Poraba 6,0 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 37.959 eur
Plusi
 • uravnotežene vozne lastnosti
 • poraba goriva
 • prostornost zadaj
 • obilje odlagalnih mest
 • prilagodljiva zadnja klop
 • sedežno udobje
Minusi
 • upravljanje klimatske naprave (drsniki)
 • brez navigacije in sistema mrtvih kotov pri dani ceni
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem vžigu motorja
 • doplačilo za dvojno dno v prtljažniku

Na kaj najprej pomislite ob omembi znamke Volkswagen? Verjetno marsikomu najprej pade na pamet zimzeleni Golf, ki je v zadnjih desetletjih dodobra definiral slovensko krajino ter parkirišče prvega slovenskega predsednika. Nekaterim prikliče v spomin afero, ki je skorajda tako očrnila imidž same znamke, kot velenjski premog člane šaleškega lobija. Spet drugim ponuja asociacije na legendarnega hrošča ter njegovega idejnega očeta, čigar slikarskih del nikdar in nikoli ne boste našli v izraelskih galerijah. Zanimivo pa se le malokdo najprej spomni na športno uporabnega Tiguana, pa čeprav v zadnjih letih daleč najpogosteje zapušča njihove prodajne salone. V letu 2019 se je to menda zgodilo celo na vsakih 35 sekund!

Novodobni hrošč

Če je bila znamka Volkswagen nekdaj sinonim vozil za množice, kar je nenazadnje razkrivalo že njeno ime (Volkswagen = ljudski avto), pa temu že dolgo ni več tako. Spodnjesaški proizvajalec je namreč tekom let dodobra prerasel osnovno idejo Nemške delavske fronte, ki je zapovedovala izdelavo poceni avtomobilov, pridih ljudskosti pa je v koncernu deloma prevzela Škoda. Časi nizkocenovnega hrošča, kot daleč najbolj popularnega Volkswagnovega vozila, so tako dokončno mimo.

Kupci, ki dandanes vstopajo v Volkswagnove salone, niti slučajno ne iščejo več kakšnih diskontnih produktov. Na to kaže že podatek, da velja v zadnjih letih ravno model Tiguan, ki sicer ne spada ravno med cenejša vozila na trgu (osnovni model stane pri nas več kot 25 tisočakov), celo za njihov globalno najbolj prodajan avtomobil. Pri čemer je v preteklem letu našel celo več kot 600 tisoč novih lastnikov, kar ga uvršča na zelo visoko 5. mesto med vsemi avtomobilskimi modeli. Presenečenje? Niti ne.

VW TIGUAN 02V teh časih smo se pač navadili, da so med ljudstvom še kako popularne takšne in drugačne interpretacije na temo športno uporabnih vozil, ki sicer počasi izrivajo ostale avtomobilske oblike. Obenem so Volkswagnovi inženirji pri ustvarjanju druge generacije kompaktnega Tiguana, ki se je prvič pojavila na cestah leta 2016, dodobra prisluhnili sodobni potrošniški duši. Ter ga za razliko od prve izvedbe precej bolj približali družinam, saj se ponaša s prenekatero enoprostorsko odliko (prilagodljiva zadnja klop, obilje predalov), zaradi česar ga je moč označiti tudi kot dovolj vsakodnevno uporabnega.

S svojo nepretenciozno (politično korektno) obliko, ki jo zmore ozaljšati zgolj kakšen sladostrasten paket R-Line, nikakor ne polarizira mnenj, kar pa se velikokrat izkaže tudi za zadetek v polno. Tovrstna tradicionalistična (beri: rahlo dolgočasna) oblikovalska filozofija namreč velikokrat zastara bistveno kasneje  kot razne dizajnerske ekskurzije v neznano (spomnite se na azijske proizvajalce), ki so zanimive zgolj prvi dve leti. A vendarle, saj menda niste pričakovali posebne oblikovne razburljivosti, ki je sicer pri Volkswagnu prisotna podobno kot spolna vzdržnost v olimpijski vasi?!?

Pridih prenove

Zatorej ne čudi, da je bila lanskoletna kozmetična prenova njihovega (trenutno) najpomembnejšega globalnega modela izjemno decentne narave. Tako je na zunaj vidna zgolj malenkostno prenovljena maska, drugačne luči (spredaj in zadaj) ter nov sprednji odbijač z večjimi režami za zajem zraka. Vsekakor se ga je prenova dotaknila ravno toliko, da še lahko govorimo o osvežitvi, a nikakor preveč, da bi se lastniki dosedanjih verzij prebujali iz morastih sanj, ker bi imeli občutek, da je njihovo vozilo že iz mode.

VW TIGUAN 21Malce več sprememb je opaznih znotraj, kjer največjo novost predstavljajo drsniki za upravljanje klimatske naprave, ki pa se že pri drugih koncernskih modelih niso izkazali za najbolj posrečeno rešitev. Prejšnja upravljala z okroglimi gumbi so bila vsekakor precej bolj ergonomska in uporabnejša. Škoda, saj so Volkswagni v preteklosti vedno veljali za vzor urejenosti voznikovega delovnega prostora, kjer si lahko miže našel prav vse. Kozmetična prenova je obenem poskrbela še za drugačen volanski obroč ter sodobnejšo infozabavno enoto (nova generacija MIB3). Slednji sicer omogoča stalno osveževanje funkcij multimedije preko spleta ter nakup novih (npr. navigacije).

Vse ostalo je poznano že iz prejšnje verzije, pri čemer si še posebno pohvalo zaslužijo udobni sedeži, obilica prostora na zadnji klopi ter nadpovprečno število odlagalnih mest (npr. predali na stropu). Vsekakor pa znotraj ne ponuja kakšne premijske imenitnosti kot večji Touareg, kar pa tako ali tako ni njegova osnovna naloga.

VW TIGUAN 24A četudi pravijo, da je skromnost lepa čednost, se vseeno zdi, da bi lahko bila oprema pri različici R-Line, po kateri sicer poseže glavnina kupce, za odtenek malce manj skromna. Tako je pri vozilu, ki s tokrat preizkušenim pogonskim sklopom stane v osnovi skoraj 38 tisočakov, potrebno doplačati še za brezstični ključ, avtomatsko odpiranje prtljažnih vrat, zadenjsko kamero, ipd. Vsekakor je smotrneje gledati k rahlo cenejšemu paketu Elegance, ki je le izdatneje opremljen, a še vedno brez navigacije ter sistema za nadzor mrtvih kotov. Obenem pa se izognemo tudi 19-palčnim platiščem, ki sicer ozaljšajo avtomobil kot ikebana z gerberami osrednji cerkveni oltar pri birmi, a žal zmanjšajo udobje na razdrapanih cestiščih.

Čistejši

Ob omembi imena Volkswagen zna marsikomu najprej pasti na pamet že dodobra ponarodela oznaka TDI, ki je v veliki meri definirala znamko v zadnjih dveh desetletjih. A je dizelska afera – vsaj preko luže – načela ugled omenjene oznake podobno kot ugled naše deželice v tujini izpadi političnih veljakov na twitterju . Četudi je kozmetična prenova poskrbela, da je v ponudbi tudi moden priključni hibrid (1.4 TSI eHybrid), pa je vsekakor moč pričakovati, da se bo večina slovenskih kupcev še vedno odločila za turbodizelsko klasiko. Dvolitrski TDI je sicer po novem čistejši in varčnejši, tudi na račun sistema za čiščenje izpušnih plinov s tehnologijo dvostopenjskega doziranja.

VW TIGUAN 30Kakorkoli že, srednje krepka dizelska opcija v ponudbi je sicer dovolj prožna, a se vseeno zdi, da bi lahko bilo njenih 150 »konjev« še za malenkost bolj iskrivih. Nenazadnje pač morajo premikati vozilo, ki na tehtnici pokaže skorajda 1,7 tone. A da ne bo pomote, konjenica pod motornim pokrovom nikakor ni podhranjena, da bi bilo potrebno nujno pogledovati k močnejši verziji z 200 KM. Vsekakor v kombinaciji z zgledno delujočim 7-stopenjskim menjalnikom DSG, ki je solidno odziven, pušča dober končni vtis, saj zna prepričati z mirnim in tihim delovanjem (a ne tako elegantnim kot pri kakšnem Audiju) ter zelo spodobno porabo goriva. Le ta se je na koncu ustavila pri 6 l/100 km, kar je odličen podatek, pri čemer je na relacijskih poteh padla celo pod 5 litrov.

Med ovinku je Tiguan dovolj agilen ter navduši s komunikativnim volanskim mehanizmom, ki omogoča zelo natančno vodenje. Vsekakor pa bi na ceniku izbral še slaba dva tisočaka drago opcijo štirikolesnega pogona s sredinsko lamelno sklopko, ki bi doprinesel k boljšemu oprijemu na spolzkem. Nenazadnje omenjena vsekolesna pomoč nekako pristaja družinsko nastrojenemu športnemu terencu, ki se s svojo ceno že bliža premijskim produktom.

Golf med križanci

VW TIGUAN 03Verjetno ni presenečenje, da je Volkswagnov Tiguan postal v zadnjih letih eden najbolj zaželenih avtomobilov na zemeljski obli, saj zna zadovoljiti izjemno širok spekter voznikov. Nenazadnje tudi zaradi svojega modnega karoserijskega koncepta, ki kupce še vedno tako vznemirja kot predsednika vlade slovenska osamosvojitev. Tako mu na nobenem področju ne moreš očitati prav nič resnejšega (morda zgolj oblikovno zadržanost), a obenem tudi ne izstopa pretirano v nobeno smer. Avtomobil, ki bo verjetno še kar nekaj časa vladal na prestolu najbolj zaželenih vozil z značko VW, s katerega ga bo – vsaj v naslednjem desetletju –  le stežka sklatila kakšna ID. novotarija.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani dvolitrski turbodizel je postal po novem čistejši (sistem twin dosing z dvema katalizatorjema, ki zmanjša izpuste dušikovih oksidov do 80%) ter varčnejši. 7-stopenjski DSG zgledno opravlja svoje delo in je vreden doplačila.
  9
 • Notranjost
  Da kozmetične prenove ne prinašajo zgolj izboljšav, dokazujejo nova upravljala klimatske naprave z drsniki, ki so manj posrečena rešitev od prejšnje. Odlična ergonomija voznikovega prostora, soliden izbor materialov ter zelo dobrodušno odmerjena prostornost zadaj.
  9
 • Opremljenost
  Opremski paket Elegance je verjetno najbolj optimalna izbira v ponudbi, saj je precej bolj izdatno založen, kot (sicer vizuelno lepši) R-Line. Žal pa je potrebno med dodatki še vedno obkljukati navigacijo, ogrevane sedeže ter sistem za zaznavo mrtvega kota.
  8
 • Vozne lastnosti
  Volkswagnov Tiguan druge generacije tudi po petih letih še vedno velja za enega bolj uravnoteženih predstavnikov tega segmenta, ki ponuja dobro razmerje med dinamiko ter udobjem. Zelo dober volanski mehanizem.
  9
 • Gospodarnost
  Resda malce bolj izdatno opremljen primerek sega proti meji 40 tisočakov, kjer najdemo tudi že kakšno malce bolj premijsko zadevščino, a je še vedno povsem v rangu primerljive konkurence. Če ne verjamete, poglejte k Toyoti (RAV4), Mazdi (CX-5), Fordu (Kuga) ter ostalim. Odlična poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  150 turbodizelskih konjičev sicer ne razganja od testosterona, a jim nikakor ni moč očitati lenobnosti ali celo zaspanosti. Za malce bolj iskriva doživetja pa je tako ali tako bolje poseči vsaj k 200-»konjskemu« TDI ali celo bencinskim verzijam.
  7
 • Sklep
  Trenutno najbolj prodajano Volkswagnovo vozilo na zemeljski obli velja za eno najbolj korektnih športno uporabnih vozil na trgu. Kljub temu, da ne sproža pretiranih emocij (kar niti ni njegov namen), prepričuje z vsesplošno solidnostjo na vseh področjih. Avto, ki zna zadovoljiti zelo širok spekter kupcev.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.772
cena testnega vozila (€) 37.959
dolžina × širina × višina (mm) 4.509 x 1.836 x 1.675
dovoljena masa vozila (kg) 2.090
emisija CO2 (g/km) 143
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.640
medosna razdalja (mm) 2.678
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 360 pri 1.600-2.750
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,5
osnovna cena vozila (€) 37.033
pnevmatike 235/50 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,4
prostornina posode za gorivo (l) 58
prostornina prtljažnika (l) 615-1.655
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Nič več vozilo za množice"


mavrica
1 leto 1 mesec nazaj

za vsak 5 minutni postanek na črpalki novih 1000 km brezskrbnega dosega … Elektrika je še daleč daleč zadaj.

1 leto 2 meseci nazaj

Jaz najprej pomislim na kolono počasnel kot je James May.

jack86
1 leto 2 meseci nazaj

Seveda ni več vozilo za množice. Tudi množica počasi dviguje osnovni okus in enostavno preskoči tiguana…

meganer
1 leto 2 meseci nazaj

Cena je problem (kupna moč).

1 leto 2 meseci nazaj

Elegance pa ne vem kaj še vse od opreme a še vedno tisto grdo 20let staro stikalo za luči levo spodaj hahahaha

matejxx
1 leto 2 meseci nazaj

Iz tako lepe notranjosti, ki so jo imeli pri VW, so sedaj šli na tisto žalost iz Golfa, ID3,… Bo pa očitno potrebno pri nakupu novega avte sedaj gledati tudi, da se lahko izključi vse asistenčne sisteme. Ker to avtomatsko vklapljanje lane asistenta je res neumnost. Po eni strani želijo poenostaviti prižig avta ( samo pritisk na gumb), po drugi strani boš pa moral pred začetkom vožnje iti skozi proceduro izklapljanja sistemov, hujše kot v letalu.

meganer
1 leto 2 meseci nazaj

Drugače je to mišljeno za varnost. Ne za pokazat. Če pač nočeš tega …… vzameš drug avto, ali slabšo opremo.
Isto kot se vozijo ljudje z telefonom v roki, dandanes imajo povezavo že skoraj vsi avti za prostoročno.

matejxx
1 leto 2 meseci nazaj

Saj bi vzel slabšo opremo. Toda potem pa nimaš tistih stvari, ki jih pa je nujno potrebno imeti. Npr. luči. Saj zato bom pa pri nakupu naslednjega avta gledal, kje vse je možno to vse izključiti. Pa tudi če ga peljem kakšnem mehaniku. Ker tega sr**** res ne mislim imeti v avtu. Že start-stop nenehno izklapljam, sedaj bi še pa moral vse to.

cc09
1 leto 2 meseci nazaj

Ali pa če bi kupil avto kjer ti sistemi dejansko delujejo in jih ni treba izklapljat…

matejxx
1 leto 2 meseci nazaj

Kje pa piše, da sistemi ne delujejo? Jaz še vedno želim voziti avto sam, zato pa ne želim sistemov, ki delajo namesto mene.

cc09
1 leto 2 meseci nazaj

Potem sam vgašaš avto v križišču?

matejxx
1 leto 2 meseci nazaj

Zakaj bi pa želel ugašati avto v križišču? Že sedaj sem dal izklopiti start-stop ne pa da bi ga še sam ugašal.

cc09
1 leto 2 meseci nazaj

Zato, da ne smrdiš naokoli. In kot rečeno, pri tistih, ki imajo dober s/s sistem, ni to noben problem.

matejxx
1 leto 2 meseci nazaj

Nima veze, če je sistem dober ali ne. Star stop izklopim pri čisto vsakem avtu, ki ga vozim. To je prva stvar, ki jo naredim ko začnem peljati.

cc09
1 leto 2 meseci nazaj

Ja, ker imaš v vsakem slabega.

 
Pred in po
Ni za vsakogar