Poraba 7,1 l/100km Največja hitrost 196 km/h Cena 34.110 eur
Plusi
 • uporabni dodatki (Simply Clever)
 • solidna voznikova ergonomija
 • odlična sprednja sedeža
 • všečni dodatki paketa Sportline
 • prilagodljiv prtljažni prostor (obilica predalov, kljuk, držal)
 • odlagalna mesta v kabini
Minusi
 • cene štirikolesno gnanih različic
 • občasno trdo podvozje
 • cena aktivnega informacijskega zaslona
 • skrit prikaz vklopljenih zasenčenih luči
 • doplačilo za prtljažno dvojno dno
 • ločljivost zadenjske kamere

Verjetno marsikdo, ko sliši ime češke Škode, najprej pomisli na Octavio. Omenjeni model namreč že vrsto let daleč najbolj definira avtomobilskega proizvajalca iz Mlade Boleslave, pri katerem ima že sedaj podobno legendaren status kot Golf v svojem razredu, hibridi pri Toyoti ter besedna zveza »realni kilometri« pri spodnje-karavanških preprodajalcih rabljenih vozil. A se vseeno zdi, da bi jo lahko v teh športno uporabnih časih, ko postajajo križanci čedalje bolj popularni, na tem mestu počasi zamenjal avanturistični Karoq, s čimer bi lahko postal celo prva violina znamke Škoda. Pa mu kaj takšnega lahko celo uspe?

Uporaben in športen

Na prvi pogled deluje, da so Čehi s Karoqom zadeli v polno. Škodin športno uporaben križanec namreč spada ravno v tisti razred kompaktnih avtomobilskih univerzalnežev, za katerimi so kupci v zadnjih letih dobesedno ponoreli, pa četudi so v večini primerov opazno dražji od njihove tehnično sorodne »nižjerasle« žlahte (npr. pri Peugeotu modela 308 in 3008). A je že Nissanov Qashqai pred več kot desetimi leti dodobra dokazal, da se tovrstna vozila ne kupujejo zaradi racionalnosti, temveč bistveno bolj zaradi modnosti ter trendovskega faktorja.

ŠKODA KAROQ 04Škodin SUV je sicer v primerjavi s svojim predhodnikom, ki je bil poimenovan po domnevnem himalajskem bitju, resda izgubil dobršen del tistega prepoznavnega šarma ter velja za precej manj karizmatičnega. Vendarle pa je ob tem le potrebno vedeti, da je s svojim precej bolj konvencionalnim (nekateri bi rekli, da tudi dolgočasnim) zunanjim stasom postal oblikovno bistveno bolj politično korekten, zaradi česar naj bi sedaj – kar je morda še najvažnejše – lažje nagovarjal širši spekter potencialnih kupcev. Pa se vseeno zdi, da mu manjka za odtenek več oblikovne drznosti, da bi lahko dokončno prepričal tudi dosedanje Octavijine voznike, ki sicer v slednjem Škodinem modelu še vedno najdejo precej bolj vsestransko vozilo.

Češki adut v segmentu srednje velikih SUV, ki je sicer malce krajši (4,38 m) od najbližjih konkurentov (Tiguan, Tuscon, Sportage), tako velja za enega bolj konservativno nastrojenih predstavnikov. A je to možno vsaj deloma ublažiti s pomočjo novega opremskega paketa Sportline, prvič predstavljenega na lanskoletnem salonu v Parizu. Le-ta prinese nekaj prepotrebnega oblikovnega »botoksa« (18-palčna obutev, drugače oblikovana odbijača, posamezni črno obarvani elementi), zaradi česar postane – hvala bogu – vsaj malce bolj greha vreden. Ter pripomore, da se besedna zveza »športno uporaben Karoq« vsaj v tem primeru ne sliši več kot oksimoron.

Preprost in pameten

Pri eni najstarejših avtomobilskih znamk na svetu z znakom oprejene puščice smo bili že od nekdaj vajeni, da so veljala njihova vozila za ene najbolj racionalnih, so navduševala z praktičnostjo ter enim najboljših razmerij med vloženim (evrom) in dobljenim (notranji volumen). Pri čemer je med ljudstvom že skorajda ponarodelo dejstvo, da verjetno predstavlja ravno model Octavia ideal povprečnega slovenskega družinskega avtomobila, pri katerem ne moreš zgrešiti. Saj veste – prostoren, vsestranski, cenovno ugoden (tudi pri vzdrževanju!), zanesljiv (statistično gledano) ter ravno še dovolj imeniten (nemška tehnika).

ŠKODA KAROQ 12S tovrstno filozofijo nas želijo Čehi sedaj prepričati tudi pri Karoqu, ki se znotraj izkaže s hvalevredno prilagodljivostjo ter (za ta velikostni rang) solidno prostornostjo. Prava Škoda torej! Res se notranja arhitektura niti slučajno ne ponaša s kakšnim pretirano avantgardnim slogom, tolikanj značilnim za francosko konkurenco (npr. Citroën), česar pa povprečni kupci Škodinega avtomobila tako ali tako ne iščejo. Dajejo namreč precejšnjo prednost vzorni ergonomiji (vsa upravljala točno tam, kjer jih iščeš) ter že prej omenjeni vsestranskosti (enoprostorsko prilagodljiv prtljažnik s hvalevrednim številom kljukic in predalov). Obenem navdušujejo že poznane Škodine Simply Clever domislice, pa četudi so si marsikatero sposodili od drugje (npr. držalo za listke na vetrobranskem steklu od švedskega Volva). Že v osnovi pa se lahko pohvali z zadovoljivo količino mehkih plastičnih oplat ter izdatnim številom odlagališč (tudi takšnim pokritim na vrhu armaturne plošče, kakršne sicer videvamo le pri družinsko nastrojenih enoprostorcih).

Paket Sportline obenem poskrbi za malce bolj imenitne občutke, ki jih ustvarijo črni športni sedeži s srebrnimi šivi, črn strop, športnejši volan s perforiranim usnjem, elegantnejše stopalke iz nerjavečega jekla ter vselej simpatična ambientalna osvetlitev desetih barv.

ŠKODA KAROQ 19

Vseeno pa se, tako kot vedno, najdejo kakšne pomanjkljivosti, sicer poznane tudi pri ostali koncernski žlahti. Pa najsi gre za tolikokrat kritiziran skrit prikaz vklopljenih zasenčenih luči (zgolj ob stikalu za luči in ne na armaturni plošči) ali pa za preveč nazaj pomaknjena stikala za stekla pri vozniku. Digitalni zaslon pred voznikom deluje dovolj moderno, je pregleden ter ponuja dovolj informacij, a stane dokaj zasoljenih 465 evrov. Vedno uporabni radarski tempomat stane precej bolj »človeških« 254 evrov, a je njegovo upravljanje malce čudno, saj ne omogoča zmanjševanja hitrosti po 1 km/h, temveč le za 10 km/h. In zakaj za vraga ni med serijsko opremo DAB sprejemnika ter dvojnega prtljažniškega dna, ki ustvari ravno površino ob podrtih zadnjih sedežih?!?

Preizkušeno

Glede na to, da gre pri verziji Sportline že v imenu za najbolj športno različico (ostrega RS menda ne bo v ponudbi), se nekako spodobi, da tudi motorizacija izžareva malce več dinamičnosti. Tako so pri omenjeni »športni liniji« na voljo agregati z vsaj 150 »žrebci« pod motornim pokrovom, pri čemer pa na turbodizelski strani žal ne boste našli prav nobenega dodatnega. Pri Škodi so se namreč odločili, da ponudijo zgolj 150 KM varianto, medtem ko boste tisto s 190, ki bi le bolj sovpadala k tovrstnemu Karoqu, zaman iskali. Da o najmočnejšem biturbodizlu (240 KM), ki je očitno rezerviran le za najbolj popopran Kodiaq RS, niti ne govorim. Okej, rešitev je moč najti pri turbobencinarjih oziroma močnejši verziji TSI s 190 KM, ki bi verjetno precej bolj spadala k športno-dinamični naravi Karoqa Sportline.

ŠKODA KAROQ 23Pri tokrat testiranem primerku je sicer za pogon skrbela kombinacija znanega koncernskega dvolitrskega turbodizla ter (dovolj natančnega in hitrega) ročnega menjalnika s krajšo preračunano prvo prestavo, kateri sicer ni moč očitati nič resnejšega. V spodnjem vrtljajnem območju je morda za odtenek še malce bolj obotavljajoč, a se kasneje dodobra razživi. Vendar pa nikdar ne ponuja tistega občutka, da bi bil premočan ali – bog ne daj – podivjan. Tako mu morda na trenutke le manjka malce več »žmohta«, kar bi nekako pričakoval od njegove zunanje oprave, ki sicer asociira na športnost. Od mirovanja do 100 km/h se res premakne v dovolj solidnih 8,7 sekundah ter obenem razveseljuje tudi z relativno ugodno porabo goriva, ki se je tokrat ustavila pri dobrih sedmih litrih.

Za precej korektnega se obenem Karoq izkaže tudi med vožnjo, pa četudi bi si sam želel malce bolj udobnega podvozja (nekaj so k temu doprinesle tudi 18-palčne nizkopresečne pnevmatike), ko se nekatere grobe cestne neravnine prenesejo na zadnjice potnikov. A zna pokazati tudi med malce bolj hitrim preganjanjem med ovinki esenco dinamičnih ambicij z dovolj solidno lego na cestišču ter zanemarljivim nagibanjem karoserije. Ter je vsaj v tem elementu eden boljših predstavnikov svojega krdela (okej, pozabite na tiste s prestižnejšim leskom značke!). Vendar pa malce bolj igrive občutke dodobra zamori ne tako komunikativen volanski mehanizem, ki je obenem v načinu Sport absolutno pretežaški v skrajnih legah. V koncernu znajo to le bolje rešiti (npr. pri Tiguanu).

Štirikolesni pogon? Absolutno predober za veliko večino potencialnih voznikov tovrstnega vozila, s katerim bodo le redko vstopili v kraljestvo makadama in travniškega brezpotja. Je pa seveda preklemansko učinkovit pri izboljšanju trakcije na spolzkem!

Daleč od titule

Škodin Karoq velja za enega korektnejših predstavnikov športno uporabnih križancev, pri katerem pa se omenjena korektnost zna nekoliko porazgubiti pri sami ceni kolikor toliko spodobno olepotičenega primerka. Lepota pač stane, kar ve že predsednik države! A kdor se lahko odreče prelestnim športno dinamičnim dodatkom paketa Sportline, bi znal najti že pri običajni verziji (paket Style) racionalnejšo ter bogateje opremljeno alternativo.

ŠKODA KAROQ 37A se vseeno zdi, da Škodin srednje velik SUV le ne ponuja tistega presežka, ki ga sicer nekako iščemo pri tovrstnih trendovskih križancih (npr. z obliko, »kul« faktorjem, karizmo), kakor je to recimo uspelo Peugeotu z novim 3008. In že zaradi tega Atecin dvojček Octavijinega statusa prve Škodine violine oziroma srca češke znamke verjetno ne bo resneje zamajal, saj je Octavia obenem v večini pomembnejših elementov še vedno prepričljivejša (prostornost, vozne lastnosti, cena). Pri tem se mu celo lahko celo zgodi, da bo po prihodu Scale in manjšega Kamiqa še bolj oddaljen od omenjene titule.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Znani koncernski dvolitrski turbodizel, ki je bil tokrat sparjen s solidnim in zelo natančnim 6-stopenjskim ročni menjalnikom, spodobno opravlja svoje delo, a se zdi, da je v Karoqu manj zvočno decenten kot pri bližnji koncernski žlahti.
  9
 • Notranjost
  Že poznano Škodino okolje je bilo tokrat dodatno olepotičeno s pomočjo paketa Sportline, ki prinese športnejše sedeže in volanski obroč ter malce več dramatičnih občutkov (ambientalna osvetlitev, črn strop, športne stopalke). Odlično prilagodljiv prtljažni prostor.
  9
 • Opremljenost
  Racionalni kupci, ki želijo že v osnovi malce bolj opremljen Karoq, naj raje pogledujejo k običajni verziji (paket Style), saj ponuja za skoraj enako ceno več kosov uporabnejše serijske opreme (npr. radarski tempomat, navigacija, sedežno gretje, ipd.).
  8
 • Vozne lastnosti
  Karoq velja v vožnji za enega korektnejših predstavnikov tega avtomobilskega segmenta ter se lahko pohvali z zelo uravnoteženo lego na cestišču in zanemarljivim nagibanjem karoserije v ovinkih. Vseeno pa bi lahko ponudil za odtenek boljši občutek na volanu (pretežaški v načinu Sport) ter malce bolj udobno podvozje.
  8
 • Gospodarnost
  Žal Karoqa s štirikolesno gnano pomočjo ne boste našli izpod 30 tisočakov, zaradi česar ne velja ravno za poceni nakup. Spodobno opremljen in motoriziran primerek pa se zna obenem cenovno prav nesramno približati tudi večjemu Kodiaqu!
  7
 • Zmogljivost
  Edina dizelska opcija, ki jo je moč najti pri paketu Sportline, je sicer povsem dovolj zmogljiva, a bi k naravi (trenutno) najbolj zmogljive različice vseeno spadalo kaj krepkejšega.
  8
 • Sklep
  Škodin Karoq zna pridobiti s pomočjo športno-dinamičnega paketa nekaj prepotrebnega oblikovnega šarma, zaradi česar se lahko pohvali s tisto prepotrebno karizmo, ki jo sicer iščemo pri tovrstnih modnih križancih. Vseeno pa mu je manjka še kar nekaj, da bi si lahko priboril titulo prve violine češke znamke.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.384
cena testnega vozila (€) 34.110
dolžina × širina × višina (mm) 4.382 x 1.841 x 1.603
dovoljena masa vozila (kg) 2.131
emisija CO2 (g/km) 131
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatni 2 leti/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.561
medosna razdalja (mm) 2.638
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 196
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,8
osnovna cena vozila (€) 30.660
pnevmatike 225/50 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9/4,5/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 8,7
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 521-1.630
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 81 x 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
So bolj temeljiti
Še ena možnost