Poraba 5,8/12,2/8,5 l/100km Največja hitrost 201 km/h Cena 42.400 eur
Plusi
 • kultiviranost motorja
 • prostorna kabina (kljub vgrajenemu strešnemu oknu)
 • nastavljivost naklona naslona zadnje klopi
 • zvočna izolacija kabine
 • menjalnikovo zanašanje na motorni navor
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • obotavljanje pogonskega sklopa ob (hitrem) speljevanju
 • start-stop sistem deluje samo z aktivirano zavoro
 • cenenost nekaterih materialov v kabini (upoštevajoč maloprodajno ceno avta)

Tokrat preizkušenemu Hyundaiu Tucson 2.0 CRDi AT8 4WD Impression bi lahko skoraj pripadel naziv najboljši Hyundai med vsemi »mojimi« do sedaj preizkušenimi Hyundai. Sicer mu na kar nekaj področjih dodatek »naj« res pristaja, a resnica je, da ne na čisto vseh. Test.

Brskanje po mojem spominu mi je priklicalo dva, ki sta bila od tokratnega primerka še močnejša. Zares najmočnejši je bil leta 2009 voženi ix55 s trilitrskim V6 CRDi-jem in 240 »konji«, drugi pa je bil leto kasneje preizkušeni Santa Fe 2.2 CRDi s 145 kilovati oziroma 197 KM. Prvi ima od tokratnega primerka sicer kar velik naskok, drugi pa z vsega desetimi kilovati niti ne.

Šibkejši, a vseeno hitrejši

Hyundai_Tucson_20_CRDi_AT8_4WD_29Njegov za današnje čase čisto običajen turbodizelski štirivaljnik razpolaga z enim turbopuhalom in dvema litroma gibne prostornine ter razvija največ 135 kilovatov oziroma 185 konjskih moči in 400 Nm navora. Tak Tucson deluje kot sila prijetno motoriziran primerek, čeravno na cesti nikoli ne nastopi s surovostjo ali eksplozivnostjo.

Temu pritrjujeta tudi dokaj povprečna podatka o zmogljivostih, ki opredeljujeta 201 km/h največje hitrosti in 9,5 sekund trajajoč pospešek do stotice. Pri slednjem se mi zdi smiselno izpostaviti, da s tokrat preizkušenim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom Tucson 2.0 CRDi rabi celo 0,4 sekunde manj kot z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Razlika, ki je zelo verjetno posledica večje razdrobljenosti prestav v menjalniku prvega ter posledično njihove bolj optimalne razporeditve za omenjeni šprint. Kljub zmogljivostnemu naskoku ix55 je ta očitno bistveno manj aerodinamično »gladek« kot sveži Tucson, saj ta z občutno manj »konji« zmore drveti za točno en urni kilometer hitreje od večjega »brata«.

Marsikdo bo rekel, da en kilometer ni nobena razlika, a kot vse je tudi to stvar interpretacije. Ponekod loči zmagovalca od drugo uvrščenega stotinka sekunde, tako da se zdi v primerjavi s tem en kilometer cela večnost. Šalo na stran. Dvolitrskemu CRDi-ju štejem v plus (za dizle) kultivirano delovanje in v kombinaciji s Tucsonovo dobro izolirano kabino ravno tako zelo dobro akustično zadušenost.

Kontekst

Hyundai_Tucson_20_CRDi_AT8_4WD_15Kljub temu, da šprint do stotice Tucson 2.0 CRDi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom opravi na papirju štiri desetinke hitreje kot z ročnim menjalnikom, mislim, da prvi nikoli ne bo postregel z enakim občutkom silovitosti pogonskega navora kot jo zelo verjetno premore različica z ročnim menjalnikom. Od nekdaj samodejnost klasičnih avtomatikov »ubije« nekaj energičnosti še tako navorsko bogato založenega motorja in tudi Tucson na to ni imun. Če pri tem upoštevam, da teče beseda o približno 1,8 tone težkem avtu, dobi celotna slika o zmogljivostih in občutkih na cesti dodaten kontekst. O menjalniku naj zapišem samo še, da zaznamuje njegova menjavanja prestav visoka raven udobja, dobro zanašanje na motorni navor in hitri vklopi premostitvene sklopke.

Že dobro leto dni nazaj …

Hyundai_Tucson_20_CRDi_AT8_4WD_24… sem med testom Tucsona 1.7 CRDi HP 7DCT ugotovil, da ima v povprečju sicer dobro nastavljeno vzmetenje, a da njegova 19-palčna obutev poskrbi za izdatnejši prenos tresljajev do potnikov v primeru vožnje po slabših cestah. Zadeva sicer ne deluje izrazito problematično, a če se človek veliko vozi po manj vzdrževanih cestah in je pri udobju v vožnji med občutljivimi, bo izbor manj bogato založenega paketa opreme ali izbor 17- oziroma največ 18-palčnih koles vsekakor prava pot za dosego vsesplošnega zadovoljstva ter dolgotrajnega uživanja v novem Tucsonu.

Drag »naj«

Hyundai_Tucson_20_CRDi_AT8_4WD_25Z omembo opreme sem pričel do naslednjega področja, kjer je bil Tucson 2.0 CRDi AT8 4WD moj naj Hyundai doslej. Kot ta trenutek najbolj sodoben Hyundai, opremljen z najbogatejšim paketom opreme ter primaknjenimi še vsemi preostalimi razpoložljivimi postavkami s seznama doplačil, je bil nedvomno tudi z opremo najbolj bogato založen Hyundai.

V njem preprosto ni bilo stvari, ki bi manjkala. Usnjeno oblazinjenje, v celoti električno nastavljiva prednja sedeža, panoramsko strešno okno, gretje sedežev, hlajenje sedežev, gretje volanskega obroča, navigacijski sistem, večopravilni visoko ločljivi in na dotik občutljiv zaslon vrh armaturne plošče ter seveda cela četica varnostno-asistenčnih pripomočkov so le nekateri omembe vredni dodatki. Ker je bilo v testnem Tucsonu res vgrajeno čisto vse, kar je lahko vgrajeno v Hyundaiju z letnico izdelave 2018, je bil to tudi z naskokom najbolj bogato opremljen Hyundai med vsemi, ki sem jih kdaj vozil. Nobeno presenečenje ni, da ima ta zadnji »naj« svojo ceno. Ta znaša točno 42.400 evrov. S tem to ni tudi najdražji Hyundai, saj ta privilegij pripada zgoraj omenjenemu ix55 3.0 CRDi. Nedvomno pa ta znesek kaže, kako dozorel je Hyundai in njegov imidž na trgu.

Neverjeten dosežek

Hyundai_Tucson_20_CRDi_AT8_4WD_37Pred leti sem ob testni Škodi Octavia Scout 2.0 TDI DSG opazil, da je imidž Škode očitno dosegel raven, ko tudi Čehi zmorejo zaračunavati več kot 40 evrskih tisočakov za svoje modele. No, vse kaže, da je podobno zrelost podobe znamke dosegel tudi Hyundai. Upoštevajoč, da jim je to uspelo doseči z lastnim trudom in delom – za razliko od recimo Škode s tehničnim in finančnim zaledjem velikega Volkswagna – jim vsaj jaz rezultat štejem kot neverjeten dosežek.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dober pogonski sklop, katerega energičnost »ubijeta« zajetna masa avta in samodejna narava menjalnika. Zmoti obotavljanje pri hitrem speljevanju, zaradi katerega mora biti voznik v primeru izsiljevanja zelo previden.
  9
 • Notranjost
  Na prvi pogled všečno oblikovana, razgibana in z dobro ergonomijo. Ko človek začne tipati plastiko okoli sebe, ugotovi, da se najde tudi na otip trša in cenejša. Všeč mi je bilo, da je v duhamorno črnino nadomestil (vsaj mojim) očem prijetnejši rjav odtenek. Navkljub strešnemu oknu je znotraj še vedno presenetljivo prostoren v vse smeri.
  10
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme Impression, oplemeniten še s čisto vsemi razpoložljivimi dodatki s seznama doplačil.
  10
 • Vozne lastnosti
  V povprečju udobno nastavljen, a z 19-palčnimi kolesi vseeno bolj »dinamično« trd na slabih cestah.
  8
 • Gospodarnost
  Veliko denarja za Hyundai, a tudi zares veliko avta. Poraba ni več med najbolj skromnimi, a to glede na koncept avta in motorizacijo niti ni tako zelo presenetljivo.
  6
 • Zmogljivost
  Glede na izkušnje s podobno zmogljivim 1.7 CRDi-jem pred prenovo modela, se mi zdi dvolitrski CRDi v Tucsonu nepotrebno pretiravanje. Posledično za Tucsona priporočam motorno opcijo s stopničke pod dvolitrsko različico.
  8
 • Sklep
  Zares prepričljiv in na vseh področjih izredno suveren izdelek, ki pa v zameno za celovitost in prepričljivost paketa narekuje tudi relativno visoko maloprodajno ceno. Osebno se mi zdi zanj 100-kilovaten 1.6 CRDi, primernejša motorizacija.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 38.210
cena testnega vozila (€) 42.400
dolžina × širina × višina (mm) 4.480 × 1.850 × 1.660
dovoljena masa vozila (kg) 2.250
emisija CO2 (g/km) 157
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.864
medosna razdalja (mm) 2.670
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 201
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135 (185) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.750-2.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
pnevmatike 245/45 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,8/12,2/8,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,7/5,5/6,0
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 62
prostornina prtljažnika (l) 513-1.503
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 84,0 × 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

31 komentarjev za "Hyundai presežnikov"


pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

Že tako malo jih je po cestah in zdaj z tako nabito ceno jih bo še manj

Novinec1968
1 leto 9 meseci nazaj

Kako pa so ti novi Hyundaiji kaj odporni na rjo? Spomnih se starih Accentov iz začetka tega stoletja, ki so bili neznansko rjavi, mogoče je bil samo še kakšen Mondeo iz 90-ih let prejšnjega stoletja bolj rjav.
Menda ja ne bo Tucson po nekaj letih tako rjast kot so bili Accenti?

Firediver
1 leto 9 meseci nazaj

Spomni se raje kaj novejšega in si osveži podatke za Hyundai.

Novinec1968
1 leto 9 meseci nazaj

Ker sem namesto odgovora dobil pametovanje, sem sam zbral nekaj ugotovitev glede rjavenja novejših Hyundaijev. Vir za vse so “Avto nasveti” http://avtonasveti.com/
Nekaj podatkov za Hyundai:
iX35:: Pojavljanje rje na notranji strani posameznih elementov karoserije (pod motornim pokrovom, na vratih prtljažnika,…).
i20 Pojavljanje rje na posameznih elementih karoserije (prtljažnik, blatniki).
Tucson: Če je bilo vozilo voženo po terenu, je potrebno biti pazljiv na morebitne poškodbe laka, da ne pride do rjavenja pločevine. Karoserija je občutljiva na rjavenje.
i30:Na karoseriji so se pojavili problemi zaradi slabe zaščite pragov in spodnjega dela zadnjih vrat pred udarci peska iz ceste, kar je privedlo do poškodbe laka in posledično rjavenja. Problem so reševali z dodatnimi zavesicami za prednjimi kolesi in dodatnimi prozornimi zaščitnimi folijami na vratih. Po prenovi so avtu dodali plastične pragove, ki preprečujejo ta problem.
Pri nekaterih vozilih se je pojavil tudi problem rje na bočnih vratih in sicer v slabo zaščitenem utoru okoli stekel. Ta problem so pod garancijo reševali z dodajanjem zaščitne mase in prebarvanjem omenjenega dela, pri vozilih z večjim napredkom rje so menjali vrata.

@Firediver: hvala za tvoje pisanje, če se ne bi javljal ne bi nikoli izvedel da Hyundai glede na zgoraj napisano še vedno tako rjavi. :))) ha ha

Firediver
1 leto 9 meseci nazaj

Me veseli, da je moje pametovanje doseglo svoj namen…še več, preseglo ga je s tem, da si naredil domačo nalogo.
Ampak še vedno se navezuješ na internetni vir in ne na svoje oči (na tvoja opažanja). Zakaj je to tako pomembno? Ker Hyundai rjavenje rešuje pod garancijo (tisto pravo garancijo, brez prerekanj, ne neka jamstva, da je “tako stanje tehnike”..) in tudi ima nek program spremljanja stanja karoserije (detajlno fotkanje avta na določene servisne intervale), seveda, če voziš na pooblaščenca.
In zato sedanji Hyundaiji niso primerljivi s tistimi tvojimi Accenti iz začetka stoletja, tisti pa so res bili prepuščeni rji….
A sedaj razumeš moj point ali pa je to zate čisto odveč?

Novinec1968
1 leto 9 meseci nazaj

Čisto odveč. Ne veš niti kaj je bil namen vprašanja niti kaj je namen foruma. Namesto odgovora kot ga je na primer dal Bucko99 in kar sem potihem tudi pričakoval, saj verjetno v 21. stoletju Hyudai res ne more biti več kup rje, kot je bil pred leti, streljaš nebuloze in pametuješ, kot da bi bil njihov evangelist. Avto nasveti pa jasno dokazujejo na to njihova odpornost na zob časa še ni na nivoju kamor to znamko želijo (te) pozicionirati, to je dejstvo pa če boš napisal še sto replik. Pa lepo se imej. in še sreča da imamo različna merila in da ne vozimo vsi korejske tehnologije.

1 leto 9 meseci nazaj

S Hyundaijem sam nimam izkušenj , ga pa ima moj kolega ix35 in to že kaj nekaj let in še ni zaznal nikjer nobene rje pa moram reči , da niti ne skrbi pretirano za avto v smislu čiščenja in negovanja , glede Avto nasvetov pa imam svoje mnenje , sicer so stvari, ki jih napišejo in so prebavljive, veliko pa je potenciranja in pretiravanja saj , če bi se ravnal po njihovih ugotovitvah skoraj ni avtomobila , ki bi si ga upal kupiti ne , da bi bil ves čas v strahu pred težavami , ki jih oni tam navajajo.

Skyen
1 leto 9 meseci nazaj

Oče je do letos jeseni vozil hyundai ix35 – 8 let, zelo zadovoljen z avtom, edino kar je bilo, lani je bil udeležen v prometni nesreči in ko so mu avto popravljali, so ugotovili, da sta bila hauba in hladilnik že zelo rjasta in predlagali menjavo.

Novinec1968
1 leto 9 meseci nazaj
Firediver
1 leto 9 meseci nazaj

Pa na svoje oči, tako, da se boš kasneje spominjal na isti način kot one Accente z začetka stoletja, si videl kakega?

Novinec1968
1 leto 9 meseci nazaj

Saj sprašujem če so ta novi tudi tako slabi, kot prejšnji? Če bi jih videl vse rjaste, potem ne bi spraševal, kajne? Res pa je da jih je na cesti niti ne opazim veliko.

Bucko99
1 leto 9 meseci nazaj

pri nas imamo Tucsona 2009, pa ni še nič rjav…

1 leto 9 meseci nazaj

za ta denar dobim že pravi avto , ne pa korejca

1 leto 9 meseci nazaj

Saj ne da mi je tale gajba všeč, ampak kaj je “pravi” avto? Audi TDI? haha

ban
1 leto 9 meseci nazaj

Za tak dnar dobiš že dva konkretna avta.

Gosic
1 leto 9 meseci nazaj

Ni potrebe, da vsi vedo da imaš slab/e dan/dneve.

Locher
1 leto 9 meseci nazaj

Gosic, bi bil že čas, da napadaš tebi neljube ideje in ne ljudi.

Gosic
1 leto 9 meseci nazaj

Uf, se je ponovno oglasil advokat in ponovno le pri korejskih vozilih. To je prav zanimivo. Ali gre zgolj za naklučje ali za nekakšen kompleks? Hmm.

Locher
1 leto 9 meseci nazaj

Gosic, drži se vsebine komentarja. Bom napisal še enkrat, napadaj ideje in ne ljudi.

Firediver
1 leto 9 meseci nazaj

Pri korejcu je vsaj vredno denarja, pri “pravem avtu” pa plačaš samo občutek “pravega”.

Locher
1 leto 9 meseci nazaj

Firediver, je res?

Firediver
1 leto 9 meseci nazaj

Seveda! Dvomiš?

pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

X2

1 leto 9 meseci nazaj

Če bi pa ta avto imel bolj žlahtno značko na pokrovu ( npr. nemško…), pa bi bil sigurno vreden vsakega centa do 42.400€…se bomo morali počasi sprijazniti, da so avti koncerna Hyundai / KIA ravno tako dobri kot evropski, žal pa tudi enako cenjeni/dragi…čez 10 let ko bomo pa že v dobi elektro-mobilnosti, pa se zna zgoditi, da bodo ravno oni prevzeli pobudo na trgu in diktirali tempo razvoja…žal za EU…

1 leto 9 meseci nazaj

Zunanjost lepo , notranjost pokvari ta grdi štrleči lcd na armaturki , kakšno je počutje med vožnjo v njem ne vem , ker ga še nisem vozil upam , da ga bom v kratkem lahko preizkusil, prejšnji model me je ravno v počutju in notranjosti razočaral, bil je pretrd in nasploh sem se v njemu bratskemu Kia- Sportagu bistveno bolje počutil in peljal. Vsekakor pa verjamem , da je 1.6 dizel povsem dovolj za vsakdanjo uporabo.

 
Spajanje okusov
Drugi atributi