Poraba 6,9 l/100km Največja hitrost 176 km/h Cena 27.110 eur
Plusi
 • zvočna izolacija
 • bogata oprema Impression
 • motor in menjalnik
 • ergonomija
 • udobno požiranje neravnin
 • avdio-navigacijski sistem
Minusi
 • odzivnost dežnega senzorja
 • lokacija volanskih upravljal za potovalni računalnik in tempomat
 • oddaljenost podvozja od tal (172 mm)
 • nesmiselnost sistema za prilagajanje trdote volanskega mehanizma

Če so Hyundajeva vozila še pred leti delovala kot svojevrsten odsev avtomobilskih modelov bolj »renomiranih« proizvajalcev, pa je korejskemu proizvajalcu dokončno uspelo ustvariti dovolj prepoznavno ter unikatno oblikovane avtomobile, ki jih povprečen opazovalec ne zamenjuje več z ostalimi znamkami. Eden lepših primerov tovrstnega dosežka je tudi najnovejši prostočasno rekreacijski Tucson.

Baby Santa Fe

Avtomobilski proizvajalec, ki ima sedež v tretjem največjem mestu na zemeljski obli, je s pomočjo svoje oblikovalske filozofije z uradnim nazivom»tekoča skulptura« generiral tudi precej mikavne in všečne produkte, ki so pričeli kupce prepričevati še s čim drugim, kot zgolj z ugodno ceno. Pri čemer jim je verjetno še največji odmik od nekdanjih tradicionalističnih korejskih šeg in navad, ki so pri ustvarjanju štirikolesnikov zapovedovale vsaj malček imitiranja (»Mitsubishijeva« modela Galloper in Terracan) ter izdatno uporabo plastičnih mas sumljive kakovosti (prvi generaciji Santa Feja in Tucsona), uspel ravno pri njihovih (pol)terenskih modelih. Pri čemer si še posebne hvalnice zasluži novi Santa Fe s skladnimi športno dinamičnimi linijami, poimenovanimi  rob nevihte (Storm Edge), ki bi jih lahko brez težav krasili tudi Audijevi štirje krogci ali pa BMW-jev propeler.

HYUNDAI TUCSON (3)Zatorej so se korejski oblikovalci (oziroma natančneje – naturalizirani »Korejec« Peter Schreyer) tudi pri tretji generaciji Santa Fejevega mlajšega »brata«, ki na našem trgu ponovno sliši na ime, katerega znajo verjetno povsem pravilno izgovoriti zgolj prebivalci istoimenskega mesta v Arizoni (/ˈtsɒn/), poslužili precej podobnih dizajnerskih prijemov. Novi Tucson, ki je nastal na povsem novem podvozju in je od svojega predhodnika (ix35) daljši za 6 centimetrov ter širši za 3, je tako videti kot Santa Fejev konkavni odsev in zna s svojo prepoznavno famozno sprednjo masko delovati na prehitevalnem avtocestnem pasu enako strašljivo, kot kakšen trikrat dražji bavarski SUV.

Vse, kar imajo veliki

Novi Tucson bližnjo športno terensko konkurenco straši tudi z izjemno urejenostjo notranjega interierja, ki bi lahko bila za vzor celo marsikateremu tako imenovanemu premijskemu produktu. Okej, resda se ne ponaša s kakšnimi pretirano imenitnimi in dragocenimi materiali (lakiran les, aluminij, vonj angleškega usnja, ipd.), a slednjih »cukrčkov« v tem cenovnem razredu niti ne smemo iskati!

HYUNDAI TUCSON (9)Vseeno pa se ponaša s korektno, prav nič čričkasto izdelavo ter vzorno ergonomijo, pri čemer si največjo pohvalo zaslužijo velika, pregledna in logično razporejena upravljala ter izjemno intuitiven avdio-navigacijski sistem. Zadnjice štirih potnikov bodo hkrati zadovoljne nad izdatno odmerjenimi (ter ogrevanimi) sedalnimi deli sedežev, tovor nad radodarnostjo prtljažnih litrov (513), drobnarije nad dovoljšnjim številom obloženih odlagalnih mest, ušesa pa nad dobro zvočno izoliranostjo kabine.

Indigo modra osvetlitev tipk, ki spominja na nekdanje Volkswagnove modele, je še vedno všečna, cincavo delovanje dežnega senzorja ter avtomatski pomik zgolj in samo voznikovega stekla pa že malce manj. Manjšo kritiko si zasluži še postavitev volanskih upravljal potovalnega računalnika in tempomata, ki sta nameščeni preveč skupaj, zaradi česar ju lahko voznik pomotoma zamenja ter med brskanjem podatkov potovalnega računalnika povsem nehote resetira zadnjo nastavljeno želeno hitrost.

Žal pa se tokratni testni primerek ni ponašal z unikatnim samodejnim odpiranjem prtljažnih vrat, ki se aktivira v primeru, da se z brezstičnim ključem približaš zadnjemu delu avtomobila na pol metra. Omenjena novotarija je namreč na voljo zgolj pri močnejših verzijah z motorjema 1.6 T-GDI in 2.0 CRDi.

Nepričakovano presenečenje

Veliko večino kupcev turbodizelsko gnanega Tucsona, ki nima pretiranih pretenzij po vsekolesnem pogonu (ter jim je malo mar za zgoraj omenjena »pametna prtljažna vrata«), bi znal povsem zadovoljiti že osnovni, 1.7-litrski agregat CRDi, brez da bi se jim kolcalo po 2.600 evrov dražji ter 21 »konjev« močnejši verziji. Presenetljivo delavoljen motor se namreč v praksi izkaže za precej bolj iskrivega, kot kažejo tehnični podatki v Hyundajevem katalogu.

Mali agregat lahke gradnje, sicer prvič predstavljen leta 2010 v Parizu, kaže veliko življenja že pri nizkih vrtljajih (najvišjo navorsko vrednost doseže že pri 1.250 vrtljajih) ter dopušča precej lenarjenja s prestavnim pecljem. A pozor: zaradi pomanjkanja izdatnejše zaloge moči se še najbolje počuti na regionalkah oziroma vse do hitrosti 90 km/h. Roko na srce, 115 »konjev« ob tono in pol težkem avtomobilu pač ne dela čudežev! Kdor se torej želi večkrat preganjati po nemškem »Autobahnu«, naj vseeno raje pogleduje h krepkejšim različicam.

Testna poraba, ki se je tokrat gibala okrog sedmih litrov, je bila sicer povsem v okviru pričakovanj ter še dovolj »blizu« tovarniško navedeni (4,6 l/100km), da pri Ameriški agenciji za varstvo okolja (EPA) nimajo povoda za preplah.

HYUNDAI TUCSON (14)Novi Tucson precejšnjo suverenost kaže tudi med ovinki, pri čemer se še posebej izkaže z dobrim požiranjem neravnin (tudi na makadamu!), zelo spodobno voznostjo ter za odtenek agilnejšimi občutki kot pri večjem Santa Feju. Rahel napredek v primerjavi z generacijskim predhodnikom je Korejcem (oziroma mojstrom v razvojnem centru v Rüsselsheimu) uspel tudi pri volanskem mehanizmu, ki se je skorajda povsem otresel slabih navad svoje stare »žlahte« (anemičnost, sterilnost) ter dodobra osvojil tečaj komunikacije. Resda pa mu do Fordovega (Kuga) ranga manjka še kakšen mesec dni testnega preganjanja po Nürburgringu. Še vedno se poraja tudi vprašanje o smiselnosti sistema za prilagajanje trdote volanskega mehanizma, saj učinkuje sila podobno kot viagra pri osemdesetletniku – zadevo sicer otrdi, a žal ne doprinese k izboljšanju efektivnosti.

Pomanjkanje štirikolesnega pogona? Približno 80 odstotkov kupcev tovrstnega »terenca« strahospoštljivega statusa se s tem vprašanjem ne ukvarja vsaj do prvozapadlega snega (ter začudenih pogledov mimoidočih), ko se trudijo premagati neočiščen klanček pred domom.

Chanometer

HYUNDAI TUCSON (7)Hyundai nas z vsakim novo predstavljenim produktom čedalje bolj preseneča ter hkrati spravlja v obup konkurenco, ki se je »korejčkom« pred kakšnim desetletjem še smejala. Tako je tudi najnovejši prostočasno rekreacijski Tucson, ki je sicer dokaj ekspresno zamenjal svojega predhodnika, eden izmed boljših pokazateljev hitrega učenja in prilagajanja trgu petega največjega avtomobilskega koncerna.

Novi Tucson je hkrati eden izmed bolj zanimivih predstavnikov v najhitreje rastočem avtomobilskem razredu, ki sicer na nobenem področju ne izstopa z najboljšimi lastnostmi (Toyotin RAV4 in Hondin CRV sta prostornejša, Fordova Kuga je vozno prepričljivejša, SsangYongov Korando je cenovno ugodnejši, Jeepov Cherokee je terensko bolj suveren, prihajajoči Volkswagnov Tiguan pa motorno raznolikejši), a mu po drugi strani ni moč očitati nobene resnejše pomanjkljivosti. In deluje kot celota izjemno solidno in prepričljivo ter zna (podobno kot marsikateri Volkswagnov produkt) že po nekajdnevni uporabi dodobra zlesti pod kožo.

Zatorej ne bi bilo nič presenetljivega in bizarnega, če bi v bližnji prihodnosti pri kakšnem avtomobilskem modelu bolj »renomiranega« proizvajalca uzrli celo rahel odsev Hyundajevega Tucsona …

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Presenetljivo delavoljen agregat, ki se v praksi izkaže za precej bolj iskrivega, kot kažejo tehnični podatki v Hyundajevem katalogu. Veliko življenja kaže že v nizkih vrtljajih in dopušča precej lenarjenja s prestavno ročico. A je zaradi pomanjkanja moči ter večje mase vozila na avtocesti le manj suveren.
  8
 • Notranjost
  Urejenost notranjega interierja bi lahko bila za vzor celo marsikateremu t.i. premijskemu produktu. Pohvalo si zaslužita vzorna ergonomija ter korektna izdelava.
  9
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket Impression pušča malo odprtih želja in ponuja v tem razredu dovoljšnjo opremsko optimalnost. Pomanjkljivosti? Radarskega tempomata ni moč najti niti na seznamu doplačil.
  9
 • Vozne lastnosti
  Novi Tucson kaže med ovinki precejšnjo suverenost, pri čemer se še posebej izkaže z dobrim požiranjem neravnin ter zelo spodobno voznostjo. Volanski mehanizem je v primerjavi s predhodnikom izboljšan.
  8
 • Gospodarnost
  Novodobni Hyundaji pač niso več poceni (ter hkrati tudi ne več ceneni!), a še vedno ponujajo dobro razmerje med vloženim in dobljenim.
  8
 • Zmogljivost
  Zaradi pomanjkanja zaloge moči se še najbolje počuti na regionalkah oziroma vse do hitrosti 90 km/h, saj 115 »konjev« ob tono in pol težkem avtomobilu pač ne dela čudežev.
  7
 • Sklep
  Novi Tucson je trenutno eden izmed najbolj zanimivih predstavnikov v razredu kompaktnih športnih terencev, ki sicer na nobenem področju ne izstopa z najboljšimi lastnostmi, a mu po drugi strani ni moč očitati nobene resnejše pomanjkljivosti.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 26.660
cena testnega vozila (€) 27.110
dolžina × širina × višina (mm) 4.475 x 1.850 x 1.660
dovoljena masa vozila (kg) 2.000
emisija CO2 (g/km) 119
garancija (splošna/prerjavenje) 5/12
gibna prostornina (cm3) 1.685
kompresija (1:) 15,7
masa praznega vozila (kg) 1.500
medosna razdalja (mm) 2.670
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 176
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85 (115) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 280 pri 1.250-2.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 225/60 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4/4,2/4,6
pospešek 0-100 km/h (s) 12,4
prostornina posode za gorivo (l) 62
prostornina prtljažnika (l) 513-1.503
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 77,2 x 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Uslišane želje
Švedsko bojno kladivo