Poraba 5,9/12,4/8,3 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 29.910 eur
Plusi
 • motor
 • udobje pretikanja menjalnika
 • opremljenost
 • poraba goriva (upoštevaje paket avta)
 • prostornost spredaj
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • pogojevanje kombinacij paketov opreme in pogonskih sklopov
 • start&stop sistem aktiven samo z vklopljenimi zavorami
 • pri počasnejši vožnji slabše udobje v vožnji (19-palčna kolesa)
 • prostor za glave za odrasle zadaj (panoramsko strešno okno)
 • odzivnost tipala za dež
 • nizek osnovni prtljažnik
 • manjša posoda za gorivo pri 2WD različicah (55 proti 65 l)

Dobra štiri leta star izdelek praviloma ne zmore več presenetiti uporabnika. Tudi že peti testni Nissan Qashqai druge generacije po vrsti ni postregel z bistvenimi presenečenji. Sem pa iz druženja z njim prišel z novim spoznanjem oziroma sklepom. Test.

S tokratnim primerkom sem se ponovno zavedel, da čas nezadržno teče. Medtem ko bi bilo lahko tovrstno opažanje povezano tudi s pozitivnim predznakom, pa temu v Nissanovi prodajni uspešnici ni bilo povsem tako. Dobra štiri leta star model je namreč začel kazati relativno starost svoje zasnove. K temu sicer nekaj pripomore dejstvo, da je stanje tehnike v tem času že naredilo nove korake naprej, a je dejstvo tudi, da je od njegovega prihoda na tržišče razred srednje velikih križancev, katerega ustanovitelj je pravzaprav ravno Qashqai, postal sila pester in izredno konkurenčen. Vanj so v teh letih vstopili mnogi novejši in posledično mestoma tudi boljši avti. Kot celota ohranja Qashqai sicer še vedno izredno visoko raven dovršenosti, a se najdejo tudi področja, na katerih preprosto ni več najboljši.

Tržniki že vedo

Nissan_Qashqai_13_DIG-T_160_001Tako kot pri zadnjem in predzadnjem, sem tudi pri najbolj svežem preizkušenem primerku najbolj vihal nos nad slabšim udobjem v vožnji pri počasnejši vožnji na cestah slabše kakovosti. Zasluge za to še tretjič pripisujem njegovi »športni« 19-palčni obutvi, ki jo brezpogojno primakne najbogatejši paket opreme avta Tekna. Tržniki so očitno prepričani, da takšna kolesa morajo biti del opreme najbogateje založenega modela, sam pa še vedno zagovarjam stališče, da podobna nizkopresečna obutev, kot jo premore najbolje opremljen Qashqai, tovrstnemu konceptu avta res ne pristoji. (Pre)velik premer platišč narekuje namestitev poudarjeno nizkopresečnih in togih ter posledično manj udobnih pnevmatik.

Dinamično (ne)navdahnjen

Nissan_Qashqai_13_DIG-T_160_07Kljub temu ne morem reči, da je po tej plati najslabši. Med njemu podobnimi sem namreč že naletel na tekmece, v katerih me je ravno tako zmotilo udobje v vožnji, prav tako na račun njihove »športne« obutve. Pravim samo, da za takšna kolesa podvozje ni najbolj optimalno nastavljeno in zato bi vsem, ki imajo do udobja v vožnji podobno stališče kot jaz, svetoval izbiro ene od naslednjih dveh možnosti.

Prva možnost je izbira paketa opreme s spodnjega ali največ iz sredine ponudbe. Druga opcija, v primeru nakupa rabljenega avta ali neizmerne želje posameznika po boljši opremljenosti, pa je nakup dodatnega kompleta koles s platišči premera 17-palcev. Opcija bi bila tudi 18 palcev, saj sem imel z njimi v Qashqaiju 1.6 DIG-T ravno tako dobre izkušnje, a bi sam vseeno raje posegel po manjši dimenziji. Dejstvo je namreč, da je Qashqai na vseh treh omenjenih dimenzijah  enako dinamično (ne)navdahnjen.

Naslednji bo moral biti bistveno boljši

Nissan_Qashqai_13_DIG-T_160_02Po mojem mnenju je področje oziroma element, ki ga je v Qashqaiju zob časa najbolj načel, njegov osnovni prtljažnik. Ta s 430 litri že od vsega začetka v tem pogledu ni ravno blestel. Predstavitev nabora tekmecev z večjimi prtljažniki pa ga je potisnilo še bolj pod razredno povprečje. Poleg skromne kapacitete moti tudi, da je prtljažnik razmeroma nizek, dodatno pa še, da njegove dvodelne police v dnu ni možno pospraviti povsem v dno. Ni kaj, na tem področju se bo morala naslednja generacija Qashqaija konkretno izboljšati.

Dovolj, da sem opazil

Nissan_Qashqai_13_DIG-T_160_09V sredini in povsem spredaj v kabini je situacija na ravni tekmecev, tudi tistih sodobnejše zasnove. Pri tem še vedno hvalim dobro splošno ergonomijo, urejenost voznikovega delovnega prostora, občutek prostornosti spredaj (če ni strešnega okna pa tudi zadaj) in vsesplošno uporabnost zasnove kokpita. Slednja se odraža predvsem v zadostnem številu odlagališč, ki so tudi primerne velikosti. Ko malo bolj pomislim, med vožnjo pri avtocestnih hitrostnih povprečjih z dizloma nisem opazil, da bi morali s sopotniki v avtu glasneje govoriti. Enako v tovrstnih voznih okoliščinah tudi glasbe iz radijskega sprejemnika, da sem jo razločno slišal ali razumel govor, ni bilo treba nekoliko pojačati. Prav v nedavno preizkušenem Qashqaiju pa sem obe prilagoditvi opazil. Zadeva ne dosega ravni, ki bi motila do te mere, da bi jo bilo primerno umestiti med minuse, a še vseeno dovolj, da med vožnjo s Qashqaijem 1.3 DIG-T 160 DCT ni šla mimo neopaženo.

In tako …

Nissan_Qashqai_13_DIG-T_160_26… sem prišel do tistega dela avta, ki je povzročil zgoraj omenjeno novo spoznanje oziroma sklep o Qashqaiju – pogonski sklop, oziroma natančneje, sveži 1,3-litrski DIG-T turbobencinski štirivaljnik. O njem sem pravzaprav podrobneje pisal že v zapisu o preizkusu Renaulta Kadjar 1.3 TCe 160 EDC, zato vse, ki vas ta morda podrobneje zanima, vabim, da si moja opažanja preberete tam.

Zaporedje priljubljenosti

Nissan_Qashqai_13_DIG-T_160_25Z izjemo 1,5-litrskega dCi-ja sem v Qashqaiju, uspel voziti praktično vse ostale motorizacije: 1.2 DIG-T, 1.6 DIG-T, 1.6 dCi s štirikolesnim pogonom AWD, 1.6 dCi z menjalnikom X-Tronic. Upoštevajoč moja pričakovanja od tovrstnega avta, bi sam omenjene pretekle štiri pogonske opcije razporedil v naslednjem zaporedju priljubljenosti. Na vrh lestvice bi postavil 1.6 dCi X-Tronic po zaslugi optimalnosti motorja in udobnega menjalnika. Drugi je 1.2 DIG-T zaradi kultiviranega in prožnega bencinarja. Predvsem visoka nabavna cena je na tretje mesto postavila 1.6 dCi AWD, ki se deloma oddolži z uporabnostjo in zanesljivostjo vsekolesno gnane zasnove. Nekaj pač mora biti na repu lestvice in zame je to prav 1.6 DIG-T, ki me je med vsemi najmanj prepričal.

No, izkušnja s svežim najboljšim bencinarjem nekoliko spreminja to zaporedje: 1.3 DIG-T 160 v navezi z dvosklopkovnim DCT-jem po preizkusu namreč postavljam na visoko drugo mesto. Čeprav sem sam pristaš bencinarjev in je dotični res eden boljših med sebi podobnimi, ga v tovrstnem tipa avtomobila vseeno postavljam na drugo mesto, za dizla, ki ostaja v Qashqaiju še naprej moja prva izbira.

Res pa je tudi, da da mu sodobni (turbo)bencinarji, še posebej tako dobri, kot je novinec, predstavljajo vse bolj legitimno alternativo. Takšno, ki ima pri posameznikih z majhnim številom letno prevoženih kilometrov še veliko večjo težo.

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Čeprav se pod črto izkaže kot dobra opcija pogonskega sklopa, bi sam, med bencinarji, vseeno raje posegel po ročnem menjalniku in močnostni stopnički niže (1.3 DIG-T 140). Med vsemi motorji v Qashqaiju pa se mi zdi, da se mu vseeno najbolje poda najmočnejši dizel (1.6 dCi). Je pa res, da je tu zdaj novejši 1.7 dCi …
  9
 • Notranjost
  Mikroosvežitev modela lansko leto je prinesla novo grafiko na osrednji zaslon multimedijskega sistema. Vsesplošna ergonomija ostaja na poznano visoki ravni, enako velja za prilagodljivost in uporabnost. Družinam z velikimi otroki priporočam izbiro največ drugega najbogatejšega paketa opreme, saj najbogatejša Tekna obvezno primakne panoramsko strešno okno, ta pa pobere nekaj centimetrov v višino na zadnji klopi.
  9
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme gor ali dol, sam bi šel največ do N-Connecte, a bi se verjetno ustavil že pri Acenti. Da je ta povezljiv samo s šibkejšim bencinarjem in ročno opcijo menjalnika, mi tudi ne predstavlja resne težave. Navsezadnje se mi zdi, da bi tudi ta moral povsem zadostovati.
  9
 • Vozne lastnosti
  Navkljub »športni« 19-palčni obutvi se Qashqai ne pelje nič bolj dinamično navdahnjeno kot z 18- ali 17-palčno. Brez dvoma pa se pelje s prvo manj udobno kot z drugima dvema.
  7
 • Gospodarnost
  Poraba goriva je paketu avta s tako zmogljivim bencinarjem zelo primerna. Je pa res, da priganjanje na avtocestah žejo hitro »napihne«, umirjeno nabiranje kilometrov s hitrostmi do nekje 100 km/h pa jo po drugi strani drži ugodno nizko.
  7
 • Zmogljivost
  Vrh bencinske ponudbe Qashqaija motorizira na razmeroma umirjen način, a vseeno tudi sila suvereno. Prožnost in odzivnost motorja godita, a po mojem oboje opravlja enako odlično tudi 140-»konjska« različica novinca.
  7
 • Sklep
  Eni avtomobili so na staranje bolj, drugi manj občutljivi. S tem nočem reči, da je Qashqai star, a štiri leta so na nekaterih področjih pustila sledove. Navkljub temu gre še vedno za izredno talentiran in izpopolnjen izdelek, ki se, objektivno gledano, še vedno opravičeno prodaja tako dobro, kot pač se. Upoštevajoč njegovo suverenost v mnogih pogledih, se zna zgoditi, da bomo po novem srečevali tudi več Qashqaijev z najboljšo bencinsko motorizacijo.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 29.350
cena testnega vozila (€) 29.910
dolžina × širina × višina (mm) 4.394 × 1.806 × 1.590
dovoljena masa vozila (kg) 1.885
emisija CO2 (g/km) 131
gibna prostornina (cm3) 1.332
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.445
medosna razdalja (mm) 2.646
menjalnik/pogon 7-stopenjski/dvosklopkovni
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 117 (160) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 225/45 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9/12,4/8,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,3/4,9/5,8
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 430-1.585
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 × 81,4
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

20 komentarjev za "Novo spoznanje"


eljuero
1 leto 1 mesec nazaj

19″ platišča res tepejo, ampak pravijo, da je za lepoto treba tudi kaj potrpeti 🙂 še vedno si pa lahko omisliš manjša platišča, je pa res, da 19″ zelo težko prodaš. so pa gume kar drage v vseh dimenzijah. avto še vedno zgleda ok, kljub emšu. je pa zdaj samo ena izmed možnosti v tem lišp segmentu. 1.3 motor bi naj imel pol litra nižjo porabo napram prej, kar pa se baje hitro poruši in je poraba tu tu. zaradi suv oblike pa je poraba normalno višja kot pri klasičnih HB. sam grajam ročni menjalnik, ki ni natančen in je treba kar odločno pretikanje, prav tako je občutek pri menjavanju premalo športen glede na karizmo avta, ki jo želijo prodati. prtljažnik je ok, ni pa biser. cena pa je dokaj zasoljena. novega sam ne bi kupil.

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Zdaj v tej izvedbi je, zame, najboljši in najlepši. 19 je res hudič za udobje, je pa lepo za gledat. Tudi na mojem lepo sedejo, pa sem se raje odločil za udobje in ostal na 17, pa še v 18 in 19 ima tako čudne dimenzije platišč, da je cena bistveno višja, izbira proizvajalcev pa slaba.

1 leto 1 mesec nazaj

Qashqai še vedno dober in lep, je pa poraba glede na obljube malo visoka. Na testu je imel sedaj že stari 1,2dig motor porabo 5,5/10,6/7,7 l/100km torej nižjo kot sedaj 1,3 dig , avtor testa Qashqaija 1,2 dig g.Peter Humar, enako kot sedaj, razlika je samo v tem , da je ta z avtomatskim menjalnikom kar 1,2 ni bil.

Polo78
1 leto 1 mesec nazaj

Splošno znano dejstvo je, da avtomatski menjalnik za sabo potegne večjo porabo goriva in slabše pospeške (0-100). Če k temu dodamo še 115km vs. 160km je višja poraba povsem pričakovana.

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

1.2 ima 115 KM, ta pa 160.Kaj si pa pričakoval?

1 leto 1 mesec nazaj

Pri Volanu so mu namerili povprečje 5,7l AC-regionalka, po prevoženih 188km.
Je pa napaka tu tudi pri podatkih o višini vozila, avto ni visok 1,565 temveč 1,590, mogoče je pa enako prišlo do napake tudi pri podatkih o porabi , se pač zgodi ” lapsus”.

Anonymous
1 leto 1 mesec nazaj

Živijo scoott. Sem šel pogledati, kaj so pri Volanu počeli, da so namerili opisano porabo. Zadeva je strogo po AC in to proti štajerski s Trojanami in dobršnim delom vožnje s 100 km/h ter, sklepam da, samo voznikom v avtu. To primerjati s povprečno porabo, ki vključuje AC, mestno vožnjo, dan za dnem vožnjo v jutranjih konicah v smeri LJ s stop&go pač ni enako. Sam ravno zaradi tega navajam tri podatke: min, max in med. S tem poskušam nekako začrtati “območje” porab v katerih se lahko posamezen avto vozi. Pri tem dopuščam možnost, da kdaj kateremu avtu pripišem kakšen deci ali dva višjo najmanjšo porabo kot jo je kakšen uporabnik po več tisoč kilometrih uporabe avta morda nameril. Skratka. Poraba “Volan” proti povprečni porabi pri meni nikakor ni primerljiva 1:1. Kar se tiče višine avta, pa sem še enkrat preveril in imaš prav. Avto meri v višino 1.590 mm. Mislim, da se je napaka prikradla v objavo iz naslova “copy-paste”. Sem popravil v tehničnih podatkih. Hvala za vse skupaj in lepe praznike. Peter

1 leto 1 mesec nazaj

Pač padla mi je v oči velika razlika med testi vem , da samo AC+regionalka ni enako kot , če dodaš še mestno vožnjo in različno obtežitev vozila, nasploh pa so tvoji testi vsaj zame zelo dobri in realno narejeni, lepe praznike tudi tebi.

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Bc pri nekaterih precej lažejo, zato se jaz ne bi preveč zanašal na to. Moj Kadjar je lagal za 0,6 v minus, ta pa mu je sorodnik, tako, da…

xxl
6 meseci 6 dni nazaj

Čeprav malo pozno, pa citat iz testa AM, kot dokaz moji trditvi , Potovalni računalnik (kaže precej nižjo porabo, kot v resnici je)
Ali pa tole , Če pozitivno preseneti menjalnik, pa negativno merilnik hitrosti in potovalni računalnik. Že pri majhnih hitrostih je odstopanje veliko, pri avtocestni hitrosti 130 pa je resnična hitrost le 120 kilometrov na uro. Podoben odstotek si vzame v svoj prid tudi potovalni računalnik, ki tako prikaže precej bolj prijazno porabo bencina, kot ta v resnici je.

DX5050
1 leto 1 mesec nazaj

9,9s do 100km/h pa 160KM… A je to napaka?

frgo
1 leto 1 mesec nazaj

Krivda motorja to ni, ker je ta motor v mercedesu A dovolj poskočen (8 do 100). Menjalnik, prestavna razmerja, oblika in teža avta naredijo razliko. Pač povsem druga namembnost avta.

pskoda
1 leto 1 mesec nazaj

To ni druga nmembnost, ampak slab, zanič menjalnik

frgo
1 leto 1 mesec nazaj

mercedes a ima isti getragov menjalnik z drugačnimi razmerji, toliko o namembnosti avta

pskoda
1 leto 1 mesec nazaj

Mercedes si ne more privoščit tak gnil menjalnik, ki šalta kot babica

frgo
1 leto 1 mesec nazaj

To da ti praviš, da si ne more, še ne pomeni, da si ga ni. Vseeno so cifre čisto drugačne kot pri nissanu.

1 leto 1 mesec nazaj

to ni dirkalni avto ampak druzinski avto. Bi pa clovek pricakoval boljse case glede na konjenico

nejc1
1 leto 1 mesec nazaj

Ni napaka, menjalnik ga upočasni, z ročnim je sekndo hitrejši…

mrtwelvetrees
1 leto 1 mesec nazaj

Ja, 19 dolska platišča obvezno dol, če se želiš udobno peljati. Drugače pa 30.000 eur ? Prosim ?

Fnatic
1 leto 1 mesec nazaj

Še vedno mi je kolikor toliko všečen ampak tudi še vedno ga ne bi imel 🙂

 
Lady Rover
Našli so svojo magično moč

Več vsebin

Testi

Druga generacija?

Dacia Duster 1.3 TCe 130 Techroad