Testi

Mazda 6 2.2 CD150 Revolution – Japonski Mefisto

Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 211 km/h Cena 30.640 eur
Plusi
 • športna oblika
 • motorne zmogljivosti
 • opremljenost testnega vozila
 • notranji materiali
 • prostornost na zadnji klopi
 • delovanje brezstičnega ključa (samodejni zaklep ob oddaljitvi od vozila)
Minusi
 • slabši materiali prtljažne podloge (podvrženost muckanju tkanine)
 • svojeglava odzivnost tipala za dež
 • očem skrita stikala elektronskih pomagal (levo za volanom)

Že od pamtiveka veljajo tri šestice, oziroma število 666, za hudičevo število*. Sam sem se s križem v roki ter Biblijo pod pazduho želel prepričati, kolikšno nevarnost bi tretja Mazdina šestica v vrsti znala predstavljati evropski avtomobilistični pravovernosti.

Akuma (悪魔)**

Japonci znajo velikokrat konkretno presenetiti! Z največjim številom robotov na glavo prebivalca. Z najbolj natrpanimi mesti na zemeljski obli. Z walkmanom. Z uničujočimi cunamiji. Z Godzilo. Z napadom na Pearl Harbour. S kondomi, napolnjenimi s sladoledom. Ali pa z avtomobilom, pri katerem so povsem pozabili na tradicionalni japonski umetniški slog, ki se je ustavil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Tako je Mazdi iz Hirošime, že leta gospodovega 2002, s prvo generacijo modela 6 uspelo ustvariti precej všečno oblikovan avto. Pri katerem naenkrat nisi imel več nobene želje, da bi si na levo ramo tetoviral japonsko pismenko, pisave Kanji, si na glavo poveznil trak iz filma Karate Kid ter v prvo režo vtaknil kaseto, s posnetkom poznanega hita skupine Alphaville – »Big in Japan«. Ne, ljudem je bila šestica preprosto všeč!

Uspešno oblikovalsko zgodbo nadaljujejo tudi pri tretji generaciji, ki bi znala s svojimi mičnimi in greha vrednimi oblinami marsikoga spreobrniti. Nov oblikovalski slog, poimenovan Kodo, kar pomeni »duša gibanja«, naj bi izražal agilnost divje zveri. Testna limuzinska različica v Soul (duša – angl.) rdeči barvi pa je deloval,a skupaj z malce zloveščim in rahlo prevelikim črnim gobcem, kot da bi jo skovali direktno v kovačnicah Dantejevega pekla. Morda celo z namenom, da bi Japoncem prodal svojo dušo tudi kakšen puritanski germanofil, ki ne vidi dlje od wolfsburških nebes?

Dogme

Na naši strani zemeljske oble smo že pred časom soglasno sprejeli vesoljno resnico, da bo avto uspešen zgolj in samo tedaj, če bo všečen povprečnemu Evropejcu, ki ima 1,3 nepremičnine, 1,8 otroka ter je imel do sedaj v lasti vsaj 6,66 avtomobilov nemških proizvajalcev. In tako je bilo že pred časom odločeno, da je na Stari celini čedalje manj prostora za klasične poslovne limuzine. Ter se hkrati spodobi in je pravično, da jih zamenjamo za praktičnejše družinske karavane, SUV-je ter enoprostorce.

Po testu karavanske različice najnovejše Mazdine šestice sem sedaj želel ugotoviti, če zadnja dogma povsem drži ter si zadal 6 življenjsko pomembnih vprašanj:

1. Se karavanska različica ponaša z bistveno večjim prtljažnikom? Ne! Karavan ima le za približno 6,66% več prtljažniških litrov (489 litrov : 522 litrov).

2. Ali je moč skozi ozko prtljažno odprtino limuzinske šestice spraviti pokvarjen Sanyo televizor, diagonale 66 centimetrov, da bi ga odpeljal na odpad? Ne! Kljub inteligentnemu enoročnem zlaganju zadnje klopi (Karakuri), ki precej poveča prtljažni prostor, bi bilo zaradi dokaj občutljivega svetlega oblazinjenja za brezplačni odvoz kosovnega materiala bolj smiselno poklicati v 66 kilometrov (od mojega doma) oddaljeno vas Brezje-Žabjak.

3. Je res, da lahko zaradi kupejevsko padajoče strehe na zadnji klopi sedijo le osebe, ki niso višje od 66,6 inčev?*** Ne! Resda je prostora za glavo manj kot v karavanski različici (29 mm), a zadaj vozečemu ne bo padla krona z glave. Bo pa zaradi daljše medosne razdalje imel več prostora za noge (29 mm).

4. Je zaradi limuzinskega zadka toliko otežena preglednost nazaj, da bodo v kotu 66,6 stopinj v nevarnosti vsa cvetlična korita? Ne! V veliko pomoč je vzvratna kamera (serijsko pri opremskem paketu Revolution), ki prikaže vsa potencialno nevarna cvetlična korita na osrednjem barvnem, slabih 6 palcev velikem TFT zaslonu.

5. Je z voznikovega sedeža moč najti na armaturni plošči vsaj 6 razlik med karavansko in limuzinsko različico? Ne! Obe različici sta identični. Ponašata se s spodobno ergonomijo, vražje dobrim položajem za volanom ter z nekaterimi že dokaj prestižnimi dodatki (ozvočenje z 11 BOSE zvočniki, električni pomik sprednjih sedežev, brezstični ključ). Odprta vprašanja ostajajo ob 6 stikalih elektronskih pomagal, ki se skrivajo na levi strani za volanom ter ob »japoniziranem« izgledu digitalne ure, ki s svojimi nezamenljivo prepoznavnimi tipkami (M, H, 24) deluje, kot da je skočila iz pralnega praška.

6. Je limuzinska različica vsaj 6 odstotkov cenejša od karavanske? Žal ne! Na Mazdinem koncilu so namreč potrdili cenovno ekvivalentnost med obema različicama.

Mazdin heksameter

Iskreno rečeno, vožnja z novo Mazdino šestico je prava poezija! Odzivnost volanskega mehanizma preprosto navdušuje, dokaj čvrsto nastavljeno podvozje pa ne dopušča pretiranega prečnega nagibanja. Vendar je, podobno kot je ugotovil že Peter pri testu karavanske šestice, avto v kombinaciji z 19-palčnimi nizkopresečnimi pnevmatikami na slabših podlagah manj udoben ter zna živo vsebino rahlo pretresti. A brez skrbi, potniki iz avtomobila ne bodo izstopili kot James Bondov martini!

A kljub temu avto kar kliče h kakšni daljši odisejadi po bližnjih serpentinastih cestah. Sicer slednje pesnitve žal nisem uspel dokončati, saj je v času zgodnje poletnih temperatur, ko so brhke mladenke po ulicah že paradirale z japonkami na nogah, testna Japonka po cestah še vedno paradirala z zimsko obutvijo. Tako nekako nisem želel preizkušati fizikalnih lastnosti žvečilnega gumija na vročem štedilniku. Oziroma, bog ne daj, preverjati ali funkcionira vseh šest zračnih blazin.

Nenazadnje sem prišel do ugotovitve, da lahko avtomobil prav lepo zapoje, četudi se pod motornim pokrovom ne skriva ravno šestvaljnik. Mazdin 2.2 dizel s 110 kW moči se ponaša z izjemno mirnim tekom, odzivnostjo že od nizkih vrtljajev dalje ter dokajšnjo prožnostjo. Tako deluje že najšibkejši dizel v ponudbi dovolj prepričljivo, da ni potrebe po pogledovanju k 19 kW močnejši različici.

Če pa bi še dejal, da se je testna poraba ustavila točno pri 6,66 litrih, bi najverjetneje že močno pretiraval. Sicer se v realnosti giblje med 6,5 in 7 litri na 100 kilometrov, a če bi bila še za odtenek nižja, bi lahko tehnologiji Skyactive (optimizacija različnih komponent z namenom boljše dinamike in manjše porabe) brez težav napisali vsaj takšno epsko hvalnico, kot jo nekateri šaleški koristoljubneži pišejo šestemu bloku TEŠ.

Chanometer

Na prvo žogo deluje cena testne Mazde dokaj pogumno zastavljena. A že takoj v naslednjem trenutku je bilo moč ugotoviti, da se podobno ceni tudi primerljivo opremljena konkurenca. Pa najsi gre za Škodo Superb, s paketom opreme Lauren&Klement, Peugeota 508 Allure ali Opla Insignio Cosmo. Volkswagnov bestseller Passat, primerljivo opremljen s paketom Highline, pa zna biti že dražji za nič več in nič manj kot 16,6%.

Nova Mazdina šestica je hudičevo dober avtomobilski paket! In najverjetneje bo pri marsikaterem evropskem konkurentu moč opaziti znake strahu pred »japonskim Mefistom«. Morda celo znake blage Hexakosioihexekontahexaphobije?****

Več o Mazdini šestici pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

* Razodetje (Apokalipsa) 13, 18: »Tu je modrost. Kdor ima um, naj izračuna število zveri: je namreč število človeka. To število pa je šeststo šestinšestdeset.«
** vrag (jap.)
*** 66,6 inčev je 169,16 cm
**** strah pred številom 666

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Ker pogonskemu sklopu enostavno nič ne manjka, bi najraje videl, da bi bila naslednja mandatarka vlade kar … Mazda!
  10
 • Notranjost
  Sodobna evropeizirana arhitektura, prežeta z dokajšnjim bogastvom plastične mehkobe ter z dodanim kančkom japonskega tradicionalizma osemdesetih v obliki digitalne ure.
  9
 • Opremljenost
  Do popolne »slovensko-poslovne« opremljenosti je manjkalo pri testni šestici še nekaj dodatkov, na primer navigacija (doplačilo 500 eur), radarski tempomat (zgolj pri močnejši 129 kW različici) ter ... nemška značka.
  9
 • Vozne lastnosti
  Zaradi komunikativnega volana ter čvrstega, a še vedno dovolj uravnoteženega podvozja, se bo voznik počutil, kot da mu je zopet »sladkih šestnajst«.
  9
 • Gospodarnost
  Kogar bo zmotila cena testnega vozila, naj se zamoti še z ogledovanjem cenikov konkurenčnih vozil.
  9
 • Zmogljivost
  Zaradi dokaj majhne teže (pod 1.400 kg) je avtomobil ob dovolj močnem in navorsko radodarnem motorju skorajda tako poskočen kot Marija Šestak.
  9
 • Sklep
  Ni potrebno imeti šestega čuta, da bi ugotovili, da je Mazdina šestica vražje dober avto! A bi rahlo pretiraval, če bi dejal, da konkurenci prinaša apokalipso.
  9.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 30.640
dolžina × širina × višina (mm) 4.870 x 1.840 x 1.450
dovoljena masa vozila (kg) 2.055
emisija CO2 (g/km) 108
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5 (150.000km) / 12 /3
gibna prostornina (cm3) 2.191
kompresija (1:) 14,0
masa praznega vozila (kg) 1.395
medosna razdalja (mm) 2.830
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 211
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 4.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.800-2.600
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 12,0
osnovna cena vozila (€) 29.790
pnevmatike 225/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1 / 3,6 / 4,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,0
prostornina posode za gorivo (l) 62
prostornina prtljažnika (l) 489
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 86,0 x 94,3
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mazda 6 2.2 CD150 Revolution – Japonski Mefisto"


Gosic
7 leta 14 dni nazaj

S takim motorjem sem imel z lahkoto porabo 5,5. V res varčnem načinu tudi pod 5 ( da se res potrudiš,…). Enako sem imel z novo Octavio 2.0 TDi, ko si pri Golfu nameril kar 7,5l/100km.

 
Peugeot 508 HYbrid4 Allure 2.0 HDi – Hibridna iluzija
Opel Mokka 1.4 Turbo 4×4 Cosmo – O spremembah