Poraba 9,2 l/100km Največja hitrost 235 km/h Cena 98.092 eur
Plusi
 • izjemno udobna vožnja
 • zvočna izolacija
 • zmogljiv pogonski sklop
 • notranja prostornost
 • ogromen prtljažni prostor
 • učinkoviti matrični LED žarometi
 • pregledna infozabavna enota
 • spodobne terenske zmogljivosti
 • štirikolesno krmiljenje
Minusi
 • končna cena vozila
 • DAB zgolj ob doplačilu
 • precej varnostno-asistenčnih sistemov ob doplačilu
 • obotavljanje pogonskega sklopa ob speljevanju
 • upravljanje preko zaslona na dotik
 • počasen vklop navigacije

Že v trenutku, ko prvič sedeš za volan nove generacije Volkswagnovega Touarega, dobiš občutek, da si se znašel v futurističnem oklepniku iz prihodnosti, s katerim bi se lahko brez večjih težav prebil vse do zadnjih okupiranih mest sredi Sirije. A se vseeno zdi, da bo najbolj imenitna inkarnacija nekdanjega vojaškega modela Kübelwagen, s katerim so nacionalsocialisti nekdaj strašili po Evropi, izvajala svoje »bojne manevre« več ali manj le na poligonih, ki vodijo do kakšne operne hiše ali golf igrišča. In verjetno se ne motim preveč, če trdim, da bo daleč največja divizija tovrstnih »oklepnikov« stacionirana v tisti deželi, kjer so pred časom neki drugi socialisti s tanki strašili študente.

Prestižni »Dongwu Che«*

Novi Touareg je resnično velik avto. To je še posebej opazno, ko ga poskušate parkirati v prazničnem času v kakšni prenapolnjeni parkirni hiši poleg nakupovalnega središča, kjer boste ugotavljali, da bi ob njegovi skorajda dvometrski širini (1.984 mm!) potrebovali vsaj dve parkirni mesti. A še bolj bo njegova mogočna pojava prišla do izraza, če na omenjenem parkirišču postavite poleg njega kakšnega povprečno raščenega Kitajca, saj je velika verjetnost, da bo celo višji od njega  (1.671 mm je povprečna višina kitajske moške populacije, 1717 mm pa Touarega). Pri čemer ga je možno še dodatno povišati s pomočjo zračnega vzmetenja (3.322 evrov).

VW TOUAREG 03In ravno v deželi pand, rdečega kapitalizma ter daleč najmanj številčnega društva ljubiteljev Donalda Trumpa naj bi bil novi Touareg menda še najbolj zaželen. Zato ne čudi, da je v aktualni izvedbi doživel svetovno premiero ravno v Pekingu. Znano je namreč, da so veliki športni terenci (okej, Touareg sicer ni ravno največje tovrstno vozilo z značko Volkswagen) v zadnjem času izjemno popularni na Kitajskem, pri čemer pa naj ne bi šlo le za modno muho. Tako je ena izmed raziskav pokazala, da jih Kitajci kupujejo prvenstveno zato, ker se v njih počutijo varneje, saj njihove ceste, kjer vsako leto umre cca. 200.000 ljudi, ne veljajo ravno za sinonim varnosti.

Kakorkoli že, mogočna pojava tretje generacije Touarega, kjer še posebej v oči pade monumentalna prednja maska z obilico kroma (detajl, ki ga bodo še posebej cenili v deželi lastnikov velenjskega Gorenja), nikakor ne bo ostala neopažena. Če ne verjamete, vprašajte voznike na avtocesti, ko ga uzrejo v svojem vzvratnem ogledalu! Obenem je navkljub prepoznani Volkswagnovi oblikovalski filozofiji, pri kateri ni prostora za pretirane ekscese, dovolj samosvoj, da ga nikakor ne moremo zamenjati za 17 cm krajši plebejski Tiguan Allspace. Pri tem ga je … o, moj bog … moč oceniti za izjemno všečnega in mikavnega. A vendarle: je to dovolj, da bi ga lahko intenzivneje opazila tudi slovenska populacija? Še posebej zaradi tega, ker mu manjka malce bolj (v naših logih skorajda obvezna) bahaška značka na nosu?

Komandni most

V avtomobilskem razredu prestižnih športno uporabnih »kolosov«, kjer je značka premijskega leska velikokrat daleč najvažnejši argument pri nagovarjanju s statusom obsedenih kupcev, Volkswagnov model predstavlja že od nekdaj svojevrstno anomalijo. Touareg namreč velja za enega redkih luksuznih izdelkov, ki se ne ponaša s prominentnim logotipom, kar je nedvomno svojevrsten dosežek, saj so to dosegli celo brez pomoči trendovskih vplivnežev ter modnih blogerjev.

VW TOUAREG 14Touareg sicer tisti pravi pridih premijskosti še najbolj kaže v svoji notranjosti, in to že vse od prve generacije dalje (2002), ob kateri sta celo takratna konkurenta Mercedes ML ter BMW X5 delovala rahlo nedodelano. Tovrstnim smernicam dodobra sledi tudi zadnja generacija, pri kateri niti pod razno ni prostora za oblikovne anomalije ali manifestacije kiča. Obenem je dovolj imeniten, da lahko brez težav prevzame žezlo najbolj luksuznega Volkswagna v ponudbi. Pri Volkswagnu je očitno z novim Touaregom vstal Phaeton iz pepela!

VW TOUAREG 22V izjemno prostorni notranjosti, kjer si še posebno pohvalo zasluži notranja širina (1.584 mm spredaj), navdušuje izbor notranjih materialov, ki pa so vseeno za drobcen odtenek manj žlahtni kot pri Audijevi žlahti (več trde plastike, ki zna neugledno zaječati v mrazu). Izjemen je dobre 4 tisočake vreden »Innovision Cockpit«, ki prinaša povsem digitalno okolje pred voznikom, pri čemer je osrednji 15-palčni zaslon že skoraj tako velik kot televizijski sprejemniki, na katerih smo nekdaj navijali za Jureta Franka. V kombinaciji z 12-palčnim kombiniranim zaslonom pred voznikom hkrati ponuja zvrhano mero informacij, ki pa so prikazane dovolj logično in pregledno. Pohvalno! Malce manj pohval si zasluži (tolikanj kritizirano) upravljanje preko zaslona na dotik, a se vseeno zdi, da zahteva manj voznikove pozornosti, kot pri marsikaterem bližnjem konkurentu (npr. pri Volvu XC90). Le upravljanje s pomočjo mahanja pred zaslonom (beri: z gestami) naj še malce dodelajo.

Hkrati pa so Volkswagnovci ohranili zanimiv »retro« detajl v obliki dveh okroglih upravljal med sprednjima sedežema (izbira voznega profila ter zračno vzmetenje), kakršnega smo videli že pri prvi generaciji.

Neustavljiva križarka

VW TOUAREG 30In ravno desno vrtljivo stikalo, s katerim je možno uravnavati zračno vzmetenje, bi se moralo znajti med obveznimi dodatki pri nakupu novega Touarega. Pa četudi je drago kot žafran! Okej, saj ne, da si njegovo podvozje, na katerem je sicer možno najti tudi nekatere precej bolj drag(ocen)e koncernske »kolose« (Cayenne, Bentayga, Urus, Q8), že v osnovi ne bi zaslužilo odlične ocene. A ravno omenjeni pripomoček, ki hkrati omogoča (s posebnim gumbom v prtljažniku) tudi 5-centimetrsko spuščanje zadka pri natovarjanju težjega tovora, dodobra pripomore k temu, da bo vožnja še bistveno bolj uglajena. Pri čemer se vam lahko celo zgodi, da boste v primeru odpovedi asistence za nočni vid z zaznavo živali na cestišču (ob trikratnem utripu LED žarometov, ki opozorijo na nevarnost, kabino napolni tudi predirljiv pisk) povsem spregledali, da ste povozili sosedovega mačka.

Če si ob tem omislite še sistem štirikolesnega krmiljenja, pri katerem se zadnji kolesi do hitrosti 37 kilometrov na uro obračata v nasprotno smer, boste med manevriranjem na ozkem parkirišču celo imeli občutek, da je Touareg precej manjši, kot je v resnici (obračalni radij se namreč zmanjša za cca. 1 meter). Pri višji hitrosti, ko omenjeni sistem poskrbi, da se zadnji kolesi obračata v isto smer kot sprednji, zaradi česar se izboljša smerna stabilnost ter zmanjša podkrmarjenje, pa zna dokazati tudi med ovinki, da je vsaj malce v žlahti s Porschejevim Cayennom. Vendar pa že kaj kmalu pokaže, da ni bil ravno ustvarjen z mislijo, da bi z se z njim neumorno preganjali med ovinki, zaradi česar je le bolje preklopiti vozni profil iz načina Sport v Comfort. Ter uživati v nestresni ter (resnično) tihi vožnji, kjer boste ob popolnem utišanju 12 (sicer fantastično blagozvočnih) zvočnikov (Dynaudio) slišali zgolj še svoje misli.

VW TOUAREG 39A bil bi greh, če ne bi vsaj občasno spodili na pašo vseh 286 »žrebcev«, ki rezgetajo pod motornim pokrovom, ter obenem prisluhnili zvenu žlahtnega šestvaljnika, ki pa naj bi ga Volkswagnovci – tako trdijo – prenehali razvijati že čez sedem let. Trilitrski TDI, pri katerem za prenos moči skrbi klasična 8-stopenjska menjalna avtomatika, je sicer prišel na svet z znakom štirih prstanov, a je kaj kmalu našel pot tudi k ostalim koncernskim znamkam. In kakšen je v praksi? V večini voznih režimov se sicer omenjeni pogonski sklop izkaže za suverenega ter dovolj uglajenega ter (navkljub temu, da velja za nočno moro med člani Greenpeacea), tudi za pohvalno varčnega (cca. 8,5 litrska poraba je povsem realna). Za ta rang vozila, seveda! Motorju morda manjka nekaj več »žmohta« zgolj pod 2.000 vrtljaji, saj se tudi najvišja navorska vrednost pojavi šele pri (za tovrstne turbodizle) dokaj visokih 2.250 vrtljajih. Hkrati malce zmoti še obotavljajoč občutek pri speljevanju, saj se motor zgane za odtenek prepozno, potem ko voznik stopi na plin. A verjemite mi, to so zgolj podrobnosti, katerih povprečen voznik novega Touarega niti opazil ne bo.

In vsi tisti osebki, ki bodo plačali okrog 100 tisočakov za izdatno opremljenega Volkswagnovega terenca, verjetno z njim niti slučajno ne bodo preizkušali mej, ki bi jih sicer lahko. In če povsem odmislim na rivale iz hiš Land Rover (Discovery) in Jeep (Grand Cherokee), ravno Touareg že od nekdaj velja za enega najbolj terensko nastrojenih primerkov, ki se je nekdaj ponašal celo z reduktorjem. Vendar pa navkljub opcijskemu terenskemu paketu (ojačano podvozje, zaščita hladilnika in rezervoarja) slednjega žal nima več v ponudbi, zna s pomočjo serijskega 4Motion pogona (Torsen diferencial), ki poganja vsako kolo neodvisno drugo od drugega, prilesti vse do najbolj odmaknjenih predelov Azavada**. Še posebej, če ob tem vklopite profil Offroad, ki spremeni značaj motorja, menjalnika ter medokolesne elektronike (ob vklopljenem HDC sistemu leze avto po hribu navzdol z zgolj 2 km/h), obenem pa zračno vzmetenje poskrbi, da je podvozje od tal oddaljeno za hvalevrednih 258 mm. Da o vožnji po sveže zasneženem cestišču, po kateri gre »vnuk« nekdanjih službenih vozil slovenske policije kot po tračnicah, niti ne govorim.

Prikrit nastop

Novi Volkswagnov Touareg s »plebejsko« značko na maski precej dobro skriva svojo pravo buržujsko naravo, kar pa se lahko izkaže tudi za precejšnjo prednost. Z njim namreč nagovarja vse uporabnike, ki nikakor ne želijo razkazovati svojega življenjskega sloga, a si vseeno želijo podobno dober avto, kot je kakšen tehnično bližnji Porschejev Cayenne.

VW TOUAREG 36A se kljub temu zdi, da bo najnovejši Volkswagnov »oklepnik«, ki je sicer povsem dovolj imeniten, da lahko nažene strah v kosti prav vsakemu prominentnejšemu konkurentu, v naših logih toliko zaželen kot Alpinini čevlji med slovenskimi vojaki. Žal pač še vedno velja, da v tem segmentu vsaj pri nas še kako velja pregovor »Nomen est omen«, kar pa tako ali tako vedo tudi pri Volkswagnu, ki bi njegovo prodajno kampanijo lahko povsem brez problemov naslovili celo s sloganom »China first!«.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Dongwu Che je bil oklepni vojaški voz iz lesa, ki so ga uporabljali na Kitajskem že pred cca. 2.500 leti in je varoval vojake pred ognjem in napadalci. Danes velja za svojevrstnega prednika oklepnega vozila.

** Azavad je trenutno nepriznana država na severu Malija, ki so jo spomladi leta 2012 enostransko razglasile radikalne islamske skupine ter uporniški Tuaregi. Po slednjih se sicer tudi imenuje najbolj prestižen Volkswagnov SUV.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izjemno prepričljiva kombinacija trilitrskega Audijevega TDI šestvaljnika, 8-stopenjske avtomatike ter štirikolesnega pogona s Torsen sredinskim diferencialom bo le malokoga pustila ravnodušnega. Manjši pomislek se poraja zgolj zaradi rahlega obotavljanja med speljevanjem z mesta, saj se motor zgane za odtenek prepozno, potem ko voznik stopi na plin.
  10
 • Notranjost
  Touareg se je že od nekdaj ponašal z imenitnim in dovolj unikatnim notranjim ambientom, kjer ni prostora za kakršnekoli elemente iz »plebejskih« oziroma cenejših Volkswagnovih modelov (okej, morda zgolj pri volanskem obroču). Izjemno prostorna notranjost z velikodušno odmerjenim prtljažnikom!
  10
 • Opremljenost
  Ob ceni testnega avtomobila, kjer je bilo dodatne opreme še za enega Arteona, bodo zgolj največji pikolovci pogrešili karkoli. Če pa sem vsaj malce malenkosten, bi pri omenjeni ceni sam imel vsaj še hlajene sedeže, komfortno zapiranje priprtih vrat, projicirni zaslon ter kavomat.
  10
 • Vozne lastnosti
  Zračno vzmetenje dodobra pripomore, da je vožnja uglajena in nestresna celo tam, kjer cestarji ne opravljajo najbolj vestno svojega dela. Novi Touareg sicer zna s pomočjo sistema štirikolesnega krmiljenja poskrbeti tudi za nekaj dinamičnih občutkov med ovinki, a brž pokaže, da za kaj takega niti ni bil ustvarjen.
  10
 • Gospodarnost
  Cena dobro opremljenega Touarega, v katerem se resda počutite kot v domači dnevni sobi, žal spada že v tiste sfere, kjer velika večina populacije prej išče nepremičnine (s podobno udobnimi dnevnimi sobami) kot pa štirikolesne premičnine.
  5
 • Zmogljivost
  286 »žrebcev«, ki (sicer dokaj potihem) razgrajajo pod motornim pokrovom ni pretirano brutalnih, a znajo vseeno poskrbeti tudi za kakšno dovolj dramatično doživetje (6,1-sekundni pospešek je pač dovolj prepričljiv!). Komur to ne zadošča, naj počaka na prihajajočo V8 TDI alternativo.
  9
 • Sklep
  »Ljudski Cayenne« (ali, če želite, »diskontna Bentayga«) tudi v tretji generacijski izvedbi prepričuje, da se lahko povsem enakovredno kosa s prominentnejšo konkurenco, četudi se ne ponaša z bahaško značko na nosu.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 60.114
cena testnega vozila (€) 98.092
dolžina × širina × višina (mm) 4.878 x 1.984 x 1.717
dovoljena masa vozila (kg) 2.850
emisija CO2 (g/km) 173
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 2.967
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 2.070
medosna razdalja (mm) 2.904
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski /štirikolesni
največja hitrost (km/h) 235
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 210/286 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 600 pri 2.250-3.250
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,19
osnovna cena vozila (€) 74.102
pnevmatike 285/40 R21
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 8,1/6,2/6,9
pospešek 0-100 km/h (s) 6,1
prostornina posode za gorivo (l) 75 (opcijsko 90)
prostornina prtljažnika (l) 810-1.800
število valjev/ventilov 6/24
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 83x91,4
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

20 komentarjev za "Moj mali tank"


Cefizelj
1 leto 4 meseci nazaj

Glomazni dolgčas.

Bolj mi je interesantno da tale glomaznost že par dni sedi na vrhu novic, čeprav zanima mali krog ljudi, test 508 pa je bil po 2 dneh degradiran nekam u obskurnost druge strani iskanja na googlu čeprav je bil komentarno aktiven in bi verjetno zanimal širšo skupino ljudi. Pa bo le nekaj na sponzorskih sredstvih 🙂

Locher
1 leto 4 meseci nazaj

Kaj pa govoriš! To je samo naključje. Svet je poln naključij.

1 leto 4 meseci nazaj

Pogrešam komentarje v stilu “VW za 100 jurjev, ste normalni”!? Oh well…

Locher
1 leto 4 meseci nazaj

Who cares! Populacija avtomobilizma dot com praviloma ne kupuje podobnih vozil. 100k? 200k? 400k? Ne igra vloge.

mavrica
1 leto 4 meseci nazaj

ali je volanski obroč iz Golfa Rabbit?

chad
1 leto 4 meseci nazaj

Mene pa resno moti vsiljevanje ekranov za štimanje klimatizacije. Preprost opravek so zakomplicirali na maximum. Nekaj kar je več kot pol stoletja zahtevalo nič napora in razmišljanja, je zdaj potrebno mnogo več truda za enak banalen opravek. A to je napredek, ne ni. Za mene je to dealbreak.

RedBaron
1 leto 4 meseci nazaj

Se strinam s tabo, pri klasičnih gumbih lahko “miže” nastaviš klimo (tudi temperaturo, če gumb “klika”). Vendar je stvar nedvomno povezana s šparanjem. Ceneje je, če na display, ki je itak že vgrajen, s par vrsticami kode dodaš še klimatizacijo, kot pa da izdelaš namenski panel s fizičnimi stikali, osvetlitvijo, ipd… Pa še bolj fancy izgleda 🙂

Locher
1 leto 4 meseci nazaj

Šparanje pri avtomobilu v tem cenovnem razredu na tako vidnem mestu? Come on! Tak display se mi zdi nepraktičen in meni deluje prej cheap kot fancy.

evilfury
1 leto 4 meseci nazaj

Saj lahko izbereš manjši zaslon, ki ima spodaj še anologne kontrole za klimo.

chad
1 leto 4 meseci nazaj

O pa res, obstaja tudi klasična klima! hvala

maniaxxx
1 leto 4 meseci nazaj

Minusi so katastrofalni za ta denar, kako manj “ljudsko” vozilo bi raztrgali za še manjše stvari. Mi je pa osebno navzven grd, sploh ledice so najbrz z allija, zadnje luci so tudi tko tko. Notranjost je pa ok ja,

 
Namesto Galaxyja?
Zadnje stanje tehnike