Testi

Greh

Jeep Renegade 1.6 MultiJet Limited

Poraba 6,4 l/100km Največja hitrost 178 km/h Cena 28.599 eur
Plusi
 • Robusten videz
 • Poudarek na detajlih
 • Dizelski agregat je odličen
 • Kvalitetna in zanimiva potniška kabina
 • Ohranja vez z ostalimi vozili Jeep
Minusi
 • Brez štirikolesnega pogona
 • Glasnost ob višjih hitrostih
 • Pretrdo nastavljeno podvozje
 • Cena

Iz zvočnikov se sliši glasno rockovsko žaganje kultnega benda AC/DC in poln samozavesti zapeljem z utrjene asfaltirane ceste. Z drznim in terenskim videzom Renegade sporoča, da bi zlahka opravil tudi s Triglavsko severno steno, a se veselje zaradi odsotnosti štirikolesnega pogona kmalu konča. Komapktnega terenca hitro zaustavi že malce bolj zahteven klanec, zato se iz zvočnikov glasno zasliši pesem fantovske skupine Backstreet Boys in samozavest za volanom pade pod povprečno zimsko temperaturo.

Malo za šalo, a malo tudi zares:  Jeep Renegade je videti tako frajerski, da mu le stežka oprostiš pomanjkanje štirikolesnega pogona. S tipično oblikovanimi elementi, ki krasijo tudi ostala Jeepova vozila, robustnim videzom in atraktivnimi žarometi je na cesti prava pojava. Po začetnem skepticizmu se s kockasto pojavo prikupi vsakemu, tako mlajšim kot starejšim, a se navdušenje tam seveda ne konča. Ameriško-italijanska naveza je odlično opravila tudi pri zasnovi potniške kabine, ki je sveža, za ta segment prostorna in polna drobnih detajlov, ki poskrbijo za dobro počutje vseh potnikov.

Vedno odličen Fiatov dizelski agregat

Jeep Renegade si je 1,6-litrski dizelski agregat sposodil iz grupacije FCA. S tem seveda ni nič narobe, saj je skupina dizelskih agregatov Multijet II ena izmed najboljših in ne razočara niti tokrat. S prožnostjo, navorom, ki je na voljo vse od 1.600 obratov naprej, in dobršnjo mero moči, bo zadovoljil slehernega uporabnika, razočarani pa ne bodo niti tisti najbolj varčni.

Zaradi svoje oglate postave in nabitih proporcev je Renegade opazen in vznemirljiv, strmo vetrobransko steklo pa je na žalost magnet za insekte in s seboj prinaša tudi večjo glasnost, predvsem pri višjih hitrostih.

Pozorni na podrobnosti

 

Potniška kabina razvaja s številnimi detajli in praktičnimi rešitvami. Jeepov upornik predstavlja odmik od ustaljenih smernic in uporabnika skozi številne podrobnosti opozarja na svojo bogato terensko preteklost. Tipično oblikovana rešetka z deveti predelki, topografski zemljevid in nenehno opozarjanje na svoj značaj so dobrodošli k raznolikosti potniške kabine, a poleg tega navduši tudi s svojo kvalitetno izdelavo in skrbno izbranimi materiali.

Pohvala leti tudi na velik informacijski zaslon, preko katerega nadzorujemo vitalne funkcije vozila. Osrednji 7,9-palčni zaslon na dotik Uconnect poznamo že iz Fiatovih vozil, svoje delo opravi zadovoljivo in brez večjih presenečenj. Je intiutiven in preprost, vendar s svojo ločljivostjo in velikostjo ne izstopa iz povprečja, nekateri tekmeci pa trenutno ponujajo bistveno boljšo izkušnjo.

Terensko nesposoben

Jeep Renegade mi je v blatu na poligonu v Vranskem, kjer je potekala slovenska predstavitev, pokazal, česa je zmožen. Z velikim vstopnim in izstopnim kotom, podprt z naprednim štirikolesnim pogonom, se je izkazal kot prava terenska žival, a je bil tokratni testni primerek žal opremljen le s pogonom na prednji kolesni par.

Njegovo podvozje je bilo kljub temu nastavljeno precej terensko in trdo, zato ni prizanašal potnikom, po drugi strani pa popolnoma razočaral na neurejenih cestah. Medtem ko mu kakšen manjši makedamski klanec ni povzročal bistvenih nevšečnost, pa se je veselje končalo le ob malenkost bolj zahtevni poti ali klancu. S svojim videzom in koreninami bi se moral domače počutiti ravno v neizprosnem okolju; tam, kamor si večina voznikov niti ne upa zapeljati brez štirikolesnega pogona, pa se žal izgubi v povprečju. Zato bo v takšni obliki svoje kupce iskal predvsem pri ljudeh, ki imajo do vikenda urejeno pot, nikoli pa je ne bodo zapustili za avanturo.

Upornik

Jeep je presenetil svetovno javnost s prihodom manjšega terenca, ki navdušuje s svojim videzom. Greh je, da je podprt le s pogonom na prednji kolesni par, vendar resnici na ljubo navduši na drugih področjih, ki so prav tako izredno pomembna. Za plebejske voznike, ki se radi pokažejo, obenem pa si želijo imeti v nosu nameščen odličen dizelski agregat in sedeti v kvalitetni kabini, je odlična izbira. Konkurenca, med njimi tudi še bolj poženščeni Fiat 500X, s katerim si celo delita drobovje, se zaveda njegovega nastopa, a je največji minus seveda razmeroma visoka cena. S ceno malce pod 30 tisočaki, brez samodejnega menjalnika in štirikolesnega pogona, minus ni majhen, kljub razmeroma majhni porabi.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Agregat Multijet druge generacije je varčen in prava izbira za malega upornika, dobro sodeluje tudi z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, a pri testnem vozilu razočara pomanjkanje štirikolesnega pogona, ki bi vsekakor pripradal njegovemu videzu.
  8
 • Notranjost
  Od ameriško-italijanske naveze res nisem pričakoval takšne ravni kvalitete in zavezanosti k detajlom. Počutje v potniški kabini je na vrhunskem nivoju, prav tako pa ne razočara s svojo uporabnostjo in preglednostjo.
  9
 • Opremljenost
  Kljub temu, da je imel testni Renegade lepo seznam dodatne opreme in bi z njo zadovoljil večino kupcev, sem na seznamu najbolj pogrešal, saj že veste, štirikolesni pogon.
  8
 • Vozne lastnosti
  Renegade ima v osnovi terensko trdo nastavljeno podvozje, zato je na naših luknjastih cesta lahko neudoben in prav nesramno poskakuje. S preizkušeno pogonsko opciji je pot omejena zgolj na enostavne makedamske poti, hribolazenje tokrat odpade.
  7
 • Gospodarnost
  S ceno malce pod trideset tisočaki in brez štirikolesnega pogona ter samodejnega menjalnika ni med najcenejšimi športnimi terenci, vendar uporabnik dobi odličen in varčen dizelski agregat ter atraktiven paket.
  8
 • Zmogljivost
  Dizelski agregat z 88 kilovati je dovolj močan za običajne razmere, tudi avtocestne hitrosti ne predstavljajo problemov, nič pa se ne bi pritoževal proti dvolitrskemu agregatu s 103 kilovati ali celo močnejši različici.
  8
 • Sklep
  Jeep Renegade je čistokrvni predstavnik znamke, ki navduši zunanjim videzom in kvalitetno potniško kabino. S številnimi detajli ne razočara, celoten paket pa nadgradi odličen dizelski agregat. Žal je zaradi pomanjkanja štirikolesnega pogona testni avtomobil primeren bolj kot ne le za urejene poti, medtem ko na zahtevnejših terenih pogon na prednji kolesni par enostavno ni dovolj.
  8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 28.599
dolžina × širina × višina (mm) 4.255 x 1.805 x 1.667
dovoljena masa vozila (kg) 1.905
emisija CO2 (g/km) 120
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
masa praznega vozila (kg) 1.465
medosna razdalja (mm) 2.570
menjalnik/pogon Ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 178
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88/120 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja Spredaj prečno
napake med testom Brez napak.
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 19.990
pnevmatike 215/65 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/4,0/4,6
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 351/1.297
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja Turbodizelski
zavore spredaj/zadaj Kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Greh"


6 leta 10 meseci nazaj

lep

Sonny
7 leta 4 meseci nazaj

Od kdaj pa se terensko nastavljeno podvozje enači z trdo nastavljenim?

xxl
7 leta 4 meseci nazaj

Patrik,pa saj vozim takšen avto,se ti ne zdi,ampak,kot je Locher napisal,drugačnost je ok,ne pa za vsako ceno.?!

maniaxxx
7 leta 4 meseci nazaj

Patrik…mi zrihtaš plug za golfa heheh. Sicer pa podpis pod tvoj post

Locher
7 leta 4 meseci nazaj

Patrik, bullshit! Sedaj so pa kmetje vsi, ki ne kupijo “nečesa drugačnega”? Drugačnost je ok ampak ne za vsako ceno.

 
Nič več retro?!
Dodaj plin!