Poraba 5,6 l/100km Največja hitrost 187 km/h Cena 16.952 eur
Plusi
 • živahen agregat
 • ergonomija
 • poraba goriva
 • prostornost
 • udobni sedeži
 • delovanje radarskega tempomata
 • lega na cesti
Minusi
 • težaško zapiranje prtljažnih vrat
 • skrita kontrolna lučka, ki signalizira avtomatski vklop zasenčenih žarometov
 • cena
 • neosvetljen predal pred sopotnikom
 • neizkoriščen prostor pod prtljažnim dnom

Kdor želi v teh časih najti povsem korekten mestni avto, ki ne predstavlja ravno podaljška osebnega modnega sloga, je povsem oropan raznih kičastih retro urbanih oblikovalskih dodatkov ter obenem ne ponuja – o moj bog – niti rahle esence trendovskega športno uporabnega avanturizma, bi znal imeti manjše težave. Še posebej, če so izdelki znamke Dacia ter podobnih nizkocenovnežev v njegovi garaži podobno zaželeni kot ruski tajni agenti v Londonu. A k sreči ponujajo pri Volkswagnu še vedno dovolj tradicionalistično ukrojeno (ter obenem tehnično precej moderno) alternativo v obliki novega Pola. In ne le to! Z njim celo dokazujejo, da ni nujno, da sodoben avtomobil segmenta B deluje kot oddelek zabavne elektronike na štirih kolesih, da bi pričelo ljudstvo noreti za njim.

Kontrarevolucionar

V teh časih se zdi, da se mora prav vsak nov avtomobilski model, ki želi prepričati razvajene potrošniške duše, povsem ukloniti smernicam novodobne modne in tehnološke revolucije. Le ta med drugim zapoveduje tudi to, da se mora ponašati s čimbolj futurističnimi napravicami ter ponujati neomejene možnosti popularne individualizacije oziroma personalizacije. A glej ga zlomka – čeprav nekatere avtomobilske novosti, med katere spada tudi nova generacija Volkswagnovega Pola, ne sledijo povsem stoodstotno tovrstnim modnim zapovedim, temveč ohranjajo filozofijo tradicionalizma in celo rahlega konservativizma, znajo biti med ljudstvom velikokrat celo bolj zaželene od marsikaterega novodobnega »revolucionarja«.

VW POLO 06A vendarle je le potrebno vedeti, da pri avtomobilskem velikanu iz Wolfsburga nikdar niso bili znani po kakšnih pretirano »prevratniških« idejah, kar se nenazadnje kaže tudi po dokaj umirjenem oziroma nevtralnem oblikovalskem jeziku, ki ga nekateri označujejo celo za dolgočasnega. Kakorkoli že, na ta način želijo doseči, da bi po njihovih modelih posegalo še večje število kupcev, ki prvenstveno iščejo praktičnost. In lahko mi verjamete, da je tovrstnih slovenskih voznikov, ki si želijo tudi pri mestnem avtu malce bolj umirjenih linij, na letni ravni skoraj toliko kot trenutnih Šarčevih sledilcev na Instagramu (beri: dobrih 1.500).

Zato ne čudi, da se tudi nova generacija enega najbolj prodajanih Volkswagnovih vozil v njihovi zgodovini (več kot 16 milijonov) ponaša s precej umirjeno zunanjostjo, ki jo zna poživiti zgolj kakšen malce bolj živahen karoserijski odtenek (kot pri tokrat preizkušenem, zaradi česar je nehote spominjal na znano piščančjo salamo). Zlobni jeziki bi znali hkrati pripomniti, da se na zunaj precej težko loči od svojega predhodnika. A glede na to, da znamkin oblikovalski oddelek razpolaga s sredstvi v višini bruto domačega proizvoda manjšega karibskega otočja, je verjetno razumljivo, da se niso posluževali zgolj kakšnih preprostih tehnik kopiranja ter zrisali pomanjšanega Golfa. Kljub vsemu so opravili precej zahtevno delo, da so zopet (!) ustvarili povsem nov avto, ki lastnikov dosedanjega modela ne bo spravljal v obup, da imajo v svoji garaži že zastarel avto. Premeteno, ni kaj!

Na pol Golf

VW POLO 13

In četudi imajo dandanes risarji celo bolj proste roke pri oblikovanju notranjosti kot zunanjosti, pa pri najnovejšem Polu vseeno ni moč opaziti, da bi wolfsburški mojstri kaj pretirano sproščali svojo ustvarjalnost, fantazijo in domišljijo. Tako znotraj – še posebej ob nič kaj pretencioznem paketu Comfortline – deluje precej resnobno in je svetlobna leta od kakšnega oblikovnega »francoskega revolucionizma«. Kar pa niti ni tako napačno, da ne bo pomote!

Najnovejša generacija Pola namreč še vedno navdušuje s prepoznavnim Volkswagnovim občutkom za ergonomijo, kjer je glavnina upravljal dovolj logično nameščenih, da niti slučajno ne potrebuješ poglobljenega branja navodil. Za njegovim volanom pa se lahko dovolj udobno namesti prav vsak proporcionalno raščen voznik, ki bo imel občutek, da se vozi v večjem avtomobilu, kot je sicer v resnici. Pa četudi, roko na srce, s svojimi zunanjimi merami že prehiteva Golfa tretje generacije – da o prostornini prljažnika (okrog 350 litrov), kakršnega se ne bi sramovali niti v »golfovem« razredu, sploh ne govorim.

VW POLO 20Precejšnjo hvalo si obenem zasluži info-zabavni element, ki hvalevredno ohranja fizični gumb za nastavljanje glasnosti, ter se obenem pohvali z dovolj intuitivnim in hitrim delovanjem. Malce manj pohval pa so deležni nekatere že poznane Volkswagnove »rešitve«, ki jih trdovratno ohranjajo tudi pri novih modelih – pa naj gre za skrito kontrolno lučko, ki signalizira avtomatski vklop sprednjih žarometov, ali pa za rahlo filigranske tipke na volanskem obroču, ki delajo obilico preglavic starejšim voznikom. In ravno slednjih je med potencialnimi kupci novega Pola kar nekaj!

Brez polovičarstva

A ker pri Volkswagnu prvenstveno želijo, da njihovi avtomobili ne bi bili namenjeni zgolj voajerskemu ogledovanju, božanju notranjih plastik ter igračkanju z vso mogočo novodobno elektronsko navlako, dajejo precej več poudarka samim voznim občutkom. In prav je tako! Zato ne čudi, da tudi njihov najnovejši predstavnik segmenta B najbolj blesti ravno na področju, kjer je bil izjemno dovršen že v preteklosti.

Tako novi Polo še vedno predstavlja enega najbolj vozno prepričljivih predstavnikov svojega razreda (če seveda povsem odmislim kakšne dragocene Minijeve alternative), ki se lahko pohvali z vzorno uravnoteženim podvozjem ter ravno prav obteženim volanskim mehanizmom. S tem predstavlja enega najbolj vsestranskih avtomobilov, ki jih je moč priporočati celo tistim golobradim začetnikom, ki šele pridobivajo prve vozniške izkušnje. Konec koncev je bil Volkswagnov Polo že v preteklosti eden avtomobilskih modelov, ki je marsikomu vzel vozniško nedolžnost!

VW POLO 28

In če k temu dodamo še najnovejšo 95-»konjsko« turbobencinsko motorizacijo pod motornim pokrovom, bi lahko govorili že skoraj o idealnem mestnem avtomobilu. A le, dokler se s ceno kolikor toliko spodobno opremljenega primerka ne približuje prav nesramno primerkom razreda višje. Žal pač ni vse tako popolno, kot se zdi na prvi pogled.

Kakorkoli že, mali trivaljnik lahke gradnje navdušuje z neizmernim veseljem do vrtenja in ponuja v praksi precej bolj dinamične občutke, kot to obljublja na papirju. Še posebej med avtocestnimi ekskurzijami, ko imaš čuden občutek, da so Volkswagnovci vanj skrili kakšno čudno napravico, ki zbeza na plan dodatne »žrebce«, katerih sicer na začetku niso prijavili tehnični službi. Ter se ob tem lahko pohvali s hvalevredno varčnim delovanjem, saj poraba le poredkoma preseže vrednost šestih litrov. Pa četudi za prenos moči skrbi »zgolj« 5-stopenjski menjalnik, ki bi s prestavo več zagotovo poskrbel za kakšen privarčevan deciliter.

Polo position

Pri Volkswagnovih avtomobilih smo že od nekdaj vajeni, da v primerjavi z najbližjo konkurenco velikokrat ne zmagujejo na posameznih področjih (prostornost, cena, razburljivost oblike, ipd.), a jim hkrati ne moreš zameriti nič resnejšega. Kot celota delujejo dovolj prepričljivo, da jih je moč označiti za ene najbolj varnih izbir v svetu avtomobilizma.

VW POLO 09Tovrstno filozofijo povsem pričakovano ohranja tudi nova generacija modela Polo, ki se sicer ne more pohvaliti s kakšnim – mestnim frajlicam pomembnim – »fensi-šmensi« retro urbanim dizajnom, a vseeno predstavlja enega daleč najbolj korektnih predstavnikov segmenta B.

Zato ne bi bilo nobeno večje presenečenje, če bi že zgolj zaradi svoje izjemne »politične korektnosti«, zaradi katere se uvršča precej visoko tudi na različnih izborih za laskave nazive, (p)ostal tudi eden najbolj popularnih malih avtomobilov na našem trgu. A le, če se bo s svojo ceno vsaj še malce bolj približal tradicionalni prodajni uspešnici, ki prihaja iz Revozovega obrata.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izjemno simpatična turbobencinska motorizacija, ki ji niti pod razno ni moč očitati pomanjkanja moči, bo verjetno zadovoljila najširši spekter potencialnih kupcev novega Pola. Ročni menjalnik, ki se sicer lahko pohvali z natančnostjo ter kratkimi gibi ročice, bi si zaslužil dodatno prestavo.
  9
 • Notranjost
  Četudi deluje notranjost precej resnobno in je ne morejo poživiti niti nekateri tako imenovani mladostniško-urbani dizajnerski dodatki (beri: opcijski živahni barvni vsadki na armaturni plošči), pa vseeno navdušuje z odlično ergonomijo ter nadpovprečno prostornostjo za ta razred.
  9
 • Opremljenost
  Od mestnega avtomobila segmenta B, ki stane skoraj 17 tisočakov, bi pričakoval vsaj še LED žaromete, navigacijsko napravo ter brezstični vstop v avtomobil. Oziroma vse tisto, kar ponuja Renaultov konkurent celo za manjši kupček cekinov!
  7
 • Vozne lastnosti
  Volkswagnov Polo tudi v zadnji izdaji še vedno velja za enega najbolj uravnoteženih predstavnikov tega avtomobilskega razreda ter prepriča z izjemno uravnoteženim podvozjem ter solidno komunikativnim volanskim mehanizmom.
  9
 • Gospodarnost
  Če je podatek o porabi goriva, ki se je na relacijskih poteh spustila tudi do dobrih petih litrov, prinašal nasmeh na obraz, pa je znal kaj hitro zamreti ob pogledu na cenik vozila.
  8
 • Zmogljivost
  Voznik ima na trenutke (še posebej, ko se motor zavrti nad 2 tisočaka) občutek, da se pod motornim pokrovom skriva precej več konjičev, kot to kažejo tehnični podatki.
  8
 • Sklep
  Šesta reinkarnacija nekdanjega Audijevega modela 50 predstavlja enega najbolj politično korektnih predstavnikov tega avtomobilskega razreda, ki dodobra navdušuje z vsesplošno solidnostjo na vseh področjih, malce manj pa z dokaj samozavestno nastavljeno ceno.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 11.990
cena testnega vozila (€) 16.952
dolžina × širina × višina (mm) 4.053 x 1.751 x 1.461
dovoljena masa vozila (kg) 1.640
emisija CO2 (g/km) 101
emisijski razred euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatna 4 leta (200.000 km)/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.145
medosna razdalja (mm) 2.548
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 187
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 70/95 pri 5.000-5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 175 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 14.187
pnevmatike 185/65 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/3,8/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 10,8
prostornina posode za gorivo (l) 40
prostornina prtljažnika (l) 351-1.125
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 x 76,4
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

42 komentarjev za "Nori na Polo"


2 leta 1 mesec nazaj

Tudi oprema je stvar okusa, meni je recimo pomembna vgrajena navigacija ne pa , da se zafrkavam s telefonom in iščem povezave , popolnoma nepotrebne pa so mi ostale net povezave v avtu, nekdo drug pač misli drugače.

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Meni pa ne, ker je v Slo ne rabim, v tujini je bila potreba samo enkrat, ne mislim pa doplačevat skoraj 1000 evrov za nekaj, kar ne potrebujem nujno in imaš na vsakem telefonu, še ta app connect bo bolj redko v uporabi. Najbolj mi je smešno videt, ko se vozim proti Lj, ali MB, ko le ti, imajo vklopljene navigacije, verjetno ne vedo, kje so doma.

2 leta 1 mesec nazaj

S tem se ne morem strinjat saj navigacijo velikakrat rabim tudi v sloveniji, ko karkoli iščem, saj ne moreš poznati vsake ulice v tuji vasi ali mestu, še manj v Ljubljani ne , razen če si rojen Ljubljančan in tudi velikokrat vklopim preprosto v spominu nastavljeno doma in me od koderkoli recimo iz centra večjega mesta lepo pelje na regionalko ali avtocesto, meni je to res super zadeva, da pa iščem in brskam po tel pa mi je povsem nemogoče in zelo odročno sploh pa med vožnjo , pač vsak ima svoje mnenje kot vedno pravim meni navigacija veliko pomeni in , če je le mogoče ne bi kupil avto brez tega, raje se odpovem čemu drugemu, tudi večji moči motorja , ki je ne rabim samo večji strošek je pri zavarovanju, vozim se tako večinoma sam ali z ženo zato avto nikoli ni obremenjen.

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Res je težko najti izhod iz Lj ali kakšnega drugega “večjega” mesta v Sloveniji.Jaz si lokacijo, če ne vem kje je, pogledam doma na google zadnjih par sto metrov, več ne rabim. Skratka, če navigacija ni serijsko, je ne kupim.

2 leta 1 mesec nazaj

Kot pravim vsak pač ima svoje mnenje, je pa tudi res, da dokler nekaj nimaš težko sodiš o tem , ko pa imaš kaj hitro spremeniš mnenje, meni je navigacija zakon in mislim , da je proizvajalci ne bi vgrajevali v avtomobile, če bi bila tako nepomembna zadeva in bi vsi raje doma kar pogoglali in bi bilo vse rešeno. Zakaj pa je nekateri recimo VAG ne daje serijsko temveč zahteva pretirano ceno zanjo, pa je tako značilno za to firmo, da moraš vsak nadstandar posebej doplačati kar recimo že Korejci dolgo ponujajo kot serijsko pri malo boljšem paketu opreme. In če ne bi bilo Japoncev in Korejcev bi pri VAG-u stekla na vratih ročno odpirali še zelo dolgo ali pa morali mastno doplačati za el. saj so jih prav oni že davno prisilili v to sedaj samoumavno zadevo, Vag je recimo bil med tistimi , ki so najdlje vztrajali pri ročnem odpiranju oken.

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Se strinjam, žal tudi pri Kadjaru, čeprav je dokaj bogat paket opreme x-mod, nimaš ne navigacije, niti ekrana, ne park senzorjev brez doplačila in ti tudi mastno zaračunajo.

2 leta 1 mesec nazaj

Osebno nimam nič proti VW , celo lmislim , da so to kar dobro narejeni avti , edino malo so precenjeni , ker so kupci to pripravljeni plačat , normalno , da ne bodo spuščali cene. Je pa stvar v tem , da se v nekem avtu lahko dobro počutiš takoj , ko se vsedeš vanj, v drugem pač ne in jaz se v VW-jih nekako ne počutim dobro, danes sem prvič sedel v T-rocu, ki mi je na zunaj všeč, toda nikakor se nisem ugodno pučutil v njem kljub daljšemu nastavljanju sedeža in vsega ostalega, za primerjavo v vsakem velikostno primerljivem renaultu , nissanu tudi kiji, pa še v katerem recimo sem se takoj bolje počutil , toda to je povsem osebna stvar in vem , da smo si pač različn zato naj vsak kupi kar njemu ustreza. Meni je počutje v avtomobilu na prvem mestu , daleč pred močjo motorja , nekimi super voznimi lastnostmi ( med stožci itd..) , ki ti tako nikoli ne pridejo prav v normalni uporabi itd…, saj če se ne greš dirke po naših cestah in vsaj deloma upoštevaš cpp ( 50-90- 130km /h) , je vsak avto v svojem razredu povsem dovolj močan za normalno uporabo. Velikost in razred vozila pa prilagodiš svojim potrebam ( številu potnikov , vleka prikolice itd…) in seveda finančnim možnostim. VW-jevci navalite z minusi!!

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Meni je važno še kaj poleg počutja, ženi pa najbolj počutje, zato, ko se je usedla v Kadjara iz Kaškaja, ni želela več ven iz njega. Zdaj pač ne najdem idealnega avta in s sklepanjem kompromisov izbral T-roca.

2 leta 1 mesec nazaj

Kot pravim vsak izbere kar njemu ustreza in prav je tako, T-roc je lep avto, ker sem bil v salonu pa sem ugotovil, da pa če želiš, da res dobro izgleda cena poskoči v nebo, za tak denar pa bi jaz vsekakor našel kaj drugega tudi večjega, pa kot pravim vsak se odloča zase in veliko veselja ti želim ob nakupu, je lep avto res in če tebi ustreza si zadel z njim v polno.

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Meni za cca 22 000 evra super izgleda in skoraj nisem potreboval nobenih doplačil.Pri ostalih ni bilo kaj drugače, vsakemu je rasla cena v nebo, če hočeš avtomatski menjalnik, panoramsko streho, usnje…

2 leta 1 mesec nazaj

Če si ga dobil za to ceno in dobro izgleda recimo kolesa 18″ in drugi dodatki zunaj in znotraj, ja super, usnje znotraj me niti ne zanima , jaz sem bil v večjem salonu kjer so jih imeli kar nekaj in cene za tiste , ki so mi res dobro izgledali so bile od 25k pa preko 28k in to brez avtomatskega menjalnika, za takšen denar pa res dobiš večji avto tudi z primerljivo ali celo boljšo opremo. Pa ponavljam važno , da si ti zadovoljen vse drugo ni pomembno.

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Asistenčni sistemi, radarski tempomat, dežni senzor, full led, 4xpark senzor, kamera, full LCD, avt. klima, app connect, 150 KM,… in vse kar večina ponuja v višjih stopnjah opreme, da, vedno lahko kupiš kaj drugega, celo večjega, če tako gledaš se nikoli ne konča. Da, sem zadovoljen, kar mi ponuja za to ceno, pa si nikoli nisem mislil, da bom to dobil celo pri VW-ju.

Ivan36
2 leta 1 mesec nazaj

Precenejna plastika za toliko €€€! Še največ avta si pri POLO dobil leta 2001! Nova armaturna plošča in luči in cena je bila še normalna! Letniki 2004 ali 2007 ali celo 2013 so predaragi za tisti kup trde plastike pa švoh motorje 1,4 04- 07, 1.2 TSi vse verzije. Moram pohvalti Nemški model 2004 1,4 avtomatik Confort model BP.

2 leta 1 mesec nazaj

Nekoč pred desetletji je moj prijatelj kupil novega golfa dizla, jaz pa zastavo 101 in sva ugotovila , da se je bilo veliko udobneje peljati v moji 101 kot v njegovem super golfu , ki se je tresel kot tovornjak, od takrat me VW avtomobili ne prepričajo več in jih raje ne komentiram, vem , da ni to enako kot takrat , toda od takrat so napredovali tudi drugi proizvajalci ne samo VW.

Polo78
2 leta 1 mesec nazaj

Tako kakor so zaplankani VW verniki, ki še od časov golfa 2 ne prisegajo na nič drugega kakor le na VW, tako so za moje pojme zaplankani tudi tisti, ki še danes na podlagi kritike oz. zamere do taistega avta izpred 35 let nočejo niti pogledati kaj ponuja znamka danes oz. kakšni so njihovi avti. Skratka ena in druga skrajnost.

pskoda
2 leta 1 mesec nazaj

Takrat, ko so bile še zastave aktualne so bili vsi dizli eno veliko sranje. Tresli, ropotali so bolj kot traktor. Ko sem se jaz peljal v golfu 2 dizel sem samo čakal kdaj bo armatura stran padla yugo 55 je bil miljonkrat boljši

tha_man
2 leta 1 mesec nazaj

haha točno te tresoče armature se tud jaz najbolj spomnim iz sosedove takrat nove dvojke 🙂 drvarnica v pravem pomeni besede, še danes mi ni jasno, od kod mu ta kultni status

maniaxxx
2 leta 1 mesec nazaj

Imel prejšnega z 105 konjskim TSI. Simpatična oblika ( sploh z 17 col platišči ), notri veliko preozek, prtljažnik kriminalno majhen, zavore zelo slabe, o zanesljivosti TSI-ja da niti ne zgubljam besed, klima je delala zanič, serijske gume nevarne po dezju, poraba na AC okoli 8 pri voznji po omejitvah. Edino potegnil je kar OK, pa še to do 110, pol ga je zmanjkal. Skratka katastrofa od avta, je pa fajn zgledal

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Videti je, kot da nobeden ni prebral prvega posta.

maniaxxx
2 leta 1 mesec nazaj

Pišem o prejšnem modelu, torej letnik 2010. Tega še nisem imel prilike vozit, me niti ne mika če sem iskren. So pa tudi za prejšnjega pisali kako oh in sploh je radodaren s prostorom, kako dobre zavore ima ipd. Pa je blo vse skupaj bolj žalostno

 
Strinjajo se z mano
Gosposki pustolovec