Poraba 6,6 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 22.200 eur
Plusi
 • živahen agregat
 • bogat opremski paket Elegance
 • učinkovit štirikolesni pogon
 • cena vozila
 • solidna notranja prostornost
 • poraba goriva
Minusi
 • upravljanje multimedijske enote zgolj preko zaslona na dotik
 • zastarelo upravljanje potovalnega računalnika
 • prikaz tlaka v pnevmatikah možen zgolj ob ustavljenem vozilu
 • preobčutljiv sistem za opozarjanje pred naletom

Če je bilo včasih pri športno uporabnih avtomobilih daleč najbolj važno, da imajo soliden pogon 4×4, dodobra izkoriščeno notranjost ter da se ponašajo z dovoljšno dozo mačističnosti, pa je dandanes pomembno le še to, da ponujajo številne možnosti trendovskih osebnih prilagoditev ter stalno povezljivost z družbenimi omrežji. A se vseeno še vedno najdejo na trgu tudi primerki »stare šole«, ki še niso povsem podlegli tovrstnim novodobnim modnim smernicam ter dajejo prednost prej omenjenim lastnostim. V to druščino spada tudi Suzukijev SX-4 S-Cross, pri katerem pa bi se okrog tako imenovanega »mačo efekta« vseeno dalo še malce razpravljati.

Obleka naredi človeka, oblika pa avto

V avtomobilskem svetu je že od nekdaj znano, da tako kot obleka naredi človeka, tudi zunanja oblika definira vozilo. Oziroma, če rahlo poenostavim – avtomobil je lahko tehnično še tako perfekten, a prav nič ne pomaga, če ob njegovih zunanjih linijah vsaj malce ne zaigra srce. Spomnite se zgolj na kakšne medle japonske produkte s konca prejšnjega stoletja, ki so delovali tako dolgočasno kot gledanje curlinga na Eurosportu.

SUZUKI S-CROSS 04A se vseeno zdi, da se Suzukijevi oblikovalci le niso povsem držali smernic, ko so pred dobrimi petimi leti ustvarili njihovega največjega športno uporabnega križanca v ponudbi. Resda modelu SX-4 S-Cross, ki je na trenutke rahlo spominjal na prvo generacijo Nissanovega Qashqaija, ni bilo moč očitati nič resnejšega, a je vseeno deloval malce preveč brezizrazno med bližnjimi konkurenti. Oziroma je bil oblikovan v stilu produktov, kakršne smo videvali pred petnajstimi leti. Čista »stara šola«!

A je zadnja kozmetična prenova, katere je bil deležen pred dvema letoma, z novo (jeepovsko) masko vsaj malce popravila celoten vtis, pri tem pa se je avtomobila (končno!) dotaknila tudi rahla avra moškosti. Obenem je pri žarometih ksenonsko tehnologijo zamenjala modernejša LED, 17-palčna platišča, ki so po novem na voljo od srednjega paketa (Premium) dalje, pa poskrbela za 15 mm višjo oddaljenost od tal.

Korektno

Povsem v skladu s pričakovanji tudi S-Crossova notranjost že od samega začetka ni ponujala nobenih estetskih (ali celo modnih) presežkov. Pozabite na kakršnekoli mladostniške barvne kombinacije ali celo možnosti čedalje bolj trendovskih prilagoditev osebnemu okusu. Da o kakšnih digitalnih rešitvah (npr. pri merilnikih) niti ne govorim. Pa kaj!

S-Cross se namreč lahko že od samega začetka pohvali z izjemno korektno ergonomijo, kjer so vsa glavna upravljala dobro vidna (okej, razen nekaterih tipk levo od volana) ter dobro dosegljiva, kar bodo še kako cenili tudi starejši uporabniki. Tako si lahko voznik skorajda miže nastavi tako klimatsko napravo, kakor tudi (učinkovito) dvostopenjsko ogrevanje sedeža, brez da bi moral omenjene funkcije upravljati preko kakšnega zapletenega zaslona na dotik (npr. pri Renaultu, Peugeotu in Citroënu). Le izjemno arhaično upravljanje potovalnega računalnika preko palčke med merilniki bi lahko že počasi odromalo na smetišče zgodovine. Zaslon omenjenega potovalnega računalnika pa bi si obenem zaslužil detajlno modernizacijo, česar bo tako ali tako deležna že v kratkem kozmetično sfrizirana sestrska Vitara.

SUZUKI S-CROSS 20S-Cross je po zadnji prenovi pridobil sodobnejšo in modernejšo multimedijsko napravo, kateri je moč očitati zgolj manko fizičnih gumbov. A se vseeno lahko pohvali z vzorno odzivnim zaslonom na dotik, navigacijska naprava pa je celo intuitivnejša ter enostavnejša od marsikatere prominentnejše. Da o upravljanju in delovanju (serijskega pri opremi Elegance) radarskega tempomata niti ne govorim! Le ta pri priklicu zadnje nastavljene hitrosti (npr. na avtocesti) izjemno hitro pospeši do nje.

Hvalevredna je notranja prostornost, ki je celo radodarnejša od marsikaterega (na zunaj) večjega križanca, saj so izjemno dobro izkoristili prav vsak kotiček. Tako so zaradi boljše izkoriščenosti  širine vratne obloge ožje, zadnji blatniki pa se ne zajedajo preveč v prtljažni volumen. Žal pa se je med kozmetično prenovo neznano kam izgubila (zasilna) rezervna pnevmatika pod dvojnim prtljažniškim dnom, ki jo je nadomestil komplet za popravilo. Kar pa se žal ne izkaže za prav priročno rešitev pri vozilu, ki se bo zaradi svoje precej ugodne opcije 4×4 pogona velikokrat znašlo tudi na malce bolj »avanturističnih« površinah. Pa pri tem ne mislim zgolj na predimenzioniran pločnik pred bližnjo trgovino.

Terenski križanec

Ker pri S-Crossu štirikolesno gnana pomoč, ki sliši na ime AllGrip, stane sprejemljivih 1.300 evrov, verjetno ni presenečenje, da se velika večina kupcev odloči zanj. Zgolj kot zanimivost, sestrska Vitara že tako ali tako velja za najbolj prodajano 4×4 vozilo na naših tleh! In že zaradi tega S-Cross nagovarja v osnovi tiste kupce, ki pri križancih ne iščejo zgolj višjega položaja za volanom ter frajerskega izgleda. Oziroma malce bolj voznike »stare šole«.

SUZUKI S-CROSS 24

Kakorkoli že, štirikolesni pogon pozna poleg samodejnega načina Auto tudi funkcije Snow/Mud, Sport in Lock. Pri načinu za sneg in blato je tako motorni navor razporejen enakomerno na vsa kolesa ter ga s pomočjo ESP sistema samodejno razporeja na tisti kolesni par, kjer je več oprijema. Ob težjih pogojih ga je moč še dodatno zakleniti (50:50), a se samodejno izklopi nad 60 km/h. V športnem načinu elektronika razporedi malce več motornega navora na zadnji kolesni par, zaradi česar je avto še za odtenek bolj suveren v hitreje voženih ovinkih, hkrati pa opazno (!) izboljša motorno odzivnost ter poskrbi za odzivnejšo stopalko za plin.

Vendarle pa je prvi turbo-bencinski agregat, ki so ga razvili Suzukijevi inženirji, že tudi brez načina Sport izjemno radoživ in elastičen ter ponuja na trenutke celo rahlo esenco športnosti. Agregat, ki sem ga sicer spoznaval že tako v Vitari, kakor tudi »avtomatiziranem« S-Crossu, pa deluje na trenutke celo tako prepričljivo, kot da bi se v njem skrival še kakšen dodaten žrebec poleg tovarniško navedenih 140. In deluje diametralno nasprotno kot pri kakšnem korejskem rivalu, kjer ti ni povsem jasno, kje so se porazgubili. 1,4-litrski Boosterjet je še posebej odziven v srednjem območju vrtljajev ter ne jenja vse do omejevalnika tam nekje pri 6.500 vrtljajih. Ter se ob tem lahko pohvali še z dovolj hvalevredno zmernostjo pri žlampanju goriva, saj je porabo brez težav moč držati pod 7 litri. Bravo!

SUZUKI S-CROSS 28

Za razliko od lani testiranega primerka, pri katerem je za prenos moči skrbela (dovolj prepričljiva) klasična menjalna avtomatika, se je v tokratnem znašel ročni 6-stopenjski. Resda slednjemu ne manjka nič resnejšega, a bi vseeno lahko bila menjalna ročica vsaj za odtenek manj zatikajoča, kar se še posebej pozna ob hitrejšem pretikanju iz druge v tretjo prestavo. A glede na to, da menjalna avtomatizacija ne zahteva gore denarja (1.300 evrov pri srednjem paketu opreme), bi se sam raje odločil za slednjo.

Brez konkurence?

Medtem ko sem si natančno ogledoval Suzukijev cenik, sem se pričel sam pri sebi spraševati, koliko podobno opremljenih ter enako motorno prepričljivih štirikolesno gnanih rivalov dobite skupaj z avtomatskim menjalnikom za dobrih 21 tisočakov (npr. verzija 1.4 Boosterjet 4WD AT Premium za 21.500 €)? Ter ob tem povsem odmislite na sestrsko Vitaro.

SUZUKI S-CROSS 02Okej, porekli boste, da so nekateri konkurenti bolj vozno prepričljivi, saj imajo še za odtenek komunikativnejši volanski mehanizem ter še bolj uravnoteženo podvozje (npr. Volkswagen T-Roc). Hkrati so nekateri mod(er)nejši in manj analogni (npr. Mazda CX-3) ter se ponašajo s precej bolj domiselnimi oblikovalskimi prijemi (npr. Jeep Renegade, Fiat 500X).

Vendar pa, kdor išče izjemno korektnega križanca »stare šole«, ki se ponaša s tistimi bistvenimi lastnostmi, zaradi katerih so se športno uporabna vozila v preteklosti sploh prodajala, bo našel v S-Crossu po mojem mnenju daleč najbolj optimalno vozilo za dani denar. In bodite povsem brez skrbi: ko se boste vozili naokrog z izvrstnim turbobencinskim motorjem ter se smejali prijateljem, ki so za podobno bogat avtomobilski paket (4×4 pogon, Bi-LED žarometi, brezstični ključ, navigacija, radarski tempomat, zadenjska kamera, gretje sedežev, ipd.) plačali konkretno več, vam bo prav malo mar, da se ne ponaša s tolikšnim »mačo efektom«.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izjemno radoživ turbobencinski agregat lastnega razvoja navdušuje z elastičnostjo ter ponuja občutek, da skriva v sebi številčnejšo konjenico, kot je zavedena v tehničnih podatkih. Odličen štirikolesni pogon ter soliden ročni menjalnik, ki pa bi lahko bil le malce bolj natančen.
  9
 • Notranjost
  V časih, ko postajajo novodobni križanci čedalje bolj podobni dizajnerskim modnim butikom na štirih kolesih, bi lahko komu zdel S-Crossov potniški prostor rahlo dolgočasen. A se vseeno izkaže s korektno ergonomijo ter dobrodušno odmerjenimi notranjimi merami.
  8
 • Opremljenost
  Že opremski paket Elegance ponuja precej serijskih dodatkov, ki jih ima velika večina konkurentov zgolj ob doplačilu (npr. aktivni tempomat, navigacija, brezstični ključ). Še vedno pa boste iskali nekatere sodobnejše varnostno-asistenčne pripomočke, ki jih Suzuki zaenkrat še ne ponuja (asistenca za ohranjanje smeri, senzor za mrvi kot, …).
  9
 • Vozne lastnosti
  Med ovinki res ne ponuja toliko voznih užitkov kot nekateri mlajši rivali, a se ponaša s solidno lego na cestišču ter zadovoljivim požiranjem neravnin. Zlato povprečje v razredu križancev.
  8
 • Gospodarnost
  Cenejšega štirikolesno gnanega športno uporabnega križanca, ki se ponaša s tako prepričljivo motorizacijo ter solidnim paketom dodatne opreme, boste našli zgolj v istem prodajnem salonu (beri: Vitara), medtem ko Dacia z Dusterjem že ponuja malce drugačno vozniško izkušnjo. Odlična poraba goriva.
  10
 • Zmogljivost
  Radoživ agregat ponuja v večini voznih režimov dovolj volje do življenja ter na trenutke celo rahlo esenco športnosti, zaradi česar bo tako motoriziran S-Cross zadovoljil širok spekter njihovih voznikov.
  8
 • Sklep
  Suzukijev največji športno uporaben križanec v ponudbi tudi po petih letih od svojega prihoda na trg predstavlja eno najbolj racionalnih opcij v tem razredu. Še najbolj jo bodo cenili kupci, ki tovrstna vozila kupujejo zaradi resničnih vsakodnevnih potreb in ne zaradi mode.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 16.700
cena testnega vozila (€) 22.200
dolžina × širina × višina (mm) 4.300 x 1.785 x 1.585
dovoljena masa vozila (kg) 1.730
emisija CO2 (g/km) 127
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta ali 100.000 km/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.373
kompresija (1:) 9,9
masa praznega vozila (kg) 1.215
medosna razdalja (mm) 2.600
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103/140 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 220 pri 1.500-4.000
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 21.800
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6/5,5/5,6
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 430-1.269
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 73x82
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

34 komentarjev za "Stara šola"


Polo78
1 leto 8 meseci nazaj

Avto ima tast in glede tega vse lepo in prav, zelo konkreten voz za svoj denar. Ima pa eno hudo pomanjkljivost in sicer varnostni pasovi so precej kratki. Tako npr. vožnja dojenčka v lupinici ni mogoča, ker bi jo moral pas “objeti” pa je ta enostavno prekratek in to velja tako za tistega spredaj kakor tudi za zadnje. Če torej tak avto kupuje mlada družina, naj se dobro prepriča glede pasov in z njim povezanega transporta malčkov.

Bucko99
1 leto 8 meseci nazaj

Kako dela ta aktivni tempomat, glede na to da ni avtomatik ? predvidevam da se avto v kolonah ne vozi sam ali ?

4momo
1 leto 8 meseci nazaj

Dela tako: Vklopiš tempomat, nastaviš razdaljo do ovire (avta) , možnosti so 1-2-3 . Hitrost lahko na + ali – spreminjaš, avto vzdržuje hitrost ali razdaljo do drugih vozil avtomatsko. Prekineš samo z zavoro ali cancel tipko. Lahko prestavljaš poljubno. Pod 40-35km/h se sistem avtomatsko izklopi.
Primer, vozim 90km/h dohitim vozilo pred seboj ki pelje 70km/h – avto sam zavira in vzdržuje nastavljeno razdaljo. Ko se promet spredaj sprosti, avtomatsko pospeši na 90km/h. Nastavljeno hitrost lahko tudi manjšaš ali večaš po 1km ali 5km. Volan vedno držiš. Če obstaneš se izklopi, pritisneš reset in je nastavljeno na zadjo nastavitev.

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Ustavlja in spelje sam, samo, če je avtomatik, vsaj tako je pri VAGu.

Bucko99
1 leto 8 meseci nazaj

Hvala za obrazložitev, osebno bi rabil da dela od 0, pa do npr 50… mogoče kdo ve kdaj suzuki to dobi ?

srcnik
1 leto 8 meseci nazaj

Mogoče ima, če vzameš avtomatika, tako kot druge znamke?

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Dober avto, edino mi ni preveč všeč.

4momo
1 leto 8 meseci nazaj

Imam Vitaro 😉 Porabo imam od menjave zimskih gum po BC-ju 6,2 to je kakšnih 2dcl več realno….
Plastika na armaturki je videt cenena, obrišeš jo pa lahko z roko 🙂
Ima LED parksenzoreje spredaj zadaj, navi, aktivni tempomat, alcantara + ogrevanje, avt.klima….4×4
Rezrvno kolo se pa DOKUPI 😉 Za dobrih 20k€.
Za zdaj brez problemov.

4momo
1 leto 8 meseci nazaj

Imam ročni menjalnik 😉

Bucko99
1 leto 8 meseci nazaj

Imaš avtomatika ali ročni menjalnik ?

cashy
1 leto 8 meseci nazaj

je prejšnji model s-crossa pri nas, pa se ga tudi meni lušta, seveda tega novega 😉 Praktičnost in uporabnost imata daleč prednost pred šminko 😀 No, pa upam, da zanesljivost tudi – kar bo pa pokazal čas

 
Skoraj vse
Še en poskus