Poraba 4,1/7,4/5,2 l/100km Največja hitrost 175 km/h Cena 20.790 eur
Plusi
 • prožnost motorja nad 2.000 vrt/min
 • menjalnik
 • poraba goriva
 • opremljenost
Minusi
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • motorna prožnost do 1.500 vrt/min

Francozi so dolgo odlašali z vgradnjo 110-»konjskega« dizla v Capturja, kar jim je trg nekoliko zameril. No, zdaj so končno popustili in uslišali želje uporabnikov ter strokovne javnosti. Test.

Točnega razloga, zakaj so rabili tako dolgo, preden so kupcem končno ponudili močnejšega turbodizla, seveda nočejo razkriti. A mislim, da ne bom udaril preveč mimo, če za to obdolžim njihovo skrb pred medsebojnim odžiranjem kupcev znotraj koncerna. Neposredni tekmec Capturju je namreč prodajno ravno tako zelo uspešni Nissan Juke, ki je že od vsega začetka na voljo tudi s 110-»konjskim« 1,5-litrskim dCi-jem.

V velikem loku

Nobenega dvoma ni, da je Juke, glede na Capturja, v povprečju močneje motoriziran. Že res, da poznajo tudi vstopno stopničko v podobi atmosferskega 1,6-litrskega bencinarja, a že vrabci čivkajo, da njegova anemičnost z navihanim značajem Juka ni kompatibilna. Nekaj, čemur pritrjuje tudi trg, saj se ga izogiba v velikem loku.

Od vsega začetka in obenem tudi edini

Kupci Juka, vsaj tisti v Evropi, tako najbolj posegajo po odličnemu 1.2 DIG-T štirivaljniku in seveda turbodizelskemu 1.5 dCi. Za razliko od Francoza je Japonec že od vsega začetka na voljo s 110-»konjsko« izpeljanko tega motorja. Veliko pove tudi dejstvo, da je to pravzaprav tudi edini motor dCi v Juku. A s tem nabor motorjev v Juku še zdaleč ni zaključen. Bencinske navdušence poskušajo premamiti še s »civilnim« 190-»konjskim« 1.6 DIG-T štirivaljnikom ter seveda njegovo dodatno našpičeno »dirkaško« izpeljanko z 218 KM, ki sliši na ime Juke Nismo RS.

Captur RS?

Najmočnejši Captur v ponudbi se mora zadovoljiti s skoraj pol manj moči, natančneje s 120 »konji«. Te prispeva 1,2-litrski štirivaljnik TCe. Kaj pa Captur RS? Ne, ne, oooo, neeee! Česa takšnega svet absolutno in pod nobenim pogojem ne bo dočakal. Dirkaška našpičenost in zabavnost vožnje namreč s Capturjevim značajem in pozicioniranjem na trgu nista združljiva.

Edina meja je nebo … in seveda prepreke, ki si jih v svojih glavah postavljajo vodilni možje.

Tako so vsaj prepričani vodilni možje v Renaultu. Sam sem sicer mnenja, da je, s pravimi ljudmi za krmilom, možno čisto vse. Edina meja je namreč nebo … in seveda prepreke, ki si jih v svojih glavah postavljajo vodilni možje. OK, dovolj filozofiranja. Vrnimo se nazaj k tokratnemu testirancu, Renault Capturju 1.5 dCi 110 Outdoor.

K9K Gen 6

Renault_Captur_15_dCi_110_08Glede na lastniško povezavo Renaulta in Nissana, je popolnoma logično tudi njuno deljenje podpločevinske tehnike. Temu primerno je tudi tokrat preizkušeni motor do zadnjega vijaka identičen tistemu v dobro leto dni nazaj testiranemu Jukeu 1.5 dCi Tekna. Oba je namreč poganjal 1,5-litrski štirivaljnik z interno oznako Renault-Nissan K9K Gen 6. Ta razpolaga z največjo močjo 81 kW (110 KM), 260 Nm največjega navora, ki naj bi bil na voljo od 1.750 vrt/min naprej. Slednje se sicer na cesti samo deloma poklopi, saj je 1.5 dCi do približno 1.500 vrt/min dokaj mrtev. Sicer se zadeva občutno popravi do približno 1.800 vrt/min, a zares sune šele pri dveh minutnih tisočakih.

Močnejši, a nič požrešnejši

Renault_Captur_15_dCi_110_09Sama tehnična nadgradnja motorja in dodatna moč ter navor so seveda super. Toda, še lepša je ugotovitev, da močnejši in prožnejši motor ni nič požrešnejši od 90-»konjske« izpeljanke 1.5 dCi v Capturju. Tega sam ne pripisujem izključno tehnični nadgradnji motorja v šesto generacijo. V veliki meri se ima za to zahvaliti tudi dodatni, šesti prestavi v menjalniku. Sam razpon prestav je skoraj identičen tistemu pri 90-»konjskem« 1.5 dCi-ju, a so lahko zaradi prestave več toliko bolj razdrobljene. Posledično se lahko voznik na vsako vozno okoliščino lažje prilagodi z izbiro najbolj ustrezne prestave.

Kljub kar nekaj v Jukeovo zibelko položenim prednostim, je tudi Capturja trg zelo dobro sprejel. Nekako si ne delam utvar, da bodo Francozi Japončev naskok zmogljivejših motorjev kadarkoli zares ujeli, a je lepo, da so ukrepali tam, kjer resnično nekaj pomeni. Pacientov, ki bi si v tovrstnem avtu zaželeli okoli 200 bencinskih »konj«, je zanemarljivo malo – vsaj v Evropi.

Pacientov, ki bi si v tovrstnem avtu zaželeli okoli 200 bencinskih »konj«, je zanemarljivo malo – vsaj v Evropi.

Renault_Captur_15_dCi_110_01Je pa zato na stari celini toliko močnejša želja po preko sto-»konjskih« dizlih. Trajalo je kar dolgo, a čakanje se je nedvomno obrestovalo. Fantje v Parizu so se končno zganili in uslišali želje trga ter tudi v Capturjev nos vtaknili 110-»konjski« turbodizel. Je pa res, da so ga omejili samo na najdražja paketa opreme Dynamique in Outdoor. Renault je prepričan, da so ljudje, ki si želijo močnejše motorizacije, željni tudi ostalega razvajanja v svojem avtu. Toda, kaj pa če niso?!

Kaj pa, če si res želijo samo več zmogljivosti? No, če ste eden izmed njih, potem vam žal ne morem pomagati. Vsaj ne na kratek rok. Poglejte samo, kako dolgo so v Parizu rabili, da so v Captur, po moledovanju trga in strokovne javnosti, vtaknili močnejši motor. Da bodo tega zdaj povezali še s cenejšim paketom opreme, bo trajalo vsaj še enkrat toliko … če se bo sploh kdaj zgodilo.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dodatna moč in navor 1.5 dCi-ja se Capturju lepo podata.
  9
 • Notranjost
  Kar nekaj trde plastike, sicer pa prostorna spredaj in malo manj zadaj.
  7
 • Opremljenost
  Moti me, da je močnejši motor na voljo samo z najbogatejšima paketoma opreme. S tem je namreč kupec prisiljen plačati tudi za balast, ki ga sam morda niti ne rabi.
  9
 • Vozne lastnosti
  Primerno pozicioniranju na trg je tudi vozniško nenavdahnjen.
  7
 • Gospodarnost
  Močnejši motor in bogat paket opreme pusti »sledi« na ceni. Kljub zmogljivejšemu motorju je poraba na ravni šibkejše motorizacije.
  7
 • Zmogljivost
  Za suveren nastop rabi vsaj 1.800 vrt/min. Sicer bo pa tako motoriziran Captur z lahkoto med najhitrejšimi na cesti.
  8
 • Sklep
  Ne morem vam zaupati uradnega razloga, zakaj je Renault tako dolgo čakal na vgradnjo tega motorja v Captur. Lahko vam pa rečem, da mu dodatna moč in navor dobro deneta; ko ga le ne bi pogojevali z najdražjima paketoma opreme.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.490
cena testnega vozila (€) 20.790
dolžina × širina × višina (mm) 4.122 × 1.778 × 1.566
dovoljena masa vozila (kg) 1.743
emisija CO2 (g/km) 101
garancija (splošna/prerjavanje/lak/mobilna) 2 leti/12 let/3 leta/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.190
medosna razdalja (mm) 2.606
menjalnik/pogon šeststopenjski ročni/sredaj
največja hitrost (km/h) 175
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81 (110) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
pnevmatike 205/60 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,1/7,4/5,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,1/3,7/3,9
pospešek 0-100 km/h (s) 11,0
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 377 - 455 - 1.235
število valjev/ventilov 4/8
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 76,0 × 80,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Uslišane želje"


pskoda
2 leta 9 meseci nazaj

Tiste led luči ima v odbijaču in zgleda kot bi sam doma gor prilepil

xxl
2 leta 9 meseci nazaj

Na to ceno je še popust,tako da ni nujno tako drag.Za to ceno dobim,če se zmenim,Kadjara 1,6 dci X-mod v biserno beli in park senzorji

mrtwelvetrees
2 leta 9 meseci nazaj

Če ga primerjam z velikim bratom, Scenicom, je razlika samo 3000 eur in dobiš vse, 1,6 dci 130, Bose + panoramo ki se odpira + Xenon,…. zato sem sam izbral raje slednjega 🙂

yashica
2 leta 9 meseci nazaj

Pod minusom je nastavljivost volana, ampak ta je nastavljiv tudi po globini.

 
Potniški multipraktik z dolgoletnimi izkušnjami
Odsev