Novice

PRIMA med malimi mestnimi avtomobili

V novem projektu primerjave smo se s kolegi iz še sedmih medijev zakadili v najbolj številčen segment do sedaj ter se posvetili prednostim in slabostim kar trinajstih predstavnikov razreda malih avtomobilov.

Majhni avtomobili, velik zalogaj

Po dveh letih in štirih obsežnih primerjavah smo se s kolegi očitno počutili dovolj samozavestno, da se lotimo avtomobilov segmenta B, kjer smo kot primerljive označili kar 15 konkurentov. V skladu s prodajnimi statistikami smo brez dvomov zaključili, da je tipičen predstavnik opremljen z bencinskim agregatom in ročnim menjalnikom, nato pa posredovali znamkam naše vabilo k sodelovanju.

Z odzivom smo bili zelo zadovoljni. Z liste želja smo zaradi odločitev zastopnikov sicer morali prekrižati Kio Rio in Nissana Micro, a na koncu v primerjavo vključili kar 13 predstavnikov razreda:


Avtomobili segmenta B, ki jih najpogosteje označujemo s pridevniki “mali” in “mestni”, so za proizvajalce zelo pomembni, saj zavzemajo pomemben delež prodaje novih avtomobilov. Na evropskem trgu je to v lanskem letu pomenilo nekaj manj kot petino prodaje, podobno številko pa dosegajo tudi na slovenskem trgu. Slednje velja ne glede na to, kako temeljito “čistimo” uradne statistike, torej tudi, če na primer upoštevamo samo še vedno registrirana vozila konec posameznega meseca in samo prvič registrirana vozila fizičnih uporabnikov. *


Dostopni in igrivi

PRIMA mali segment B (1)Za male avtomobile proizvajalci pogosto pravijo, da so tisti, ki nagovarjajo čustva kupcev – na račun svojega videza, pa tudi nostalgije, saj smo praktično vsi v svoji vozniški karieri vozili vsaj enega izmed njih, če že ne v avtošoli, pa na primer kot prvi lastni (ali mamin, dedkov) avto. Na nek način so torej vstopnica za zagotavljanje lojalnosti kupcev, ki kasneje pri isti znamki pogosto prestopijo v višji razred.

V zadnjih desetletjih so se v splošnem dimenzijsko povečali, hkrati pa so preskočili kar nekaj stopnic, ko govorimo o njihovi opremljenosti. Logika, da majhen avtomobil ne potrebuje dosti opreme, je čedalje manj uporabna, saj se marsikdo raje odloči, da denar nameni udobju namesto zgolj prostoru. Poleg tega proizvajalci vanje strateško umeščajo več dodatkov, kar prinaša več denarja, še posebej, če opremo lahko povežejo s plačljivimi storitvami v celotni dobi uporabe avtomobila.


PRIMA smo: Avto Fokus, Dnevnik, Finance, Komotar Minuta, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


Rezultati že v petek!

Tudi tokrat smo s kolegi v osnovi sledili znanim kriterijem primerjave –  preverili smo uporabnost potniškega in prtljažnega prostora, vozne lastnosti, založenost in delovanje sodobnih tehničnih dodatkov, stroške lastništva ter splošen vtis o posameznem modelu.

Podrobne rezultate PRIMA bomo objavili v petek, 13. aprila, zaenkrat pa vas vprašamo le: kateri izmed avtomobilov bi dobil vaš glas?

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

* Obdelava podatkov za leto 2017, ki so dostopni na https://podatki.gov.si/dataset/prvic-registrirana-vozila-po-mesecih

Mnenja uporabnikov

28 komentarjev za "PRIMA med malimi mestnimi avtomobili"


6 leta 11 dni nazaj

Teh testov si ni k srcu za jemat. Itak je bilo več kot očitno, da bo polo zmagovalec (pomoje ne zato ker je vw, ampak zato ker je najmlajši na trgu in ima dejansko največ za ponudit z izjemo grde zunanjosti :)).

Gosic
6 leta 12 dni nazaj

Zame je absolutna zmagovalka Mazda 2. Že davnega leta 2014 vsebovala LED žaromete, Head-up, nadzor mrtvih kotov, sistem za preprečevanje trkov in še bi lahko našteval… skratka marsikateri tega še sedaj ne ponuja. Da niti ne govorimo o voznih lastnostih. Ampak dobri in kakovostni izdelki so se redko prodajali masovno, kar je morda za Mazdo le dobro, saj tako s vsakim modelom ponudi še več. Masovno se prodajajo razni Clioti, ker so napol naši in poceni, Poloti ker je pač Volkswagen in pregovorno z njim težko zgrešiš ter nekako tudi Ibiza in Fabia, ker sta pod okriljem Volkswagna. Morda še kaka Fiesta in Corsa, ostali pa pač drobtinice. Osebno se mi zdi, da je predvsem Swift tu precej spregledan – ampak dejstvo je, da večina zaupa le EU izdelkom.

6 leta 12 dni nazaj

Moja najvecja zelja je….., da bi vsaj enkrat v zivljenju bil prisoten pri ocenjevanju kvalitete avtomobila. Nikakor ne morem dojeti kvalitete golfa. Vedno naj naj, pa avto ima nasploh dosti čričkov, armaturka škripa na dotik, pa še kaki odstopek se bi našel na zunanjosti vozila. Mogoce je kriterij zgornji del armaturke, ki je res prijeten na dotik. Pa da ne bo pomote golf se dobro pelje, ampak vso to hvaljenje je pa malo prevec. Prodajni je najbolj ker pac je v germanskega folka v evropi številčno največ. Če bi bilo francozov 100 mil, bi bil megane najbolj prodajni.
Lp

Tattoo-
6 leta 11 dni nazaj

Po tej tvoji logiki bi potem morala biti Ruska Lada daleč najbolj prodajana znamka v EU?! 😉

6 leta 11 dni nazaj

Saj je v rusiji

tha_man
6 leta 12 dni nazaj

Skupinski testi so super, ampak še bolj zanimivo bi bilo, če bi objavili dejanske rezultate meritev, namesto da samo v par besedah napiete kateri se najbolej pelje in v katerega ste zbasali največ prtljage. Osebno bi me zelo zanimali dejanski centimetri, sekunde, decibeli… škoda da tega ni, če že merite. No, vsaj pri prejšnjih PRIMA testih ni bilo.

mrtwelvetrees
6 leta 12 dni nazaj

Lahko predlagam merjenje hrupnosti v potniški kabini na sredini med obema sprednjima vzglavnikoma ?

tha_man
6 leta 12 dni nazaj

Super 🙂 Saj samemu besedilu prispevkov čisto nič ne manjka, mogoče samo še tabelca na koncu testa z vsemi meritvami, da je možno primerjati avte še v številkah… za tiste, ki imamo to radi 🙂

6 leta 12 dni nazaj

Po mojem je najlepsi clio, pa ceprav je med najstarejsimi.

MORDOR
6 leta 12 dni nazaj

To je dejstvo.

 
Audi A6 Avant je eden lepših karavanov
Tudi med malimi avtomobili so lahko velike razlike