Poraba 5,0 l/100km Največja hitrost 223 km/h Cena 33.334,21 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • prečiščena notranja arhitektura
 • udobni sedeži
 • poraba goriva
 • delovanje radarskega tempomata
 • solidne vozne lastnosti
 • zvočna izolacija
Minusi
 • upravljanje klimatske naprave in glasnosti infozabavnega sistema (drsniki)
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • brez zadenjske kamere in brezstičnega ključa za dano ceno
 • cena testnega vozila
 • upravljanje z infozabavno enoto zahteva preveč pozornosti med vožnjo
 • nezanesljivo delovanje multimedijske naprave in klimatske naprave (zamrzovanje)

Si lahko predstavljate tisti dan, ko na naših cestiščih ne bi več uzrli Volkswagnovega Golfa? Verjetno zelo težko. Eden najbolj prepoznavnih avtomobilskih modelov je namreč postal v zadnjih desetletjih – podobno kot gasilska veselica v domačem kraju, burne ideološke debate o polpretekli zgodovini ter radijske čestitke in pozdravi med nedeljskim kosilom – že tolikšna konstanta v našem življenju, da bi brez njega zazevala precejšnja praznina. Vendar pa ste lahko zaenkrat še povsem brez skrbi, saj tudi njegova zadnja izvedba dokazuje, da bo še kar nekaj časa vladal evropski avtomobilski krajini. Svojim generacijskim predhodnikom pa obenem sporoča: »Kralj je mrtev, naj živi kralj!«

Institucija

Verjetno je marsikomu znana tista šala, ko sin vpraša svojega očeta, kdaj bodo imeli na domačem dvorišču Golfa sedmico, pa mu oče odgovori, da tedaj, ko bo zunaj desetica. Omenjena smešnica med drugim dodobra razkrije tudi to, da je Volkswagnova prodajna uspešnica postala v zadnjih letih med ljudstvom že tolikšna stalnica, da je kar nekako samoumevno, da jo bomo videvali tudi v naslednjih generacijskih inkarnacijah. Pa mu lahko za vratom preži še tako grozeča nevarnost v obliki modnih križancev!

VW GOLF VIII 04Golf je tradicija, kultna avtomobilska ikona oziroma svojevrstna institucija, katero bi verjetno uspel pahniti v pozabo zgolj kakšen pretres megalomanskih razsežnosti. In kako je Nemcem sploh uspelo ustvariti tako zaželeno avtomobilsko kreacijo? V določeni meri se je verjetno začelo kar pri njegovi »politično korektni« (ali, če želite, dolgočasni) zunanji obliki, ki že od samih začetkov v letu 1974 le stežka polarizira, zaradi česar precej lažje nagovarja širši krog kupcev. V tem dokaj tradicionalističnem razredu so se namreč kakršnikoli dizajnerski ekscesi v neznano velikokrat izkazali za precejšen strel v koleno … pardon … gumo, pri čemer mi misli še najbolj begajo h kakšnemu Citroënu (Xsara, C4 Cactus).

Tako ni presenečenje, da se s konzervativno in predvidljivo oblikovalsko filozofijo ponaša tudi osma generacija sopomenke avtomobilskega segmenta C, pri kateri ne smete niti v sanjah pričakovati kakršnekoli revolucionarnosti. S tem sledi že poznani Volkswagnovi doktrini, s katero želijo med drugim vsaj malce potolažiti lastnike prejšnjih modelov, da nikakor ne vozijo zastarelih avtomobilov. Tovrstni Volkswagnov oblikovni tradicionalizem morda še najbolje ponazori moj čisto prvi stik z novincem, ko sem na parkirišču bližnje avto hiše šele po parih minutah ugotovil, da gre za povsem novo verzijo in ne za sedmo generacijo. Pa nisem ravno vpisan na čakalni seznam za obisk okulista!

VW GOLF VIII 03

Kakorkoli že, najnovejši Golf, ki sloni na posodobljeni platformi MQB, se med drugim ponaša z najnižjim količnikom zračnega upora v svoji zgodovini (0,275) ter nekaterimi novimi barvnimi kombinacijami, ki pa vseeno znajo – malce nepričakovano – sprožiti debate (npr. tokratna limonino rumena). Če torej želite malce bolj »ziheraško pahorjansko« verzijo, vsekakor raje posezite po introvertiranem srebrnem odtenku.

Pa naj se sliši še tako kontradiktorno: čeprav je Golf relativno duhamorno oblikovan avtomobil, bo med ljudstvom vedno sprožal neizmerno veliko emocij. Zanimivo!

Pretirana modernizacija?

Najbolj prodajan Volkswagen v zgodovini (cca. 35 milijonov), ki je kultni status pridobil na naših tleh še v časih, ko so na cestah kraljevali več ali manj le izdelki iz Kragujevca, je vedno znova navduševal z izjemno dodelanimi rešitvami v notranjosti, katere so si – hočeš ali nočeš – radi sposodili tudi ostali proizvajalci. Kar pa ni nič slabega, da ne bo pomote. Golf je pač že od nekdaj veljal za merilo svojega razreda, pa če vam je to všeč ali ne. Bo tako tudi pri aktualni generaciji? Hja, nisem povsem prepričan …

VW GOLF VIII 19V duhu modernizacije (ter verjetno tudi pod precejšnjim vplivom Applovih in Teslinih produktov) so namreč nemški inženirji novega Golfa znotraj dodobra digitalizirali ter skorajda povsem oropali klasičnih gumbov. Pri Volkswagnu sicer na dolgo in široko razlagajo, da je glavnina potencialnih kupcev, ki so sicer že vstopili v obdobje srednjih let, odraščala s tovrstno tehnologijo (npr. telefonov), zato naj jim uporabljene rešitve ne bi bile preveč tuje. Pa je temu res tako?

Kraljestvo zaslonov (10,25-palčni merilniki ter 10-palčni osrednji), med katerimi se počutiš kot na televizijskem oddelku v Big Bangu, res ustvari izjemno prečiščen ambient. A kaj, ko vse skupaj deluje fino le ob stoječem avtomobilu, precej manj pa med samo vožnjo. Kot je bilo že tolikokrat omenjeno, upravljanje funkcij preko zaslona na dotik precej bolj odvrača pozornost s cestišča kot preko kakšnega upravljalnega gumba (npr. BMW in Mazda), pri čemer so si tokrat še daleč največ neodobravanja zaslužili neosvetljeni (!) drsniki za upravljanje glasnosti in klimatske naprave. Le teh se boste namreč nehote pogosto dotaknili, ko boste »šarili« po osrednjem zaslonu ter z zapestjem nenamerno spreminjali temperaturo v vozilu. Da o izjemno nezanesljivem delovanju sistema v testnem vozilu, ki je velikokrat povsem zamrznil (tudi pri upravljalih klime!), pri čemer je pomagalo zgolj zaklepanje vozila in nekaj minut čakanja, niti ne govorim!

VW GOLF VIII 25K sreči pa je vsaj zaslon zadovoljivo odziven, meniji pa dovolj intuitivni. Vendar ne ravno za tiste uporabnike, katerih rojstvo sega v čas pred madžarsko vstajo, saj bi znali imeti težave že s povsem osnovnim iskanjem radijskih postaj. Preverjeno v praksi! Pri Volkswagnu bi tako vsekakor morali ponuditi še kakšno osnovno verzijo, ki se lahko zaradi mene imenuje Rabbit, Senior ali pa, če želite, tudi Golf za telebane – z osnovnim radijskim sistemom, klimo na gumbe ter s klasičnimi merilniki. Digitalni merilniki? Saj so lepi, kot baročne freske križevega potu v bližnji farni cerkvi, a ne ravno življenjsko nujni. Ko si enkrat nastaviš želeno barvno kombinacijo in si jih dodobra prilagodiš, jih namreč – podobno kot ozadje na svojem mobilniku – ne spreminjaš vsak teden.

Tako se nekako zdi, da bi tovrstni digitalizirani pripomočki morda bolj spadali v mladostniškega Seatovega Leona, kot pa v tradicionalističnega Golfa.

Vseeno lahko na tem mestu vsaj malce potolažim tiste najbolj tradicionalne ljubitelje znamke iz Wolfsburga. Novi Golf namreč še vedno navdušuje z dovolj vzorno voznikovo ergonomijo, zelo dobrim izborom notranjih materialov ter neopisljivim vsesplošnim občutkom, da se želi z ambientom približati tudi bolj premijskim predstavnikom (ambientalna osvetlitev, vklop notranje osvetlitve s približevanjem roke, …). A vseeno – zakaj za vraga potem pri osmi generaciji ne najdemo več teleskopskih blažilcev pod motornim pokrovom ter malce bolj dodelanega sopotnikovega predala? In kaj je vendar škripalo v času testa tam zadaj nekje pri levih vratih?

Klasika

V zadnjih dvajset letih smo se pri Golfu že kar nekako navadili na TDI oznako na zadku, ki pa bo v prihodnosti verjetno čedalje bolj izginjala. Kdor pa bo tudi pri novi izvedbi še vedno želel pogledovati k tovrstnemu pogonskemu sklopu (ter ob tem malce bolj na široko razprl svojo denarnico), bi znal najti v 150 »konjski« različici optimalno različico zase. Dodobra izboljšan dvolitrski agregat (EA288 evo) se po novem ponaša z večjo količino navora (za 20 Nm), varčnejšim in čistejšim delovanjem (za 17 odstotkov manjša poraba kot pri predhodniku, dva katalizatorja) ter opazno tišjim in mirnejšim delovanjem. In ravno pri slednjem je novi Golf naredil pravi kvantni preskok, saj je v praksi tako tih in uglajen, da bi lahko kakšnega nepoznavalca celo prepričal, da gre za TSI verzijo s tehnologijo blagega hibrida. Kakršnekoli traktorske asociacije pri dizelsko gnanih Golfih? Nič več!

VW GOLF VIII 31K omenjenemu agregatu morda še daleč najbolj spada 7-stopenjski menjalnik DSG z zanimivo prestavno ročico, ki je dovolj intuitiven in hiter, a morda malce neuglajen v načinu Sport. Žal pa omenjena kombinacija zahteva precej konkreten kupček evrov  (že v osnovi več kot 30 tisočakov!), kar privede do poglobljenega razmišljanja o tem, če ne bi bilo bolje pogledovati k večjemu in imenitnejšemu Passatu. Tako kar nekako razvodeni podatek, da lahko tako gnani Golf porabi izjemno malo goriva, pri čemer se je tokratna testna poraba je ustavila pri izjemno ugodnih petih litrih.

Vozne lastnosti? Po pričakovanju dovolj suverene, pa četudi tega morda ne pokaže takoj na začetku, ampak ti počasi zleze pod kožo šele po nekaj deset kilometrih. Prepriča z dovolj vzorno vozno dinamiko (a manj, kot npr. pri Focusu), solidno uravnoteženim podvozjem (ki bi lahko bilo za odtenek bolj čvrsto) ter ravno prav obteženim volanskim mehanizmom, da podaja v načinu Sport dovolj informacij tudi med malce bolj navdahnjenimi manevri na serpentinastih cestiščih. Vsekakor eden bolj vozno prijetnih predstavnikov tega segmenta, ki bo zadovoljil širok spekter voznikov. Pravi avtomobilski »Wiener Schnitzel« oziroma avto za vse okuse!

Za kaj konkretnejšega pa je tako ali tako bolje počakati na verzijo, na kateri se bodo bleščale črke G, T in I.

Prestolonaslednik

Golf ostaja Golf. Resda po novem ponuja precej več revolucionarnih novosti, kot smo bili vajeni od enega bolj tradicionalističnih produktov v svetu avtomobilizma, česar pa se bomo morali očitno sčasoma slej ko prej privaditi. Žal. Volkswagnov »monarh« tako počasi prehaja – podobno kot angleška kraljica – v naslednjo fazo modernizacije.

VW GOLF VIII 02A če je pri tovrstnem Volkswagnovem sledenju Tesle (beri: vsepovsod prisotna digitalizacija) še kar nekaj prostora za izboljšave, pa precej bolj navdušuje pri prepričljivo delujočih varnostno-asistenčnih sistemih, kakršni so bili še do pred kratkim v domeni višjega razreda (npr. pametni radarski tempomat, ki samodejno zavira pred semaforji, krožišči). Je pa ob tem le potrebno priznati, da bo povprečnega Golfovega voznika že samo iskanje omenjenih sistemov v meniju multimedije znalo spraviti ob pamet.

Vseeno novi Golf, tako kot prejšnje verzije, velja za eno najbolj zanesljivih izbir tega segmenta. Morda na posameznih področjih ni najboljši (še najmanj pri ceni!), a mu hkrati ne moreš očitati prav nič kritičnega. Že zgolj zaradi tega bo verjetno ohranil primat enega najbolj zaželenih vozil na stari celini. Tako bomo lahko tudi v naslednjih letih še vedno poslušali znano šalo, ko bo sin spraševal očeta, kdaj bodo imeli doma Golfa osmico in mu bo oče odgovoril, da šele tedaj, ko bo zunaj enajstica … ter ko se bo končno naučil rokovati z njo.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinaciji odličnega dvolitrskega dizla, ki se ponaša z eksplozivnim ter izjemno zvočno decentnim delovanjem, ter 7-stopenjskega DSG menjalnika ni moč očitati prav nič resnejšega. Dvosklopčni menjalnik zna biti malce neuglajen zgolj v športnem načinu, a vse skupaj ni prav nič kritično.
  10
 • Notranjost
  Kdor bi se iz kakšne pete generacije Golfa presedel direktno v najnovejšo, bi verjetno doživel manjši šok. Znotraj navdušuje z izjemno prečiščenim dizajnom, ki pa zahteva svoj dolg (nefunkcionalno upravljanje klimatske naprave, ipd.). Soliden izbor materialov ter udobni sedeži. Nezanesljivo delovanje multimedije pri testnem vozilu.
  8
 • Opremljenost
  Ob dani ceni testnega primerka, pri kateri kupci raje pogledujejo k Passatu ali k prestižnejšemu Audiju A3, bi se med opremo vsekakor morali znajti še kakšni elementi (zadenjska kamera, brezstični ključ, sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, električno preklopna zunanja ogledala).
  8
 • Vozne lastnosti
  Golf je pri voznih lastnostih vedno veljal za avtomobil za vse okuse, čemur dodobra sledi tudi nova generacija, ki sicer bolj prepriča na dolgi rok kot pa po prvih kilometrih. Podvozje bi sicer lahko bilo za odtenek bolj čvrsto (rešitev je sicer moč najti v doplačilnem športnem podvozju ter sistemu DCC), volanski mehanizem pa v običajnem režimu malce manj servo ojačan.
  9
 • Gospodarnost
  Precej samozavestno nastavljena cena različice, v kateri se vrti trenutno najmočnejši turbodizel v ponudbi, ki je sparjen z DSG menjalnikom, bo marsikoga odvrnila od njenega nakupa, pa četudi se lahko pohvali z izjemno solidno porabo goriva.
  7
 • Zmogljivost
  150 turbodizelskih konjev, ki so bili tokrat sparjeni z odličnim DSG menjalnikom, je dovolj radoživih in dinamičnih, da je lahko tako motoriziran Golf izjemno hiter potovalnik tudi na kakšnih nemških avtocestah.
  9
 • Sklep
  Novi Golf nadaljuje s tradicijo svojih predhodnikov, ki so z dokaj konzervativno usmeritvijo (zunanja oblika, vozne lastnosti) vrsto let uspešno nagovarjali širok krog potencialnih kupcev. Obenem dodaja ščepec revolucionarnosti (notranji infozabavni elementi), ki pa ne bo všeč prav vsem. Moderni konzervativec torej!
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.172
cena testnega vozila (€) 33.334,21
dolžina × širina × višina (mm) 4.284 x 1.789 x 1.491
dovoljena masa vozila (kg) 1.960
emisija CO2 (g/km) 99
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatni 2 leti (160.000 km)/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.465
medosna razdalja (mm) 2.619
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik / dvokolesni
največja hitrost (km/h) 223
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 360 pri 1.600-2.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,9
osnovna cena vozila (€) 30.406
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,4/3,4/3,7
pospešek 0-100 km/h (s) 8,8
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 381-1.237
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

37 komentarjev za "Monarh"


29 dni 11 ur nazaj

Medtem so Japonci (Honda) že ugotovili, da ljudje še vedno hočejo gumbe in jih v novih modeiih vračajo nazaj.

mavrica
1 mesec 19 ur nazaj

Ni ga čez kvaliteten vrtljiv gumb za klimatsko napravo in glasnost, ko lahko brez pogleda nastavljaš.

McLaren
1 mesec 15 ur nazaj

Klima samo na touch je mimo ja, glede gumba za glasnost, to imaš pa maš itak na volanu, ampak ja štekam kaj misliš, ker je fajn imet izbiro.

tomzzi
1 mesec 13 ur nazaj

Saj ima večina na volanu. Ampak jaz še zmeraj raje gumb na radiu zavrtim.

ban
1 mesec 1 dan nazaj

Čeprav sem voznik že drugega golfa pa mislim, da bom ta model z lahkoto preskočil.

Firediver
28 dni 23 ur nazaj

Lahko tudi izbereš kaj pri konkurenci…ni prepovedano…

Blinder
1 mesec 1 dan nazaj

Fanj ga pici, 223 km/h, aerodinamika se pozna

xxl
29 dni 1 ura nazaj

In kaj boš s tem podatkom? Moj naj bi šel 205, pa nikoli nisem preveril, naslednji pa bo elektronsko omejen na 180 in vedno več bo takšnih. 😉

Polo78
1 mesec 1 dan nazaj

Na tem mestu se pridružujem mnenju vsem tistim, ki kritizirajo pretirano digitalizacijo avta. Mislim, da se torej vsi strinjamo, da ni problem v morebitnem (ne)znanju uporabe le te, ampak uporabe kot take med vožnjo, kar odvrača pozornost s ceste.
Nekdo je omenil, da bodo (če bodo?) kupci tisti, ki bodo z ne-nakupom takih vozil povedali svoje mnenje in posledično prisilili proizvajalce v drugačno razmišljanje. Jaz pa k temu dodajam, da bi morale v to že danes poseči organizacije, ki se ukvarjajo oz. ocenjujejo varnost vozil (Euro Ncap itd.) in enostavno začet takim vozilom brisat zvezdice. Klinc, če so jih včasih odvzemali zaradi manjka piskačev ne-pripetih pasov, bi jih lahko tudi zdaj nečemu, kar lahko pomeni potencialno nevarnost v prometu.
Popolna digitalizacija voznikovega delovnega mesta bo smiselna šele in res samo TEDAJ, ko nas bodo avtomobili sami vozili naokoli. Vse do takrat pa je to le še eden izmed butastih marketinških wannabe šminka manevrov, ki nima kaj dosti opravka z zdravo logiko in na katero pada samo, da ne bom rekel kakšen folk…

drugmirko
1 mesec 1 dan nazaj

tesla verniki in tisti s smartphonom prleplenim na roko se ziher ne bi strinjali s tabo… :))

 
Ker je (zaenkrat še) nemška
Dve plati športnosti