Poraba 6,3/10,2/8,5 l/100km Največja hitrost 170 km/h Cena 34.900 (brez upoštevanega aktualnega popusta 2.000 €) eur
Plusi
 • prostorna kabina
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • kombinacija udobja in dinamike vožnje (za dostavnik)
 • ergonomija voznikovega delovnega prostora (za dostavnik)
 • motorna prožnost (v mestu)
 • 6. in 7. sedež uporabna tudi za odrasle
 • nastavljivost in prilagodljivost 6. in 7. sedeža
 • električno ogrevano prednje steklo
Minusi
 • za odpiranje »težka« bočna drsna vrata
 • šibek motor (za tako velik in težak avto)
 • skromna ponudba pogonskih različic
 • prehod iz D v N samo ob vsakokratni sprostitvi mehanske zapore izbirne ročice
 • velik obračalni krog
 • učinkovitost sistema izpiranja prednjega stekla nad hitrostmi 100 km/h

Poleti 2018 so se pojavila ugibanja, da nobeden od Fordovih enoprostorcev ne bo dočakal naslednje generacije. B-Maxa že ni več, da sta v postopku ustavitve proizvodnje tudi C-Max in Grand C-Max je Ford ravno tako v času pisanja tega članka ravno tako uradno potrdil. Glede na vse manjšo prodajo sta zelo verjetno naslednja na vrsti za rezanje S-Max in Galaxy. Če do tega pride, se zna zgoditi, da bodo predvsem slednjega Nemci nadomestili z Grand Tourneom Connect. Test.

Komur se zdi ta ideja čudna, če ne celo trapasta, naj ga spomnim na navezo Citroën-Peugeot-Toyota z dostavnimi Spacetourer, Traveller in Proace. Prva dva od trojice pri tem s svojima primerkoma odkrito nagovarjata poleg drugih tudi lastnike starih in zdaj zelo verjetno tudi že dotrajanih velikih limuzinskih kombijev C8 in 807. Če lahko Francozi, zakaj torej ne bi mogli tudi drugi? Površinska primerjava tehničnih podatkov daje tej ideji dodatno težo.

Malo krajši in bistveno višji

Ford_Grand_Tourneo_Connect_15_33Grand Tourneo Connect je od Galaxyja krajši za 23 milimetrov, decimeter višji in je identično širok. Podatek o 2.137 mm širine obeh se nanaša na bruto širino, vključujoč zunanji ogledali, zato ni nemogoče, da je Grand Tourneo znotraj pravzaprav širši kot Galaxy. Z metrom se sicer nisem uspel sprehoditi skozi kabini obeh, a glede na bistveno bolj oglato zasnovo kabine, drsna vrata in razmeroma ploske notranje obloge Tourneo vsaj po občutku po tej plati prekaša Galaxy. Enako velja tudi v prtljažniku: v sedemsedežni izvedbi meri luknja v Tourneu kar 2.620 litrov, v Galaxyju pa »samo« 2.330 litrov. Connect ima ob nameščenih vseh sedmih sedežih z vsaj 322 litri tudi 22 litrov večji osnovni prtljažnik, dodatno mu gre šteti v plus še vzdolžno nastavljivost šestega in sedmega sedeža ter po naklonu nastavljiva naslona obeh. Naj ob sedežih v tretji vrsti povem samo še, da se bosta na njih tudi sicer potnika bolje počutila kot v Galaxyju, saj je prostora tam, predvsem zaradi Tourneove višje karoserije, dovolj v vse smeri tudi za odrasle. Že res, da bodo odrasli, zaradi nizkega sedala, »grizli« svoja kolena, a se jim v Galaxyju po tej plati ne piše nič bolje.

Očiščen številnih stikal

Ford_Grand_Tourneo_Connect_15_09Oblikovno je v kabini Tourneo Connect z zadnjo osvežitvijo naredil tudi korak v smeri lovljenja stanja tehnike. Pri tem imam v mislih vrh njegove armaturne plošče nameščen osrednji zaslon na dotik večopravilnega sistema Sync 3. Zaradi njega so lahko osrednjo konzolo očistili tudi številnih fizičnih stikal in gumbov. V splošnem deluje armaturna plošča na pogled še vedno zelo poznano in znamki značilno, skoraj pričakovano pa je, da dostavniška narava Tournea narekuje prevladujočo uporabo cenejše in na otip trše plastike v celotni notranjosti avta. Neznačilno dostavniška, a zato značilno fordovska, pa je ergonomija voznikovega delovnega mesta. Tega si bo z izdatno nastavljivim sedežem in volanskim obročem lahko vsak posameznik nastavil povsem po lastnih željah.

Najmočnejši

Ford_Grand_Tourneo_Connect_15_06Poleg cenejših materialov v kabini caplja Tourneo Connect za Galaxyjem tudi na področju pogonskih sklopov. Z zalogo moči, ki v Tourneju predstavlja vrh ponudbe, se v Galaxyju vse skupaj komaj začne. Od skupno treh motorizacij v Tourneu, litrskega EcoBoosta s 100 KM (ta v Grand različici niti ni dobavljiv), in dveh 1,5-litrskih EcoBlue dizlov (100 in 120 KM), je gnal testni primerek močnejši od slednjih. Ob tem naj kar takoj razjasnim, da je treba pridevnik najmočnejši v primeru grand Tournea Connect jemati z nekaj rezerve. Navsezadnje teče beseda o skoraj 1,9 tone težkem kombiju zajetne čelne površine. Pričakovano ima z obema 270 Nm in 120 KM v praksi dosti dela.

40 km/h v šesti

Ford_Grand_Tourneo_Connect_15_15Motorčku pri izvenmestnih hitrostnih povprečjih manjka sape, kar mora voznik upoštevati predvsem pri manevrih prehitevanja. Priporočam, da so zato ti omejeni na zares dolge in daleč naprej pregledne odseke ravnin. Pri avtocestnih hitrostih je praktično vseeno ali se odločite prehitevati počasnejši avto s prestavo nižje ali ne. Pospeševanje avta je namreč v obeh primerih človeškim čutilom enako zanemarljivo.

Ob skromni prožnosti in poskočnosti dizelskega mlinčka zunaj mestnih meja pa so svetla točka mestni potepi. Tam Grand Tourneo Connect 1.5 EcoBlue prepriča s poskočnostjo. Zanjo se ima prvenstveno zahvaliti osemstopenjski klasični avtomatiki, še bolj pa zelo na kratko preračunanemu diferencialu. Ta ima celo tako kratko prestavo, da se menjalnik ob umirjenem tempu pospeševanja tako hitro sprehodi skozi prestave, da pri približno 40 km/h vozi že v šesti prestavi. Ja, pravilno ste prebrali, šesti prestavi.

Kot da ni dostavnik

Ford_Grand_Tourneo_Connect_15_40Za dostavnike neobičajno in za Forde značilno se Ford Grand Tourneo Connect obnaša tudi med vožnjo. Pri tem imam v mislih predvsem uskladitev med udobjem in dinamiko v vožnji. Po zaslugi, v mojih očeh, optimalno nastavljenega podvozja, ki črpa svojo tehnično osnovo iz Fordove globalne platforme C, nisem imel v njem nikoli občutka, da se vozim z dostavnikom. Prestrezanje vseh vrst in oblik cestnih neravnin je na visoki ravni tako spredaj kot tudi v drugi in tretji vrsti sedežev, dobro nadzorovano, a še vedno navzoče, pa se mi zdi tudi prečno nagibanje avta med ovinki. Sicer se mi ta kategorija v tovrstnemu tipu avtov ne zdi posebej kritična, a lepo je vedeti, da je nadpovprečen med sebi enakimi tudi na tem področju.

Vignale bi najbrž pomagal

Ford_Grand_Tourneo_Connect_15_28Pod črto me je Grand Tourneo Connect 1.5 EcoBlue nadvse prijetno presenetil. Avto v številnih elementih vleče vzporednice z osebnimi avti, daleč največ jasno z limuzinskimi kombiji. Iz stališča zajetnosti zunanjih, še bolj pa notranjih mer, prilagodljivosti in vsesplošne uporabnosti notranjosti na papirju več kot parira Fordovemu Galaxyju. Med primerjavo z njim se sicer nekoliko zatakne na področju kakovosti vgrajenih materialov in z njimi povezanim občutkom žlahtnosti, še bolj pa zaradi skromnega nabora predvsem izrazito šibkih motorizacij za tako mersko in masno zajeten avto.

V primeru, da bo Ford res umaknil Galaxyja iz ponudbe in se za zapolnitev nastale vrzeli poslužil v uvodu opisane strategije PSA-ja, potem menim, da imajo v paketu Grand Tourneo Connect zelo prepričljivo osnovo. Ta je zaradi dostavniških korenin res manj žlahtna kot Galaxyjeva, a kakšen tretma Vignale bi znal tudi to, vsaj na videz, v veliki meri omiliti. Če ga želijo ponuditi trgu kot dostojnega Galaxyjevega naslednika, je absolutno nujno v njegovo ponudbo umestiti zmogljivejše motorje -150 dizelskih »konj« bi bilo pri tem v mojih očeh resnični minimum, da bi trg Fordovo prepričevanje o Grand Tourneu Connectu kot nasledniku Galaxyja sploh lahko začel jemati resno.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zelo na kratko preračunan diferencial, dober klasični avtomatik in sicer dober ter sodobno grajen štirivaljni dizel, a žal za ta paket avta »malo« prešibak.
  8
 • Notranjost
  Znotraj sila prostoren, uporaben in prilagodljiv, 6. in 7. sedež sta dejansko uporabna tudi za odrasle. V zakup je treba vzeti le, da bodo odrasli na njiju, zaradi nizkega sedala, »grizli« kolena. Ne povsem na ravni limuzinskih kombijev je samo kakovost vgrajenih materialov, saj prevladuje cenejša, trda plastika.
  9
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme Titanium in še 4.800 evrov doplačil je v Grand Tourneu Connect razvajalo uporabnike z vsem, kar ta premore. V dolgem spisku se najdejo tako praktično vsi danes obstoječi varnostni pomočniki in tudi številni udobju namenjeni dodatki. Ni imel sicer usnja in še kakšnega drugega izrazito luksuznega dodatka, a sem mu kljub temu, upoštevajoč tip avta, podelil vse možne točke.
  10
 • Vozne lastnosti
  Neznačilno dostavniško, a pregovorno fordovsko izvrstno uravnoteženo razmerje med udobjem in dinamiko v vožnji. Je pa seveda pomislek povsem na mestu, koliko je o dinamiki v vožnji z 1,9 tone težkim dostavnikom s 120 KM sploh možno govoriti.
  7
 • Gospodarnost
  Zajetna lastna masa in velika čelna površina pustita pečat na porabi goriva. Nekaj je pa primaknilo še dejstvo, da je bil test izveden v zimskem času s temperaturami okoli ničle. Tudi cena s skoraj 35.000 evri (brez upoštevanja aktualnega popusta 2.000 €) je izrazito neznačilna za dostavnik.
  7
 • Zmogljivost
  Majhen turbodizel ima sicer kar nekaj navora in moči, a je na njegovo žalost vgrajen tudi v paket avta z zajetno maso in veliko čelno površino. Samo izrazito kratko preračunanemu diferencialu se ima zahvaliti, da zmore biti vsaj v mestu prijetno poskočen.
  4
 • Sklep
  S stališča uporabnosti, prilagodljivosti in razkošnosti z notranjim prostorom bi lahko že danes nadomestil Galaxy. Upoštevajoč tudi čustva, s katerimi je uporaba avta do določene mere povezana, pa mu za kolikor toliko uspešno prepričevanja manjka še vsaj močnejša motorizacija.
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 30.070 (brez upoštevanega aktualnega popusta 2.000 €)
cena testnega vozila (€) 34.900 (brez upoštevanega aktualnega popusta 2.000 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.825 × 2.137 × 1.847
dovoljena masa vozila (kg) 2.445
emisija CO2 (g/km) 139
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.893
medosna razdalja (mm) 3.062
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 170
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 3.600
največji navor (Nm pri vrt/min) 270 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,2
pnevmatike 215/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3/10,2/8,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4/5,2/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 12,9
prostornina posode za gorivo (l) 56
prostornina prtljažnika (l) 322 – 1.287 - 2.620
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 73,5 × 88,3
zavore spredaj/zadaj kolutni (prisilno hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Športno uporaben dostavnik
Moj mali tank