Poraba 5,2 l/100km Največja hitrost 201 km/h
Plusi
 • posrečen videz
 • varčen agregat
 • prostornost na zadnji klopi
 • udobje v vožnji
 • odlično delovanje brezstičnega ključa
 • svetilnost žarometov LED
 • veliko dodatne opreme za zmerno ceno
Minusi
 • delovanje večopravilne enote
 • radarski tempomat je mogoče aktivirati samo v območju 50 do 140 km/h
 • preglednost nazaj

Večina proizvajalcev vozil zadnja leta igra na varne karte. Njihovi modeli so si med seboj vse bolj podobni, razlike med generacijami pa vse manjše. Toda to ne velja za Renault, ki je svoje modele opremil z markantnim videzom in jim dodal nekaj drugačnosti. In če govorimo o drugačnost, tja sodi tudi limuzinski Megane GrandCoupe.

Tretji po vrsti

Renault Megane GranCoupe_4Francozi so ob zaključku leta 2015 evropsko publiko šokirali s predstavitvijo četrte generacije njihovega najpomembnejšega modela. Očitno so zavihali rokave in v pospešenem tempu nadaljevali z delom. Že nekaj mesecev kasneje smo bili priča razkritju karavanske različice, poleti pa so nam predstavili še tretjega člana razširjene družine Megane. V letu dni smo torej občudovali kar tri Megane, ki se – kljub podobnemu videzu – po svoji namembnosti in uporabnosti močno razlikujejo. Če je pred kombilimuzino in karavanom pri nas svetla prihodnost (kar poglejte okoli sebe, na cesti jih je že malo morje), čaka Grandcoupeja težko delo.

Korak v pravo smer

Četudi oblikovno Grandcoupe sledi oblikovnim pravilom znamke Renault in se spredaj praktično ne Renault Megane GranCoupe_5razlikuje od drugih dveh modelskih različic, je največja razlika seveda zadaj. Ne zaradi oblike žarometov LED, temveč zaradi podaljšanega zadka. Morda smo Slovenci navdušeni nad karavani zaradi uporabnosti prtljažnega prostora, toda nekaj prednosti imajo verjetno tudi zaradi dolgočasnosti in neizvirnost današnjih limuzinskih predstavnikov. Še posebej to velja za predstavnike v nižjem srednjem razredu, kjer je edini pravi predstavnik Škoda Octavia. Škodini uspešnici bo zmešal štrene limuzinski Renault Megane Grandcoupe, ne le z elegantno zunanjo podobo, ki jo izpopolni še nekaj kupejevskega pridiha, temveč veliko stavi tudi na udobno vožnjo, izpopolnjeno tehniko in širokim naborom varnostno-asistenčnih sistemov.

Srečneži

Renault Megane GranCoupe_3Mi, Slovenci, smo redki izbranci, kjer se bo limuzina prodajala. Kot zanimivost – pri nas, na Hrvaškem in Irskem je limuzinski Megane dobil imenitno ime Grandcoupe, za dvajset držav na vzhodu pa se bo imenoval preprosto Sedan. A posebnosti se tukaj ne zaključijo. Grandcoupe ima kljub temu, da sloni na enaki modularni arhitekturi CMF C/D, nekoliko prilagojeno zadnje vzmetenje osi. Ker je primarno namenjen prodaji na vzhodnim trgom, kjer so ceste praviloma nekoliko slabše kot v Evropi, so inženirji poudarili mehkobo zadnje osi, vožnja po luknjastih in slabše vzdrževanih cestah pa je nekoliko bolj udobna. Morda so v Renaultovem marketinškem oddelku Renault Megane GranCoupe_10kdaj obiskali Slovenijo, videli kakšne ceste imamo in se na podlagi tega odločili, da lahko naredijo izjemo ter Grandcoupeja pripeljejo še na naš trg?

Duhovni naslednik Fluencea, s katerim nima praktično ničesar skupnega, je v prvi vrsti udoben. Kako se odreže v primerjavi s kombilimuzino, težko presodim, saj bi moral oba preizkusiti istočasno, a brez kančka dvoma lahko zatrdim, da je Grandcoupe nadvse primeren za naše ceste. Zaradi sprememb na zadnji osi ne razvaja le potnikov na zadnji klopi, temveč bo navdušil vse tiste, ki v službo ne divjate, temveč uživate v udobju.

Po velikosti da, po uporabnosti ne

Renault Megane GranCoupe_26V prvi vrsti Grandcoupe povzema vso tehnološko naprednost bratov, zato sledi tudi varnostnim avtomobilskim trendom. Kot smo že navajeni, sredinsko konzolo krasi vmesnik R-Link 2 s pokončnim zaslonom in prilagodljivo menijsko strukturo, pri katerem kot običajno hvalim preglednost, malo manj pa odzivnost. Dodatno je na voljo še sistem Multisense, njegovo delovanje v manjši meri prilagaja delovanje motorja in ostalih nastavitev avtomobila.

Če je v potniški kabini na las podoben družinskim tekmecem, pa je nekoliko drugače zadaj. Zaradi limuzinskega zadka in kupejevske strešne linije je preglednost nazaj in vstran omejena, nekoliko pa je zmanjšana tudi uporabnost prtljažnega prostora. Po velikosti je sicer večji kot pri kombilimuzini, a zaradi manjše odprtine in višjega nakladalnega robu trpi uporabnost, tako kot pri vseh limuzinah.

Nova priložnost

Francozi nadaljujejo modelno ofenzivo, ki so jo kronali s tretjim članom v družini Megane. Gre za Renault Megane GranCoupe_31največjega posebneža, ki mu pri nas ne napovedujejo velikega uspeha. Po eni strani je to škoda, saj sem bil prijetno presenečen nad njegovim videzom in uporabnostjo. Skupaj z nekaterimi rešitvami je prijazen do potnikov in voznika, a ima podobne pomanjkljivosti kot ostala dva člana – slabše odzivno večopravilno enoto, nedelovanje aktivnega tempomata pod 40 km/h in nekoliko večje nagibanje karoserije v zavojih. Res je, da jih marsikdo niti ne bo opazil in na srečo ne pokvarijo splošnega vtisa, saj si Grandcoupe zagotovo zasluži biti del ponudbe in spreminjati pogled porabnikov na segment limuzin.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zelo miren in razmeroma tih dizelski agregat s 6-stopenjskim menjalnikom tvori odlično kombinacijo, primerno za daljše poti.
  9
 • Notranjost
  Tudi tretji član družine Megane sledi moderni potniški kabini, ki bo povšeči predvsem mlajši populaciji. Večopravilna enota potrebuje še nekaj izboljšav, bo pa uporabnike navdušil s povezljivostjo in prilagodljivostjo.
  8
 • Opremljenost
  Paket opreme Intens vsebuje veliko dodatne opreme, kjer prednačijo moderni dodatki in varnostno-asistenčni sistemi.
  10
 • Vozne lastnosti
  V prvi vrsti stavi na udobje, zato bo navdušil voznike, ki dnevno prevozijo več kilometrov in redkeje močno pritisnejo na stopalko za plin.
  8
 • Gospodarnost
  Varčen dizelski agregat je le pika na i konkurenčni ceni. Res veliko opreme in avtomobila za konkurenčno ceno, le če so vam všeč limuzine.
  8
 • Zmogljivost
  96 kilovatov je več kot dovolj za precej lahkega GrandCoupeja, zato bi lahko prihranili kakšnega tisočaka in pogledali tudi za šibkejšim agregatom dCi110, kjer je na voljo tudi samodejni menjalnik EDC.
  9
 • Sklep
  Renault z limuzinskim GrandCoupejem ne cilja primarno na evropske kupce, a bo z zapeljivim zunanjim videzom, moderno potniško kabino in res dolgim spiskom varnostno-asistenčnih sistemov zagotovo lažje prepričeval tudi zahtevne kupce na stari celini.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 14.490
dolžina × širina × višina (mm) 4.632 x 1.814 x 1.443
dovoljena masa vozila (kg) 1.927
emisija CO2 (g/km) 103-106
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
masa praznega vozila (kg) 1.401
medosna razdalja (mm) 2.711
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 201
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,3
osnovna cena vozila (€) 20.490
pnevmatike 205/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4/4,7/3,6
pospešek 0-100 km/h (s) 10,5
prostornina posode za gorivo (l) 49
prostornina prtljažnika (l) 503/987
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Zapeljiva ritka"


Firediver
3 leta 13 dni nazaj

Zelo dobra poslovna odločitev Renaulta, da ob vedno več elektronike ponuja samo 2-letno splošno garancijo. Normna poraba je na papirju in na testu super, najbrž pa so temu primerno namenili samo 49 l rezervoar…svoje čase so avtomobili takšnega ranga imeli vsal 66l.

Fnatic
3 leta 13 dni nazaj

Všečen. Edino ne razumem, zakaj potem rinejo povsod ta r-link not, če ne dosega pričakovanj.

3 leta 13 dni nazaj

Z večjim 8,7″ R-Link 2 nimam izkušenj, lahko pa povem, da 7″ dela več kot odlično (tudi odzivnost, nad katero tarna avtor članka).

3 leta 14 dni nazaj

Res je lep , mene osebno moti edino ta renaultova digitalna armaturka, predvsem mislim na njihove števce. Veliko lepše in bolj razločno sta mi še vedno dva klasična analogna števca in v sredini potem več možnosti različne izbire, je pa to stvar okusa.

mrtwelvetrees
3 leta 14 dni nazaj

Avto je lep, glede digitalnih števcev pa, analogni so res za v zgodovino, so pa mi vseč “digitalni” izris analognih števcev, tako kot ima recimo bmw.

xxl
3 leta 13 dni nazaj

to možnost ima tudi Renault, zraven še lahko barvo menjaš (6 barv je na izbiro, če se ne motim)

pskoda
3 leta 13 dni nazaj

Ja menjaš barvo kot otroc v igricah. Še malo manjka pa bodo dali lučke na podvozje, če bo šlo tako naprej. Meni osebno so ti renoji preveč kičasti in grdi.

xxl
3 leta 12 dni nazaj

Zakaj se bi pa igral? Nastaviš barvo, katera ti paše in basta, če že lahko izbiraš.

xxl
3 leta 14 dni nazaj

Meni najlepši v družini Megane,lepši tudi od Talismana. Nepraktičen prtljažnik in samo atmosferski bencinar je ,žal, najbolj moteč zame.

 
Za Američane in Kitajce
Multitalent