22.462
cena testnega vozila (€) 38.802
dolžina × širina × višina (mm) 4.500 x 1.855 x 1.798
dovoljena masa vozila (kg) 2.250
emisija CO2 (g/km) 134
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2 / 4 / 12 / 2
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.608
medosna razdalja (mm) 2.755
menjalnik/pogon 7-stopenjski DSG / spredaj
največja hitrost (km/h) 186
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 90/122 pri 2.750-4.250
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.600-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 30.724
pnevmatike 225/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 11,4
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 1.213 - 2.556
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 81 x 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Caddylac"


zigyec
2 leta 5 meseci nazaj

Dejansko se ti 75 konjskega najbol splaca, cenejse zavarovanje. Kamot se ga odklene na optimalnih 175 kojov pr tunerju, ker je v osnovi enak ko ostala 2 motorja.

Firediver
2 leta 5 meseci nazaj

Je sklopka toliko predimenzionirana, da bo zdržala to “optimalno” moč? Ne verjamem…

mavrica
2 leta 5 meseci nazaj

Novi caddy je top voz. Že 2.0 tdi 102 PSje prijeten za vozit, ker ima po novem 6. brzin z razliko od prejšnjega modela. Škoda da nima tokrat tudi 150 PS. Črna barva mu pa sploh ne paše.

Ivan36
2 leta 5 meseci nazaj

Včeraj Italijani testirali NOV Kangoo in Trafic na AC LJ – NM ob 15h …. Kangoo je lepši ….

luko
2 leta 5 meseci nazaj

Kangoo-ja ne bo v potniški verziji pri nas.

Ivan36
2 leta 5 meseci nazaj

ITAK! Je bil poltovorni model in IT table na obeh vozilih ….

2 leta 5 meseci nazaj

75 konjski TDI bo šel za med hahahaha

Blinder
2 leta 5 meseci nazaj
2 leta 5 meseci nazaj

Prodali ne bodo niti enega

whitee
2 leta 5 meseci nazaj

Vsaj enega sem že videl lol. Je pa res, da najbrž ne z vso opremo.

2 leta 5 meseci nazaj

No sej to sem mislil, tega testnega, s to opremo.

whitee
2 leta 5 meseci nazaj

Ne, dejansko je ženska v njem vozila psa, tudi tablica ni bila od kakšne avtohiše haha

 
Nič več kaktus
Zadnji čas