Poraba 5,8/12,7/8,2 l/100km Največja hitrost 170 km/h Cena 41.422 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • udobje v vožnji (za dostavnik)
 • opremljenost
 • svetilnost žarometov (biksenonski)
 • delovanje sistema start/stop (alternator-zaganjalnik)
Minusi
 • učinkovitost masažne funkcije prednjih sedežev
 • učinkovitost sistema izpiranja prednjega stekla pri avtocestnih hitrostih
 • maloprodajna cena (za »dostavnik«)

Avtomobilski proizvajalci pretvarjajo dostavnike v vse bolj razkošne potovalnike, nabite z opremo. S tem postajajo vse bolj podobni avtomobilom in manj dostavnikom. Zadeva je pri Peugeotovem Travellerju pripeljana do točke, kjer sam ne govorim več o avtobusu, ampak bolj o busavtu. Test.

Tako je. To ni toliko avtomobil, ki je v svojem bistvu bus, ampak je predvsem bus, ki zmore razvajati kot dražji osebni avtomobil srednje velikosti.

Enojajčni šestorčki

Peugeot Traveller sestavlja s Citroënom SpaceTourerjem in Toyoto ProAce Verso druščino enojajčnih šestorčkov, ki prihajajo s tekočega traku PSA-jeve tovarne Valenciennes. Sprašujete – kako šestorčkov? Vsem trem potniškim izpeljankam stojijo ob strani tudi delavske različice Expert, Jumpy in ProAce, namenjene resnemu delu.

Rollsi in Pullmani

MedtemPeugeot_Traveler_L2_BlueHDi150_16 ko je dostavniški Expert na voljo tudi kot dvo- ali trisedežnik, pa je potniško naravnan Traveller na voljo samo s petimi do največ  devetimi sedeži. No, preizkušeni je bil s sedeži najbolj skop, kar pomeni, da sta bila spredaj dva ločena sedeža, med njima pa dovolj širok prehod za dostopanje do zadnjega dela kabine. V drugi vrsti sta bila nameščena na desni strani kabine en samostojen sedež, na levi pa dvojna klop.

Dobro pri njej je, da imata ob skupnem sedalu potnika vsak svoj naslon, ki jima je, tako kot na sosedovem samostojnem sedežu, mogoče neodvisno nastavljati naklon. Čeprav so vodila v tleh vzdolž celotne kabine, pa je mogoče sedež in klop, zaradi vgrajenih omejevalcev giba, vzdolžno premikati za samo približno 17 centimetrov. Pohvalno je, da lahko, z ustrezno angažiranostjo uporabnikov, oba premaknemo tudi povsem v zadek avta. Tudi tam se lahko v osnovni namestitvi vzdolžno premikata za samo 17 centimetrov, a je zato pred njima takrat toliko kolenskega prostora, da se z njim ne morejo primerjati niti najdaljši Rollsi ali Pullmani. Zgoraj omenjam angažiranost uporabnika zato, ker je potrebno sedež in/ali klop za premik povsem v zadek (in iz zadka ponovno naprej) deloma izpeti iz talnih vodil in zadrsati na željeno lokacijo v vozilu. Nič drastičnega, a je treba računati z nekaj malega telovadbe, ki je brez te omejitve ne bi bilo.

Tudi z brco

Peugeot_Traveler_L2_BlueHDi150_19Kot sem že omenil, lahko sovoznik do zadnjega dela avta dostopa skozi prehod med prednjima sedežema. Vsem izven vozila pa sta namenjena bogato odmerjena prehoda na enem in drugem boku, pri čemer se oboja bočna vrata odpirajo in zapirajo z elektropomočjo. Ob daljinskem proženju obeh preko daljinskega ključa je proti doplačilu na voljo še prostoročna aktivacija z »brco« pod en ali drug prag avta – zelo podobno kot je možno odpirati prtljažnike v nekaterih osebnih avtomobilih.

Kot uporabno se, pri nalaganju manjših reči neposredno v Travellerjev prtljažni del, izkaže ločeno odpiranja stekla, namesto težaškega in tudi prostorsko potratnejšega odpiranja celotnih vrat na zadku.

Še več elektrifikacije

Peugeot_Traveler_L2_BlueHDi150_15Voznik si delovno okolje uredi z višinsko in po dosegu nastavljivim volanskim obročem ter po višini nastavljivim sedežem. Oba prednja potnika sta v preizkušenem primerku dodatno razvajala v celoti elektrificirana mehanizma za nastavljanje sedeža. Morda uskladitev obroča s sedežem in stopalkami še ni povsem na ravni osebnih avtomobilov, a je med sebi enakimi vseeno ena boljših. Vsaj omembe vreden je še tovornjaški volan, ki s skoraj štirimi zasuki od ene do druge skrajne točke nalaga vozniku pri manevriranju kar nekaj dela.

Stabilno in udobno

Skoraj 3,3 metre dolga medosna razdalja zagotavlja Travellerju na cesti zelo dobro smerno stabilnost, razmeroma mehko nastavljeno vzmetenje pa tudi visoko raven udobja med vožnjo. Navkljub prostorni notranjosti, ki v navezi s pretežno ravnimi ploskvami  deluje kot neke vrste ojačevalnik zvoka, je Traveller zvočno razmeroma nenaporen tudi pri avtocestnih hitrostih. Razumljivo je, da tudi na tem področju ne dosega ravni bolje zatesnjenih osebnih avtomobilov, a lahko vseeno Francozom za končni rezultat le čestitam.

Optimalno

Peugeot_Traveler_L2_BlueHDi150_26Širok nabor motorizacij je, glede na zahteve trga, strogo turbodizelske narave: 1,6 in dvolitrski BlueHDi-ji pokrivajo razpon moči od  70 do 133 kW, testni primerek pa je gnala druga najmočnejša izpeljanka, dvolitrski 110-kilovatni štirivaljnik. Nobnega dvoma ni, da ima z zajetno lastno maso kar nekaj dela, a o podhranjenosti na tem mestu nikakor ne gre govoriti. Pravzaprav se mi zdi – tudi zaradi dobro preračunanih šestih prestav ročnega menjalnika – motorizacija BlueHDi 150 ena bolj optimalnih za Travellerja.

Ne bo vam žal

Peugeot s Travellerjem cilja na razmeroma širok krog kupcev. Dve skupini sta iz lastnih vrst, saj želijo v prodajne salone zvabiti obstoječe lastnike Peugeotov 807 ter seveda neposrednega predhodnika, Expert Tepee. A to še ni vse. Odkrito merijo tudi na stranke izven domačih »voda«. Lovljenje slednjih bi, glede na izredno všečen paket, pestro osnovno ponudbo ter obsežen nabor dodatkov, moralo biti kar uspešno.

Že res, da je tudi konkurenca, v podobi bodisi Volkswagna T6, Mercedes-Benza razreda V ali recimo Fordovega Transita, izredno dobro pripravljena na francoski napad, a nekaj vseeno drži. Francozi v tem razredu še niso imeli tako prepričljivega izdelka, kot ga imajo v novincu. Če torej niste bolestno vezani na katerega od zgoraj omenjenih germanskih predlogov, se odpravite v Peugeotov prodajni salon in mu dajte možnost. Verjemite mi, ne bo vam žal.

Zaslepljen?

Peugeot_Traveler_L2_BlueHDi150_22Sem se pa tekom vožnje s Travellerjem vseeno spraševal, če me je testni primerek morda zaslepil z izredno bogatim in za dostavnike ne ravno standardnim naborom dodatkov? V njem so izstopali barvni projicirni zaslon za izpis glavnih podatkov o vožnji, usnjeno oblazinjenje sedežev, masažna funkcija pri prednjih sedežih (četudi ta, resnici na ljubo, še zdaleč ni tako učinkovita, da bi si bilo treba zaradi nje razbijati glavo). Ne manjka niti cela četica vozniških pomočnikov, sistem za pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj, že omenjen elektrificiran par bočnih vrat, navigacijski sistem s 3D prikazom na osrednjem barvnem zaslonu, občutljivem na dotik. Zadnji del potniškega prostora ločeno hladi ali greje ventilacija, zoper sončno pripeko se lahko zadnji potniki zaščitijo s senčili in še kaj bi se našlo.

Sreča, usoda ali pa golo naključje je poskrbelo, da sem odgovor na zgornje vprašanje dobil zelo hitro. Takoj za njim sem namreč dobil v roke tehnično identičen primerek SpaceTourerja, ki je bil, kot se je izkazalo na testu, dosti manj založen z opremo …

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  BlueHDi 150 je dobro poznan izdelek iz osebnih Peugeotov in Citroënov. Za PSA izdelek neznačilen je menjalnik, saj so gibi prestavne ročice dobro definirani, natančni in dovolj hitri. Hvale vreden je sistem start/stop z rešitvijo alternator-zaganjalnika.
  9
 • Notranjost
  Izredno prostorna, v testem primerku tudi nadgrajena s številnimi prestižnimi dodatki.
  10
 • Opremljenost
  Čeprav še ne obsega čisto vseh dodatkov, kar so si jih izmislili avtomobilisti, je za dostavnik nedvomno vrhunska. Dodatek, ki bi ga z lahkoto spustili, je neučinkovita masaža prednjih sedežev.
  9
 • Vozne lastnosti
  V splošnem udobno vožnjo dopolnjuje pri večjih hitrostih tudi dobra smerna stabilnost. Glede na zasnovo avtomobila o dinamiki vožnje nima smisla zgubljati besed.
  7
 • Gospodarnost
  Tako kot številne stvari v njem, tudi cena ni značilno dostavniška. Poraba je konceptu uporabe in konjenici primerna.
  6
 • Zmogljivost
  Drugi najmočnejši BlueHDi se mi zdi optimalna izbira zanj. Zelo verjetno bi se mu podala tudi 120-»konjska« opcija, najmočnejša pa je nepotrebno razmetavanje. Že 150-»konjski« je namreč elektronsko omejen na največ 170 km/h, enako pa velja tudi za 133-kilovatnega brata. Izjema je samo, če si želite klasične samodejnosti v menjalniku. Ta je namreč na voljo samo z najmočnejšo izvedenko BlueHDi.
  6
 • Sklep
  Peugeot v tem razredu še ni imel tako prepričljivega izdelka, kot je Traveller.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 38.700
cena testnega vozila (€) 41.422
dolžina × širina × višina (mm) 4.956 × 2.010 × 1.895
dovoljena masa vozila (kg) 2.740
emisija CO2 (g/km) 139
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.705
medosna razdalja (mm) 3.275
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 170
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 370 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,9
pnevmatike 225/55 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,8/12,7/8,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9/4,9/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 70
prostornina prtljažnika (l) 1.556 – 2.700
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dobrodošla izbira
Je ali ni?