Poraba 5,9 l/100km Največja hitrost 215 km/h Cena 28.960 eur
Plusi
 • prostornost na zadnji klopi
 • odlična sprednja sedeža (paket AGR)
 • živahen motor
 • matrična žarometa
 • pregledna infozabavna enota
Minusi
 • dokaj glasen agregat
 • precej opreme ob doplačilu
 • cena testne različice brez popustov
 • brez radarskega tempomata pri dani ceni

Če je prelestna Claudia Schiffer še pred časom ponosno hvalila (med ljudstvom tolikanj čislano) nemško poreklo pri Oplovih avtomobilih, pa bi se ji znal danes pri veliki večini njihovih modelov kar krepko zatresti glas. Novodobni Opli namreč postajajo po združitvi znamke s koncernom PSA čedalje bolj francoski, kar pa še ne velja za kozmetično prenovljeno Astro. A se bo to vsekakor spremenilo z njeno generacijsko naslednico, zaradi česar ne bi bilo prav nič čudnega, če bi poleg nje uzrli še Laetitio Casta, kako razlaga: »C’est un Français!«.

Pred prihodom čistokrvne motorne Marsejeze

A še pred prihodom šeste inkarnacije modela Astra z interno oznako L, ki jo pričakujemo konec drugega leta, so pri Oplu poskrbeli za detajlno kozmetično prenovo obstoječe verzije ter ji namenili povsem nove agregate. Pri slednjih se niso odločili za kakšne znane iz francoske soseščine, temveč za trivaljnike (tako na bencinski, kakor tudi dizelski strani), ki naj bi jih pri GM razvili še pred združitvijo s koncernom PSA.

OPEL ASTRA 27

Tako naj bi bila med kupci prenovljene Astre najbolj zaželena 1,2-litrska turbobencinska opcija, ki je na voljo v treh različno krepkih izpeljankah (110, 130 in 145 KM), pri čemer bo verjetno še največ povpraševanja po srednji, ki se je znašla tudi na tokratnem testu. S Francozi združeni Nemci ob tem omenjajo, da je novi motorček lahke gradnje za 6 kilogramov lažji od njegovega litrskega predhodnika, ter da se ponaša z variabilno odmično gredjo in popolnoma integriranim izpušnim kolektorjem, kar prinaša varčnejše in čistejše delovanje.

In kako se novi turbo motorček izkaže v praksi? Korektno, a vseeno ne ponuja kakšnega pretiranega presežka. Okej, res se izkaže za dovolj živahnega v večini voznih režimov, pa četudi se dodobra zbudi šele pri cca. 2.000 vrtljajih. Vendar pa nad to vrednostjo pokaže precej volje do življenja in se – kar smo vajeni od tovrstnih agregatov – zelo rad zavrti vse do rdečega polja. Vse skupaj sicer malce razvodeni ob samem vreščanju … pardon … glasnosti agregata, ki bi lahko bilo vsekakor bolje zadušeno. Bližnja konkurenca, pri čemer so mi misli še najbolj uhajale h kakšni atmosferski Mazdi 3, zna to precej bolje.

Z motorjem dokaj dobro sodeluje (precej na dolgo preračunan) 6-stopenjski ročni menjalnik, kjer pa ročica ne mara pretirano hitrih gibov, kar se morda še najbolj pozna pri pretikanju iz druge v tretjo prestavo med malce bolj dinamičnimi manevri. Tako se kaj hitro izkaže, da se tovrstni pogonski sklop daleč najbolje počuti med bolj defenzivno vožnjo, ko zna voznika nagraditi tudi z dovolj solidno porabo goriva. Le ta se lahko brez težav ustavi tudi pod 6 litri na 100 km, a se bilanca zlahka podre v trenutku, ko boste pričeli spuščati na pašo prav vseh 130 »konjičev« izpod motornega pokrova.

Lahkotnejša

Oplovi inženirji so med tokratno kozmetično prenovo poskrbeli tudi za to, da se 12. interpretacija legendarnega Kadetta ponaša z opazno izboljšano aerodinamiko (koeficient zračnega upora je po novem 0.26, prej 0.29), kar so dosegli z aktivnimi loputami spredaj, novo oblikovanimi platišči ter bolj zaprtim podvozjem. Na ta način si poskrbeli, da je lahko poraba goriva nižja še za kakšen dodaten deciliter – ali, če želite, izpusti toplogrednih plinov manjši za kakšen dodaten g/km.

OPEL ASTRA 04A za voznika je precej bolj važno to, da so ji Oplovci dodatno dodelali podvozje (novi blažilniki in vzmeti), volanski mehanizem pa je postal še bolj neposreden. Zadnja Astra (K), ki je že ob prihodu na trg pred petimi leti izgubila za okrog 200 kilogramov v primerjavi s predhodnico, tako deluje na cesti precej bolj lahkotno (a vseeno dovolj »germansko« čvrsto) in je obenem prijetno vodljiva. Vozniška izkušnja je sicer res na visokem nivoju, a je vseeno moč ugotoviti, da še vedno ne tako nadpovprečna, kot pri kakšnem Fordu Focus ali Mazdi 3.

Vsekakor je prenovljena Astra med ovinki eden prijetnejših predstavnikov svojega avtomobilskega segmenta, kar pri njeni generacijski predhodnici nisi mogel ravno trditi. Razen, seveda, če ni šlo za kakšno strupeno OPC verzijo, ki pa je žal ni več v ponudbi. Morda že pri francoski naslednici?

V koraku s časom

OPEL ASTRA 19

Ker današnji potrošniki (žal?) precej več pozornosti pri novih avtomobilih namenjajo sami digitalizaciji in raznim povezljivostnim funkcijam kot pa voznim lastnostim in optimizaciji pogonskih sklopov, se temu med aktualno prenovo ni mogla izogniti niti Oplova prodajna uspešnica. Tako je znotraj po novem moč uzreti delno digitalizirane merilnike (8-palčni zaslon na sredini) ter posodobljeno multimedijsko napravo, ki pa še vedno ni na nivoju najsodobnejših rivalov (beri: nima zaslona velikosti manjše družinske televizije). Okej, v tem elementu morda res ne predstavlja zadnjega krika mode oziroma stopica zadaj za najnovejšim Volkswagnovim Golfom. A če sem povsem iskren, je to morda celo prednost. Upravljanje z omenjeno infozabavno enoto je namreč dovolj intuitivno in logično (tudi zaradi znanja slovenščine), da se bodo z njo spoprijateljili celo malce starejši uporabniki.

Obenem pozdravljam fizična stikala za nastavitev klimatske naprave, pri katerih srčno upam, da jih pri naslednici ne bodo nadomestile kakšne neergonomske rešitve v obliki sledilnih ploščic (Golf, Octavia, Leon) ali celo, bog ne daj, upravljanje preko zaslona na dotik, kot npr. pri »bratskem« Peugeotu 308. Med prijetnejše notranje elemente obenem uvrščam tudi izjemno udobna sprednja sedeža, ki sta se tokrat lahko pohvalila celo s prezračevanjem, masažo, električno nastavitvijo ter certifikatom združenja za zdravo hrbtenico.

Še vedno ugodna?

OPEL ASTRA 08Eden najpomembnejših Oplovih modelov, ki ga sicer v zadnjih letih dodobra ogrožajo modni križanci, je že od nekdaj veljal za enega bolj racionalnih nakupov v tem avtomobilskem razredu. Pogled na cenik pa temu ne pritrjuje, saj se cene pričnejo pri nič kaj »Gorenjcem prijaznih« 19.450 evrih. Pri tem se je tokratni testni primerek, ki je bil sicer izdatno opremljen, približal tudi razredu višje (beri: Insignii). A je vseeno le potrebno vedeti, da so bili pri Oplu vedno darežljivi s popusti, kar bi znalo veljati tudi v tem primeru.

In ravno dovolj ugodna cena bi znala biti eden glavnih adutov prenovljene »zvezde« (astra – lat.) v boju s čedalje mlajšimi in nevarnejšimi rivali (Leon, Golf, Focus, Ceed), pa četudi se ji ni potrebno prav nič sramežljivo skrivati pred njimi. Njena naslednica pa bo verjetno deležna še kančka vselej dobrodošlega francoskega šarma, podobno, kot se je to zgodilo s prenekaterim novodobnim Oplovim modelom (Corsa, Grandland, …). Kar pa nikakor ne pomeni, da bi bila zdajšnja že za staro šaro. Nikakor ne!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kozmetično prenovljena Astra je bila deležna obsežne posodobitve pod motornim pokrovom, kjer so se znašli povsem novi trivaljniki. Med kupci bi znala biti še najbolj zaželena srednja opcija s 130 »konji«, ki je dovolj prožna in energična, a žal ne najbolj zvočno decentna. Ročni menjalnik je soliden, a ne pretirano hiter.
  8
 • Notranjost
  Zadnja prenova se je rahlo dotaknila tudi Astrine notranjosti, kjer je še največ sprememb vidnih v delno digitaliziranih merilnikih ter sodobnejši infozabavni enoti. Zelo solidna prostornost na zadnji klopi ter v prtljažnem prostoru.
  8
 • Opremljenost
  Po stari nemški navadi je potrebno za marsikateri kos pogledovati k spisku dodatne opreme, čeprav bi lahko bil v tem avtomobilskem razredu že serijski (samodejna klima, LED žarometi, radarski tempomat, zadenjska kamera). Odlični ergonomski aktivni sedeži s certifikatom AGR.
  9
 • Vozne lastnosti
  Med ovinki se obnaša prenovljena Astra zelo korektno, res pa ne ponuja kakšnih pretiranih presežkov. Solidno komunikativen volanski mehanizem ter dovolj udobno podvozje.
  8
 • Gospodarnost
  Precej dolg spisek dodatne opreme je ceno testnega primerka dvignil v sfere, kjer kupci pogledujejo k avtomobilom višjega ranga (npr. Insignia). Vsekakor pa velja Astra ob malce bolj optimalni konfiguraciji ter vselej prisotnih popustih še vedno za dovolj konkurenčen nakup v tem razredu. Solidna poraba.
  7
 • Zmogljivost
  130 »konjev«, ki skačejo v srednje krepkem 1,2-litrskem agregatu, je dovolj živahnih in energičnih, a znajo biti malce zaspane sorte pri najnižjih vrtljajih (do nekje 2.000 vrtl./min.).
  8
 • Sklep
  Četudi Nemci skupaj s Francozi že pripravljajo naslednjo generacijo modela Astra z interno oznako L, to nikakor ne pomeni, da bi morali sedanjo že pošiljati v pokoj. Zadnja osvežitev je namreč poskrbela, da lahko še vedno ohranja korak s (pretežno mlajšo) konkurenco, ter ji zna - ob malce izdatnejših znižanjih cene - dodobra greniti življenje vsaj še leto in pol.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 19.450
cena testnega vozila (€) 28.960
dolžina × širina × višina (mm) 4.370 x 1.809 x 1.485
dovoljena masa vozila (kg) 1.805
emisija CO2 (g/km) 102
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.199
kompresija (1:) 10
masa praznega vozila (kg) 1.280
medosna razdalja (mm) 2.662
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 215
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 225 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,05
osnovna cena vozila (€) 22.010
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,2/3,8/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 370-1.210
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 75 x 90,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

24 komentarjev za "Ker je (zaenkrat še) nemška"


golfabimu
2 meseci 27 dni nazaj

Ne vem kaj je tukaj nemškega? Že skor 100 let nič. A če je zasnovan v DE je pa kr že nemški? Potem je i30n tudi nemški al kako?

tomzzi
2 meseci 27 dni nazaj

Evo iz ADAC podatke: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/marken-modelle/opel/opel-astra/
Niso PSA motorji. Sicer tam piše GM kar je sicer pravilno saj je aktualna astra še GM-ova.
Motor je pa zasnovan v Nemčiji. GM je pač bil lastnik.

yashica
2 meseci 28 dni nazaj

1.2 Turbo motor je 100% produkt General Motorsa s kodno oznako LIH, ki si ga koncern deli tudi s kitajskim velikanom SAIC.

Tommaazz
2 meseci 28 dni nazaj

V tej Astri se mi zdi da ne več…to je Peugeotov (PSA) motor 1.2 THP samo so ga malo dodelali, ker imaš tudi 110 in 130 konjsko verzijo.

tomzzi
2 meseci 27 dni nazaj

Ni Pežojev. GM je. Oziroma motor je oplov. Je pa večina novinarjev pisala, da je kao Pežojev.
Narobe! So pri Oplu potrdili oziroma sem nekje bral en članek. Če ga najdem prilepim.
Kolikor pa vem bodo za vnaprej pri Oplu zadolženi za razvoj bencinskih motorjev za PSA grupo.
Dajte prvo preverit prave informacije preden karkoli napišete. 😉

yashica
2 meseci 27 dni nazaj

Misliš 110 in 145 KM verzijo, ki ima kljub 15 KM prirastka enak navor. Da je motor PSA sem zmotno mislil tudi sam pa ni, bo kar GM 1.2L LIH.

xxl
2 meseci 27 dni nazaj

Hm, bilo bi zanimivo primerjat ta dva motorja. Kateri je boljši, tudi na dolgi rok.

tomzzi
2 meseci 28 dni nazaj

Trenutno se splača vzeti samo kaj iz zaloge in ne po naročilu. Itak niso normalni.
Cene vozil iz zaloge (l. 2020) pa so zelo ugodne.
Primer: https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=15379846&display=Opel%20Astra%20Sports%20Tourer%201.4%20Turbo%20Elega...

2 meseci 28 dni nazaj

Zanimivo: za dobrih 5 jurjev več dobiš npr. tole:
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=15329578

2 meseci 28 dni nazaj

Primerjaš jabolka in hruške.

 
Ture in avanture
Monarh