Poraba 7,1 l/100km Največja hitrost 203 km/h Cena 27.520 eur
Plusi
 • všečna zunanja oblika
 • prožen agregat
 • bogata oprema
 • voznikova ergonomija
 • dostop do prtljažnika (peta vrata)
 • delovanje asistenčnih sistemov
Minusi
 • utesnjenost na zadnji klopi
 • na trenutke trdo podvozje
 • preglednost nazaj

Pri največjem korejskem avtomobilskem proizvajalcu nas želijo z modelom i30 Fastback dokončno prepričati, da je lahko avtomobil, ki spada v segment kompaktnih limuzin, videti povsem drugače kot delovno orodje povprečnega turškega taksista. In to jim je preklemansko dobro tudi uspelo!

Nekaj drugačnega je na Hyundaju tem

Dejstvo je, da veljajo limuzinske izvedenke modelov nižjega srednjega razreda, med katere spadajo npr. Volkswagen Jetta, Opel Astra Sedan in Fiat Tipo, na naših tleh za precejšnje avtomobilske eksote. In ne le to! V teh »športno uporabnih« časih se tako že zdi, da so jim celo že šteti dnevi (če seveda povsem odmislim na družinsko uporabno petvratno Škodino Octavio), saj kupci precej raje pogledujejo k prostornejšim karavanom ter čedalje bolj trendovskim križancem. Eden od pokazateljev tega je tudi nova generacija Jette, ki jo boste po novem zaman iskali v Volkswagnovih evropskih prodajnih salonih.

Vseeno pa avtomobilski proizvajalci še niso povsem vrgli puške v koruzo ter poskušajo z nekaterimi malce bolj drznimi stvaritvami doseči, da omenjeni avtomobilski (med)razred na stari celini ne bi povsem izumrl. Tako želijo z malce bolj premišljenimi oblikovalskimi prijemi, pri katerih se ne poslužujejo več zgolj enostavnega lepljenja zadka na kombilimuzinsko osnovo (spomnite se na kakšnega Renaulta 19 Chamade), ustvariti bolj všečne izdelke. Tovrstni filozofiji so v zadnjem času dodobra sledili pri Renaultu z Meganom Grandcoupe, pri Hondi s Civicom Grand ter po novem tudi pri Hyundaju z i30 Fastback.

HYUNDAI I30 FASTBACK 29Fastback, ki dopolnjuje Hyundajevo družino i30, je bil tako že na samem začetku ustvarjen kot elegantna petvratna kupejevska limuzina, s čimer velja celo za svojevrstnega začetnika tovrstne karoserijske zasnove v svojem razredu. K dinamičnemu izgledu »hitrega zadka«* hkrati pripomore za 3 centimetre nižja streha, kot jo ima običajna različica, zadek z integriranim spojlerjem ter nižje postavljena sprednja maska s precej nizkim odbijačem, zaradi česar deluje avtomobil celo malček agresivno.

Ob dodanih 18-palčnih platiščih (ki, roko na srce, ob zgolj 230-evrskem doplačilu stanejo vsaj trikrat manj kot pri kakšnem premijskem proizvajalcu!) zna celo poskrbeti, da se bo za njim uzrlo marsikatero radovedno oko, ki se bo spraševalo, za katero novodobno Mercedesovo vozilo gre. Preverjeno v praksi! Hja, novi Hyundajev Fastback jim je oblikovno tako dobro uspel, da bi se lahko na njegovi maski brez težav bleščala tudi kakšna precej bolj drag(ocen)a značka.

Ni le lep

HYUNDAI I30 FASTBACK 23

A če kdo misli, da gre pri Hyundajevemu Fastbacku zgolj za »dizajnersko skulpturo«, pri kateri zaman iščeš družinsko uporabnost, bo morda vsaj malce presenečen. Okej, resda zadaj sedeči odrasli osebki, ki so višji od 175 cm, zaradi kupejevsko padajoče strehe ne bodo ravno vriskali od veselja, obenem pa bi znali tožiti tudi nad ne preveč radodarno odmerjenim kolenskim prostorom. V tem elementu je bližnja kompaktno limuzinska konkurenca le prepričljivejša (npr. Astra Sedan).

A se bo brž odkupil z zadovoljivo prostornim prtljažnim prostorom (450 litrov ob osnovni postavitvi), ki je zaradi petih vrat precej lažje dostopen kot pri večini prej naštete konkurence. Pri čemer pa vseeno kakšne primerjave s podobno drago Škodino Octavio raje ne delajte, saj gre konec koncev za dva avtomobila s povsem različno filozofijo.

Ostala notranja arhitektura je poznana že iz drugih modelov družine i30, kar pomeni, da se ponaša z dobro voznikovo ergonomijo, kjer so vsa glavna upravljala na svojem mestu (beri: tam, kjer jih tudi pričakuješ) ter solidnim izborom notranjih materialov. Morebitne pomanjkljivosti? Info-zabavna enota bi lahko počasi že znala komunicirati v enem izmed (dokazano) najstarejših slovanskih jezikov, posamezni stiki plastičnih mas v notranjosti pa bi lahko bili v hladnih jutrih malce manj škripajoči.

HYUNDAI I30 FASTBACK 14

Je pa vseeno potrebno pohvaliti izjemno bogat nabor opreme (paket Impression), pri čemer tudi ostali dodatki ne zahtevajo popolnega izpraznjenja družinskega proračuna. K sreči vsaj v tem elementu tudi novi Fastback ohranja korejsko tradicijo ugodnih cen. Obenem naj velja priporočilo, da se splača pri nakupu pogledovati v smeri polno opremljene različice, saj boste dobili izdatno opremljen avto (tudi z vsemi varnostno-asistenčnimi pripomočki) za precej manj denarja, kot pri rivalih iz evropskih »kovačnic«.

Brez težav v nemška mesta

Novi član Hyundajeve družine i30 tako zaradi svoje rahlo kupejevske zasnove kar kliče po kakšni dinamičnejši motorizaciji pod motornim pokrovom, kjer boste sicer zaman našli kakšnega (čedalje bolj osovraženega) dizla. V ponudbi sicer vsaj zaenkrat ni močnejše verzije od 140-»konjskega« 1,4-litrskega turbobencinskega T-GDI agregata, a bo vseeno znal zadovoljiti širok spekter potencialnih kupcev Fastbacka. Vsi ostali pa naj raje počakajo na prihajajočo različico N, s katero se Hyundajevi razvojniki, pod budnim očesom bivšega BMW-jevca Alberta Biermanna, že preganjajo po Nürburgringu.

HYUNDAI I30 FASTBACK 27

Omenjeni agregat, ki je sicer zgolj slabega tisočaka dražji od šibkejše alternative (1,0-litrski 120-»konjski« T-GDI), se izkaže za dovolj solidnega v večini voznih režimov, je z navorom obdarjen že pri nizkih vrtljajih ter se ponaša s simpatično porabo goriva, ki je na tokratnem testu zgolj malenkostno presegla mejo 7 litrov. Hkrati navdušuje z mirnim, kultiviranim in zvočno decentnim delovanjem, pri čemer se zna celo rahlo športno rezko oglasiti pri polnem pospeševanju.

Voznikom, ki neradi obremenjujejo svojo levo nogo, ne bo niti pod razno žal 1.500-evrskega doplačila za 7-stopenjsko dvosklopčno menjalno avtomatiko, ki izjemno lepo sodeluje z motorjem ter zna v načinu Sport pokazati tudi nekaj dinamičnega karakterja (četudi zna biti na trenutke malce preveč cukajoče odrezava).

Vseeno pa bi lahko nekaj več športno dinamičnega talenta pokazal volanski mehanizem, ki bi moral biti malce bolj zgovoren pri ponujanju informacij s cestišča. Podvozje, ki je pri Fastbacku naravnano na dinamičnost (blažilniki so za 15% čvrstejši), pa bi lahko bolje požiralo neravnine na slabših cestiščih. A vendarle je le potrebno priznati, da tovrstne »pomanjkljivosti«, ki jih bodo že pri prvi kozmetični prenovi po vsej verjetnosti dodelali, niti malo ne kvarijo končne slike.

Zanimiva popestritev

HYUNDAI I30 FASTBACK 03

Pa saj osnovno poslanstvo Fastbacka tako ali tako ni, da bi se z njim neumorno preganjali med ovinki (temu bo v prihodnje namenjena že prej omenjena verzija N). Pri najlepšem Hyundajevem članu družine i30, ki, roko na srce, marsikomu deluje celo sladostrastnejše od najbolj strupene »hot-hatch« kombilimuzinske različice, gre prvenstveno za uporaben družinski avto, ki nagovarja vse tiste kupce, ki potrebujejo dovolj prostoren prtljažnik, a nikakor ne marajo »obrtniških« karavanov.

Obenem dokazuje, da ni nujno, da se bomo s kompaktnimi limuzinami v prihodnje srečevali zgolj in samo še na poti od letališča do letovišča v Turčiji.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Fastback (angl.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Solidna kombinacija kultiviranega 1,4-litrskega turbobencinskega agregata in odzivnega dvosklopčnega menjalnika verjetno predstavlja v tem trenutku najboljšo pogonsko kombinacijo pri Fastbacku. Menjalniku je sicer moč očitati zgolj nezmožnost nadzorovanega počasnega premikanje med npr. parkiranjem.
  9
 • Notranjost
  Kupejevsko padajoča streha jemlje davek pri prostornosti na zadnji klopi, kjer bodo udobno sedeli zgolj osebki, manjši od 175 cm. Solidno prostoren prtljažnik.
  8
 • Opremljenost
  Glede na to, da je bil tokratni testni primerek oplemeniten z vsemi dodatki, ki jih je moč najti na ceniku, verjetno ni presenečenje, da ni puščal odprtih kakšnih večjih želja.
  10
 • Vozne lastnosti
  Malce bolj togo nastavljeno podvozje prida najlepšemu članu družine i30 pridih dinamičnosti, a bi vseeno lahko učinkoviteje požiralo cestne nepravilnosti.
  8
 • Gospodarnost
  Četudi cena testnega vozila ne spada v kategorijo poceni nakupov, pa je še vedno moč ugotoviti, da je dovolj konkurenčna v primerjavi z najbližjimi rivali (primerjajte podobno motorizirano in opremljeno konkurenco!). Zelo solidna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  Resda zaradi 140 »žrebcev« pod motornim pokrovom ne boste ravno trgali asfalta s ceste, a so vseeno povsem dovolj radoživi, da se vam ne bo kolcalo po močnejši konjenici, katero sicer lahko zaenkrat najdete le v … konkurenčnih avtosalonih.
  8
 • Sklep
  Najnovejši član Hyundajeve družine i30 sicer ne bo tako iskan kot njegov karavanski »bratranec«, a vseeno ponuja zanimivo popestritev ponudbe, po kateri bodo ogledovali vsi tisti, ki so še vedno zaljubljeni v elegantno limuzinsko obliko.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 15.990
cena testnega vozila (€) 27.520
dolžina × širina × višina (mm) 4.455 x 1.795 x 1.425
dovoljena masa vozila (kg) 1.860
emisija CO2 (g/km) 125
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.353
kompresija (1:) 10
masa praznega vozila (kg) 1.362
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon 7-stopenjski DCT menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 203
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103/140 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 242 pri 1.500-3.200
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 21.890
pnevmatike 225/40 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,3/4,9/5,4
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 450-1.351
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,6 x 84
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Ne le za taksiste"


maniaxxx
1 leto 10 meseci nazaj

Sicer mam rad hyundai, ampak tole je veliko predrago. Res je lep pa kvaliteta tud štima, samo to ja še digitalnih števcev nima hehe. Hecam se da ne bo kdo resno mislil. Še vedno pa pravim da je tole precej drago glede na kako hondo civic, ki je vseeno boljši avto,

mrtwelvetrees
1 leto 10 meseci nazaj

Če bi bile pnevmatike 16 col bi bilo najbrž ravno prav glede udobja ? (če nisi lih ljubitelj športne vožnje)

xxl
1 leto 10 meseci nazaj

Zelo jim je uspel, ampak, prtljažnik velik, žal plitek. 1.4 t-gdi z ceno posega v civica 1.5 sport, zato me je odvrnil od nakupa, potem sta še oba prenizka za sedenje, honda itak.

cashy
1 leto 10 meseci nazaj

tudi sam sem se spraševal, če tega fastbacka napolniš s toliko opreme, kot jo ima novi civic 1.5 sport, kakšna je njegova cena in kateri daje boljši vtis med vožnjo? Sicer nisem vozil še nobenega, a si predstavljam, da honda še vedno gladko zmaga. Bom pa vesel drugih mnenj, še posebej Urbanovega 🙂

xxl
1 leto 10 meseci nazaj

Glede tehnike je honda zagotovo boljša, naprednejša, več moči, posledično boljši pospeški, končna in to z podobno ali celo nižjo porabo in ceno. Hyundai mi je sicer bolj všeč.

frgo
1 leto 10 meseci nazaj

če bi govorili o avtih z ročnim menjalnikom sigurno honda (razen izgleda), ampak ker govorimo o avtomatiku pa nisem več tako ziher. tisti cvt s hecnim simuliranjem prestav me ne navdušuje.

xxl
1 leto 10 meseci nazaj

To pa je res, itak, da bi izbral ročnega.

chad
1 leto 10 meseci nazaj

Če ga naročiš brez oznak, bo zadaj še marsikdo mislil, da vozi za mercedesom c coupe. Zelo lep avto, sigurno tudi dober. Pa reklamo so snemal v Sloveniji, tako da samo za kupit.

pskoda
1 leto 10 meseci nazaj

Ja repliko c coupe oziroma i wanna be mercedes

mrtwelvetrees
1 leto 10 meseci nazaj

Kako se obnaša aktivni tempomat, ustavi in speljuje sam v zastojih ?

mrtwelvetrees
1 leto 10 meseci nazaj

Pri konkurenci (seveda z kombinacijo samodejnega menjalnika) pa tega ni potrebno pritiskati (če vozilo stoji več kot 3 sekunde) ?
Aja pri tem Hyundaju se samo dotakneš stopalke za plin in že dela kot ima v spominu ?

chad
1 leto 10 meseci nazaj

A ni to mal picajzlasto? ali pa provokacija. Kdo pa zares vozi križem nog no.

 
V ozadju
Mercedes med poltovornjaki ali poltovornjak med Mercedesi?