Testi

Povzpetnik

Mazda6 Sportcombi CD150 AWD Attraction

Poraba 7,2 l/100km Največja hitrost 201 km/h Cena 31.050 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • vozne lastnosti
 • osvežena notranjost
 • konkurenčna cena
 • racionalen paket opreme Attraction
Minusi
 • sredinski naslon za roke pomaknjen preveč nazaj
 • nezanesljivo delovanje funkcije za nadzor mrtvega kota
 • posamezni neosvetljeni gumbi (ogledala)
 • slabša odzivnost zaslona na dotik
 • 10 litrov manjši rezervoar za gorivo pri štirikolesno gnani verziji

S pomočjo rahle kozmetične olepšave bi se znala Mazdina šestica nekoliko povzpeti po lestvici najbolje prodajanih avtomobilskih modelov na evropskem trgu*. Pri čemer bi lahko pri omenjenem vzponu proti vrhu vsaj deloma pripomogel (seveda ne dobesedno, da ne bo pomote!) tudi opcijski štirikolesni pogon, ki je sedaj na voljo pri karavanski različici.

Modne zapovedi za leto 2015

Japonska avtomobilska moda že od nekdaj zapoveduje, da so njihovi avtomobili deležni minornih lepotnih popravkov bistveno hitreje in pogosteje, kot smo tega vajeni pri proizvajalcih s stare celine. In četudi pri tem ne gre za povsem klasične prenove, želijo vsake toliko časa »spomniti« avtomobilsko javnost na njihove modele ter vsaj malce vzbuditi pozornost pri potencialnih kupcih.

Tako se tudi tretja generacija Mazdinega predstavnika segmenta D že zgolj po dveh letih od svoje uvedbe predstavlja z manjšimi zunanjimi kozmetičnimi olepšavami, ki pa jih bodo opazili le najbolj pozorni. Nenazadnje pretirana transfiguracija zunanjosti niti ni bila potrebna, saj je bila Mazda6 s svojimi dinamičnimi linijami Kodo že sedaj precej mikavna in prav nič zastarela. Tokratne spremembe so opazne zgolj na sprednjem delu (maska, rešetke hladilnika, novi LED žarometi namesto ksenonskih) ter pri rahlo spremenjenih zadnjih lučeh. Žal se še vedno niso spremenili proporci karavanske različice, ki ostaja 8 centimetrov krajša od limuzinske ter ima (nič kaj družinsko) 10 centimetrov krajše medosje.

So pa Mazdini modni strokovnjaki tokrat malce več časa namenili revidiranju notranjosti ter dodobra osvežili tiste elemente, ki bi si tovrstno »osvežitev« zaslužili že pred dvema letoma: bolj ergonimična so postala upravljala klimatske naprave, dokončno pa so se poslovili od enega izmed zadnjih reliktov japonske sodobne umetnosti v obliki male digitalne ure s pripadajočimi upravljalnimi tipkami.

Podatek o točnem času se sedaj nahaja na povsem novem osrednjem 7-palčnem ekranu (poznanem že iz manjšega modela 3), ki ga je med mirovanjem avtomobila moč upravljati tudi s pomočjo zaslonske občutljivosti. A si ob tem zasluži manjšo kritiko njegova odzivnost, ki je primerljiva prvim mobilnim aparatom z zaslonom na dotik. Upravljanje funkcij je tako bistveno lažje in prijetneje preko osrednjega vrtljivega gumba, ki nehote sicer malo spominja na Audijev MMI.

Žal tokratna mikro prenova še vedno ni poskrbela za dokončno preselitev nekoliko dislociranih gumbov (upravljanje varnostno-asistenčnih sistemov), ki so še vedno skriti za volanskim obročem, ter za osvetlitev nekaterih upravljalnih gumbov (zunanja ogledala). So se pa hkrati pri prenovi potrudili z modernizacijo notranjih elementov in uspeli zamenjati klasično ročno zavoro z (meni nič kaj ljubo) elektronsko.

Bistvo je očem skrito

Še največja novotarija pri tokratni mini revitalizaciji Mazdine duhovne naslednice modela 626 se skriva v pogonski tehniki, oziroma v opcijskem štirikolesnem pogonu, ki je pri modelu zopet na voljo po nekaj sušnih letih (verzija 2.3 MPS pri prvi generaciji). Pogonsko štirikolesnost si je sicer moč omisliti zgolj pri karavanski različici, pri čemer je pri 110-kilovatnem agregatu na voljo »le« s srednjim paketom opreme Attraction, za dodatno razvajanje pa je potrebno doplačati dobrih 6 evrskih tisočakov, ki prinašajo 19 kilovatov močnejši motor, menjalno avtomatizacijo ter kup (ne)potrebne dodatne opreme (paket Revolution Top).

Štirikolesni pogon (Haldex pete generacije), ki pokaže na tehtnici dodatnih 60 kilogramov, v praksi precej hipno prilagaja prenos moči in navora med sprednjo in zadnjo osjo in opazno pripomore k izboljšanju trakcije na slabših podlagah, kar se izkaže za hvalevredno pri vzpenjanju po zasneženih klancih. Žal pa opcija vsekolesnega pogona drastično zmanjša volumen rezervoarja (za kar 10 litrov!), kar ob malenkost višji porabi (približno pollitrska razlika v primerjavi z dvokolesno gnano verzijo) pomeni opazno zmanjšanje dometa.

Kakorkoli že, z dva tisoč evrov vrednim doplačilom, ki pri japonskemu proizvajalcu iz Hirošime sliši na ime i-ACTIV AWD, se lahko sedaj Mazdin karavan lažje postavlja ob bok svojim najbližjim poslovno-družinskim konkurentom (Insignia ST 4×4, Passat Variant 4motion, Superb Combi 4×4, prihajajoči Mondeo Wagon 4×4, delno tudi 508 RXH), ki sicer nagovarjajo uporabnike z aktivnim življenjskim slogom.

V tokratnem testnem primerku se je vrtel šibkejši od dveh turbodizelskih 2,2 litrskih različic, ki pri prenovi ni bil podvržen dodatnim tretmajem. Pa saj niti ni bilo potrebe, da bi kaj pretirano stikali po motorju! Nenazadnje je bil 110-kilovatni agregat, ki navdušuje z delavoljnostjo že pri nižjih vrtljajih in se spodobno vrti vse do »bencinskih« 5.000 vrtljajev, že do sedaj dovolj prepričljiv in povsem zadovoljivo ogljikovodično čist.

Chanometer

Prepogoste kozmetične osvežitve v avtomobilizmu znajo biti včasih kontraproduktivne, saj ob njih dobiš občutek, da je tovrstni avtomobilski model postal že po dveh letih rahlo zastarel. Prav zato morajo biti takšni (mikro) popravki še posebej premišljeni.

Pri tokratni decentni osvežitvi Mazdinega modela, ki na daljnovzhodnih trgih sliši na ime Atenza (izhajajoč iz italijanske besede »attenzione« – pozor), se zdi, da je bila le-ta dovolj smiselna, saj se je dotaknila ravno tistih segmentov, kjer so bili določeni popravki potrebni (notranji interier). A še najbolj prepriča uvedba dodatka v obliki opcijskega štirikolesnega pogona, ki pa ni namenjen zgolj vzpenjanju podobe znamke, temveč bi znal prepričevati marsikaterega kupca, ki je moral do sedaj iskati tovrstni dodatek pri konkurenci. Ter bo hkrati precej zadovoljen ob podatku, da se zaradi štirikolesnega pogona cena vozila nikakor ni povzpela v nebo.

Več o prenovljeni Mazdi 6 na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

* 126. mesto po prodaji na evropskem trgu – januar 2015 (2.166 avtomobilov); vir: left-lane.com

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Z navorom dodobra obdarjen 110-kilovatni agregat ter vselej uporaben štirikolesni pogon bosta zadovoljila še bolj zahtevne voznike. Komur pa se vseeno kolca po menjalni avtomatiki, bo moral primakniti dobrih 6 tisočakov, a bo hkrati deležen še dodatnih 25 »konjev« ter bogatejše opreme.
  9
 • Notranjost
  Zadnja kozmetična prenova se je zelo uspešno dotaknila tistih elementov, ki bi si tovrstno »osvežitev« zaslužili že pred dvema letoma.
  9
 • Opremljenost
  Opremski paket Attraction ponuja večino tistega, kar išče povprečen kupec družinsko-poslovnega karavana tega razreda. Sam sem pogrešal zgolj radarski tempomat ter zadnjo kamero.
  8
 • Vozne lastnosti
  Mazda6 še vedno velja za enega najbolj vozno navdušujočih in dinamično vodljivih predstavnikov ne-premijskega D segmenta.
  9
 • Gospodarnost
  Posebej mikavna ponudba spodobno opremljene karavanske verzije ter štirikolesnega pogona, ki ne presega meje 30 evrskih tisočakov. Poraba zgolj za pljunek višja od dvokolesno gnane različice.
  8
 • Zmogljivost
  Štirikolesni dodatek se kaže v 9 kilometrov manjši končni hitrosti ter v 0,3 sekundnem pribitku pri pospeševanju do 100 km/h.
  9
 • Sklep
  S pomočjo zadnje kozmetične olepšave bi se znal Mazdin model 6 nekoliko povzpeti po lestvici najbolje prodajanih avtomobilskih modelov segmenta D, pri čemer bi ji lahko bil v pomoč tudi dodatek v obliki opcijskega štirikolesnega pogona.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 31.050
dolžina × širina × višina (mm) 4.805 x 1.840 x 1.475
dovoljena masa vozila (kg) 2.191
emisija CO2 (g/km) 132
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5/12/3
gibna prostornina (cm3) 2.191
kompresija (1:) 14
masa praznega vozila (kg) 1.545
medosna razdalja (mm) 2.750
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 201
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 4.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.800-2.600
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 11,8
osnovna cena vozila (€) 29.990
pnevmatike 225/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,1/4,2/4,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 52
prostornina prtljažnika (l) 522-1.648
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Smuči in kolo
(Pre)nova