Testi

La petite déesse*

DS 3 BlueHDi 120 Sport Chic

Poraba 5,5 l/100km Največja hitrost 190 km/h Cena 24.810 eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • vozne lastnosti
 • oblikovni detajli
 • sprednja sedeža
 • bogata oprema
 • volanski obroč
Minusi
 • (pre)počasen vklop zadenjske kamere
 • majhne tipke avdio-navigacijskega sistema
 • pomanjkljiva notranja osvetlitev (zgolj ena lučka na sredini)
 • odpiranje rezervoarja za gorivo s ključem

Model DS 3 je bil leta 2009 znanilec samostojne linije Citroënovih vozil, s katero so ponovno obudili svoje legendarno »božansko« ime DS (v francoščini se izgovori »déesse«, kar v prevodu pomeni »boginja«). In kljub temu, da najmanjše vozilo iz serije DS videvamo na cestah že pet let, pa v tem času še vedno ni izgubil svojega božanskega pridiha.

Avantgardni duh

DS 3 je bil tako prvi model prestižne Citroënove linije, s katero želijo ponovno revitalizirati duh avantgardnosti in inovativnosti, po katerem je bila francoska znamka znana že pred desetletji. Tako je po šestdesetih letih od predstavitve legendarnega modela DS, ki še vedno velja za enega najlepših avtomobilov na zemeljski obli, omenjena prestižna linija Citroënovih vozil postala tudi povsem samostojna znamka. S to potezo želijo stopati po podobno uspešni (beri: profitabilni) poti, kot je to uspelo na primer Toyoti z Lexusom ter Hondi z Acuro. Konec koncev avtomobilski proizvajalci kujejo največje dobičke ravno pri svojih najbolj izbranih produktih, kar so ugotovili tudi v koncernu PSA.

Sedaj je tudi najmanjši model DS v svojem imenu izgubil oznako Citroën (pa četudi je slednji napis še vedno prisoten na zadku vozila) ter bil v lanskem letu deležen zelo nežnih kozmetičnih popravkov, ki pa so toliko opazni, kot novi obrazi v Cerarjevih ministrskih kabinetih. Med spremenjenimi detajli je tako še najbolj viden nov karoserijski biserno beli odtenek, ki se je bleščal tudi na tokratnem testnemavtomobilu, ter spremenjeni žarometi, pri katerih so Citroënovci premierno predstavili kombinacijo LED ter ksenonske tehnologije (trije LED moduli ter ksenonski), ki naj bi omogočili 35 % manjšo porabo energije ob uporabi zasenčenih luči ter 75 % manjšo porabo ob uporabi dolgih luči.

Starostne gube so malce bolj opazne le pri notranjem interierju, pri čemer bi si manjšo osvežitev zaslužila vsaj upravljala radijsko-navigacijske naprave (premajhne tipke), marsikateri element pa bi lahko bil unikatnejši in ne le sposojen od »plebejskih« sorodnikov. Slednje znajo pri Lexusu oziroma Toyoti le bolje! A se DS 3 lahko pohvali s prestižnostjo (sicer drsečega) sedežnega usnja, odlično oprijemljivim volanskim obročem ter izjemnim občutkom za oblikovne detajle, pri čemer je lahko po novem okrašen z zanimivim okrasnim motivom »Irresistible Paris« na zadnjih stranskih steklih ter na armaturni plošči, ki ponuja vsaj malce občutka »la petite Française«.

A kakorkoli že, pri DS 3 gre še vedno za dovolj avantgardno vozilo, ki se s svojim prepoznavnim stebričkom B (v obliki plavuti morskega psa) že na daleč loči od sorodnega Citroëna C3, s katerim si sicer deli osnovo. Ter se lahko brez sramu postavi ob bok ostalim karizmatičnim avtomobilskim konkurentom (Mini, Fiat 500, Alfa Mito, …), ki sicer pihajo na duše malce bolj ekstrovertiranim kupcem.

Kreativna tehnologija

DS 3 se je lahko že v časih Citroëna pohvalil s tehnično solidnostjo ter dovolj suvereno voznostjo, česar sicer nismo bili vajeni pri ostalih modelih znamke. S svojo nevtralno lego ter odlično komunikativnim volanskim mehanizmom se izkaže za dovolj igrivega ter kar kliče k živahnejši vožnji. Le zaradi (nič kaj Citroënovsko) togo nastavljenega podvozja zna biti na trenutke malce preveč »živčen« in na slabih cestiščih (beri: običajnih slovenskih cestah) celo nekoliko neudoben.

Pri tokratnem testnem primerku se je pod motornim pokrovom vrtel turbodizelski agregat, ki je po zadnjem »šminkanju« najmanjšega DS v ponudbi zamenjal e-HDi 115 Airdream. Novejši 1,6-litrski BlueHDi se sedaj ponaša z dodatnimi 10 »konji« ter čistejšim izpustom (Euro6), kar mu omogoča nov modul za selektivno katalitično redukcijo (SCR), ki je nameščen pred filtrom trdnih delcev z aditivom, pri čemer optimizira emisije CO2 in odstrani trdne delce skorajda 100-odstotno (oziroma, če smo res natančni – 99,9%).

Kljub temu, da ga je poganjal dizelski agregat, je – povsem v nasprotju s pričakovanji – s svojim navorskim bogastvom (najvišja vrednost 270Nm oziroma 300Nm pri funkciji overboost) razveseljeval tudi med dinamičnejšimi ekskurzi. Tako motoriziran DS 3 namreč pokaže na tehtnici malce manj kot 1.100 kilogramov (seveda neupoštevajoč voznikovo »malenkost«), pri čemer ima 120-»konjski« turbodizel pravzaprav lahko delo. Nenazadnje se 1,6-litrski agregat pohvali z dobro odzivnostjo že od nekje 1.400 vrtljajev dalje ter je zaznamovan z dokajšnjim veseljem do vrtenja vse do rdečih območij. Skupaj z natančnim ter malce bolj športno trdim menjalnikom ponuja celo esenco športnosti – a da ne bo pomote, tiste bolj vikendaško rekreativne in ne vrhunsko tekmovalne!

Chanometer

Priznati je potrebno, da je Citroënu uspelo z uvedbo linije DS (ter z lansiranjem samostojne znamke) v določeni meri reinkarnirati svojo »boginjo«, s čimer so dodobra pripomogli k ponovnemu dvigu (že skoraj izgubljenega) imidža francoskega proizvajalca. Veliko zaslug pri tem ima tudi »mala boginja«, v obliki modela DS 3, ki je med vožnjo dovolj zabavna, da lahko nagovarja celo tiste kupce, ki sicer pogledujejo k čarostrastnemu Miniju, ter dovolj imenitna, da lahko tudi vozniki Audija A1 vsaj malce razmišljajo o tem, zakaj so plačali toliko več za svojega jeklenega konjička s štirimi prstani.

DS 3 je v tem času postal tudi najbolj prodajan model v razredu tako imenovanih prestižnejših malčkov na evropskem trgu (leta 2013 je imel kar 40% delež). In kljub temu, da ga na cestah videvamo že pet let, še vedno velja za dovolj prepričljiv izdelek, da lahko zaradi njega pri konkurenci še vedno dobivajo »male boginje« (ošpice – srbsko).

Več o DS 3 pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

* mala boginja (franc.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodobna turbodizelska motorizacija BlueHDi navdušuje z navorskim bogastvom ter (že skorajda obvezno) čistostjo Euro6, šeststopenjski ročni menjalnik pa z natančnostjo ter esenco (rekreativne) športnosti.
  9
 • Notranjost
  Kljub temu, da se mu leta poznajo še najbolj v notranjosti, voznika še vedno razveseljuje s prestižno-športno noto (sedeži, volan, stopalke) ter francoskim občutkom za detajle. Le nekatera upravljala bi lahko bila malenkost bolj unikatna in ne le sposojena iz cenejših koncernskih modelov.
  8
 • Opremljenost
  Med opremo tokratnega testnega primerka Sport Chic sem si zaželel za odtenek manj drsečega usnja na sedežih ter za odtenek več asistenčnih sistemov, ki sicer postajajo čedalje bolj običajni tudi v manjših avtomobilih (radarski tempomat).
  9
 • Vozne lastnosti
  S svojo nevtralno lego ter odlično komunikativnim volanskim mehanizmom se izkaže za dovolj igrivega ter kar kliče k živahnejši vožnji.
  9
 • Gospodarnost
  Pri ceni preizkušenega avtomobila je sicer potrebno upoštevati bogastvo opreme, vendar med prestižnejšimi malčki še vedno velja za (cenovno) izjemno konkurenčno opcijo. Poraba goriva pri dizelski izvedbi je povsem v okviru pričakovanj.
  8
 • Zmogljivost
  Kljub dizelskemu agregatu že zaradi majhne mase vozila (pri čemer ima 120-»konjski« turbodizel precej lahko delo) razveseljuje med dinamičnejšimi vožnjami.
  8
 • Sklep
  Proizvajalcu je uspelo, tudi s pomočjo najmanjšega modela »božanske« linije DS, ponovno revitalizirati duh avantgardnosti in prestižnosti, po katerem je bila francoska znamka znana že pred desetletji.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 24.810
dolžina × širina × višina (mm) 3.948 x 1.715 x 1.458
dovoljena masa vozila (kg) 1.598
emisija CO2 (g/km) 94
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.560
kompresija (1:) 16
masa praznega vozila (kg) 1.090
medosna razdalja (mm) 2.452
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 190
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88/120 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 270 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 21.860
pnevmatike 205/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,4/3,2/3,6
pospešek 0-100 km/h (s) 9,3
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 285-980
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 75 x 88,3
zavore spredaj/zadaj kolutne (ventilirane)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "La petite déesse*"


pleomax
9 leta 1 mesec nazaj

Niso luči full led? Izgledajo res čudovito. Sicer popust dobiš ampak po mojem vseeno ne takega kot na bolj ljudskega citroena,ker je to le premium bolj. Res je da dobiš za tak denar drugačne avtomobile ampak,če bi se to vedno spraševali,bi si vsi kupili naprimer superba in ne to,vendar pa imajo nekateri raje bolje opremlien avto,ki izgleda veliko bolje in izstopa iz sivega povprečja v katerem je zgoraj omenjeni superb. Razumem v glavnem ljudi,ki si ga bodo kupili. Pač avto za dušo in srce pol pa še za ostalo. Sedeži so pa iste oblike kot bolje opremljeni 208. V notranjosti pa se mu mogoče res malce kak detajl vidi,da ni čisto najnovejši ampak vseeno zelo dobro skriva svoja leta.

Firediver
9 leta 1 mesec nazaj

To je avto bolj za tiste, ki radi izstopajo v družbi in upam si reči, da bo navkljub ceni prodaja dobra (za tak segment vozil). Alfa pa bo navkljub veliko avta za isto ceno še vedno životarila, kar pa ni slabo za kupca, kdor jo bo kupil, bo imel veliko avta za majhen denar, pa še redek primerek bo, ker ni veliko prodaje. Razumski človek pa bo rekel, da za tak denar vzame Superba, ampak tukaj je catch..pravi razumski človek sploh ne bi nikoli dal toliko za avto in bi vzel kaj manjšega in vsaj 10 tisoč eur cenejšega, nemara rabljenega..

xxl
9 leta 1 mesec nazaj

Giulietta s 150 KM dizlom in opremo pride približno enako,popusta je pa največ 1000 evra,Res ni primerljiv ne s Alfo,ne Superbom,ampak,če ne dojameš,kaj sem mislil ko sem primerjal cene,se lahko vprašam,kolk si pa ti bister.

xandrej
9 leta 1 mesec nazaj

Hja Guliteeta pa mini pa imajo druge cene al kako? Pa cena je daleč od dejanske ker to so uradni ceniki od citroena. Vedno pa imajo kr lepe popuste!

 
Zadržan
Zakaj pa ne?