Poraba 6,1 l/100km Največja hitrost 196 km/h Cena 17.710 eur
Plusi
 • prtljažni prostor
 • dodatki Simply Clever
 • ergonomija voznikovega prostora
 • pogonski sklop
 • solidne vozne lastnosti
Minusi
 • cena testnega vozila
 • monotona notranjost
 • neravno prtljažno dno ob podrti zadnji klopi
 • trda plastika na armaturni plošči tudi pri najbogatejšem paketu

V razredu malih urbanih avtomobilov, kjer je kupcem (še posebej tistim nežnega spola) velikokrat najbolj važno zgolj to, da zgledajo mladostno »kul« ter da so čimbolj prilagojeni osebnemu slogu, velja model Fabia že od samega začetka za svojevrstno izjemo. Pri mali Čehinji pač nikdar ni šlo za tiste vrste avta, ob katerem bi vam zaigralo srce, medtem ko ga na skrivaj opazujete na domačem dvorišču, ob tem pa bi ga zaman iskali tudi v kakšnem ožjem izboru za naslov »Ženskega avta leta«. Ne, pri Škodinem predstavniku B segmenta – še posebej, če gre za karavansko verzijo – so bili že od nekdaj v ospredju povsem drugi atributi, ki pa so se vseeno med kupci izkazali za dovolj prepričljive.

Žena, ne ljubica

Škodina reinkarnacija nekdanjega modela Felicia (ter, če želite, tudi Formana), ki se je ljudstvu prvič pokazala precej oddaljenega leta 1999, že od samega začetka velja za enega najbolj racionalnih predstavnikov tega razreda. Gre namreč za vozilo, pri katerem sta praktičnost in uporabnost precej bolj pomembni vrlini kot erotičnost in ljubkost. Zlobni jeziki bi ob tem dodali, da gre pri Fabiji za ženo in ne ljubico!

ŠKODA FABIA COMBI 33Mala Čehinja pač nikdar ni bila ustvarjena za potrebe ekshibicionističnega paradiranja pred trendovskimi lokali, pa četudi vam ponujajo pri Škodi celo nekatere rešitve v obliki (blagih) modnih personalizacij (nenazadnje tudi s serijo Monte Carlo), ki pa so svetlobna leta od kakšnih Minijevih. Kakorkoli že, precej tradicionalistično krojeno vozilo tudi v tej izvedbi prvenstveno nagovarja vse tiste racionalne pragmatike, ki potrebujejo dovolj uporaben mesten avto (še posebej, če gre za karavansko različico), ter jim je prav malo mar, da ne deluje kot modni butik na štirih kolesih. Hkrati pa ni trendovski križanec!

Ravno Fabia Combi je eden redkih karavanov v tem razredu, zaradi česar velja za svojevrstno alternativo celo modelom višjega razreda (npr. petvratnemu Golfu, Meganu, Astri ipd.). A le, če ob tem odmislite ceno testnega primerka, ki je žal dokaj daleč od tistih sfer racionalizma, ki so bile nekdaj tolikanj značilne za Škodine avtomobile.

Pridih svežine

ŠKODA FABIA COMBI 08Tretja generacija Škodine prodajne uspešnice, ki velja na nemškem trgu za enega najbolj prodajanih »tujih« avtomobilskih modelov, je v letošnjem letu doživela blago (ampak, resnično blago) kozmetično osvežitev, ki jo bodo opazili zgolj največji poznavalci znamke z logotipom operjene indijanske puščice. A je na zunaj vseeno vidna malenkostno spremenjena sprednja maska, pri kateri dobiš občutek, da je bila tokratna prenova narejena malce na silo (oziroma, ker pač mora biti). Pri čemer celo serijske LED dnevne luči zgledajo rahlo … žalostno.

Vendar pa je tokratna kozmetična operacija k sreči prinesla tudi polna sprednja LED žarometa s funkcijo osvetlitve v ovinek, kar ne zahteva gore denarja (588 evrov) ter bogatejši izbor varnostno-asistenčnih sistemov (nadzor mrtvega kota, radarski tempomat, ipd.). Vseeno boste v notranjosti še vedno zaman iskali malce bolj mehko plastiko na armaturni plošči, pri čemer ne bi bilo prav nič napak, če bi se interier ponašal z malenkost bolj radostnim oblikovanjem, ki bi v kabino prinesel več topline.

ŠKODA FABIA COMBI 25Fabia pač ni tiste vrste mali urbani avtomobil, v katerem bi modni esteti doživljali tolikšen ekstatičen doživljaj kot študentje umetnostne zgodovine sredi Louvra. Ne, mala Čehinja ponuja znotraj zgolj tisto, kar povprečen voznik potrebuje. In nič več! A je le-to izpilila skorajda do perfekcije, saj predstavlja šolski primer ergonomije ter uporabnosti, kjer si še posebno pohvalo zaslužijo t.i. »Simply Clever« dodatki (npr. držalo za pametni telefon, dežnik pod sopotnikovim sedežem, strgalo za led z indikatorjem za merjenje globine profila pnevmatik). Da ne govorim o izjemno dodelanem prtljažnem prostoru, ki je s svojo praktičnostjo (obilica kljukic, predalov, mrež, ipd) lahko vzor tudi prenekateremu precej dražjemu izdelku. Mar ne, Audi?!?

In hvala Škodinim mojstrom, da je njihov infozabavni sistem obdržal kar nekaj praktičnih fizičnih gumbov in ni podoben tistim pri špansko-nemški žlahti (Polo, Ibiza).

Le še s tremi

Še največja sprememba pri tokratni osvežitvi se je zgodila pod motornim pokrovom, kjer po novem ne boste več našli dizelskega agregata. Pa kaj! Če je bila slednja pogonska opcija pri Fabiji v preteklosti še dokaj zanimiva (pri prvi generaciji je 130-»konjski« TDI celo poganjal RS verzijo!), pa je zanimanje zanjo med kupci v zadnjem času čedalje bolj upadalo. Tako po prenovi za pogon skrbi zgolj in samo še litrski trivaljni bencinski motor, ki je na voljo v štirih različicah. Pri tem sta najmočnejši prisilno polnjeni verziji (95 in 110 KM) zdaj opremljeni še s filtrom trdnih delcev, dodatnim katalizatorjem in novo krmilno elektroniko, s čimer izpolnjujeta okoljski standard Euro 6d temp.

ŠKODA FABIA COMBI 31Najmočnejša opcija, ki se je tokrat znašla pod motornim pokrovom karavanske Fabije, zelo dobro opravlja svojo tlako, vendar zna biti pod 1.800 vrtljaji malce zaspane sorte. A se kasneje dodobra razživi, pri čemer je za kaj konkretnejšega le potrebno malce večkrat poseči k ročici natančnega in kratkohodnega 6-stopenjskega menjalnika (še posebej ob dinamični avtocestni vožnji), zaradi česar si velikokrat zaželiš, da bi doplačal za tisočaka dražjo opcijo, ki sliši na črke D, S in G. Trivaljni zven malega TSI je za odtenek manj zvočno decenten kot pri ostalem koncernskem sorodstvu (npr. pri Polu), a nikdar ni pretirano moteč.

Poraba goriva? Solidna, ne pa izjemna. Zgolj kot zanimivost – pri večjem Leonu z enako motorizacijo (okej, 5 »konjev« krepkejšo), kjer je za prenos moči skrbela menjalna avtomatika, je bila povsem primerljiva!

In četudi Fabia še ni zgrajena na novejši koncernski platformi, kot njegova »bratranca« (MQB A0), jo je tudi med zavoji moč oceniti za dovolj spodobno. Resda ji pretirana dinamika ravno ne diši najbolj, saj se v hitreje voženih ovinkih še kako pozna, da za sabo prevaža karavanski »nahrbtnik«, pri čemer je tudi volanski mehanizem za odtenek manj ostro naravnan kot pri Seatovi Ibizi. A se še kako izkaže med mirno vožnjo, kjer se zdi, da se voziš v avtomobilu razreda višje. Pohvalno! Se pa je, recimo, s tovrstnimi občutki lahko pohvalila že prva Fabia iz leta 1999.

»Na izi«

ŠKODA FABIA COMBI 03Mala Čehinja verjetno nikdar ne bo osvojila naslova »najbolj kul malega mestnega avtomobila«, kar pa tako ali tako najbrž niti ni njeno poslanstvo. Škodina Fabia namreč že od nekdaj velja za eno najbolj racionalnih vozil Cliovega (ali, če želite, Polovega) segmenta, ki ponuja tudi vselej uporabno karavansko izvedbo. Le v končno formulo racionalnosti je skoraj nujno potrebno všteti kakšno akcijsko različico »Easy« z dovolj spodobnim 95-»konjskim« agregatom pod motornim pokrovom, če želite, da bo tudi končna cena vozila malce bolj »na izi«.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani litrski trivaljni mlinček prepriča s prožnostjo, odzivnostjo ter dovolj kultiviranim delovanjem (čeprav za odtenek manj tihim kot pri ostali koncernski žlahti). Malce ga zmanjka zgolj pod 1.800 vrtljaji, zaradi česar je potrebno nekaj več telovadbe s (sicer natančnim in dovolj hitrim) ročnim menjalnikom.
  9
 • Notranjost
  Resda Fabijina notranjost ne bo ravno izzvala krikov navdušenja iz grl modnih estetov, a zna vseeno navdušiti s praktičnostjo (uporabna odlagalna mesta, pripomočki »Simply Clever«) ter izjemno uporabnim prtljažnim prostorom.
  9
 • Opremljenost
  Kdor želi kolikor toliko spodobno opremljeno Fabio (za ta segment vozil seveda) , mora pogledovati zgolj k najbogatejšemu paketu Style, ki pa še vedno ne prinaša prav nobenega najsodobnejšega dodatka. Konkurenca zna to le bolje! Zgolj kot zanimivost – prva generacija Fabie (leta 1999!) je pri paketu Elegance že ponujala sedežno gretje, ki ga je potrebno danes doplačati.
  6
 • Vozne lastnosti
  Navkljub karavanskemu zadku, ki je med malce bolj dinamično vožnjo občuten, se Fabia Combi vseeno lahko pohvali z dovolj uravnoteženimi voznimi lastnostmi. Zdi se, da je volanski mehanizem malce manj ostro naravnan kot pri tehnično mlajšem sorodstvu (Polo, Ibiza).
  8
 • Gospodarnost
  Za ceno tokrat testiranega vozila bo marsikdo v Škodinem prodajnem salonu precej raje pogledoval k drugim modelom (beri: Octavia Family Combi 1.0 TSI za 17.740 eur). Solidna, a ne ravno izvrstna poraba goriva.
  6
 • Zmogljivost
  110-glava turbobencinska konjenica nima pretirano težkega dela pri premikanju dobre tone težkega Škodinega karavana.
  8
 • Sklep
  Škoda, kot eden redkih avtomobilskih proizvajalcev, še vedno ponuja karavansko različico avtomobila segmenta B, ki se s svojim racionalnim pristopom zaenkrat še dovolj uspešno upira čedalje številčnejši ponudbi trendovskih malih križancev. Tudi znotraj lastnega koncerna!
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 10.490
cena testnega vozila (€) 17.710
dolžina × širina × višina (mm) 4.262 x 1.732 x 1.467
dovoljena masa vozila (kg) 1.607
emisija CO2 (g/km) 107
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatna 2 leta/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,3
masa praznega vozila (kg) 1.077
medosna razdalja (mm) 2.470
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 196
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81/110 pri 5.000-5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 200 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 16.238
pnevmatike 185/60 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,6/4,1/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 9,6
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 530-1.395
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 x 76,4
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Drugi atributi"


2 leta 6 meseci nazaj

Skoda Favorit

wildbliw
2 leta 6 meseci nazaj

Forman 1990!

emozul
2 leta 6 meseci nazaj

Avto, ki me ne prepriča.

limas
2 leta 6 meseci nazaj

Pri tej ceni se dobi veliko več avta pri dačiji (logan mcv), fiatu tipu(C segment) ali celo ladi vesta karavan (C segment).

2 leta 6 meseci nazaj

Grdobija.

 
Hyundai presežnikov
Pol stoletja kaljenja