Poraba 7,3/14,7/9,8 l/100km Največja hitrost 176 km/h Cena 61.165 eur
Plusi
 • udobje pretikanja samodejnega menjalnika
 • zvočna zatesnjenost motorja v kabini
 • enakomernost motorne prožnosti
 • svetilnost žarometov (LED)
 • terenske zmogljivosti (za tako velik in težak avto)
 • udobje v vožnji (za poltovornjak)
Minusi
 • cena
 • volanski obroč nastavljiv samo po višini
 • zgornji del volanskega obroča zakriva zgornji del merilnikov
 • število in uporabnost odlagalnih površin v kabini
 • skritost nekaterih stikal levo za volanskim obročem
 • nima sredinskega diferenciala
 • pokončen naslon sedežne klopi
 • manjša posoda za gorivo (kot pri Nissanu Navari)

Da so poltovornjaki očitno res naslednja vroča roba v avtomobilskem svetu, pritrjuje zdaj s svojim celo Mercedes-Benz. Ob tem se poraja vprašanje ali je za njihov razred X bolj primerno reči, da je Mercedes med poltovornjaki ali da je poltovornjak med Mercedesi? Test.

Bolj ko sem o tem razmišljal, bolj sem dobil občutek, da držita pravzaprav obe trditvi. Mogoče se bodo ob tem v Stuttgartu trepljali po prsih, češ da so dobili še eno potrditev o uresničitvi zastavljenega cilja do zadnje potankosti, a sam mislim, da zgolj na osnovi zapisanega še nimajo razloga za odpiranje penine. Kot ima vse v življenju dve plati, imajo tudi poltovornjaki ob prednostih tudi svoje slabosti. Enako tudi za Mercedes-Benze ne moremo reči, da so ravno brezmadežni izdelki. Pa poglejmo, kakšna zmes je poltovornjak z imenom Mercedes-Benz X 250d 4Matic Power.

Najboljši poltovornjak za cesto

Mercedes-Benz_X_250d_4Matic_06Da so poltovornjaki prvenstveno robati in zmogljivi delovni stroji ter da so zato primerni za posebno skupino uporabnikov, že vemo. Ob testu aktualne Nissan Navare sem ugotovil, da je uspelo Japoncem z njeno zadnjo generacijo vseeno kar dobro ukrotiti grobost in napornost narave poltovornjakov. Ko so Nemci napovedali prihod razreda X in je bilo pojasnjeno, da bo to pravzaprav »preznačkan« Nissan, mi je postalo jasno, da je imel vložen trud za dodelavo tehnike globlji smisel.

Vijačno vzmetenje z Navare so, vključno s celotno šasijo, namreč skoraj v celoti prenesli v razred X. Glede na to, da oba prihajata iz istega Nissanovega tekočega traku v Španiji, je to tudi logično. A Nemci zatrjujejo, da so z namenom narediti razred X najboljši poltovornjak za vožnjo po urejenih cestah, obstoječo mehaniko vseeno dodatno fino nastavili, tako da naj bi bil razred X najboljši cestni poltovornjak.

Iz enega v drugega

Mercedes-Benz_X_250d_4Matic_51Morda sem zaradi tega podatka svojo glavo (in čutila) dodatno izostril, a meni se je predvsem v uvodnem delu druženja z njim zdelo, da je bolj neprizanesljiv s tresljaji, kot je bila testna Navara. Da sem le dan prej zaključil moje druženje s sila udobnim CLS 350d najbrž pri vsem skupaj tudi ni bila ravno voda na mlin razredu X. Kakorkoli že, skozi nabiranje kilometrov in časovno oddaljevanje od izkušnje s CLS-om se je uvodno vihanje mojega nosu nad togo vožnjo umirilo. Kljub temu pa navdušenja nad udobjem v vožnji, kot sem jo opisal pri Navari 2.3 dCi v X 250d, vseeno nisem podoživel.

Vsekakor je treba ob tem priznati, da je človeški spomin, še posebej po več kot poldrugem letu, zelo varljiv, poln lukenj in posledično nezanesljiv vir podatkov. Zato bi se, da bi lahko podal bolj zanesljivo oceno ali je Nissan res udobnejši od Mercedesa moral voziti in presesti neposredno iz enega v drugega.

Poltovornjak s trikrako zvezdo

Mercedes-Benz_X_250d_4Matic_07V kabini so se oblikovalci zares potrudili in poskusili razredu X vdahniti kar največ šarma, čistosti in všečnosti potez zadnjih generacij znamke. Na pogled jim je delo, vsaj v mojih očeh, kar dobro uspelo. Zatakne se, ko začne človek tipati površine in dejansko sede na voznikov sedež ter si poskusi nastaviti delovno mesto po lastnih željah. Takrat namreč ugotovi, da je to veliko bolj poltovornjak kot daje slutiti trikraka zvezda na njegovem nosu.

Njegov volanski obroč je, tako kot v Navari, možno nastaviti samo po višini. Dodatno zmoti še, da je tudi tega giba premalo, saj celo v najvišjem položaju zgornji del volanskega obroča zakriva zgornji del merilnikov. Nekaj, kar povprečnemu poltovornjaku morda še oprostim, Mercedes-Benzu pa pač ne morem in ne bom. Da je naslon zadnje klopi, spet identično kot pri Navari, dokaj pokončen, najbrž ne bo zmotilo mnogih, da so ohranili tudi kar nekaj Nissanovih stikal v kabini, pa še manj.

Tudi samo z zadnjim pogonom

Mercedes-Benz_X_250d_4Matic_13Na šestvaljnik v X 350d bo treba še malo počakati, saj sta bili v času pisanja tega članka na voljo »samo« dve štirivaljni opciji X 220d in X 250d. Tehnično sta identični Nissanovima izvedenkama, v testnem avtomobilu pa je bil zmogljivejši od obeh. To je pomenilo, da ga je motoriziral 2,3-litrski dvoturbinski štirivaljnik z največ 190 KM in 450 Nm navora, združen s 7-stopenjsko avtomatiko in priklopljivim štirikolesnim pogonom. Da je dopolnjen s slednjim, se mi zdi vredno pri Mercedesu posebej opozoriti, saj je mogoče Nemca, za razliko od Japonca, dobiti tudi samo z zadnjim pogonom.

Motor ima z 2,2 tonami lastne mase kar nekaj dela, dodatno pa mu nekaj sape vzame še samodejnost menjalnika. Pod črto hvalim udobna menjavanja prestav, viham pa nos nad za moj občutek mestoma premajhno zanašanje na motorni navor.

Rop pri belem dnevu

Mercedes-Benz_X_250d_4Matic_21Če se je moj opis do te točke nanašal večinoma na poltovornjaka med Mercedesi, se bo nadaljevanje nanašalo na del »Mercedes med poltovornjaki«, torej na področje njegove cenovne umeščenosti.

Za najdražjo in v vseh pogledih najbolje opremljeno Nissan Navaro D/C 2.3 dCi A/T Tekna Premium bo treba odšteti točno 39.000 evrov. Pri njej je moč doplačati samo za razne dodatke, ki izboljšajo uporabnost nakladalne ploščadi. Popolnoma vse, kar človek rabi in tudi česar ne rabi v takšnem avtu, je v paketu že vključeno. Na drugi strani je izhodiščna cena Mercedes-Benza X 250d 4Matic ocenjena na najmanj 41.630 evrov. Njihov cenik si pri tem razlagam tako, da je moč to motorizacijo dobiti izključno v povezavi s tako imenovano linijo opreme Power. To cenijo na še dodatnih 9.260 evrov, s čimer se celoten nabavni znesek povzpne že na skoraj 51.000 evrov.

Testni primerek je imel primaknjenih še kar nekaj, a še zdaleč ne tudi vseh, »obveznih« postavk s seznama doplačil in je bil zato cenjen na več kot 61.000 evrov.  V mojih očeh ni nikakršnega dvoma, katerega od te dvojice bi izbral sam – seveda, če bi sploh bil kdaj v položaju, da bi kupoval tovrsten avtomobil.

Bujna domišljija

Mercedes-Benz_X_250d_4Matic_40Ob tem ne morem mimo občutka, da je cenovna politika Mercedes-Benza z razredom X izjemno neracionalna. Edini razlog, zakaj bi se lahko nekdo odločil izbrati Mercedesa namesto Nissana, bi bila opcija zmogljivejšega šestvaljnega motorja. A tudi ta, v mojih očeh, rabi zares zelo bujno domišljijo, kje bi bilo 190 KM in 450 Nm motorizacije 250d oziroma 2.3 dCi premalo in bi rabil vseh 260 »konj« ter 550 Nm motorizacije 350d. Sam si tovrstne situacije – v tovornjaku, pa tudi, če ga je samo polovica – preprosto ne morem zamisliti.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zaradi samodejnega menjalnika manj težaški do voznika kot je bila »ročna« Navara. Motor je še vedno dobra opcija, ki prepriča v vseh pogledih. Menjalnik bi se lahko bolj zanašal na motorni navor.
  9
 • Notranjost
  Vsaj v mojih očeh z lepše oblikovano armaturno ploščo, kot je v Navari, a ima zato tudi manj uporabno oblikovanih odlagalnih površin. V ostalih pogledih, vključno s samo po višini nastavljivim volanskim obročem, identična Nissanovi.
  7
 • Opremljenost
  Ob najbogatejšem paketu opreme in še kar nekaj doplačanih dodatkih nisem v njem pogrešil nič.
  9
 • Vozne lastnosti
  Udobnejši kot večina poltovornjakov z listnatimi vzmetmi, a po občutku in (luknjastem) spominu vseeno za odtenek manj udoben kot Navara.
  7
 • Gospodarnost
  Že res, da nisem izvedel neposredne primerjave med cenikoma, a je »na oko« primerljivo opremljen razred X vsaj 15.000 evrov dražji od Navare. To je več kot tretjina cene najbogatejše in najzmogljivejše Navare!
  5
 • Zmogljivost
  Že v »ročni« Navari se je 190 "konj" in 450 Nm kar borilo s težkim avtom, tu pa dodatno nekaj »sape« pobere še samodejnost menjalnika.
  6
 • Sklep
  Brez dvoma Mercedes med poltovornjaki in poltovornjak med Mercedesi. Pri tem pa seveda ne gre le za brezmadežno združitev najboljšega iz obeh svetov.
  7.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 61.165
dolžina × širina × višina (mm) 5.340 ×1.920 × 1.819
dovoljena masa vozila (kg) 3.250
emisija CO2 (g/km) 208
gibna prostornina (cm3) 2.298
kompresija (1:) 15,4
masa praznega vozila (kg) 1.963
medosna razdalja (mm) 3.150
menjalnik/pogon 7-stopenjski samodejni/priklopljiv štirikolesni
največja hitrost (km/h) 176
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140 (190) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 450 pri 1.500-2.500
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 13,4
osnovna cena vozila (€) 50.890
pnevmatike 255/55 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,3/14,7/9,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,6/6,9/7,9
pospešek 0-100 km/h (s) 11,8
prostornina posode za gorivo (l) 73
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 101,3
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Mercedes med poltovornjaki ali poltovornjak med Mercedesi?"


ggorenc
7 meseci 14 dni nazaj

Zato, ker tukaj ne ciljajo na povprecnega hansa iz bavarske vasice pac pa lastnika prevoznega podjetja z 80 kamioni MB, ki bo nabavil se kaksen pol kamioncek za postranske dejavnosti od servisiranja dalje.

Firediver
7 meseci 14 dni nazaj

To je za premožne pozerje, ki ne znajo voziti po asfaltu brez 150KM+ motorne moči in štirikolesnega pogona. In vedno več je takih “revežev”.
Ko bom na kakšnem gradbišču zagledal en tak primerek, ki ves prašen, umazan, delovno “obtolčen” dejansko služi namenu poltovornjaka, bom verjel, da celo obstaja možnost, da lahko služi temu namenu.

J.McLane
7 meseci 14 dni nazaj

S tem avtom po asfaltu NE SMEŠ vozit s štirikolesnim pogonom, ker nima sredinskega diferenciala 😉 Sicer pa kompromisi (udobje, poraba, zmogljivosti) so prehudi, da bi tak avto kupil samo za poziranje.

Pa v tabeli je napaka pri pospešku 0-100 kmh.

7 meseci 16 dni nazaj

Mercedes X – primer neumnosti ali neumnost brez primere ?

Ne vem zakaj morajo biti v prav VSAKI niši ?

 
Ne le za taksiste
Boem