Poraba 6,4 l/100km Največja hitrost 218 km/h Cena 51.301,38 eur
Plusi
 • štirikolesni pogon
 • vozne lastnosti
 • sprednja sedeža
 • prijetna ambientalna osvetlitev
 • poraba goriva
Minusi
 • utesnjena zadnja klop
 • nekateri samoumevni dodatki zgolj ob doplačilu (samodejna klimatska naprava)
 • cena dodatne opreme
 • trdo nastavljeno podvozje
 • odmik od tal

Ko so pred štirimi leti pri znamki Mercedes-Benz predstavili svojega predstavnika v razredu kompaktnih športno uporabnih vozil, se je na trenutke zazdelo, da bi ga znale pestiti podobne težave kot parlamentarno stranko Mesečeve Levice. Saj marsikdo ni bil čisto povsem prepričan, kaj sploh želi predstavljati!

Kriza identitete? Pa kaj!

Ko so leta 2013 pri najstarejši avtomobilski znamki pokazali svojega najmanjšega športno uporabnega terenca, s katerim bi lahko končno (!) pričeli konkurirati BMW-ju X1 ter Audiju Q3, je pri marsikateremu ljubitelju trikrake zvezde pustil precej mešane občutke. Model GLA je bil v primerjavi s prej omenjenima konkurentoma videti premalo terensko »esjuvijevsko« oziroma je deloval zgolj kot rahlo povišan kombilimuzinski model A.

Pri tem so znali zlobni jeziki brž pripomniti, da že samo zaradi tega daje vtis, kot da je bil narejen – podobno kot pred časom Seatova Altea Freetrack – precej »na silo«, oziroma zgolj zaradi tega, da ga imajo v svoji modelni paleti. Kar si sicer proizvajalec iz Stuttgarta, ki se ponaša z avreolo premijskosti, verjetno ne bi smel privoščiti …

A Mercedesovi inženirji so že tedaj prav dobro vedeli, da prihaja čas takšnih in drugačnih križancev, pri katerih je celo zaželeno, da se posamezni avtomobilski razredi čimbolj križajo med sabo (npr. Range Rover Evoque Cabrio kot bleščeč primer mešanja različnih segmentov). In pri katerih je daleč najbloj pomembno zgolj to, da ponujajo esenco novodobne treking mode, ki voznike navdaja s samozavestjo in pozitivnimi občutki.

MB GLA 06

Zato ne čudi, da je postal tudi Mercedesov GLA med kupci zelo iskan, pa čeprav vseeno ne toliko kot bližnja konkurenta iz Ingolstadta in Münchna*. In že zaradi tega ni bilo prav nobene potrebe, da bi tokratna kozmetična prenova obširneje predrugačila njegovo zunanjost, pri kateri je moč uzreti zgolj rahlo preoblikovano prednjo masko ter novo karoserijsko barvo, v katero je bil odet tokratni testni primerek. Pridih terenskosti pa po novem prinaša še doplačilno offroad komfortno podvozje za 358 evrov, ki ga odmakne od tal za dodatne 3 centimetre in ga naredi vsaj malce bolj podobnega ostalim SUV-jem v tem razredu. Saj, roko na srce, ob serijskem 14-centimetrskem odmiku ne moremo ravno govoriti o čistokrvnem športno uporabnem »džipu«.

Salonski alpinist

Vseeno pa se zna Mercedesov predstavnik (trenutno) najbolj modnega avtomobilskega segmenta ponašati tudi s precej prepričljivo štirikolesno gnano pogonsko tehniko, katere se ne bi sramoval niti kakšen precej bolj brezpotno nastrojen terenec. Pri čemer mi še vedno ni povsem jasno, zakaj za vraga sploh vtikajo vanj tolikanj sofisticirano tehnologijo, ki povprečnemu lastniku križanca takšne vrste pride prav podobno kot sedežno gretje vozniku prestižne limuzine v Dubaju.

MB GLA 21A kakorkoli že, vsekolesni pogon, ki pri znamki iz Stuttgarta sliši na ime 4Matic, s pomočjo medkolesne elektronike (ABS, ESP, 4ETS) izjemno zanesljivo porazdeljuje motorni navor med sprednji in zadnji kolesni par (vse do razmerja 50:50) glede na podlago in deluje dovolj zanesljivo tudi na malce bolj spolzkih površinah (npr. blato, sneg).

Dodatno pomoč hkrati omogoča vozni program Offroad (preko »petvremenskega« sistema Dynamic Select), pri katerem se opazno spremenijo nekateri parametri, kot so odzivnost krmiljenja, delovanje elektronike ter značilnosti motorja in avtomatskega menjalnika (prestavljanje v višjih vrtljajih). Tako omenjeni terenski program pri menjalni avtomatiki poskrbi, da vztraja precej dlje v nižjih prestavah, kar še kako prav pride pri spuščanju na strmih klancih, ko je potrebno zavirati z motorjem.

MB GLA 27Na bolj ekstremnih strminah je avanturističnim voznikom v pomoč še sistem za počasno spuščanje (DSR), pri katerem avtomobil leze s hitrostjo 4 km/h (pa vse do 18 km/h). Kar pa je še vedno preveč za kakšno resnejše preganjanje po terenskem poligonu. Zgolj kot zanimivost – tovrstni sistemi omogočajo pri nekaterih terenskih vozilih (npr. posamezni Jeepovi modeli) spuščanje s hitrostjo zgolj 1,5 km/h.

Pa saj Mercedesov mali GLA, ki v štirikolesno gnani izvedbi stane vsaj 36.900 evrov, tako ali tako ni namenjen temu, da bi z njim zdravili svoje komplekse s preganjanjem po hosti in bližnjih njivah. Ne, športno uporabna različica modela A je prvenstveno namenjena brezskrbnemu preganjanju po udobnih (!) asfaltnih površinah, kjer bo še najbolj prišel do izraza 2,1-litrski dizel, ki je tokrat brenčal pod motornim pokrovom. Okej, le tisti neopisljivi občutek, da boš lahko z njim prilezel precej dlje, kot velika večina (prvenstveno dvokolesno gnanih) rivalov, je hudičevo dober! Pa čeprav hkrati veš, da tega v praksi nikdar ne boš izkoristil …

Tudi konje ubijajo, mar ne?

Potrebno je vedeti, da spada Mercedesov GLA v tisti razred športno uporabnih vozil, kjer kupci čedalje redkeje pogledujejo k različicam s štirikolesnim pogonom. Če sploh! Tako ni prav nobeno presenečenje, da bo glavnina potrošnikov tudi pri tokrat testirani opciji, v kateri se je vrtel 177-»konjski« turbodizel, sparjen s 7-stopenjsko dvosklopkovno menjalno avtomatiko, raje izbrala 2.360 evrov cenejšo dvokolesno gnano različico. Omenjeno cenovno razliko pa namenila za  npr. designo gorsko sivo karoserijsko barvo. No ja …

MB GLA 07Motorizacija (koda: OM651), ki je po kozmetični revitalizaciji pridobila dodatnih 7 »žrebcev«, sicer nikakor ne razočara. A vendarle daje občutek, da bi bila lahko bolj živahna, kot to kažejo tehnični podatki, saj ji tudi ob konkretnejšem pritisku na stopalko za plin manjka iskrivosti, ki jo nekako pričakuješ od tovrstne konjenice. Nenazadnje manjšo neodločnost pri speljevanju kaže tudi dvosklopkovna menjalna avtomatika, ki bi lahko bila hitrejša. Bavarci znajo to le bolje! In že zaradi tega ponuja precej resno vprašanje, zakaj vanj niso raje vtaknili novejšega in modernejšega 2-litrski agregata (OM654) z 9-stopenjskim menjalnikom, poznanega že iz nekaterih ostalih novodobnih Mercedesovih modelov.

A če sem povsem iskren, se znajo tovrstne »pomanjkljivosti« razbliniti v tistem trenutku, ko pogled zaide na merilnik porabe, saj je lahko tako motoriziran GLA pravi šparovček. Pri tem zna poraba na relacijskih poteh pasti znatno pod 6 litrov. Izvrstno!

Brez mačo faktorja

MB GLA 10

Kdor pravi, da gre pri Mercedesovem modelu GLA zgolj za rahlo povišan kombilimuzinski razred A, se ne moti preveč. A to ne pomeni nič slabega, da ne bo pomote. Tako voznika pričaka podobna notranja arhitektura kot pri najmanjšem Mercedesovem vozilu v ponudbi, ki se lahko pohvali s hvalevredno ergonomijo ter simpatično ambientalno osvetlitvijo. Okej, le na cenen izgled »tablice« ter skopo odmerjen prostor za glave na zadnjih sedežih raje pozabite.

Kozmetična prenova je sicer poskrbela za nekaj modnejših dodatkov, a žal še vedno ni prinesla nekaterih precej samoumevnih elementov opreme pri dani ceni (npr. avtomatska klima). Povezanost z modelom A pomeni tudi bistveno bolj cestne občutke kot pri klasičnih športno uporabnih vozilih, žal pa tudi malce manj udobja, saj je podvozje (še vedno) preveč trdo nastavljeno.

Sicer pa je GLA soliden predstavnik v modnem razredu avtomobilskih križancev. Zdi se le, da mu manjka delček t.i. mačo faktorja, ki ga nekako pričakuješ pri tako dragem športno uporabnem vozilu, zaradi česar bo verjetno še vsaj nekaj časa capljal za najbližjo konkurenco.

Tekst in foto: Urban Acman.

* 67.070 prodanih MB GLA, 92.107 Audijev Q3 ter 95.380 BMW-jevih X1 na evropskem trgu v lanskem letu

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Konjenica pod motornim pokrovom je v tokratni prenovi pridobila dodatnih 7 »žrebcev« (verzija 220 CDI), ki sicer navdušujejo z delavoljnostjo, malce manj pa z iskrivostjo. Sedemstopenjska menjalna avtomatika je solidna, ne pa izjemna, saj nekoliko okleva pri speljevanju.
  8
 • Notranjost
  Že poznana notranja arhitektura izhaja iz kombilimuzinskega razreda A se lahko po prenovi pohvali z nekaterimi osveženimi notranjimi elementi (nove barvne kombinacije), sodobnejšimi pripomočki ter malenkost večjim prtljažnim prostorom (pokončneje postavljena zadnja klop).
  8
 • Opremljenost
  Pri vozilu, ki v osnovi stane slabih 40 tisočakov (testna različica), deluje v teh časih kar malce nenavadno, da je potrebno še dodatno odvezati mošnjiček za dvopodročno klimatsko napravo, žaromete LED ter zadenjsko kamero.
  8
 • Vozne lastnosti
  Med ovinki je precej bližje vozno uživaškim predstavnikom kompaktnega razreda kot okornim športno uporabnim terencem. Zaradi trdo nastavljenega podvozja ter dodatnih 19-palčnih pnevmatik na dragocenih platiščih AMG pa žal trpi udobje potnikov.
  9
 • Gospodarnost
  Pridih premijskosti (žal) prinese šele precej dolg spisek dodatne opreme (usnjene oplate, aluminij, ipd), ki ponesejo ceno vozila v višave. Odlična poraba goriva!
  7
 • Zmogljivost
  Sicer povsem solidno živahna dizelska motorizacija bi lahko ob danem številu konjev pod motornim pokrovom vseeno ponudila malce več pobalinskih občutkov.
  8
 • Sklep
  Najmanjši Mercedesov križanec ponuja vse prvine novodobne treking mode, a mu v neposredni tekmi z najbližjo konkurenco vseeno manjka malce bolj izrazit terenski zunanji videz.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 39.310
cena testnega vozila (€) 51.301,38
dolžina × širina × višina (mm) 4.424 x 1.804 x 1.494
dovoljena masa vozila (kg) 2.090
emisija CO2 (g/km) 130
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 2.143
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.595
medosna razdalja (mm) 2.699
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 218
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130/177 pri 3.600-3.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.400-3.400
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,84
pnevmatike 235/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9/4,4/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 7,7
prostornina posode za gorivo (l) 56
prostornina prtljažnika (l) 421-1.235
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota C-HR
Prevzema premožnejše kupce Cliu