Poraba 7,6 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 20.910 eur
Plusi
 • živahen motor
 • odlagalna mesta
 • preglednost iz vozila
 • mestna okretnost
Minusi
 • nepraktično odpiranje prtljažnih vrat
 • brez opcije štirikolesnega pogona
 • neudobna sprednja sedeža (kratek sedalni del, slaba bočna opora)
 • cena vozila
 • nenastavljiv volan po globini
 • obilica trde in škripajoče plastike v notranjosti
 • zvočna izolacija
 • trdo vzmetenje

V tistih dneh, ko sem se naokrog preganjal z malim Fordovim športno uporabnim vozilcem, sem imel ves čas nekoliko čudne asociacije na poznan nemški alkoholni liker iz 56 zelišč in začimb, saj deluje Ecosport s svojim pročeljem na trenutke precej »jagrsko« ter obenem pušča kot celota dokaj grenak priokus. Le omamiti me v vsem tem času nikakor ni uspel …

Mestni lovec

FORD ECOSPORT 06V časih, ko postajajo mali mestni križanci in športni terenci na evropskih tleh čedalje bolj popularni, so tudi pri Fordu spoznali, da ne smejo predolgo čakati križem rok ter da morajo čim prej predstaviti svojega »terenčka«. A ker bi razvoj povsem nove »mikro Kuge« stal preveč ter trajal predolgo, so si omenjeni projekt precej poenostavili ter na staro celino pripeljali že znani model Ecosport, ki je bil sicer prvenstveno namenjen Južnoameričanom.

Mali Fordov križanec z rahlo neposrečenim imenom (očitno imajo njihovi kreativci precejšnje težave s poimenovanjem svojih športnih terencev) je v poplavi čedalje bolj metroseksualnih križancev sicer deloval bolj kleno terensko in je s svojim zadaj nameščenim rezervnim kolesom spominjal na devetdeseta leta preteklega stoletja, ko je bila tovrstna »pritiklina« še obvezen dodatek pri terenskih vozilih. A ker je bil kljub vsemu videti nekoliko arhaično, je v prvem letu prodaje (2014) doživel med evropskimi kupci zelo medel sprejem, pri čemer so jih prodali desetkrat manj od bližnje konkurence*.

Zatorej so ga morali Fordovci že takoj v naslednjem letu rahlo revitalizirati (olepšana zunanjost in notranjost ter, najvažneje, serijsko brez zadaj nameščenega kolesa) ter tehnično modificirati (nastavitve podvozja in volanskega mehanizma), če so se želeli podati v lov za boljši tržni delež. Tako se je prenovljena različica sedaj znašla tudi na Slovenskem, kjer želi uloviti vsaj kakšnega kupca, ki se je sicer že odpravljal proti Renaultovemu, Nissanovemu, Suzukijevemu ali Peugeotovemu prodajnemu salonu.

Terenski?

FORD ECOSPORT 35Zaradi svoje dokaj terenske karoserijske gradnje, pri čemer se lahko pohvali z dobrodušno odmerjenim vstopnim in izstopnim kotom (22,1º in 35,0º) ter solidnim odmikom trebuha od tal (190 mm), bi tako lahko prvenstveno nagovarjal rekreativne gobarje in priložnostne gozdarje. Zaradi zadaj nameščenega rezervnega kolesa (260-evrska opcija), ki kar kliče po kakšnih lovskih poslikavah, pa tudi raznorazne vikend jagre. Resda slednja »pritiklina« pripomore k nekoliko bolj prostornemu prtljažnemu prostoru, a se zadnja vrata tudi po kozmetični prenovi še vedno odpirajo nepraktično vstran, kar se izkaže za izjemno nepriročno pogruntavščino (predvsem) v mestnem vrvežu.

Vendar pa bo prav vsem zgoraj omenjenim potencialnim kupcem kakršnekoli brezpotne ambicije dodobra izničil že pogled na cenik, kjer bodo zaman iskali različice s štirikolesnim pogonom. Mali Fordov »terenček« bi si slednje vsekakor zaslužil, tovrstno pogonsko dopolnilo pa bi lahko bil eden izmed pomembnejših prodajnih argumentov. Nenazadnje deluje s svojim terenskim stasom zgolj ob sprednjem pogonu rahlo omejeno, podobno kot kabriolet, pri katerem ni moč odpreti strehe. In že zaradi tega bodo resni jagri raje pogledovali k opcijam, pri katerih jim ne bo potrebno izustiti tistega groznega stavka, ki velja med člani lovske družine za precej nespodobnega: »Moj terenec pa te poti ne zmore.«

Nizkocenoven?

Nad Fordovim Ecosportom, ki si platformo deli z modelom Fiesta, bodo navdušeni starejši kupci, ki cenijo višji položaj sedenja ter solidno preglednost iz vozila. A le, če jim bo ob tem povsem mar, da njihove prstne blazinice ne bodo občutile prav nobene mehke plastične oplate na armaturni plošči, njihova telesa pa le stežka našla udoben položaj na sprednjih sedežih. Le-ta se namreč ponašata s tako kratkim sedalnim delom (470 mm), kakršne lahko najdeš v teh časih zgolj še pri avtomobilčkih mikro razreda, ter tako slabim bočnim oprijemom, kot pri rikšah (hja, saj Ecosporta tudi izdelujejo v daljni Indiji).

FORD ECOSPORT 21Vsa ostala notranja arhitektura je sicer poznana že iz modelov Fiesta ter B-MAX, kar prinaša (pre)obilico tipk info-zabavnega sistema ter hvalevredno število odlagalnih površin (tudi precej globoki luknji v sprednjih vratih!). Ob tem je povsem brez sodobnih ter modnih »igračarij«, ki večinoma odvračajo voznikovo pozornost s cestišča. Hvalevredno!

A kdor misli, da gre pri malem Fordovem »terencu« za nizkocenovneža, ki bi lahko skakal v zelje celo Dacijinemu Dusterju, se krepko moti! S svojo precej samozavestno postavljeno ceno namreč niti pod razno ne velja za ugoden nakup, pri čemer bo le redkokoga znal prepričati, zakaj ne bi raje pogledoval k par tisoč evrov cenejšemu Renaultu Captur, Peugeotu 2008, ipd.

Svetla točka

Ena redkih hvalevredejših zadevščin pri Ecosportu se je skrivala šele pod motornim pokrovom, kjer je navduševal že poznani (ter večkrat nagrajeni) litrski prisilno polnjeni Ecoboost trivaljnik. Izjemno delavoljen agregat ponuja navorsko bogastvo že pri nizkih vrtljajih (1.400 vrt.) ter ne popušča vse do rdečih označb. Žal pa je zaradi slabše zvočne izolacije manj decenten, kot bi si želela ušesa potnikov. Petstopenjski menjalnik je dovolj natančen, a se po pričakovanjih upira (pre)hitrim gibom.

Tradicionalno »fordovske« vozne lastnosti so se povsem razgubile nekje na poti med inženirskimi sanjami ter proizvodnim trakom. Tako že volanski mehanizem ne ponuja prave komunikacije s cestiščem, medtem ko je vzmetenje nastavljeno za odtenek pretrdo in poskrbi za bolj»pretresljive« občutke, kar se še posebej občuti na makadamu.

Chanometer

FORD ECOSPORT 10Fordov preizkus z vstopom v razred čedalje popularnejših mestnih križancev deluje v tem trenutku na evropskih tleh kot rahlo izgubljena priložnost, saj jih bližnja konkurenca prehiteva z vseh strani. Resda Ecosport žanje uspehe (beri: največje dobičke) na drugih trgih, a vseeno bi si znamka Ford le zaslužila, da bi tudi na stari celini nastopala s kakšnim bolj prepričljivim modelom. Nenazadnje so z modelom Kuga že davno dokazali, da dobro vedo, kako se rečem streže!

Tako bi s povsem novim modelom, ki bi predstavljal pravo »mikro Kugo« in bi ga lahko zaradi mene poimenovali kakorkoli že, dodobra popravili tokratni grenak priokus ter poskrbeli za malce več omamnih užitkov.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Leta 2014 je bilo na evropskih trgih prodanih 12.890 primerkov Fordovega modela Ecosport, naslednje leto pa že 40.084.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Ena redkih svetlih točk Fordovega malega križanca je že znani prisilno polnjeni trivaljnik Ecoboost precej živahnih manir ter nič kaj pretirane požrešnosti.
  8
 • Notranjost
  V teh časih, ko postajajo mali križanci čedalje bolj dizajnersko ljubki, deluje Ecosportova notranjščina nekoliko preveč nizkocenovna. Obupna sprednja sedeža!
  5
 • Opremljenost
  Ob ceni dobrih 20 evrskih tisočakov opremski paket Titanium vsebuje zgolj najbolj samoumevne pripomočke, ki jih nekako pričakuješ pri sodobnejših avtomobilskih modelih.
  6
 • Vozne lastnosti
  Četudi so pri Ecosportu poskrbeli za rahlo modifikacijo volanskega mehanizma ter podvozja, pa vseeno pozabite na kakršnekoli novodobne »fordovske« užitke.
  7
 • Gospodarnost
  Precej drag avtomobilski paket bi si zaslužil kakšen konkretnejši, par tisočakov vreden popust.
  6
 • Zmogljivost
  Povsem solidno uren, da ga v nobenem voznem režimu ni moč označiti za podhranjenega.
  7
 • Sklep
  Fordov mali »terenec« deluje v očeh evropskega voznika kot rahlo nedodelan projekt, ki bi morda navduševal zgolj pred kakšnim desetletjem.
  6.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 19.990
cena testnega vozila (€) 20.910
dolžina × širina × višina (mm) 4.273 x 1.765 x 1.662
dovoljena masa vozila (kg) 1.730
emisija CO2 (g/km) 125
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 998
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.337
medosna razdalja (mm) 2.519
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 92 (125) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 1.400-4.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 205/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6/4,7/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 12,7
prostornina posode za gorivo (l) 52
prostornina prtljažnika (l) 310-1.238
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,9 x 82
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "V pričakovanju naslednika"


xxl
2 leta 11 meseci nazaj

Poden od avta,kot bi ga delali za Indijo.S 125 KM, potrebuje 12,7 do 100.Živahno?Večji in težji Kadjar 130 Tce potrebuje 10 sekund,pa še za podobno ceno ga dobiš.No,vem,ni vse v pospešku,bolj je pomemben navor,pa vendar.

mrtwelvetrees
2 leta 11 meseci nazaj

video test pred 1 letom…. https://www.youtube.com/watch?v=ilt7CrYn358

Ivan36
2 leta 11 meseci nazaj

In zaradi takih številk folk kupuje ne glede na uporabnost in zmožnosti! (* Leta 2014 je bilo na evropskih trgih prodanih 12.890 primerkov Fordovega modela Ecosport, naslednje leto pa že 40.084.) Probal na Vranskem in je totalen PODEN od modela!!!

 
Igro dviguje na naslednji nivo
Nemški up v svetu prestižnih športnih terencev