Poraba 8,3 l/100km Največja hitrost 201 km/h Cena 40.195 eur
Plusi
 • prostornost
 • udobna sprednja sedeža
 • občutek za oblikovne detajle
 • delovanje brezstičnega ključa
 • bogata oprema Initiale Paris
 • zvočna zatesnjenost
Minusi
 • volanski mehanizem
 • počasna multimedijska naprava
 • neudobno požiranje neravnin
 • impulzno stikalo zgolj pri vozniku
 • drseče prtljažno dno
 • brez opcije radarskega tempomata

Če je šlo pri prvi generaciji športno uporabnega Renault-Samsungovega Koleosa še za produkt, pri katerem si imel občutek, da je bil narejen – podobno kot silvestrske oddaje na nacionalki, precej na silo – pa gre pri njegovem kolosalno spremenjenem nasledniku za bistveno bolj premišljen in dodelan izdelek. Ni kaj, Koleos se je v novi verziji dvignil kot feniks iz pepela svojega medlega predhodnika.

Poprav’c

Bodimo povsem iskreni! Prvi Renaultov projekt v razredu športno uporabnih vozil, pri rojstvu katerega sta sodelovali še dodatni dve materi (japonski Nissan in korejski Samsung), se je izkazal za precej kilavega. Saj je šlo za pol-terenca, ki se je že na začetku svoje prodajne poti (leta 2007) zelo težko kosal s tedanjo konkurenco (Toyota RAV4, Honda CR-V, Land Rover Freelander, …) in pri katerem si, podobno kot pri nogometnem selektorju v zadnjem kvalifikacijskem ciklu za SP, vseskozi upal na malce bolj prepričljivega naslednika.

In glede na to, da postaja segment športno uporabnih križancev čedalje bolj množičen in konkurenčen, so bili Francozi skorajda že prisiljeni, da posvetijo tudi temu avtomobilskemu razredu malce več časa. Kar so dodobra dokazali z modeloma Captur ter Kadjar, ki sicer predstavlja neposrednega naslednika prvega Koleosa, kjer nimaš več občutka, da bi bili narejeni, podobno kot Lex Magna, kakorkoli polovičarsko. Oziroma zgolj zaradi tega, ker pač morajo biti.

RENAULT KOLEOS 37Nova generacija Koleosa, ki spada v razred večjih športno uporabnih avtomobilov, tako predstavlja novost v Renaultovi ponudbi in deluje za samo znamko vsaj malce presenetljivo. Še posebej zaradi tega, ker že imajo v svojem portfelju podobno velike »skrižane« enoprostorce, ki delujejo kot križanci (Espace in Grand Scenic). A je vendarle le potrebno vedeti, da so tudi tovrstni »terenci« postali v zadnjem času izjemno popularni med kupci, kar najbolje kaže primer Škodinega Kodiaqa, na katerega je bilo potrebno v začetku prodaje čakati debelih 12 mesecev.

Z novim Koleosom tako želijo Francozi nagovarjati tiste modno osveščene familije, ki sicer potrebujejo dovolj velik avto, a se želijo voziti v mikavnem terencu. Pa četudi v večini primerov tudi slučajno ne potrebujejo niti 4×4 pogona niti višje nastavljenega podvozja. A nova generacija Koleosa jih bo vsekakor navdušila s svojo mogočno kolosalno pojavo, ki ne bo ostala neopažena na cesti ter deluje kot celota precej bolj dodelano kot pri njegovem imenskem predhodniku. Izjemno celovita preobrazba, katero bi ji zavidal še Andersenov raček in zmagovalec oddaje The biggest loser!

Kolosej

V duhu novodobnih Renaultovih produktov, kar je sicer opazno na prav vsakem zunanjem delu novega Koleosa (seveda tudi s prepoznavnimi LED »podočnjaki«), se zgodba ponovi tudi v njegovi notranjosti. Oblikovno ji sicer niti največji estetski puristi ne morejo očitati kakšnih večjih anomalij, saj je – še posebej, če se kiti z najprestižnejšim opremskim paketom Initiale Paris- dovolj dovršena in prav nič načičkana. Francozi so vsaj v tem segmentu, če se seveda potrudijo, še vedno mojstri svojega poklica. Le pretiranega prestiža, navkljub dokaj samozavestno nastavljeni ceni, ki je presegla 40 tisočakov, raje ne iščite!

RENAULT KOLEOS 15Se pa bodo morali Renaultovi mojstri vsaj malce potruditi pri R-Link info-zabavnem elementu, saj je še vedno prepočasen, upravljanje z njim je na trenutke prezapleteno, kar se zna izkazati med vožnjo tudi za nevarno početje. Pomanjkljivost, ki je sicer poznana pri vseh novodobnih Renaultovih modelih.

A bo omenjena slabost kaj kmalu pozabljena, ko bodo pričeli potniki po prvih kilometrih ugotavljati, da je lahko življenje v Koleosu precej prijetno in nestresno. To zagotavljajo izjemno udobni sedeži, ki so odeti v voljno usnje, obilica prostora (še posebej na zadnji klopi) ter solidna zvočna izolacija. Prava francoska harmonija udobnosti, kakršno pričakujemo od vozil iz Macronove dežele!

Croissant z wasabijem

Malce manj francoskih elementov pa se je tokrat znašlo pod samo Koleosovo pločevino, kjer so si kar nekaj elementov sposodili z Nissanovih polic. Kar pa niti ne čudi, saj imajo pri slednjih – vsaj pri tehnologiji štirikolesnega pogona – bistveno več izkušenj od Francozov, ki so se lahko v preteklosti pohvalili zgolj s … Scenicom RX4. Pa še pri temu so jim pomagali Avstrijci (Steyr-Daimler-Puch).

Tako pri novem Koleosu, ki sicer sloni na koncernski platformi CMF-C/D, skrbi za pogon vseh štirih koles Nissanov All Mode 4×4, poznan že iz modela X-Trail, ki ga je moč preklapljati med različnimi režimi (dvokolesni, štirikolesni, Lock). Resda pa je ob tem le potrebno priznati, da gre bolj ali manj za »hobi program«, saj ne ponuja kakšnih resnejših kleno terenskih talentov, pri čemer mu manjka vsaj še kakšen dodaten sistem za počasnejše spuščanje po strminah.

RENAULT KOLEOS 26Japonci so poskrbeli tudi za brezstopenjsko menjalno avtomatiko X-Tronic, ki je sparjena z znanim dvolitrskim Renaultovim turbodizlom in predstavlja (vsaj v tem trenutku) najbolj optimalno pogonsko kombinacijo v ponudbi. Navorsko bogat agregat, ki razvije 177 »konjev«, je namreč povsem dovolj krepak, da povsem spodobno premika Renaultov največji SUV v ponudbi. Pri čemer tudi CVT menjalniku z elektronsko prednastavljenimi 7 prestavami, ki simulirajo delovanje klasičnega samodejnega menjalnika, lahko očitamo zgolj to, da zna biti malce bolj obotavljajoč pri speljevanju, a deluje izjemno uglajeno in mirno. Pohvalno!

Si pa Renaultov kolos malce manj pohvale zasluži med ovinki, kjer se na trenutke obnaša kot neroden velikan, saj njegov volanski mehanizem ne ponuja prave komunikacije s cestiščem ter se zna ob kakšnih poudarjenih prečnih cestnih neravninah zatresti kot Primc ob branju 55.člena Ustave Republike Slovenije. V tem segmentu je Koleosova bližnja konkurenca (Hyundai Santa Fe, Škoda Kodiaq, Ford Edge) le prepričljivejša!

Renaultov kolos  

Morda se zdi, da bi lahko imel največji SUV v Renaultovi ponudbi manjše težave pri prepričevanju kupcev, saj s svojimi merami in precejšnjo maso ni ravno po zadnjih modnih smernicah, ki jih zapovedujejo bruseljski biro(š)krati. Nenazadnje tudi zaradi tega, ker Francozi zaenkrat nimajo v ponudbi niti bencinsko gnanih alternativ niti kakšnih čedalje bolj popularnih hibridov.

RENAULT KOLEOS 36A konkurenca, pri čemer mi pred oči še najbolj skače »aljaški medved«*, vseeno kaže, da lahko tudi tako veliki SUV-ji še vedno dokaj množično najdejo pot do kupcev. Pa četudi se, zanimivo, ne ponašajo z avreolo premijskosti. Tako bi lahko postal tudi novi Koleos, ki ima sicer s svojim predhodnikom toliko skupnega kot Miro mlajši s starejšim, dovolj zanimiva popestritev ponudbe, saj predstavlja precej bolj modno alternativo popularnim srednje velikim družinskim karavanom in enoprostorcem. Pa četudi velikokrat precej manj racionalno …

Tekst in foto: Urban Acman

* Škoda Kodiak

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Pogonska kombinacija 177-»konjskega« Renaultovega dizla in Nissanovega CVT menjalnika z elektronsko prednastavljenimi prestavami nikakor ne razočara, a hkrati ne ponuja niti posebnega veselja. Sistem štirikolesnega pogona, ki sicer v tem segmentu nikakor ni nujen, ima hvalevredno možnost izklopa.
  8
 • Notranjost
  Četudi novi Koleos spada v razred srednje velikih družinskih križancev, po katerih posegajo tudi dosedanji vozniki enoprostorcev, mu vseeno manjka malce več družinsko uporabnih elementov (prilagodljivejša zadnja klop in prtljažnik). Odlična kabinska prostornost ter neizmerno udobna sprednja sedeža.
  9
 • Opremljenost
  Opremski paket Initiale Paris predstavlja pri znamki Renault največ, kar lahko ponudijo. Žal pa (zaenkrat še) ne prinaša (v tem segmentu dandanes že povsem samoumevnega) radarskega tempomata, ki ga ni moč najti niti med doplačilnimi dodatki.
  9
 • Vozne lastnosti
  Čeprav novi Koleos predstavlja tisti tip športno uporabnega vozila, pri katerem pričakujemo obilico udobja, pa zna velikokrat (na slabših podlagah) presenetiti z ne najbolj harmonično naravnanim podvozjem. Zgolj povprečen volanski mehanizem.
  7
 • Gospodarnost
  Eden najdražjih Renaultov v ponudbi nikakor ni poceni, a ponuja kar precej avtomobila za dani kupček cekinov. Še posebej, če ga primerjamo s podobno motorizirano in enako opremljeno bližnjo konkurenco, ki je lahko tudi več kot 10 tisočakov dražja (Škoda Kodiaq, Kia Sorento, Ford Edge).
  7
 • Zmogljivost
  Najmočnejši agregat v ponudbi resda ne ponuja kakšnih športno dinamičnih doživetij, a je dovolj prepričljiv v večini voznih režimov.
  8
 • Sklep
  Novi Koleos, ki ima s svojim predhodnikom toliko skupnega kot Renaultova petica z BMW-jevo (beri: več ali manj le ime), predstavlja dovolj zanimivo družinsko alternativo podobno prostornima karavanskemu Talismanu ter enoprostorskemu Grand Scenicu, saj spada ravno v tisti segment, ki je med kupci čedalje bolj popularen.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 26.900
cena testnega vozila (€) 40.195
dolžina × širina × višina (mm) 4.673 x 1.843 x 1.678
dovoljena masa vozila (kg) 2.300
emisija CO2 (g/km) 156
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 15,6
masa praznega vozila (kg) 1.822
medosna razdalja (mm) 2.705
menjalnik/pogon neskončnostopenjski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 201
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130/177 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 38.900
pnevmatike 225/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2/5,8/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 565-1.677
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 84x90
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Feniks iz pepela"


sporty
2 leta 6 meseci nazaj

Sem vedel da nimate pojma, Renault ima precej vec zgodovine v 4×4 programu kot pisete… Pa ne razumem zakaj tako radi omenjate kaj si “sposojajo” pri nissanu… Naj spomnim da je Renault njegov vecinski lastnik… Odlicno igrajo svojo igro, originalnih inzinirjev pa tako ali tako ni vec v nobeni znamki

DX5050
2 leta 6 meseci nazaj

Maneken! Sploh v primerjavi s škodino škatlo.

blaze11
2 leta 6 meseci nazaj

a ni faj da lahko kupi vsak avto, ki mu je všeč. Za mene je tako zunaj kot znotraj grd. Kar se pa Kodiaka tiče mi je pa zunaj grd, notri pa veliko lepši kot ta. Ampak to je moje mnenje.

 
Prava odločitev
Povsod dobra, a ne izjemna