Poraba 7,9 l/100km Največja hitrost 195 km/h Cena 48.960,00 eur
Plusi
 • uglajenost pogonskega sklopa in menjalnika ob umirjeni vožnji
 • upravljanje informacijsko-multimedijskega sistema in ostalih funkcij s pomočjo fizičnih gumbov gumbov
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta in prečiščen, a učinkovit prikaz vseh potrebnih informacij na zaslonu digitalne instrumentne plošče in osrednjega zaslona
 • svetilnost matričnih žarometov in delovanje samodejne prilagoditve dolgih luči
Minusi
 • po ponovnem zagonu si ne zapomni zadnje nastavitve funkcije "auto hold"
 • ni samodejnega popuščanja parkirne zavore ob speljevanju v primeru da je parkirna zavora ročno aktivirana

Mazda še naprej ubira svojo pot. Ob sodobni tehnološki zasnovi ohranja nekatere elemente, ki niso povsem skladni s tem, kar ponuja konkurenca. Čeprav so me ob prvem stiku s testno Mazdo CX-5 prevevali mešani občutki, pa je bilo le nekaj deset kilometrov potrebnih za dojemanje (in sprejemanje) dobro premišljene filozofije.

Sprejemljiva drugačnost

Čeprav CX-5 na prvi pogled daje vtis še enega športno uporabnega križanca med podobnimi, ga od njih razlikuje vztrajanje inženirjev japonske znamke pri atmosferskih motorjih in upravljanju informacijsko-multimedijskega sistema s pomočjo fizičnih gumbov. Glede na to, da skoraj ne pomnim več, kdaj sem nazadnje vozil zmogljivejši bencinski motor brez podpore turbinskega puhala, je izkušnja s testnim avtomobilom, kljub odsotnosti sunkovitejših pospeškov, postajala vedno bolj zanimiva in ugodna izkušnja. Uglajena kombinacija motorja in samodejnega menjalnika najbolje pride do izraza ob umirjeni vožnji ter dovolj suvereno, a menjalniško nekoliko manj uglajeno, ustreže tudi željam po bolj dinamični vožnji.

Mazda CX-5 (22)Bogato opremljen

Paket opreme Takumi s tehnološke in vizualne plati ponuja praktično vse, kar so pri Mazdi namenili modelu CX-5. Ob električno nastavljivih in z usnjem oblečenih ogrevanih ter spredaj tudi prezračevanih sedežih, ki zagotavljajo udobje med krajšimi in daljšimi vožnjami, je za popolno povezljivost poskrbljeno z možnostjo brezžičnega povezovanja mobilnih telefonov za uporabo sistemov Android Auto in Apple CarPlay. Multimedija ponuja tudi vse možnosti predvajanja glasbenih datotek preko različnih virov in solidno zvočno izkušnjo, za kar v danem paketu opreme poskrbi kvaliteten avdio sistem s podpisom znamke Bose. Na osrednjem zaslonu je, poleg prikaza multimedijskih nastavitev ali navigacije, med vožnjo možno priklicati tudi razširjeno statistiko porabe ali prikaz delovanja pogonskega sklopa. Ob številnih sistemih pasivne in aktivne varnosti je bila v testnem CX-5 na voljo široka paleta dobro delujočih voznikovih pomagal z ne preveč agresivnim opozarjanjem – pohvalno, da so se pri Mazdi odločili opozarjati voznika na umirjen način in ne panično, kot da smo pred zračnim napadom, čeprav smo na primer prekoračili omejitev hittosti za 10 km/h ali smo manj kot 30 centimetrov oddaljeni do najbližjega objekta ob parkiranju. Ob tem bi pohvalil prikaz 360-stopinjskega sistema kamer, ki se je izvrstno obnesel pri vzvratni vožnji v nočnem nalivu in posledični nični vidljivosti preko stranskih ogledal.

Mazda CX-5 (7)Spogledovanje s prestižem

Nad ergonomijo voznikovega delovnega mesta nimam posebnih pripomb, saj je uporaba stikal in ročic logična ter ne potrebuje preveč privajanja. Upravljanje večine najpogosteje uporabljanih funkcionalnosti, vključno s klimatsko napravo, poteka preko namenskih fizičnih gumbov. Tudi odsotnost dotičnega upravljanja informacijsko-multimedijskega sistema, ki je pri veliki večini znamk že nekaj samoumevnega, ne povzroča kakšnih težav, saj se hitro privadiš na logiko upravljanja preko dveh gumbov na sredinski konzoli. Pravzaprav sem z vsakim dnem uporabe vse manj pogrešal zaslon na dotik (čeprav sem tudi na tem pustil kar nekaj prstnih odtisov – stvar navade pač) in mi je način upravljanja, kot so si ga zamislili pri Mazdi, z vsakim dnem postajal bolj simpatičen. Ob tem, da omogoča logičen in hiter dostop do večine funkcij, tudi občutno manj odvrača voznikovo pozornost s ceste, še toliko bolj v testnem avtomobilu, v katerem je za prikaz pomembnejših informacij (vključno s podatki navigacije preko sistema Android Auto) skrbel pregleden projicirni sistem na vetrobranskem steklu. Preprosta in pregledna grafika digitalne instrumentne plošče skrbi za prikaz vseh vozniku potrebnih informacij brez nepotrebnih ali kičastih olepšav – na prvi pogled morda res deluje malenkost dolgočasno, a je nadvse učinkovit in z minimalnim odvračanjem voznikove pozornosti.

Mazda CX-5 (5)Zasnova notranjosti je sicer precej minimalistična, a je vse na svojem mestu, dober splošni vtis pa poudarjata še izbira kvalitetnih materialov in relativno nizek delež trde plastike. Solidno je poskrbljeno tudi za potnike v zadnji sedežni vrsti – v primeru, ko zadaj sedita le dva, imata ob spuščenem sredinskem naslonu za roke, ki je sicer del sredinskega sedeža, poleg stikal za nastavitev ogrevanja sedežev na razpolago še dve vtičnici USB za priklop in polnjenje mobilnih naprav.

Mazda CX-5 (15)Atmosferski značaj

Pogonu testnega avtomobila je bil tokrat namenjen 2,5-litrski bencinski štirivaljnik z blago hibridno tehnologijo, ki je namenjena predvsem temu, da naj bi ob regeneraciji energije pri zaviranju in njeni ponovni uporabi dodatno povečala varčnost. Električne pomoči res sicer skoraj ni opaziti, se pa motor izkaže z zveznim pospeševanjem preko celotnega območja vrtljajev in dobrim sodelovanjem s samodejnim menjalnikom. Ta v primeru nezahtevne vožnje izkorišča prožnost motorja in dopušča tudi vožnjo pri dizelsko nizkih vrtljajih, a ob odločnejšem pritisku pedala za plin za potrebo hitrejšega pospeševanja hitro prestavi eno ali dve prestavi nižje. Motor se v tem primeru rad zavrti tudi proti rdečemu polju, a tudi v višjih vrtljajih v nobenem primeru ne postane preglasen, za kar gredo zasluge tudi dobri zvočni izolaciji kabine. Njegov atmosferski značaj sicer ne ponuja eksplozivnosti, kot smo je vajeni pri turbinsko podprtih agregatih, a suvereno opravi z nekaj manj kot 1,7 tone lastne mase ter pri tem ne kaže pretirane žeje. Delovanje samodejnega menjalnika je usklajeno z zmogljivostjo motorja in se predvsem pri enakomerni vožnji izkaže s skoraj nezaznavno menjavo prestav. Po drugi strani pa, vsaj po moji presoji, ob izbiri športnega načina občasno predolgo in po nepotrebnem zadržuje visoke vrtljaje. V primeru agresivnejših pritiskov desnega pedala sem včasih dobil občutek, da menjalna pamet ne sledi željam voznika dovolj hitro, zato je v nekaterih primerih občutiti bolj grobo prestavljanje, ob pritisku pedala do konca in posledičnem pritisku stikala “kick down”, pa velikokrat prestavi tudi dve prestavi nižje.

Testno povprečje porabe se je na koncu ustavilo pri 7,9 litra bencina na sto prevoženih kilometrov pri približno dobri polovici opravljenih voženj po avtocesti in preostanku po regionalnih cestah (kjer se motor zadovolji s tudi z manj kot sedmimi litri bencina na sto prevoženih kilometrov) ter manjšemu deležu mestne vožnje.

Mazda CX-5 (26)Pogojno terenski

Štirikolesni pogon naj bi se ob izbiri programa “Off Road”  preko izbirnega gumba Mi-Drive na sredinski konzoli znal spoprijeti s številnimi terenskimi izzivi, a bo verjetno imela potrebo po uporabi le peščica lastnikov iz odročnejših krajev, kjer pozimi še vidijo kaj več kot par centimetrov snega. Vsekakor sem mnenja, da je CX-5 bolj mestnega značaja in kot tak, ne glede na terenske sposobnosti, sodi na urejene ceste. Na teh pa popolnoma zadostuje pogon na sprednji kolesni par. Kljub nekoliko trši nastavitvi podvozje v kombinaciji z 19-palčnimi kolesi učinkovito blaži cestne nepravilnosti, pretiranega nagibanja pa ni čutiti niti ob bolj dinamični vožnji po ovinkih.

Sprejemanje

Vsekakor je filozofija Mazdinih avtomobilov nekaj, kar sprejmeš z odprtimi rokami in hitro vidiš vse njene prednosti. Tisti, ki se z njo ne ujamejo, se ji raje v širokem loku izognejo in se ozrejo po kakšni drugi znamki. Testni CX-5 mi je, kljub občasnemu občutku sterilnosti, pustil precej dobrih vtisov, pa čeprav bi sam pod motornim pokrovom raje videl katero od dizelskih opcij.

Besedilo in foto: Matjaž Zupančič.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Atmosferski štirivaljnik, povezan s 6-stopenjsko avtomatiko in štirikolesnim pogonom, omogoča zvezno pospeševanje in suvereno obvladuje maso avtomobila, sem pa, glede na konkretno število kW, pričakoval bolj dinamično pospeševanje. Motor se sicer rad zavrti tudi proti rdečemu polju in ob usklajenem delovanju menjalnika v nobenem primeru ne kaže podhranjenosti, a mu vseeno najbolj ustreza umirjena vožnja, pri kateri tudi poraba goriva ostaja zmerna.
  9
 • Notranjost
  Odlična ergonomija in nobenih nepotrebnih dodatkov, a daleč od dolgočasnosti. Zasnovo notranjosti so pri Mazdi izpilili do najmanjših podrobnosti z logično razporeditvijo stikal in preglednim prikazom instrumentne plošče ter zaslona informacijsko-multimedijskega sistema.
  10
 • Opremljenost
  Bogat opremski paket Takumi ponuja vse potrebno, vključno z bonbončki, kot so prezračevanje sprednjih ter ogrevanje vseh sedežev in široka paleta dobro delujočih voznikovih pomagal.
  10
 • Vozne lastnosti
  Nastavitve podvozja so solidno uglašene z delovanjem motorja in menjalnika ter dopuščajo tudi bolj dinamično vožnjo, a športnih presežkov glede na atmosferski agregat in značaj avtomobila vseeno ne moremo pričakovati.
  8
 • Gospodarnost
  Mazdin križanec v testni konfiguraciji sicer ni med najcenejšimi, a ponuja celovit paket všečnega videza, tehnološke naprednosti in udobja ob zmerni porabi goriva. Postavljena cena, glede na trenutne razmere na trgu in konkurenco, ob tem morda niti ni toliko pretirana.
  6
 • Zmogljivost
  Odsotnost turbinskega puhala so pri Mazdi delno ublažili z večjo prostornino motorja in (dokaj neopazno) pomočjo sistema blagega hibrida, pogonski sklop pa omogoča zvezno in suvereno pospeševanje v širokem razponu vrtljajev. Kljub odsotnosti močnejših pospeškov je moči dovolj, seveda pa je v začetnih kilometrih potrebnega nekaj prilagajanja, posebej če si vajen vožnje turbinsko podprtih ali električnih avtomobilov.
  8
 • Sklep
  Mazda CX-5 ponovno potrjuje, da konzervativni pristop ni nujno slab, kar pri japonski znamki še naprej dokazujejo z upiranjem vsesplošnemu trendu "downsizinga" pri zasnovi motorjev ter ohranitvi upravljanja funkcij informacijsko-multimedijskega sistema le s pomočjo fizičnih gumbov. Vsekakor je to avtomobil, ki ti že po nekajdnevni uporabi priraste k srcu.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 32.690,00
cena testnega vozila (€) 48.960,00
dolžina × širina × višina (mm) 4.575 x 1.845 x 1.680
dovoljena masa vozila (kg) 2.143
emisija CO2 (g/km) 171
emisijski razred Euro 6d-ISC-FCM
gibna prostornina (cm3) 2.488
kompresija (1:) 13
masa praznega vozila (kg) 1.732
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 195
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 143 / 194
največji navor (Nm pri vrt/min) 263
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,9
osnovna cena vozila (€) 48.190,00
pnevmatike 225 / 55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,6
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 58
prostornina prtljažnika (l) 522 / 1.638
število valjev/ventilov 4 / 16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 89 x 100
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene) / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Tradicionalnost je lahko tudi prednost"


enstot
10 meseci 14 dni nazaj

Zakaj testirajo isti avto, ki so ga že 4 mesce nazaj ??

chad
10 meseci 14 dni nazaj

Noben avto si permanentno ne zapomni autohold, ker nima smisla. Sploh pri parkiranju, obračanju je to v napoto

thunderbolt
10 meseci 14 dni nazaj

To ni res, po moje si jih vec zapomni, kot pa ne.

Blinder
10 meseci 14 dni nazaj

nekam počasno tole za 194 km, 195 km/h in 9.5 do 100.

 
Prihodnost je tu
Tranzicija