Testi

Mercedes Benz GLA 220 CDI 4matic – »GLAncanje«

Poraba 7,1 l/100km Največja hitrost 215 km/h Cena 51.241 eur
Plusi
 • odlična sprednja sedeža
 • lega na cesti
 • ozvočenje Harman Kardon
 • ergonomija voznikovega prostora
Minusi
 • cena testnega vozila
 • ob dani ceni brez avtomatske klimatske naprave
 • trdo podvozje – neudoben na makadamu
 • prenizko sedenje za SUV

Pri Mercedes-Benzu so že pred časom spoznali, da morajo novodobnim kupcem ponuditi tudi malce drugačne avtomobilske modele. In sicer takšne, ki ne bi bili namenjeni zgolj »glancanju« karoserijskih oblin ob nedeljskih dopoldnevih.

GLAv’ca

»Brihtne glave« znajo dandanes še vedno pripomniti, da se tisti »pravi« Mercedes-Benzi pričnejo šele pri razredu E. A če bi pri najstarejšemu avtomobilskemu proizvajalcu poslušali zgolj tovrstne brihtneže, bi najverjetneje že zdavnaj propadli. Zatorej so se morali popolnoma prilagoditi avtomobilskemu trgu in se pojaviti celo v tistih razredih, ki so bili še do nedavnega za znamko iz Stuttgarta povsem netipični.

In ker so novodobni kupci čedalje bolj obsedeni z raznoraznimi avtomobilskimi križanci in SUV-ji, ki so še dovolj prikladnih mer, da ne odžirajo dveh parkirnih mest naenkrat, so Mercedesovi velmožje brž staknili skupaj glave. Nenazadnje jih je najbližja konkurenca (Audi, BMW) že davno prehitela ter jim s svojima kompaktnima SUV modeloma (X1, Q3)  kar nekaj let uspešno odžirala potencialne stranke.

Pri ustvarjanju novega modela GLA so tako vzeli za osnovo modularno platformo, na kateri že bazirajo modeli A, B in CLA, oblikovalcem pod vodstvom Ulija Baurja predali skice tretje generacije modela A ter jim zabičali, naj se nikakor ne spuščajo v pretirane oblikovalske ekscese. Tako so ustvarili zgolj malce napihnjenjega kombilimuzinskega A-ja, ki deluje kot da so ga rahlo popikale čebele in vsaj od daleč ne ponuja niti najmanjše esence terenskosti – kar nakazuje tudi že s svojo nič kaj esjuvijevsko višino vozila, saj je celo za slabih 10 centimetrov nižji (!) od prejšnje generacije modela A.

Avtomobilski poznavalci sicer znajo pripomniti, da so bili oblikovalci vseeno prave »glav’ce«, saj so ustvarili dovolj samosvoje oblikovanega crossoverja med sedanjimi Mercedesovimi SUV-i, ki nikakor ne bo skakal v zelje malenkost večjemu ter bistveno bolj štirioglato oblikovanemu modelu GLK. Ob predpostavki, da 4×4 pogon ni ravno prioriteta, se človek vpraša, zakaj potemtakem ne bi pogledovali k 125 mm krajšemu, nekaj tisočakov cenejšemu ter oblikovno precej podobnemu A-ju?

GLAmur

Da so lahko tudi novodobni Mercedesi še vedno polni glamurja in prestiža, dokazujejo pri znamki s trikrako zvezdo s … katalogom dodatne opreme. Občutek prestižnosti in večvrednosti tako ustvarijo šele nekateri (nad)standardni kosi opreme, za katere pa je potrebno precej globoko seči v denarnico. V primeru tokratnega testnega primerka vsaj tako globoko, kot znaša celoletna povprečna neto plača v našem javnem sektorju (beri: dobrih 13 evrskih tisočakov)!

Notranjost, ki je sicer povsem identična tisti v limuzinskem modelu CLA, tako »zasije« v polni luči šele ob kakšnem 3.685 evrov vrednem AMG Line dizajnerskem paketu, pri katerem si še posebno pohvalo zaslužita izvrstna sprednja sedeža z integriranima vzglavnikoma. Manjše zavijanje z očmi bo prisotno zgolj ob rahlo »štorastih« in ne najbolj ergonomskih okroglih režah za ventilacijo ter ob »iPad« avdio-navigacijskem zaslonu na sredini armaturne plošče, ki deluje rahlo ceneno – a potrebno je razumeti, da pri Mercedesu računajo v veliki meri tudi na kitajski trg, kjer so jim tovrstne »kičarije« najverjetneje zelo všeč. Še največ škrtanja z zobmi pa je bilo ob ugotovitvi, da je potrebno doplačati kar 683 evrov za (tokrat manjkajočo!) avtomatizacijo klimatske naprave, s čimer Mercedesov crossover izgubi dobršen del glamuroznosti.

Glede na to, da Mercedesovi tržniki uvrščajo model GLA v razred SUV-jev oziroma križancev, sem med testom še najbolj pogrešal enega izmed glavnih argumentov pri nakupu tovrstnega vozila – višji položaj sedenja. In že zaradi manjka slednjega se zna zgoditi, da bo GLA precej spregledan med tradicionalnimi Mercedesovimi upokojenci .. pardon … kupci. Ob volumenski skoposti prtljažnega prostora (421 litrov) ter dokajšnji utesnjenosti zadnje klopi pa se bo marsikdo pričel spraševati, če ne bi bilo bolje pogledovati k 63 mm višjemu, kakšnega tisočaka cenejšemu in s prtljažnimi litri radodarnejšemu enoprostorskemu B-ju.

GLAvni … v mestu

Ob pogledu na tokratni testni specimen, ki je imel za 15 mm znižano podvozje ter kar 19-palčna nizkopresečna platišča, sem imel že pred začetkom »terenskega« preizkusa precejšnje pomisleke, da bi se z njim odpravil na (bog ne daj!) brezpotje. Saj je že bližnji ravninski kolovoz, s svojim rahlo povišanim sredinskim pasom visoke trave, predstavljal dokajšnjo »grozečo nevarnost« za podvozje. Nenazadnje se je testni GLA »izkazal« tudi z dokaj neudobnim in trdo nastavljenim podvozjem, ki je pripomoglo, da je avto pričel na malce bolj razritem makadamu poskakovati kot ranjena srna.

GLA se tako še najbolje počuti pri plezanju čez pločnike ter med preskakovanjem mestnih kucljev. Pa četudi je pri določenih pogonskih kombinacijah (200CDI, 220CDI ter bencinski 250) moč dobiti izvrsten stalni štirikolesni pogon 4matic, kateremu je v pomoč tudi poseben terenski program, ki se aktivira z gumbom na armaturni plošči. Ob tem se spremeni karakteristika avtomatskega menjalnika ter medkolesne elektronike, ki na spolzkem dovoljuje več zdrsa. Na strmejših klancih je na voljo še sistem za počasnejši spust (DSR), med potencialnim igranjem terenske vožnje na klančku pred vikendom pa podatki o kotu zasuka volana ter prečnem in vzdolžnem nagibu vozila, kar je moč spremljati preko osrednjega tabličnega zaslona.

Po tokratni kombinaciji (malce glasnejšega) 170-»konjskega« dizelskega štirivaljnika ter sedemstopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika bo v Mercedesovih salonih najverjetneje tolikšno povpraševanje, kot po Platonovi »Državi« v parlamentarni knjižnici. Pa četudi gre za odličen pogonski sklop, ki sicer ni tako sladostrastno delujoč kot pri najbližji konkurenci (Mercedesov 7G-DCT si vsaj na začetku »vzame« za odtenek več časa kot BMW-jev Steptronic), lahko pa se pohvali z zelo dobro porabo goriva, ki se je na relacijski poti spustila na neverjetnih 5,8 l/100km. Vendar pa se z omenjeno pogonsko kombinacijo cenovno že nevarno približuje isto motoriziranemu in podobno opremljenemu GLK-ju, ki je le radodarnejši z izrabo notranjega prostora in prepričljivejši na terenu.

GLAnometer

Pri najstarejšemu avtomobilskemu proizvajalcu na zemeljski obli so že pred časom spoznali, da se morajo pričeti bolj prilagajati trgu in kupcem ponuditi vedno nove modele – kar sicer najbližja konkurenca že nekaj časa prakticira. Tako bo tudi novi GLA definitivno našel svoj krog oboževalcev, pa četudi se najde že znotraj Mercedesovega nabora kar nekaj racionalnejših in smiselnejših opcij (modela A in B).

Hkrati ponuja še večjo raznolikost in raznovrstnost znamkine ponudbe ter sledi dandanašnji avtomobilski filozofiji »za vsakega kupca svoj model«. S tem pa vsaj malce pripomore pri novodobnem »glancanju« Mercedesove trikrake zvezde, katere lesk je znal včasih tudi malce bledeti.

Več o GLA pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Agregat je več kot radodaren z močjo in precej skop pri porabi goriva, a GLA-ju povsem zadošča šibkejša in cenejša alternativa, ki sliši na ime 200 CDI. Sedemstopenjskemu menjalniku je moč očitati zgolj rahlo neodločenost na začetku (v primerjavi z najboljšimi), ki pa se popolnoma razgubi pri preklopu v športni način.
  9
 • Notranjost
  Precej športno ukrojena notranjost (AMG Line) z nizko nastavljenimi sedeži bo precej všečna mladim, ki si ne belijo las zaradi utesnjene zadnje klopi in nedružinsko prilagodljivega prtljažnika, ter mladim po srcu, ki nimajo težav s hrbtenico.
  8
 • Opremljenost
  Dandanes deluje avto, vreden dobrih 50 tisočakov in brez avtomatske klime, kot sodobno dizajnersko stanovanje sredi Ljubljane brez ogromnega ploskega LCD LED televizorja – malce čudno.
  8
 • Vozne lastnosti
  Za znamko Mercedes neobičajno na trdo nastavljen, a se odkupi z izvrstno vodljivostjo ter odlično komunikativnim volanskim mehanizmom.
  9
 • Gospodarnost
  Osnovna cena je za tovrstno pogonsko kombinacijo povsem primerljiva najbližji (premijski) konkurenci, groteska se prične pri cenah dodatne opreme.
  7
 • Zmogljivost
  Doplačilno športno nastavljeno podvozje kar kliče po zmogljivejšem pogonskem sklopu, ki pa tokrat ni razočaral.
  9
 • Sklep
  Novi GLA je še eden izmed kamenčkov v Mercedesovem novodobnem mozaiku, ki bi lahko pripomogel pri »glancanju« njihove trikrake zvezde.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 51.241
dolžina × širina × višina (mm) 4.417x1.804x1.494
dovoljena masa vozila (kg) 2.075
emisija CO2 (g/km) 132
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 2.143
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.595
medosna razdalja (mm) 2.699
menjalnik/pogon 7-stopenjski avtomatski/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 215
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 125/170 pri 3.400-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.400-3.400
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 11,84
osnovna cena vozila (€) 37.900
pnevmatike 235/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0/4,5/5,1
pospešek 0-100 km/h (s) 8,3
prostornina posode za gorivo (l) 56
prostornina prtljažnika (l) 421-1.235
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 83x99
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Mercedes Benz GLA 220 CDI 4matic – »GLAncanje«"


c.o.b.
5 leta 7 meseci nazaj

@CHAN, hvala. dobre slike drgač.

pskoda
5 leta 7 meseci nazaj

in škripanje mu ni tuje vsaj pri novem C razredu

pskoda
5 leta 7 meseci nazaj

Nemc pač nič novega glede cene in opreme

 
BMW 218i Active Tourer – Prvič spredaj
Toyota Aygo x-cite 1.0 VVT-i – Mladostna razigranost