Poraba 5,4/10,5/6,7 l/100km Največja hitrost 183 km/h Cena 32.260 eur
Plusi
 • razširjena funkcionalnost pametnega tempomata
 • sistem opozarjanja »neodzivnega« voznika (pametni volan)
 • zmožnost nadzorovane zaustavitve avta ob »neodzivnem« vozniku (pametni volan)
 • motor in menjalnik
 • poraba goriva
Minusi
 • »cikcakanje« pametnega volana
 • izklop tempomata ko »izgubi tarčo« (avto pred Qashqaijem v križišču zavije stran)
 • pri počasnejši vožnji slabše udobje v vožnji (nizkopresečna kolesa)
 • prostor za glave zadaj (panoramsko strešno okno)
 • manjša posoda za gorivo pri dvokolesno gnanih različicah

Ob avtih, kot je bil testni Qashqai, opremljen z Nissanovim zadnjim stanjem tehnike avtonomne vožnje, si ne morem, da ne bi pomislil, kako dolga in trnova pot še čaka razvojnike s tega področja. Test.

Nissanovo aktualno stanje avtonomne tehnike predstavlja skupek vozno-pomočniških sistemov ProPilot. Kot prvi je bil z njim lahko nadgrajen čisto novi Leaf, že nekaj mesecev pa ga ponujajo tudi v aktualnem Qashqaiju. Njegovo osnovo predstavljata radarski tempomat in kamera za branje okolice pred vozilom, nameščena vrh prednjega stekla.

Sam se zna ustaviti

Nissan_Qashqai_16_dCi_X-Tronic_05Bistvena novost prvega je, da zmore Qashqaija povsem ustaviti, če pred njim vozeči avto, recimo ustavi pred semaforjem. Funkcionalnost, ki je Nissanov pametni tempomat včasih ni premogel, saj se je, ko je hitrost vožnje padla izven definiranega območja delovanja, preprosto izklopil in voznika pozval k prevzemu nadzora nad avtom. Če avto pred Nissanom ponovno spelje v roku sekunde ali dveh, bo tudi skupek voznih pomočnikov ProPilot povsem samodejno speljal in pospešil avto do nastavljene hitrosti ali hitrosti, ki mu jo dopuščajo vozne okoliščine. V primeru več sekund trajajoče zaustavitve zadošča za ponovno aktivacijo sistema, da voznik kratko »frcne« stopalko za plin.

Bistvena nadgradnja

Nissan_Qashqai_16_dCi_X-Tronic_04Del funkcionalnosti skupka voznih pomočnikov ProPilot, ki je vezana na kamero za prednjim steklom, se nanaša na že poznan sistem branja prometnih znakov in na sistem opozarjanja na nenamerno menjavo voznega pasu. Bistvena nadgradnja pa je sistem aktivnega sledenja voznemu pasu. Z njim zmore Qashqai po novem sam slediti voznemu pasu tako, da suka volan in s tem popravlja smer vožnje.

Pomočnik!

Če morda niste opazili sem pogosto uporabil izraz »vozni pomočnik«. To sem počel z razlogom, saj gre pri ProPilotu dejansko za sistem, ki vozniku služi izključno kot pomoč, kot opora in nikakor ne kot stoodstotno samostojen in v vseh voznih situacijah zanesljiv sistem. Zelo jasno sporoča to tudi Nissan z zapisom na njihovi uradni spletni strani.

ProPilot je sistem z omejenimi zmogljivostmi. Voznik mora vedno ostati pozoren, voziti varno in biti pripravljen, da kadar koli prevzame nadzor nad vozilom. Funkcija ProPilot je namenjena nadzoru vozila ob “spremljanju dogajanja na cesti”/“ohranjanju rok na volanu” samo na avtocestah (z ogradami). Ni namenjena vožnji po mestnih ulicah.

TNissan_Qashqai_16_dCi_X-Tronic_Tekna_50a zapis zelo dobro povzema bistvo vsega, kar dejanska uporaba ProPilota na cesti razkrije. Čeprav ga je moč aktivirati tudi pri mestnih hitrostnih povprečjih, se takrat dejansko vklopi samo pametni tempomat. Pomočnik za aktivno sledenje voznemu pasu namreč pri teh nižjih hitrostih ostane v mirovanju. Da v avto vgrajena strojna oprema tudi pri teh hitrostih vožnje načeloma že omogoča tovrstno funkcionalnost, potrdi opozorilnik zoper nenamerno menjavo voznega pasu. Ta namreč zmore opozoriti voznika na vožnjo preblizu črte voznega pasu tudi v mestu, čeravno je res, da tega (še) ne počne povsem stoodstotno zanesljivo. Glavni izziv mu mestoma predstavljajo slabše vidne črte na mokri cesti ali premalo kontrastne črte na posoljenih cestah pozimi.

Stopnjuje opozorila

Nissan_Qashqai_16_dCi_X-Tronic_07Na cestah zunaj mestnih meja in avtocestah ta funkcija deluje bistveno bolj zanesljivo. Na aktivnost sistema aktivnega sledenja voznemu pasu opozori z zeleno obarvanim volanskim obročem v merilnikih. Takrat dopušča tudi nekaj sekund popolne voznikove pasivnost, predno ga pozove, da položi roke na volan. Prva stopnja so vizualna opozorila v merilnikih. Če to ne zadošča, po nekaj sekundah doda zvočna opozorila, ki se ob voznikovem »vztrajanju« ravno tako hitro stopnjujejo do ravni, ko poskuša avto voznika zdramiti z izmeničnim hipnim zaviranjem. Če ves opisan postopek še vedno ne bi uspel »zbuditi« voznika (čeprav si težko predstavljam okoliščine, v katerih mu to ne bi uspelo), začne avto postopek nadzorovane zaustavitve avta.

Nisem dolgo toleriral

Nissan_Qashqai_16_dCi_X-Tronic_29_Od mnogih sem že slišal navdušenje nad tovrstnimi pomočniki, saj da njihov avto sam zavira in sledi cesti, a sam sem do njih še vedno močno rezerviran. Sam tako recimo funkcije volanskega pomočnika nisem prav dolgo toleriral, saj je avto z njim stalno rahlo popravljal smer. Cikcakanje levo-desno sicer res ni bilo tako izrazito, da bi tvegali recimo morsko bolezen, a sam sem z aktiviranim »pametnim volanom« vozil samo dokler nisem izkusil vseh njegovih prednosti, potem so me pa omejitve odvrnile od nadaljnje uporabe. Od takrat naprej sem od ProPilotovih koristil strogo samo še funkcijo tempomata.

Ne gre se več

Nissan_Qashqai_16_dCi_X-Tronic_30Pri slednjem naj opozorim samo še njegovo, znotraj mestnih meja, mestoma čudno obnašanje. Pametni tempomat so namreč v mestu nekajkrat uspele zbegati situacije, ko je pred testnim Qashqaijem vozeč avto v križišču odvil stran. Takrat se je zgodilo, da je sistem, namesto ponovne pospešitve do nastavljene hitrosti, sklenil, da se »ne gre več«. Izklopil se je, na svojo samovoljo pa me je opozoril z zvočnim signalom in izpisanim opozorilom v merilnikih, da naj prevzamem nadzor nad avtom. Zadeva se ni zgodila vedno in žal mi ni uspelo ugotoviti, kaj točno so tisti dejavniki, ki ga »zbegajo«. Možno pa je, da se to zgodi pri zelo počasni vožnji, približno 5 do 10 km/h. Ugibam, da se to takrat zgodi zato, ker se ProPilot pri zelo počasni vožnji za drugim avtom zanaša izključno na tipanje »tarče« pred njim z radarskim tipalom tempomata, bistveno manj pa na sliko kamere. Ker z odstranitvijo »tarče« ne verjamejo povsem v pregled nad dogajanjem pred avtom, so se Nissanovi inženirji očitno odločili iti na varno stran z izklopom računalniške pameti in brezpogojno vrnitvijo nadzora nad avtom v celoti nazaj vozniku.

Pogoj je »samo«

Nissan_Qashqai_16_dCi_X-Tronic_03Zgornji zapis se mi zdi lepa potrditev, da je današnje stanje tehnike in sistemov za avtonomno vožnjo zmožno že zelo visoke ravni samodejne vožnje. Pogoj pri tem je »samo«, da so pogoji blizu idealnim, oziroma da se spreminjajo dovolj počasi, da jih zmore računalniška pamet suvereno procesirati. Takoj ko nastopi bistven odklon od popolnosti, se sistem hitro izklopi in pozove voznika, da prevzame nadzor nad vozilom. Je treba za to razvojnikom tovrstnih sistemov zameriti? Sam mislim, da ne. Avtomobilskim proizvajalcem je pojem odgovornosti še kako jasen. Ravno zato odgovornost, ko steče beseda o sistemih avtonomne vožnje, z neštetimi zapisi, pojasnili in opozorili še vedno zelo jasno in odločno prenašajo na voznika.

Samo z 1.6 dCi!

Nissan_Qashqai_16_dCi_X-Tronic_24Je pa pri stanju tehnike treba upoštevati še dve zanimivosti. Prva je, da je ProPilot, če je povezan z ročnim menjalnikom cenejši (1.000 €) kot če je povezan z neskončnostopenjskim samodejnim menjalnikom X-Tronic (1.200 €). Zakaj? Zadeva je zelo verjetno povezna z dejstvom, da je ta pri ročnem menjalniku prikrajšan za možnost popolne zaustavitve vozila – jasno, ProPilot ne more upravljati s sklopko in ročnim menjalnikom. Druga zanimivost pa je ta, da Japonci skupek sistemov ProPilot ponujajo samo v kombinaciji z motorjem 1.6 dCi. Zakaj že? Močno namreč dvomim, da obstaja kakšna resna tehnična ovira, ki bi dobesedno preprečevala združitev ProPilotove pameti in krmilnih algoritmov s šibkejšim dCi-jem ali obema Qashqaijevima bencinskima DIG-T motorjema.

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Še enkrat odlična motorizacija za Qashqai. Neskončnostopenjski samodejni menjalnik X-Tronic je zanimiva in predvsem udobna nadgradnja pogonskega sklopa. Je pa res, da s slednjo, predvidoma iz tehničnih razlogov, odpade možnost štirikolesnega pogona.
  9
 • Notranjost
  Še vedno prepriča z dobro vsesplošno ergonomijo, prilagodljivostjo in uporabnostjo. Vsem željnih višinskih centimetrov zadaj odsvetujem izbiro panoramskega strešnega okna, tistim, ki pričakujejo več litrov v prtljažniku, pa pogled h konkurenci.
  9
 • Opremljenost
  S ProPilotom Nissan odgovarja na pritožbe, da določena Qashqaijeva konkurenca že premore vozne pomočnike z možnostjo aktivnega poseganja v vožnjo. Z njim jo namreč premore tudi Nissanova prodajna uspešnica. Do dobre ocene iz te postavke so mu pomagali še najbogatejši paket opreme.
  10
 • Vozne lastnosti
  Značaju umirjenega in poudarjeno uporabnega družinskega križanca mu dodatek neskončnostopenjskega menjalnika X-Tronic dodatno utrdi.
  7
 • Gospodarnost
  Kdor vidi smisel v skupku voznih pomočnikov ProPilot, bo moral kar globoko seči v žep. Omejen je namreč samo na najmočnejši dizel in na oba najbogatejša paketa opreme. Ni kaj, varnost ali vsaj občutek varnosti ima svojo ceno.
  7
 • Zmogljivost
  Najmočnejšemu dizlu samodejni menjalnik pobere še nekaj malega eksplozivnosti, ki je že prej ni imel ravno v izobilju. Kljub temu se mi še vedno zdi optimalna motorizacija zanj.
  7
 • Sklep
  Nissanova prodajna uspešnica se »končno« ponaša z edinim manjkajočim elementom sodobnih avtomobilov – skupomk aktivnih voznih pripomočkov. Ali se je zanj, ob upoštevanju, da zna volana bolj vešče voznike na trenutke spravljati ob živce in da je uporabnik tudi še vedno dolžan in odgovoren za vse, kar naredi Qashqai na cesti, res smiselno stegniti do praktično najdražje opcije Qashqaija, pa prepuščam v presojo vsakemu od vas. Sam vem, da bi več kot dobro shajal tudi s čisto običajnim »neumnim« tempomatom.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 30.900
cena testnega vozila (€) 32.260
dolžina × širina × višina (mm) 4.394 × 1.806 × 1.590
dovoljena masa vozila (kg) 2.005
emisija CO2 (g/km) 122
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 15,4
masa praznega vozila (kg) 1.596
medosna razdalja (mm) 2.646
menjalnik/pogon neskončnostopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 183
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 225/45 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,4/10,5/6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,3/4,4/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 11,1
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 430-1.585
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 80,0 × 79,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Zadnje stanje tehnike"


chad
1 leto 2 meseci nazaj

Zadnji čas, da pripeljejo novi model, tole ni več v koraku s trenutno ponudbo.

Polo78
1 leto 2 meseci nazaj

Tisti asistenčni sistemi, ki še niso tako dobro dodelani, bi jih sam črtal iz seznama dodatne opreme. No saj take in podobne cvetke, da se razume imajo tudi druge znamke, ne samo tale Nissan. Nasplošno je od vsega še najbolj uporaben in iz varnostnih razlogov tudi najbolj smiseln sistem za samodejno ustavljanje (naleti na avtocestah so vse pogostejši pojav), razni “pametni” volani in druga “pametna” navlaka pa dokler ne bo izpopolnjena, me ne prepriča in nima kaj iskat v mojem avtu. J*bi ga, sem pač stara šola… 😉

mrtwelvetrees
1 leto 2 meseci nazaj

Kdaj boste testirali novi Renaultov motor 1.33 Tce (160KM) ?

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Hm, pri kadjaru je 4×4 imel večjo posodo za gorivo, 65 vs 55. Kako to, da ga prodajajo z 1,6 dci, kateri ni 6d TEMP? Stara zaloga? Drugače pa, še zmeraj eden lepših v razredu.

north789
1 leto 2 meseci nazaj

kako je lahko manjša posoda za gorivo pri 2wd ?

Firediver
1 leto 2 meseci nazaj

Manj porabi, manjša posoda. Saj je logično…proizvajalci prišparajo!

 
Moj mali tank
Neizbežno