Poraba 5,8/12,7/8,2 l/100km Največja hitrost 170 km/h Cena 35.117 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • udobje v vožnji (za dostavnik)
 • dejansko uporabnih osem sedežev
 • delovanje sistema start/stop (alternator-zaganjalnik)
Minusi
 • na levem boku ni drsnih vrat
 • učinkovitost sistema izpiranja prednjega stekla pri avtocestnih hitrostih

Za razliko od testnega Peugeota Traveller L2 BlueHDi 150 Allure je bil preizkušeni Citroën SpaceTourer občutno manj razkošno založen s plačljivimi ali serijsko primaknjenimi dodatki. S tem sem dobil odlično priložnost preučiti vpliv stopnje opremljenosti vozila na njegovo dojemanje v praksi.

Prva razlika …

Citroen_SpaceTourer_L2_BlueHDi_18… se je izkazala tekom preizkusa pravzaprav za najbolj motečo – štirivratna namesto petvratna izvedba karoserije. Za razliko od Peugeota je imel Citroën drsna vrata za dostopanje do zadnjih sedežev samo na desni strani. Že res, da so bila tudi ta podprta z elektropogonom, a sem ničkolikorat preklel polno steno na levi strani. Moj dobronamerni nasvet se zato glasi: če kupujete nov SpaceTourer Business, doplačajte še za leva drsna vrata. Verjemite mi, ne bom vam žal.

Zato 17 centrimetrov

Citroen_SpaceTourer_L2_BlueHDi_09S petimi sedeži je Traveller izpolnil vse potrebe moje družine po sedalih. Na drugi strani je SpaceTourer z dodatnim kompletom treh sedišč v tretji vrsti hčeram omogočil izbirčnost in prerekanje o želenem sedežu.

Kot v Peugeotu so bila tudi v Citroënu tri sedala v drugi in tretji vrsti sestavljena iz samostojnega sedeža na desni strani avta ter »dvojčka« z deljenim naslonom na levi strani. Tovrstna razporeditev sedežev tudi hitro razkrije, čemu v zapisu o Peugeotu omejitev vzdolžnega pomika sedežev na 17 centimetrov tako v drugi kot tudi v tretji vrsti. Povsem nazaj pomaknjen sedež v drugi vrsti se namreč že dotika povsem naprej pomaknjenega sedeža v tretji vrsti. Zadeva velja seveda tudi v obratno smer.

Identična?

Citroen_SpaceTourer_L2_BlueHDi_22Z vidika srednje dolžinske opcije karoserije s 3.275-milimetrskim medosjem in skoraj petmetrsko skupno dolžino karoserije sta bila na papirju identična. Gnal ju je enak 150-»konjski« agregat 2.0 BlueHDi, podprt z odlično delujočim sistemom Start/Stop (alternator-zaganjalnik). Štirivaljnik je bil združen z dobro preračunanim ročnim šeststopenjskim menjalnikom, ki ga odlikuje tudi desni roki prijetno tekoča sinhronska drobovina.

Neodvisno od stopnje paketa opreme je pohvalno, da je obema skupna učinkovita zvočna izolacija, ki poskrbi za nenaporno vožnjo tudi pri avtocestnih hitrostnih povprečjih. Za prijetnost celo večurnega nabiranja kilometrov, na avtocestah ali regionalnih cestah, skrbi udobju prijazna nastavitev vzmetenja, ki je skupna tako dražjemu Peugeotu kot tudi cenejšemu Citroënu.

Ne pozabite

Odgovor na v uvodu zastavljeno vprašanje je kristalno jasen in se glasi: ne, izredno bogati opremljenosti preizkušenega Travellerja ne morem pripisati glavnine zaslug za njegovo pozitivno oceno. Že res, da ta uporabnikom godi, a podobno kot Peugeot se mi je tudi Citroën zapisal v spomin kot izredno sposoben, dovršen, uporabnikom prijazen in udoben busavto.

Edina stvar, na katero pri nakupu SpaceTourerja nikakor ne smete pozabiti, je doplačilo za leva drsna vrata. Da ste se pri več kot 30 tisočih vloženih evrih »stegnili« še za tistih 452 evrov, si boste rekli hvala vsakokrat, ko jih boste odprli.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Neodvisno od ostalih doplačil enako suveren in optimalen kot v Travellerju. Učinkovito delovanje sistema start/stop, z rešitvijo alternator-zaganjalnika, ostaja tudi tu hvale vredno.
  9
 • Notranjost
  Tako prostoren, da je vanj nameščenih osem sedežev dejansko uporabnih za osem odraslih oseb.
  10
 • Opremljenost
  Dosti manj žlahtno založen z dodatki kot testni Peugeot Traveller, a sem sam v njem pogrešil samo vrata na levem boku. No, če smem dlakocepiti, tudi v usnje oblečen volanski obroč lepše »sede« v roke.
  7
 • Vozne lastnosti
  Z zavezanimi očmi ju na cesti ne ločiš med sabo, kar je pričakovano glede na vgrajeno identično tehniko.
  7
 • Gospodarnost
  Tako kot številne stvari v njem, tudi cena ni značilno dostavniška. Poraba je primerna konceptu avtomobila in konjenici.
  7
 • Zmogljivost
  Če bi sam izbiral, bi izbral prav ta motor, saj preprosto ne potrebuje več. Je pa na tem mestu povsem upravičeno vprašanje, če ne bi morda povsem zadostovala tudi 120-»konjska«, a z navorom le zmerno šibkejša izpeljanka.
  6
 • Sklep
  Zelo suveren izdelek, ki bo brez težav tekmoval z uveljavljenimi tekmeci iz Nemčije. Pohvalno je, da se mu za to ni treba zatekati k najdražjim paketom opreme, saj je tudi brez njih nadvse kompetenten izdelek.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 31.700
cena testnega vozila (€) 35.117
dolžina × širina × višina (mm) 4.956 × 2.010 × 1.895
dovoljena masa vozila (kg) 2.740
emisija CO2 (g/km) 139
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.705
medosna razdalja (mm) 3.275
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 170
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 370 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,9
pnevmatike 225/55 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,8/12,7/8,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9/4,9/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 70
prostornina prtljažnika (l) 507 – 2.700
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Busavto
Grammyja za simfonijo leta dobi…