Poraba 8,0 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 25.650 eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • učinkovit 4x4 pogon
 • izjemno bogata oprema (paket Elegance Top)
 • cena vozila
 • notranja prostornost
 • zmogljivosti
 • lega na cesti
 • kozmetična prenova je poskrbela za najbolj opazne pomanjkljivosti predhodnika (mehkejša plastika, naslon za roke, več asistenčnih sistemov)
Minusi
 • upravljanje potovalnega računalnika
 • uri na potovalnem računalniku in info-zabavnem sistemu nista sinhronizirani
 • brez rezervne pnevmatike
 • cenen občutek pri zapiranju vrat
 • zvočna izolacija

Med plejado takšnih in drugačnih manekenskih križancev, ki kažejo – podobno kot škornji slovenske vojske – iz leta v leto čedalje manj terenskih ambicij, predstavlja zadnja izvedba Suzuki Vitare enega redkih talentiranih hribolazcev. A pozor! To nikakor ne pomeni, da bi lahko kdajkoli postala celo ljubljenka med člani bližnjega offroad kluba. A jo boste vseeno velikokrat ugledali prav tam, kamor si drugi novodobni šminkerski križanci niti pod razno ne upajo. In hvala bogu, da je zadnja kozmetična prenova vsaj v tem elementu ni prav nič poženščila!

Ne le terenska šminka

V teh časih, ko postajajo novodobna športno uporabna vozila – navkljub precej možati zunanji pojavi – čedalje bolj pomehkužena, zaradi česar si z njimi ne upaš niti na malce bolj razdrapan makadam, predstavljajo vsaj malo bolj »neustrašni« primerki pravo osvežitev. Med slednje nedvomno spada tudi četrta generacija legendarnega Suzukijevega modela, ki je prišla na trg pred štirimi leti, pa četudi se ne more več ponašati z nekdanjo pravoverno kleno terensko filozofijo.

SUZUKI VITARA 04Čeprav je zadnja izvedba Vitare izgubila precejšen pridih terenskosti (samonosna karoserija namesto šasije ter menjalnik brez reduktorja), pa je vseeno ohranila ravno še dovolj robatosti, da je lahko zanimiva tudi izven asfaltne džungle. Nenazadnje na to kaže tudi dokaj terensko grajena karoserija z razmeroma kratkima previsoma preko obeh osi, ki dopuščata ugodni vstopni in izstopni kot (18° in 28°), pri čemer je tudi 18,5-centimetrska oddaljenost trebuha od tal povsem zadovoljiva. Ne pa izjemna.

Zadnja kozmetična prenova, ki jo je bila deležna Vitara, k sreči ni na zunaj prav nič pokvarila njene terenske zasnove, kakor se to žal velikokrat zgodi pri konkurenci (npr. z drugače oblikovanimi odbijači). Preoblikovan Suzukijev SUV je sicer moč prepoznati le po drugačni grafiki zadnjih luči, platiščih ter dveh novih barvah karoserije (ledeno modra ter sončno rumena, v katero je bil odet preizkusni primerek). Okej, če sem malenkosten, je manjša sprememba vidna tudi pri zadnjem svetilu na sredini odbijača, kjer je meglenko zamenjala luč za vzvratno vožnjo.

Terenski križanec

Da pa nova Vitara le ni povsem pretrgala stika s svojimi kleno terenskimi predhodnicami, dokazuje tudi s precej učinkovitim štirikolesnim pogonom, ki sicer avto podraži za približno dva tisočaka, a se kaj hitro izkaže, da je vreden vsakega centa. Ob tem je potrebno vedeti še to, da je štirikolesno gnano Vitaro moč kupiti že za 19 tisočakov, zaradi česar velja za enega najcenejših 4×4 križancev na slovenskem trgu, kjer mu lahko konkurira zgolj še Dacia Duster. Če sploh!

SUZUKI VITARA 22Suzukijev Allgrip (Haldex sklopka), ki je sicer enak kot pri malenkostno večjem S-Crossu, je možno preklapljati med 3 različnimi načini (avtomatski, športni, sneg/blato), pri čemer lahko pri slednjem še dodatno zaklenete sredinski diferencial (50:50), ki pa se samodejno izklopi nad hitrostjo 60 km/h. Sistem, pri katerem elektronski zapori LSD na obeh oseh skrbita za to, da se motorni navor razporeja na tisti kolesni par, ki ima manj oprijema, se v praksi odziva izjemno hitro in zna biti precej učinkovit na spolzkih podlagah (npr. na snegu in v blatu). Oziroma povsod tam, kjer vsa ostala falanga dvokolesno gnanih rivalov povsem nemočno obstane in čaka na avtovleko. V načinu Sport, pri katerem je zadnji kolesni par deležen za odtenek več motornega navora (obenem se opazno izboljša tudi motorna odzivnost, avtomatski menjalnik pa preklopi v športni način), pa obenem dopušča na kakšni zasneženi podlagi celo kanček pobalinskih doživetij. Igrivo in zabavno!

Za razliko od večjega in na cesti malce bolj uglajenega »žlahtnika«, je pri Vitari moč najti še sistem za počasno spuščanje (cca. 8-10 km/h), ki poskrbi, da se vam ne bo potrebno preveč mučiti z zaviranjem na kakšnem strmem klancu, po katerem se še Jakob Aljaž ne bi odpravil peš.

SUZUKI VITARA 23Resda pa z omenjenim štirikolesnim pogonom Vitara niti pod razno ne spada med tiste ultimativne terence, ki krnijo spanec lovcem, gozdarjem in bolestnim kršiteljem Zakona o vožnji v naravi, a je vseeno precej bolj zmogljiva od ostalih konkurenčnih mehkužcev (izjema je le še kakšen Jeep Renegade). Komur pa to vseeno ni dovolj, ponujajo pri četrtem največjem japonskem proizvajalcu že nekaj časa brezkompromisnega Jimnyja.

Brez smrdljivcev

V skladu z novoveškimi smernicami v avtomobilskem svetu, kjer postajajo dizli skorajda tako zaželeni kot Kobal v gledališču, so se tako tudi pri Suzukiju odločili, da ga ne ponujajo več. Pa kaj! Njihovi turbobencinski agregati (pri čemer je najnovejši 1,0- litrski motorček končno zamenjal zastarelega 1,6-litrskega atmosferca) so namreč tako prepričljivi, da bodo (Fiatovega) dizla objokovali zgolj le še redki.

SUZUKI VITARA 21V tokratnem testnem primerku se je znašla (verjetno) najbolj optimalna kombinacija 1,4-litrskega agregata, v katerem razgraja 140 »žrebcev«, ter odlično delujoče Aisinove 6-stopenjske menjalne avtomatike, ki bo zadovoljila veliko večino Vitarinih kupcev. Znani Suzukijev Boosterjet motor s turbino, ki deluje pod tlakom 1,1 bara, je v praksi pravi biser ter navdušuje s prožnostjo in elastičnostjo, pri čemer imaš vseskozi celo občutek, da se pod motornim pokrovom skriva še kakšno dodatno kljuse. Ob vklopu načina Sport, pri katerem menjalnik pretakne v višjo prestavo šele tik nad rdečim poljem, zvezno pospešuje že od najnižjih vrtljajev (najvišja navorska vrednost že pri 1.500 vrtljajih), se izjemno rad zavrti ter ob tem zapoje s tako zdravim glasom, kakršnega lahko slišiš pri kakšnih precej bolj športno nastrojenih avtomobilih.

A opozorilo naj vseeno velja, saj zna postati tako motorizirana Vitara ob rednem spuščanju svobodoželjne konjenice na plano precej žejna in lahko brez večjih težav potroši več kot 10 litrov goriva na 100 kilometrov!

Vitalnejša

Če smo pri četrti generaciji Vitare ugotavljali že pred tremi leti, ko je prvič prišla na trg, da gre za izjemno prepričljivega križanca, ki pa bi si vseeno zaslužil nekaj manjših popravkov, se zdi, da so nas pri tokratni prenovi Suzukijevi inženirji povsem uslišali. Bravo!

SUZUKI VITARA 17Tako se Vitara po novem znotraj ponaša s precej večjim deležem mehkejših plastičnih oplat, zaradi česar se pričneš povsem podzavestno spraševati, zakaj za vraga moraš potem otipavati trdo armaturno ploščo pri opazno dražjem Volkswagnovem rivalu (T-Rock). Hkrati so dodobra posodobili osrednji zaslon med merilniki, ki ponuja precej več (ne)uporabnih informacij, a je za upravljanje le-teh še vedno potrebno uporabiti izjemno arhaično palčko. Ter obenem vanj (končno!) vgradili tako sprednji sredinski naslon za roke (a ne zadnjega!), kakor tudi stropni predal za očala.

Prenova je obenem poskrbela še za radijski DAB ter nekatere skorajda že samoumevne varnostno-asistenčne sisteme (mrtvi kot, prepoznava prometnih znakov, ipd.), ki so po stari japonski navadi večinoma vključeni v serijsko opremo. Bravo! Žal pa sem ob dani ceni vozila, ki je sicer presegla mejo 25 tisočakov, še vedno zaman iskal samozatemnitveno notranje ogledalo. Porekli boste, da gre za malenkost, a vseeno.

Navkljub omenjeni ceni je vseeno potrebno priznati, da Vitara še vedno ponuja enega najbolj izdatno opremljenih avtomobilskih paketov za dani kupček cekinov, ki skoraj nima konkurence (pozabite na kakršnekoli primerjave z diskontno Dacio!). In glede na to, da ima hkrati tudi povsem dovolj terenskih ambicij, da ga ne moremo ravno šteti med povprečne predstavnike novodobnih SUV manekenov, nikar ne čudi, da velja za najbolj zaželeno 4×4 vozilo na našem trgu. In prav je tako!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izjemno prijetna kombinacija prožnega in elastičnega turbo-bencinskega agregata ter odlično delujoče menjalne avtomatike, ki deluje dovolj intuitivno tudi pri kakšnem spuščanju po strmi gorski cesti (ravno v pravi prestavi!), velja za daleč najbolj optimalno v ponudbi. Učinkovit 4x4 pogon!
  10
 • Notranjost
  Četudi gre pri Vitari za precej racionalno vozilo, ki se znotraj ne ponaša ravno s kakšnimi dizajnerskimi presežki, zna najbogatejši paket Elegance Top poskrbeti tudi za esenco prestižnosti (sedeži odeti v prijetno kombinacijo alkantare in umetnega usnja, stekleno ostrešje). Znotraj ponuja več prostora, kot to obljublja na zunaj!
  9
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme, ki k sreči ne izsuši povsem lastnikove denarnice, bi znal zadovoljiti tudi bolj razvajene, ki bi morali za podobno opcijo plačati pri konkurenci krepko čez 30 tisočakov.
  10
 • Vozne lastnosti
  Ob malce bolj togo nastavljenem podvozju se lahko Vitara pohvali z zelo dobro lego na cestišču. Volanski mehanizem bi lahko bil v skrajnih legah za odtenek manj težaški, zaradi česar ne ponuja toliko užitkov v hitreje voženih ovinkih.
  8
 • Gospodarnost
  Izjemno konkurenčna cena, ki bi lahko bila za zgled marsikateremu bližnjemu rivalu! Poraba goriva je lahko ob rednejšem priganjanju malce manj »Gorenjcu prijazna«.
  9
 • Zmogljivost
  Četudi se ob ogledu tehničnih podatkov zdi, da 140 »žrebcev«, ki se skrivajo pod motornim pokrovom, ne ponuja kakšnih pretirano ekstatičnih presežkov, pa v praksi dodobra presenetijo z živahnostjo ter prožnostjo.
  8
 • Sklep
  Suzukijeva Vitara, ki velja za enega bolj talentiranih hribolazcev med novodobnimi športno uporabnimi »mehkužci«, je z zadnjo kozmetično prenovo pridobila ravno na tistih področjih, ki so bile največji predmet kritike v preteklosti.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 24.850
cena testnega vozila (€) 25.650
dolžina × širina × višina (mm) 4.175 x 1.775 x 1.610
dovoljena masa vozila (kg) 1.730
emisija CO2 (g/km) 174 (NEDC)
emisijski razred euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta ali 100.000 km/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.373
kompresija (1:) 9,9
masa praznega vozila (kg) 1.235
medosna razdalja (mm) 2.500
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski /štirikolesni
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103/140 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 220 pri 1.500-4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,3 (NEDC) / 7,7 (/WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 375-1.120
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 73x82
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Hostar"


maniaxxx
2 leta 2 meseci nazaj

Beden test do amena, sploh del pri nastevanju opreme. Joj nima samozatemnitvenega ogledala, madona, to je kr za obesit se, nima naslona za roke zadaj, joj prejoj, hvala bogu da bere prometne znake ( brez česa se nikakor ne da, ker večinoma imajo vozniška dovoljenja slepi ljudje ponavadi ), …da ne dolgovezim, zaradi “testnih voznikov” kot je CHAN in njemu podobni, ki pač “ustvarjajo” mnenje ljudi, danes nihče ne zna vozit brez milijona asistenc….me zanima kakos e sploh sedaj opravlja vozniski izpit? Oziroma kako bo v primeru če bo vseh asistenc navajen nadebudnez se primoran voziti v avtu brez njih? Se bo sploh upal?

Bljak…

Sam avto je pa cool, suzukiji so zelo cool

maniaxxx
2 leta 2 meseci nazaj

Nisi poštekal mojega komentarja chan, niti ni letel osebno nate, pač ravno ti si opravil ta test, ni pa razlik med “testerji” dandanes, večini štejejo samo ekrančki, asistence in podobne bedarije. Si kje zasledil dejanski TEST, tole so vse predstavitve in podajanje osebnega mnenja…test je zame nekaj podobnega kot ma recimo Davide Cironi ali kaj podobnega, kjer se pove več o vožnji, legi na cesti ipd, ne pa o glupih asistencah.

Ja vem, da sem čudak s takim razmišljanjem in da je takih kot sem jaz zelo malo, ampak moje mnenje je takšno, pa nisem apriori proti napredku in tehnologiji, samo kar je preveč je preveč

maniaxxx
2 leta 1 mesec nazaj

Ah ne ne, ni predmet “kritike” test vitare, niti en ti “osebno” se zdalec ne, ampak nas splosno se poudarja samo se te brezvezne asistence , ekrancki ipd,…to je seveda moje lastno mnenje, ki nikakor ne more biti edino pravilno. Mogoče sem bil pod vtisom voznje z novo toyoto corollo, ki ima vsega boga teh asistenc in se mi jih še vedno 90% zdi popolnoma nepotrebnih, nekatere so PO MOJEM MNENJU celo nevarne, oziroma bi bilo boljse da jih ni, pa sem malo explodiral.

Sej vem kam gre ta svet in avtomobilnost, si lepo povedal prvo vprasanje je povezljivost, drugo asistence, potem če je avtomatik, pa “kolk to žre”, ostalo je nepomembno, meni to ni vsec, ker rad vozim in mi ni to napor in muka, ampak se zavedam da sem dinozaver.

Lp,

mrtwelvetrees
2 leta 2 meseci nazaj

Ja, pri novi “generaciji” Vitare bodo morali izboljšati zvočno izolacijo. Vem da bo to težko, saj pridobiš na teži, Vitara pa je najlažja se mi zdi od vse konkurence.

 
Kdo bi si mislil?
Neutemeljena skrb