Poraba 5,5/10,3/6,5 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 23.740 eur
Plusi
 • motorne zmogljivosti
 • poraba goriva (ob umirjeni vožnji)
 • svetilnost žarometov (LED)
 • vzdolžno pomična zadnja sedežna klop
 • udobje pretikanja menjalnika (ob enakomerni vožnji)
Minusi
 • udobje pretikanja prestav pri mestni vožnji
 • start&stop sistem aktiven samo z vklopljenimi zavorami
 • odzivnost tipala za dež
 • zvočna izoliranost kabine

Stvar je zelo enostavna, če bi se znašel pred dilemo, bi še nekaj mesecev počakal na novi Clio in povezal motor 1.3 TCe 150 z ročnim menjalnikom. Četudi pri Capturju 1.3 TCe 150 EDC ne najdem ničesar kritičnega, to ne spremeni dejstva, da je model sam po sebi star že šest let in da v roku slabega leta dni pričakujemo čisto novega. Test.

Captur in Clio v odhajanju si delita tako imenovano platformo B. Tudi peta generacija Clia in druga generacija Capturja bosta osnovana na enaki platformi, a bo ta novega tipa. Na platformi CMF-B se zdaj že dobro leto dni vozi naokoli tudi aktualna Nissan Micra.

Ne more skriti starostnih gub

Renault_Captur_13_TCe_150_EDC_20Predstavitev četrtega Clia in prvega Capturja sta si sledili v razmaku približno šestih mesecev. Prvega so predstavili leta 2012 v Parizu, drugega pa v Ženevi 2013. Upoštevajoč, da so letos marca v Ženevi predstavili peti Clio, je torej skoraj neizbežno, da bodo letos septembra v Frankfurtu pokazali popolnoma novi Captur. Ker gre mali športni terenec še vedno dobro v denar, se zdi, da nova generacija modela niti ni potrebna, a se je situacija na trgu malih cestnih terencev bistveno spremenila v primerjavi s tisto pred šestimi leti. Tekmeci so se doslej že pošteno namnožili in šest let stara zasnova modela v druščini bistveno mlajših in zelo suverenih konkurentov preprosto ne more več skriti sivine ter starostnih gub. Pri tem ga, v mojih očeh, tudi sodobno grajen, zmogljiv in varčen motorček ne zmore več postaviti opazneje nad konkurenco.

Ne eden ne drugi

Renault_Captur_13_TCe_150_EDC_15Za zadnjih nekaj mesecev prodajne poti so Capturja oplemenitili z najnovejšim 1,3-litrskim turbobencinarjem. Njegov nastop in odličnost sem doslej dvakrat, prvič v večjem bratu Kadjaru, drugič pa še v Nissanovem Qashqaiju, že pohvalil. Kot je iz cenika razvidno, je ta v Capturju izpodrinil osiveli turboštirivaljni 1.2 TCe. Ta se je moral, podobno kot recimo v večjem bratu (1,6-litrski TCe), tudi v Capturju posloviti predvsem zaradi po novem preveč umazanega izpuha. Ne eden ne drugi namreč nista več izpolnjevala lansko leto vpeljanih zaostrenih zakonskih zahtev.

Zmore več, a za Capturja je dovolj

Renault_Captur_13_TCe_150_EDC_16V primerjavi z deciliter manjšim predhodnikom razvija novinec 10 konjskih moči več oziroma skupno točno 130 KM. A Francozi se z njim v Capturju niso ustavili na tej stopnički moči. Ocenjujem, da so jim pri odločitvi, da končno tudi v Capturju ponudijo 150-“konjskega” bencinarja, pomagale dve stvari. Prva so spremenjene razmere na tržišču, saj se danes najde že nekaj neposrednih tekmecev s tovrstnim pogonom. Druga pa je, da končno dejansko imajo dober motor, ki je pripraven odigrati različne vloge. Iz Kadjara in Qashqaia je znano, da agregat zmore še več, a za potrebe Capturja so 1,3-litrski TCe omejili na največ 110 kW oziroma 150 KM, navora pa zmore do 250 Nm.

Samo približno 75 kilogramov lažji

Renault_Captur_13_TCe_150_EDC_25Tako motoriziran mali Renault deluje poskočno in energično, ne pa tudi zares eksplozivno, kot bi človek od 150 “konjev” pričakoval. To pripisujem dvema elementoma. Prvi je šeststopenjski dvosklopkovni menjalnik EDC, ki mu očitno nekako uspe umiriti energičnost motorja. Drugi vplivni faktor pa razkrije pogled v tehnične podatke. Tam se izkaže, da je Captur od v vseh pogledih od večjega in enako motoriziranega Kadjara lažji za le približno 75 kilogramov. Upoštevajoč, da ob enakem motorju v rahlo močnejši in prožnejši izpeljanki (+10 KM in +10 Nm) tudi v Kadjaru nisem poročal o neki izraziti eksplozivnosti, je torej tudi v manjšem Capturju pravzaprav ni pričakovati.

Dodatni drobni tisk

Renault_Captur_13_TCe_150_EDC_11Ugotovitve iz mojih zdaj že kar številnih izkušenj z Renaultovimi menjalniki EDC se v praktično vsem ponovijo tudi v tokratnem primerku, izjema je le nekaj dodatnega drobnega tiska, ki mi doslej ni »padel v oči«. Tudi v Capturju 1.3 TCe 150 EDC zaznamuje njegov dvosklopkovnik, ob pretežno enakomerni in umirjeni vožnji, praviloma udobno in mehko menjavanje prestav. V takšnih voznih okoliščinah tudi nisem občutil potrebe po ročnem poseganju v njegovo delovanje, saj je imel praktično vedno vklopljeno po mojem mnenju najbolj primerno prestavo. Sem pa v njem, med vsemi doslej voženimi Renaultovimi EDC-ji, prvič opazil, da sem predvsem v mestu menjalnik kar nekajkrat preklopil v ročni režim. Slednji je bil tako skoraj obvezen v primeru izrazito spreminjajočega se prometa, vključujo številna speljevanja in pospeševanja ter ustavljanja in zaviranja. Takrat sem dobil občutek, da menjalnik (pre)pogosto menjava prestave. V množici menjav se jih je tako našlo kar nekaj, ki so bile manj optimalno udobno izvedene, kar se je pod črto odražalo v bolj sunkoviti in neudobni vožnji, kot bi si je sam želel. Množičnemu menjavanju sem se zato zoperstavil z ročnim poseganjem v prestave, oziroma zadrževanjem le teh.

Presenečen bom

Renault_Captur_13_TCe_150_EDC_05Objektivnih prednosti Capturja v primerjavi s Cliom prepoznam tudi sam kar nekaj. Prva je nedvomno njegova vzdolžno pomična zadnja klopi, čeravno je res, da na njej, ko bo potisnjena naprej, zaradi stiske s koleni praktično nihče več ne bo mogel sedeti. Zanimiva je tudi izvedba izvlečnega sovoznikovega predala v Capturju. Ta je predvsem bistveno prostornejši od običajnih izvedb s tečaji, a žal tudi težje dostopna, če spredaj nekdo sedi, saj se predal odpre naravnost v njegovi koleni. Captur se ima za v primerjavi s Cliom prostornejši prtljažnik zahvaliti predvsem notranji ureditvi s pokončnejšim sedenjem. A tudi na tem področju napoved Renaulta, da bo novi Clio razpolagal s kar 391-litrskim osnovnim prtljažnikom, pomirja. Bom pa zelo presenečen, če druga generacija Capturja tega dosežka ne bo za več deset litrov presegla.

Raje z ročno opcijo

Renault_Captur_13_TCe_150_EDC_10Vas je morda zmotilo, da sem v uvodu kljub zgoraj zapisanim objektivnim prednostim Capturja vseeno rekel, da bi sam počakal na Clio? Ne, ne gre za to, da sam ne bi zmogel počakati nekaj dodatnih mesecev več na Captur. Gre se le za to, da so mi tradicionalne kombilimuzine še vedno bolj pri srcu kot terenci. To še toliko bolj velja, ko vem, da se pod zunanjo šminko “robustnosti” skriva identična tehnika kombilimuzine s to razliko, da je ta v slednjem postavljena “na hodulje”. Se sprašujete tudi, zakaj raje ročni menjalnik, če sam stavim na avtomatike in imam z Renaultovimi EDC-ji praviloma dobre izkušnje? No, ocenjujem, da Clii in Capturji večino svojih kilometrov opravijo v mestu. Kot sem zgoraj opisal, sem imel ravno tam največ »težav« s tokratnim primerkom, zato bi sam sicer odličen motorček veliko raje povezal z ročno opcijo.

Je pa res, …

Renault_Captur_13_TCe_150_EDC_21…, da so Francozi ob novem Cliu napovedali, da bo 130-»konjski« 1.3 TCe na voljo samo s sedemstopenjskim EDC-jem. Upam, da bo ta kaprica tržnikov vzdržala samo prvih nekaj mesecev. Torej do vpeljave v ponudbo drugih pogonskih sklopov, tako z dodatnimi motorji, recimo 1.3 TCe s 150 KM, kot tudi z dodatnimi opcijami kombinacij menjalnikov in motorjev.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Še ena potrditev več, da je naveza Renault-Nissan in Daimler z 1,3-litrskim turbobencinarjem pripravila dober pogonski agregat. Tudi menjalnik EDC je v primeru umirjene in enakomerne vožnje dober sopotnik. Težavo pri slednjem, v mojih očeh, predstavljajo samo mestoma neudobna številna menjavanja prestav v mestu. Sam bi z 1.3 TCe vsekakor raje izbral ročni menjalnik.
  9
 • Notranjost
  Objektivno gledano uporabnejši in prilagodljivejši od Clia. Trde plastike je v tej generaciji še vedno kar nekaj, a naslednik bo tudi to predvidoma sklestil na nujno potreben minimum. Doplačilo za strešno okno je vprašljivo, saj poleg dodatnega stroška prinese po mojem več nevšečnosti kot prednosti.
  7
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme Outdoor pusti le malo opcij na seznamu doplačil. Kljub temu mislim, da predstavlja srednji paket opreme Intens boljšo razmerje med stroški in vrednostjo, saj v njem ni nekaterih dekorativnih elementov brez prave dodane vrednosti.
  9
 • Vozne lastnosti
  Še naprej v prvi vrsti udoben mali cestni terenec, ki naj bi mu sistem za optimizacijo oprijema pogonskih koles Extended Grip pomagal premagovati tudi zahtevnejše terene, a je teorija eno, praksa pa drugo.
  7
 • Gospodarnost
  Najzmogljivejši motor, dražji menjalnik in najdražji paket opreme potisnejo ceno navzgor. Poraba goriva, ob umirjeni vožnji, je ugodna.
  7
 • Zmogljivost
  Največ “konjev” in (skoraj) največ navora v ponudbi prepriča na cesti, čeravno je res, da njegova energičnost nikoli ne prestopi praga eksplozivnosti.
  8
 • Sklep
  Zadnjih nekaj mesecev pred upokojitvijo poskuša Renault prodajo Capturja pospešiti tudi s ponudbo naprednega in zmogljivega bencinarja. Že res, da je pod črto celoten paket malega cestnega terenca še vedno všečen, a so, na njegovo žalost, praviloma novejši tekmeci praktično na vseh področjih že boljši.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 22.740
cena testnega vozila (€) 23.740
dolžina × širina × višina (mm) 4.122 × 1.778 × 1.566
dovoljena masa vozila (kg) 1.746
emisija CO2 (g/km) 154
gibna prostornina (cm3) 1.332
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.321
medosna razdalja (mm) 2.606
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
pnevmatike 205/55 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5/10,3/6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,8 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 377 - 455 - 1.235
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 × 81,4
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Še ena možnost"


pskoda
9 meseci 23 dni nazaj

Še menjalnik bi lahko mal porihtal. Bolje, da bi vzel dsg bi imel sigurno za +1s boljši pospešek

9 meseci 22 dni nazaj

Če bi bil vag bi lahko z njim poletel v vesolje.

9 meseci 22 dni nazaj

Ja, v takem avtu je pa res pomembno, da ima dober pospešek…… 🙂

pskoda
9 meseci 22 dni nazaj

Točno tok je pomemben kot 150hp v takem avtomobilu

9 meseci 22 dni nazaj

Kot sem jaz že komentiral… bravo da si pogruntal toplo vodo. natanko 3% kupcev takega avtomobila bo kupilo 1.3 150hp.

pskoda
9 meseci 22 dni nazaj

Vsak % je važen, če se ti gre za promet in vedno je bolje, da je +1% prometa kot -1%

mrtwelvetrees
9 meseci 23 dni nazaj

A ne obstaja tudi 1.33 Tce z 160KM ? Koliko izvedb pa bodo imeli, 130, 140, 150……….me pa zanima če so to identični motorji ali imajo dejansko druge dele vgrajene.Ker če so res identični se brez problema čipira.

VW-T4
9 meseci 23 dni nazaj

verjetno captur, clio so verzije 130, 150…. megane in večji pa 140, 160

yashica
9 meseci 23 dni nazaj

Tu je bila prilika, da mu zadaj namesto bobnov vgradijo kolutne zavore, ampak ne. Morda ob prenovi, če hišni ekonomisti ne bodo inženirjem dihali za ovratnik.

VW-T4
9 meseci 23 dni nazaj

ampak, kaj pa je narobe, če so pri takšni velikosti vozila zadaj bobni? In če zavore primejo dovolj, v čem bi torej bila potreba? Meni osebno je vseeno kaj je vgrajeni, važno da deluje optimalno…

9 meseci 23 dni nazaj

Res je, zavore na teh Capturih so izredno občutljive na dotik noge in sploh ne delujejo prešvoh.

pskoda
9 meseci 23 dni nazaj

Če so občutljive na dotik potem so eno sranje. Sem že vozil tak avto in se skos napikuješ na predno šipo, če nisi zelo nežen.

9 meseci 23 dni nazaj

Zanimivo da mamice in stare mame, ki so glavni kupci tega avta sploh nimajo tega problema… Ti ga pa izgleda maš.

9 meseci 23 dni nazaj

Ta motor je premočan za Capturja, če se mene vpraša… 210 končna hitrost, to je že zelo nevarno početje s takim avtomobilom haha

9 meseci 23 dni nazaj

Jst upam, da se tale motorizacija znajde v novem cliu. In to hitro! 🙂

xxl
9 meseci 23 dni nazaj

Z ročnim menjalnikom, pa še raje 160 KM. 🙂

9 meseci 23 dni nazaj

Kolk jaz vem zaenkrat ne bo ročnega, ampak… novi clio bo imel prestavne tipke na volanu. Kar je good enough for me. Prestavljanje na tipke mi je kr všeč.

 
Druga violina
Električni mačkon